Forum Ogólne

Re: Truizmy i kontrowersje

Realista Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> 2) ...a nie bądż złośliwy wobec tych którzy rozumieją. Nie jestem
> złośliwy, lecz satyryczny(...), i nie wobec tych, którzy
> rozumieją, ale wobec tych, którym wydaje się, że rozumieją,
> i podają, z jednej strony, oczywiste (tylko według nich)przepisy
> prawne, których właśnie interpretacja jest podstawowym problemem
> tego wątku, a z drugiej strony, niepoparte żadną podstawą
> prawną własne twierdzenia.

Realisto, czy zgadzasz się z tym,
- że ustawa sus mówi, że obowiązkowym ubezpieczeniom podlegają prowadzacy dg w okresach wykonywania tej działalności?

- że w rozporzadzeniu Minister podał kod tytułu dla prowadzących dg w brzmieniu: 05 10 osoba prowadząca pozarolniczą dg?

- że ZUS w decyzjach napisał, że musimy zapłacić składki za okresy wyrejestrowania, ponieważ nie wyrejestrowaliśmy swojej działalności w ewidencji?

- że w późniejszych decyzjach, ZUS twierdzi, że wpis do ewidencji nie jest podstawą do ubezpieczenia i liczy się faktyczne prowadzenie?

- że każda czynność, a nawet bezczynność jest uważana za faktyczne prowadzenie, z wyjatkiem bezczynności trwającej od dokonania wpisu do podjęcia pierwszego działania?
Chcę Tobie wyjaśnić na jakich przepisach opieram swoje zdanie, ale by to zrobić muszę ustalić, czy jednakowo spostrzegamy stan faktyczny zaistniałej sytuacji. Proszę więc, odpowidz mi najpierw na te pytania.

> 26/05/2006 23:49 ??? napisały:
> 4bis) Jesli wykreślasz dg to nie możesz jej wznowić. Czy
> możecie podać podstawę prawną lub choćby przykłady (orzecznictwa
> lub z życia wzięte) potwierdzające to?
> 5bis) Jesli wykreślasz dg to nie możesz jej wznowić. Możesz
> założyć nową firmę.
> Sprzeczność tych dwóch zdań jest dla mnie oczywista - przecież
> jeśli założę nową firmę, to tym samym wznowię dg.
> Jeśli jednak się mylę, to spełnijcie swoją obietnicę i wyjaśnijcie
> to, cytując przy tym przepisy prawne, na których się opieracie.

Nie ma czegoś takiego jak wznowienie zlikwidowanej starej działalności, w odniesieniu do charakteru przedmiotowego działalności. Działalnośc po zamknięciu starej możesz prowadzić, ale musisz uruchomić od nowa procedurę i wszystkie dane okreslić na nowo, gdzie data rozpoczęcia będzie inna, inny też będzie numer zezwolenia.

MGPiPS (Ministerstwo Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej):
" Kwestia dotycząca daty wykreślenia z ewidencji przedsiębiorcy zgłaszającego zmianę miejsca zamieszkania oraz daty wpisu do ewidencji przez nowy organ ewidencyjny. Data wykreślenia jest określona dniem, w którym upłynął termin odwołania. Natomiast datą wpisu do nowej ewidencji powinna być data faktycznego wpisu. Data ta nie ma znaczenia z punktu widzenia ciągłości prowadzonej działalności gospodarczej, bowiem nowy wpis powinien być traktowany jako kontynuacja starego, ze względu na fakt, iż wszystkie dane w nim zawarte odnoszące się do stanu faktycznego przedsiębiorcy nie ulegają zmianie, np. data podjęcia działalności gospodarczej."

Jak więc widzisz, Realisto, musi być ciągłość wpisu działalności do ewidencji. Kiedy wyrejestrujesz z ewidencji, następnej działalności nie bedziesz mógł kontynuowac jako starej, lecz będziesz musiał założyc nową działalność, nowymi danymi i oznaczeniami. Nowa firma moze mieć ten sam przedmiot działalności, tego samego właściciela, czyli prowadzącego, ten sam adres, ale to będzie nowa działalność.

> Utrzymajcie więc ten wysoki poziom, podając przepisy, o które proszę.

Jeżeli udzielisz mi odpowiedzi na zadane pytania, to chętnie Tobie wszystko wyjaśnię.
Pozdrawiam - gośka