To może pozwolicie, że ja zabiorę swój skromny głos w tej sprawie.
Na chwilę obecną tj. 27.07.2014 ABCdata skupiła z rynku już 483.302 tys. akcji, za łączną kwotę 2.016.881,10 zł. Daje nam to 10,085% z człości kwoty (tj. 20 mln. zł.), przeznaczonej na skup. Dla mniej wtajemniczonych zaokrąglę troszeczkę w górę do 10,1%.
Jezeli chodzi o skup akcji, początek był nawet niezły. Ale przez ostatnich parę dni, impet skupu zmalał. Nie wiem czy chodzi o ogólny nastrój na naszej "bananowej"..., czy też o wyklarowanie średniej miesięcznej skupu. Biorąc pod uwagę raport nr. 18/2014, skup ma potrwać najpóźniej do końca marca. Zatem okres przez który skup ma trwać wynosi dziewięc miesięcy. W pierwszym miesiącu spółka wydała już 10,1% z dwudziestu milionów złotych, czyli wielce prawdopodobnym jest, że co miesiąc spółka będzie średnio skupywać własnie tyle! Nie mniej, ni więcej.
Pozdrawiam.
Ps. Dane publikuję w oparciu o raporty o skupie akcji, tak więc liczba akcji zgadza się jak najzupełniej. Co do kwoty podanej przeze mnie, tutaj zastrzegam sobie margines rzędu plus-minus 0,05%.