Fakt!!!
W raporcie jest wzmianka o średniej skupu z ostatnich 20 dni handlu.
Cytuję pkt.8 z raportu 38/2014:
"8. W ciągu jednej sesji giełdowej Spółka nie może nabyć więcej niż 25% średniego dziennego wolumenu obrotu ustalonego w oparciu o średni dzienny wolumen obrotu w ciągu ostatnich 20 dni poprzedzających każdy dzień nabycia. W przypadku wyjątkowo niskiego dziennego wolumenu obrotu akcjami Spółki, Spółka będzie mogła przekroczyć wskazany próg 25%. W takim przypadku Spółka będzie mogła nabywać nie więcej niż 50% średniego dziennego wolumenu obrotu akcjami Spółki w ciągu ostatnich 20 dni poprzedzających każdy dzień nabycia. Zwiększenie ilości nabywanych Akcji Własnych wymaga uprzedniego zawiadomienia Komisji Nadzoru Finansowego oraz podania tej informacji do wiadomości publicznej w drodze raportu bieżącego."
Tak więc moim zdaniem, spółka pozostawiła sobie znaczą furtkę w realizacji skupu, i z pewnością bedzie z niej korzystać. Nawet i bez "...uprzedniego zawiadomienia...," mogą wykonać kilka sztucznych ruchów i średnia wzrośnie (to jednak tylko moja hipoteza, w dodatku niczym nie poparta). Zastanawia mnie jedynie, ile akcji ma "ulica"??? Nie wliczając oczywiście osób z tzw. "układu". Oby nie okazało się, że jest nas mniej, niż mogłoby się wydawać... Ja w dalszym ciągu trzymam papier i przynajmniej do końca marca nie mam zamiaru go wypuszczać. Do tego czasu raporty kwartalne wyklarują resztę sytuacji...
Pozdrawiam