Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  4,60 zł , zmiana od tamtej pory: 9,78%

Re: Efekt hotele i KH Rybitwy

ok. Rozumiem i w sumie takie podejście czysto wolno rynkowe jest mi bliskie.
Jednak, że pp jest notowane bardzo krótko często 2-3 dni nie do końca jest spełniony warunek reagowania na sytuację zwłaszcza, że nie ma wideł. W każdym razie mi tez nie chodzi o bronienie podejścia a właśnie po uwzględnieniu struktury emisji i teoretycznym kurie pp 7.5-8 zł patrząc z mojej perspektywy brak notowań pp uznaję jako jedno ryzyko mniej.

Co do objęcia emisji to według mnie jest odpowiednio dużo czasu by to odpowiednio zrealizować. 
Ze swej strony w obecnym momencie uważam, że już po objęciu każdy sobie zacznie liczyć w taki najprostszy sposób (ale jak najbardziej właściwy).

a więc ... acha mam 3 akcje teraz kurs jest np 4.7 no to sobie mnożę 3*4.7= 14.7, ale przecież dopłaciłem jeszcze 2 zł (2 razy po 1 zł do każdej akcji) a więc tak naprawdę kurs (według notowań z danego dnia) to 12.7 zl i skoro nie sprzedałem wtedy to tym bardziej nie teraz. (choćby dlatego, że Efekt z końcem września będzie o 3.5 mln chudszy gdy chodzi o kredyt za hotele oraz wygeneruje min. 3.5 mln zysku)
Sama ilość akcji na rachunku nie ma większego znaczenia. 
Będzie się liczył wzór
3 razy kurs w danym dniu minus 2 zł = dawna cena akcji
na dziś to:
3*4.7-2=12.7

Co do fundamentów policzyłem sobie (we własnym zakresie), że naet jakby 20% hal zostało zamienionych na handel bezpośredni to choć przychód nieco by spadł to i tak nie włynęłoby na tyle by zmieniły się mocno wyniki. 20% zamknięć czy rotacji jest na ten moment nierealnym założeniem, ale nawet przy takim pesymistycznym scenariuszu KH Rybitwy będzie rentowny.
Wynika to właśnie z tego, że KH Rybitwy jest za mały w sezonie wiosenno-zimowym i za duży w okresie zimowym oraz jest o połowę mniejsze (a potrzeby w sensie popytu i podazy podobne) niż we Wrocławiu, Poznainiu i Łodzi (przyp. od 13-15 ha) - (o Warszawie nie wspominając ponad 60 ha)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
EFEKT 0,00% 5,05 2025-10-24 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.