Spolki "stabilnego wzrostu", ale z olbrzymim potencjalem rozwoju, ekspansji zagranicznej a takze mozliwosci dywidendowej i bardzo madrze zarzadzane. W wiekszosci tych spolek - jedyne ryzyko - to tak naprawde zagrozenie naglymi zmianami kursu walut, ale one sobie z tym radza i za to bravo:)
1. Kęty. Oskar dla managementu i za tak swietnie dzialajaca i permanetnie rozwijajaca sie firme o bardzo madrze i fajnie zdywersyfikowanym biznesie.
2. Wawel - po prostu slodziutka spolka. A tak powaznie to jak w wiekszosci tych spolek - ryzyka operacyjne sa madrze zabezpieczane. Tutaj orpocz waluty w gre moze wchodzic tez ryzyko wahan cen kakao - tylko, ze patrzac na te spolki - jakies klopoty moga byc korekta w srednim terminie, czyli dobra okazja do akumulacji akcji.
3. Amica. Dziwie sie, ze nie walczy o przejecie Gorenje. To mogloby szeroko otworzyc na rynek balkanski. Poza tym - obserwacja wykresu a reszta powinna byc ok:)
4. LPP - spolka 15-lecia dla mnie. Najlepiej lubie wlasciciela spolki, jak mowi, ze jego zdaniem akcje sa za drogie a tak w sumie cena akcji srednio go interesuje- tylko biznes. No, ale to wlasnie jest ten factor X, pasja i szczescie, ktore jest nieodzowne w potencjalnym osiagnieciu sukcesu. Korekta mozliwa - okazja do zakupu moim zdaniem. To jest odwrotnosc osobowosci Brzoski z Integera i innych komediantow, ktorzy bywali w Tvn CNBC 8 razy w tygodniu:)
5. Famur. Praktycznie monopolista po przejeciu Kopeksu. Spolka dziala w takiej branzy, ze potencjalnie moze troche dzialac na granicy korupcji, ale co mnie to obchodzi. trend is my friend. Poza tym nie oszukujmy sie - pewnie ma parasol ochronny sluzb. A ja jako patriota wole, zeby to polskie maszyny gornicze podbijaly swiat i btly w JSW, niz rosyjskie albo chinskie...
6. Rainbow: Swietna marka, chyba brak dlugu, rezerwacje z roku na rok rosna w postaci geometrycznej...No, ale chyba jest czas korekty...
Milego weekendu:)