Dnia 2019-02-22 o godz. 11:39 ertyy napisał(a):
> "I znowu w tym cytacie nie ma nic że to Idea jest winna że Getback upadł. To że nie przestrzegano pewnych reguł to od dawna wiadomo."
>
> Nie ma. Ale jest o tym, że w wyniku nieuprawnionych działań IB szkodę poniosło ponad cztery tysiące klientów tego banku.
>
> "Ale to nie oznacza że nagle dlug z firmy Getback której pożyczyliście pieniądze przechodzi na Bank. I właśnie to jest twoja projekcja."
>
> Oczywiście, ale ja nigdy czegoś takiego nie twierdziłem.
>
> "Wymyślasz jakieś nierealne scenariusze rodem z sf jak to rycerze z KNF (przypominam że były prezes ma zarzuty karne) chcą wyrwać od LC skromny miliardzik żeby pokryć cudze dlugi. O ile mnie pamięć nie myli firma Getback nawet nie upadła. To może wpierw do niej zwrócić się po kasę? Tak tylko radzę."
>
> Spokojnie, poczekajmy jeszcze parę dni, sytuacja się wyjaśni. Zobaczymy, czy LC zgodnie z sugestią urzędów spłaci poszkodowanych w transakcji połączenia banków. Rozsądek podpowiada, że spłaci, ale nigdy nie wiadomo...
Nie ma żadnej sugestii urzędów. Jak wspomniałem to tylko twoja projekcja. Poza tym byłoby bardzo nierozsądne z jego strony żeby cokolwiek płacił. Po pierwsze znaczna część nie pójdzie do Sądów bo to nie taka prosta sprawa - koszty, miejsce zamieszkania, czas, nerwy. Po drugie nawet jak pójdą to sprawa jest na lata i wcale niejednoznaczna (nie wiadomo czy Sądy w ogóle przyjmą pozwy, jak nawet zasądzą odszkodowanie to wcale nie jest powiedziane że w 100% poniesionej straty - tą stratę też ciężko wykazać bo jak wspomniałem firma Getback działa). To byłby bardzo nierozsądny i rozrzutny żeby spłacał cudze długi.