Zglosiłeś " nieuku " do moderatora. To przeczytaj jeszcze raz zanim zgłosisz ponownie.
Zarzucałeś mi czytanie bez zrozumienia, sugerowałeś psychiatryk.
Co do pierwszej części twego zdania nie zmieniłem zdania i go nie zmienię. Co do drugiej części bardzo proszę o przypomnienie, bo nie kojarzę żebym sugerował ci "psychiatryk". Ale gdyby tak nawet było to nie mam nic przeciwko temu.
Czytasz i nadal nic nie rozumiesz z tego co czytasz i do czego w danym momencie się odnosisz, resztę dopowiadając sobie, a przy tym ostro konfabulując. Podlinkowałem w omawianym przez ciebie wątku tekst z portalu rp. Wystarczy przeczytać, spojrzeć na datę założenia wątku mojego o tytule "Realne (?) kary dla Newagu na horyzoncie", który z założenia miał być przeciwwagą do wątku założonego wcześniej przez innego forumowicza o tytule "Potencjalny kontrakt na horyzoncie". Tyle i aż tyle. Czy kary będą? To zależy, od tego czy Lotos zechce ich dochodzić i czy dysponuje na to odpowiednio silnymi argumentami. Stąd znak zapytania w tytule, który też ma swe znaczenie, a którego jesteś uprzejmy nie zauważać. Ruch teraz należy do przewoźnika Lotos Kolej z którym Newag wiązała umowa. I tu krótki fragment z wypowiedzi przedstawiciela Lotos Kolej :
"Jak czytamy w oświadczeniu, zarząd Lotos Kolej otrzymał informację o jednostronnym wypowiedzeniu umowy przez producenta lokomotyw. Zarząd przewoźnika uznaje wypowiedzenie umów dzierżawy za bezzasadne i nieskuteczne. – Oferowane do odbioru lokomotywy nie spełniają bowiem wymagań wynikających z aktualnie obowiązujących przepisów prawa, a tym samym nie mogą być eksploatowane przez spółkę Lotos Kolej. Nie spełniły się zatem przesłanki obligujące Zarząd Lotos Kolej do dokonania odbioru przedmiotowych pojazdów – czytamy w stanowisku. Spółka analizuje sprawę pod względem prawnym."
Co do ETCS-u. Zadzwoń do rzeczników Lotosu i UTK i poinformuj ich o swych wątpliwościach i wiedzy na ten temat, a może zgłoś do prokuratury i KNF-u, że podają inną datę wejścia w życie przepisów o ETCS niż ta którą podajesz ty. I tak jak już wcześniej powiedziałem, podtrzymuję swoje zdanie, że czytasz bez zrozumienia. Dowodem jest to, że linkujesz tekst, który jest jedynie stanowiskiem przedstawiciela Newagu. Szkoda że nie linkujesz oświadczenia przewoźnika Lotos Kolej i UTK tak dla równowagi, a wtedy dopiero zrobiłoby się ciekawie. Skoro tego nie czynisz, to żyj dalej w nieświadomości i przekonaniu, że jedynie ty masz rację. Nie mam zamiaru ani ochoty na wyciąganie cię z tej przypadłości skoro nie zauważasz (lub świadomie nie chcesz) rzeczywistości, a dodatkowo przekonujesz, że rzeczony system wejdzie dopiero w połowie tego roku. Zdziwisz się jak owo wykupienie lokomotyw przez Newag Lease od ING Lease będzie miało konsekwencje w raporcie finansowym za pierwszy kwartał tego roku.
Już jutro natomiast przekonasz się jak zachowa się kurs Newagu. Jeśli sądzisz, że to po moim wpisie, to gratuluję znajomości podstaw i zasad funkcjonowania giełd "nieuku". Nigdy nie miałem o sobie takiego mniemania, że cokolwiek co tu napiszę będzie miało wpływ na decyzje inwestycyjne wielu akcjonariuszy. Nie jestem po prostu megalomanem, ale pewnie schlebiałbyś mi tymi bredniami gdybym zechciał w nie uwierzyć. Pisz dalej i dyskutuj sam ze sobą jako PPP, Ech, antysyf, Mirek etc. Naganiaj ile wlezie. Tylko nie licz, że ktoś ci przepuści twe ułomności i tragiczne pomyłki.
P.S. Sam zaloguj się " nieuku" pod stołem i szczekaj, bo to co tu nawyczyniałeś zasługuje już na to od czterech lat.
I jak tam notowania Newagu?