Forum Zakładanie firmy

Re: punkt opłat

To ja pisałem o "szperaniu w sieci" i szukaniu firm informatycznych.

Nie można poważnie traktować programu napisanego za 4 czy 5 tys złotych,
bo to nawet w zamyśle twórcy bedzie bubel w najczystszej postaci.
Nie można też uważać programu za który zapłacisz 300 czy 500 złotych za program do pracy w "profesjonalnie" działającym punkcie opłat. Takiego programu można sobie używać kiedy przyjmuje się kilkaset przelewów miesięcnie - traktując tę działalnośc jako dodatkową.
Według mojej wiedzy -( czy muszę pisać z kim prowadziłem rozmowy? może podać nazwy firm i nazwiska inforamtyków?)- miesiąc pracy dobrego informatyka-programisty, to minimum 20 tys zł, a czas potrzebny na napisanie dobrego programu (przy założeniu że informatyk doskonale wie co ma być w programie i jakie operacje program musi wykonywać) to minimum miesiąc. Dla w pełni profesjonalnego programu to minimum
2 miesiące - stąd owe 50 tys zł. Nie mówię tutaj o (bez urazy) o "domorosłych geniuszach informatyki", tylko o firmie czy firmach z tradycjami i osiągnięciami znacznie przewyższającymi "cuda techniki"
nazwanymi bilon, czy sezam (chociaż w sumie są one tożsame).
Dlaczego nie zamowiłem takiego programu?.. Poważnie się nad tym zastanawiam - może zamówię? Gdybym miał 8 punktow to nie zastanawiałbym sie ani minuty - ale na razie nie mam.
Czy są lepsze programy niż "sezam"?... Oczywiście że są - w pełni profesjonalne, przewyższające sezam w ilości funkcji użytkowych - ale zintegrowane są chociażby z BRE, który daje znacznie gorsze warunki niż inne banki.
Co do środkow unijnych - to był skrót myślowy. Bezpośredni dostęp do środkow unijnych w tym zakresie(przez PARP)zaczyna się od kwoty
powyżej 8 mln zł. Mniejsze kwoty "załatwia" się w Urzędach Marszałkowskich poszczególnych Województw.
I to by bylo na tyle - jak mawiał śp. prof J.T. Stanisławski.