Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  5,50 zł , zmiana od tamtej pory: -71,13%

Re: Nick Leeson i historia upadku Barings Bank

Dnia 2019-02-22 o godz. 11:39 ertyy napisał(a):
> "I znowu w tym cytacie nie ma nic że to Idea jest winna że Getback upadł. To że nie przestrzegano pewnych reguł to od dawna wiadomo."
>
> Nie ma. Ale jest o tym, że w wyniku nieuprawnionych działań IB szkodę poniosło ponad cztery tysiące klientów tego banku.
>
> "Ale to nie oznacza że nagle dlug z firmy Getback której pożyczyliście pieniądze przechodzi na Bank. I właśnie to jest twoja projekcja."
>
> Oczywiście, ale ja nigdy czegoś takiego nie twierdziłem.
>
> "Wymyślasz jakieś nierealne scenariusze rodem z sf jak to rycerze z KNF (przypominam że były prezes ma zarzuty karne) chcą wyrwać od LC skromny miliardzik żeby pokryć cudze dlugi. O ile mnie pamięć nie myli firma Getback nawet nie upadła. To może wpierw do niej zwrócić się po kasę? Tak tylko radzę."
>
> Spokojnie, poczekajmy jeszcze parę dni, sytuacja się wyjaśni. Zobaczymy, czy LC zgodnie z sugestią urzędów spłaci poszkodowanych w transakcji połączenia banków. Rozsądek podpowiada, że spłaci, ale nigdy nie wiadomo...

Nie ma żadnej sugestii urzędów. Jak wspomniałem to tylko twoja projekcja. Poza tym byłoby bardzo nierozsądne z jego strony żeby cokolwiek płacił. Po pierwsze znaczna część nie pójdzie do Sądów bo to nie taka prosta sprawa - koszty, miejsce zamieszkania, czas, nerwy. Po drugie nawet jak pójdą to sprawa jest na lata i wcale niejednoznaczna (nie wiadomo czy Sądy w ogóle przyjmą pozwy, jak nawet zasądzą odszkodowanie to wcale nie jest powiedziane że w 100% poniesionej straty - tą stratę też ciężko wykazać bo jak wspomniałem firma Getback działa). To byłby bardzo nierozsądny i rozrzutny żeby spłacał cudze długi.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
IDEABANK 0,00% 1,59 2020-12-30 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.