Jak to widzę
1. Cała kwota 3.3 mln z emisji na dalszą modernizację i usprawnienie KH Rybitwy plus min. 1.7 mln z bieżącej działalności wliczając kwotę z drugiego półrocza ubiegłego roku - łącznie 5 mln - 5 mln zainwestowane w KH Rybitwy z pewnością przełoży się na stopę zwrotu wyższą niż 5.5%
2. Dziś pojawił się komunikat Big infor monitor o tym, że aż 8% hurtu ma wzrost zadłużenia. Tym samym nie uciekając od faktów trzeba też założyć, że co najmniej 8-10% wynajmujących w KH będzie rotować (zamkną się lub będą mieć opóźnienia)
...ale kilka kwestii
1. Po pierwsze tak jak pisałem wcześniej KH Rybitwy jest bardziej dopasowany do rynku, bo ma powierzchnię 7.3 ha w stosunku do ok. 60 ha Warszawa-Bronisze i od 13 do 15 ha w Łodzi, Poznaniu i Wrocławiu.
2. Po drugie dochód z najmu nie jest tym najstotniejszym. Tak więc 10% rotacji nie jest decydująca (nie ma znaczenia dla rentowności), bo w tym przypadku największy przyrost jest w sezonie wiosenno letnim a więc zależny od opłat od rolników, ogrodników i sadowników (i tutaj większych zmian nie będzie)
3. Niezależnie od tego zarząd Efektu powinien w ramach tych 10% rotacji próbować pozycjonować powierzchnię najmu np. ściągając dużą hurtownie funkcjonującą we franczyznie (typu specjal lub ostatnio mocno rogląda się też topaz) - taki krok byłby komplementarny do sprzedaży bezpośredniej przez co atrakcyjność KH zwiększyłaby się.
4. Część przedsiębiorców z danych grup hurtu chce się powiększać a część wypada z rynku hurtu - tym samym skala 7.3 ha działa pozytywnie
5. Namawiam zarząd do dokładnej analizy i przeliczeniy czy dziś nie opłaca się dokupić terenu np. 0.5-1 ha w drugiej linii zabudowy z założeniem przychodu sezonowego - jest bardzo możliwe, że wykorzystanie choćby przez 90 dni w roku przełoży się na zwrot powyżej 5.5%
https://forsal.pl/biznes/handel/artykuly/1453358,przeterminowane-dlugi-handlu-przekroczyly-7-4-mld-zl.html
Nastroje w niektórych grupach hurtu wpływają też na kurs Efektu! Występuje tutaj korelacja, bo część akcjonariuszy Efektu choćby spółdzielnia w Krzeszowicach (ale nie tylko) jest mocno powiązana czy to poprzez najem czy poprzez prowadzenie działalności na własny rachunek przez co mierzy się z konkurencją jak choćby otwarcie Lidla w Krzeszowicach. (patrz. struktura spółdzielni w Krzeszowicach) - ze swej strony przejrzałem sobie aktywa w tym jakie prowadzą punkty - skąd uzyskałem informację to już taki mój warsztat.