Do Nowy - pewnie masz rację że za szybko sprzedałem ale już tak mam, zarobię 50% i mi starcza, jak byś poczytał załączony link na forum Danksa to zawsze za szybko wychodzę, jednak w ostatnich 3 latach mam 99% trafności kierunku ruchu i z tego się cieszę. Ja już na rynku 16 rok i trochę doświadczenia nabrałem. Wczoraj podawałem jakie mam spółki obecnie w portfelu ale nie ma tam najważniejsze czyli Danksa, jest to inwestycja na której będzie można między 30 a 150% zarobić w tym roku ale raczej dla większego portfela (ponad 20.000 zł) oraz osób z warszawy lub okolic (trzeba będzie pewnie raz lub 2 razy podjechać do Warszawy)
Załączam opis tej inwestycji :
Danks S.A. – Europejskie Centrum Doradztwa Podatkowego S.A., księgowość, doradztwo finansowe, audyty. Aktualnie po emisji akcji i notowane są od wczoraj prawa do akcji w liczbie 2 mln czyli liczba wszystkich akcji to 10.335.485 sztuk. Jest to firma wypłacająca 100% zysku w formie dywidendy i skupu (zakładam że to się nie zmieni) 50% na jedno i drugie. Godziwy zarobek przewiduję właśnie na podzieleniu się zyskiem i niskim kursie. Jako że firma z końcem robiła nową emisję akcji to nie zdążyła zrobić skupu akcji i według deklaracji Zarządu (czytaj właściciela firmy ) zrobi ten skup w tym roku i obejmie nim też akcje nowej emisji. Moja prognoza zysku netto to minimum 2 mln złotych (po 3 kw ma 1,699 mln) a gotówki na koncie powinno być aż 6,3 mln !!!! (na koniec 3 kw 4,6 mln + 1,086 mln zwróci prezes do kasy + 1,2 mln z nowej emisji akcji – 917 tys wypłacona dywidenda)a c/z będzie niskie 3,87.
Założenia zysku , kupno akcji czy pda akcji po 75 groszy, liczba akcji 10.335.485 , 1 mln na dywidendę oraz 1,87 mln na skup (1 mln z zysku za 2015 + 870 tys z 2014).
Będziemy mieli 9 groszy dywidendy na akcje czyli stopa dywidendy 12%, natomiast skup przewiduję że będzie po 1,12 ( w 2014 był po 1,18 tych skupach uczestniczy też Prezes firmy który obejmował akcje po 62 grosze i po 70 groszy 2 lata temu i jemu to się opłaca ), przy kwocie skupu 1,87 mln i założeniu że wszyscy przystępują będzie redukcja 83% to zysk wyjdzie na akcje 7 groszy.
Wyszło chyba niezbyt czytelnie dlatego w skrócie napiszę jak to widzę w praktyce, pogrywam na Danksie od 4 lat i zarobiłem jakieś 150 % brutto więc można nazwać że jestem „znawcą”. Dywidenda w wysokości 9 groszy na akcję oraz skup za 1,87 mln po cenie 1,12 z redukcja 70% powinien wynieść kurs w okolice 1-1,10 (tak się działo w ostatnich latach i zakładam że tak będzie) i to są podstawy do 30% zarobku. Uwaga !! Skup ten jest utrudniony gdyż robiony w formie umowy cywilno-prawnej i trzeba się pofatygować do Warszawy do notariusza dlatego małej liczbie inwestorów, szczególnie tym co mają 5-10 tysięcy akcji), nie kalkuluje się to.
Jest też wersja optymistyczna zakładająca nawet 150-200% zysku, gdyby przeznaczyli cały zysk z 2015 na dywidendę (2 mln) to byłoby to 18 groszy na akcję, na skup za 2014 kwotę 870 tysięcy a w międzyczasie otrzymali dofinansowanie na 3 start-upy które kupują z nowej emisji i chcą uzyskać od 1 mln do 5 mln bezzwrotnego dofinansowania z UE wówczas realny jest wzrost kursu w okolice 1,5 zł czy nawet 2zł (w zależności od przyznanego dofinansowania). Jako że są powiązani z Adamem Osińskim (EBC Solicitors) który takich dofinansowań uzyskał kilkadziesiąt milionów jest to wszystko realne.
Podsumowując : kupując akcje czy PDA Danks po 75 groszy można uczestniczyć w dywidendzie ze stopą dywidendy 12% oraz dużym skupie w okolicach 1,12 czyli 50% wyżej niż zakup.