Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

Witam!
Szukam informacji co z tym zawieszeniem działalności w ZUS na ten moment, czy projekty o których sie pisało w mediach dotyczące zmiany zawieszenia działności przeszły czy moze to fikacja.
Ja mam na tzw pienku z ZUS od maja 2006r, zajał moje wynagrodzenie z tyt umowy o prace za umowe agencyjna podpisana z pracodawca bo nie byla odprowadzana skladka zdrowotna. Kwota jak dla mnie była bardzo duza bo okolo 8 tys.. Poniewaz jestem samotna matka i mam niepełnosprawne dziacko z depresja zwrociłam sie o umorzennie skladek. Panie w ZUS sie do mnie usmiechały ja zbierałam dokumenty po czym ZUS odmowil umorzenia i od razu zajał moje wynagordzenie.Kierownik ZUS kiedy zapyatłam dlaczego tak działaja i czy od razu nie mogła mnie poinstruowac ze nie mam zadnych szans na umorzenie a zawarcie ugody byłoby sensowne ( bo wtedy rozłożenie na raty 8 tys)zasmiała się i powiedziała, ze ona nie jest od tego aby mnie pomagac. Wtedy moje zadłuzenie od razu wzrosło o 5 tys. bo zajecia komornicze ect. Zlozylam odwolanie do sadu Okregowego potem do sady Administarcyjnego w sierpniu zeszlego roku ale do dzisiaj nie mam odpowiedzi. Musiałam przewac terapie syna, sama sie rozchorowalam bo na przeszło 6 miesiecy a mimo to ZUS żeruje na mnie do dziasiaj. Nie wypłacił mnie za przeszło 2 tygodnie chorobowego mimo ,choc żeruje na mnie już od przeszło 30 lat ( staż pracy) i to moja pierwsza powazniejsza choroba. Straciłam przez to miedzy innymi prace w banku, straszne snoby zepchneły mnie na margines tak naprawdę według mnie ich decyzje spowodowały dla mnie dotkliwe straty. Straciłam wiare w praworzadność i całkowicie zaufanie do instutucji ZUS ale równiez do Sadów to jedna klika. Zastanoawiam się obecnie jeśli znajde prace jak wogole unikac ZUS nie chciałabym z tą instytucja mic wogole nic wiecej do czynienia.
A to wszystko ze jakis idiota w moim zakładzie pracy postanowil wypłacać nam prowizje i kazal złozyc wpis do ewidencji czyli pozornie załozyc działnosc gospodarcza,były to przysłowiowe grosze z prowizji która nam wypłacali, poki nie było obowiazku opłacania składki zdrowotnej to jakoś sie "kulało", ale kiedy nastapił obowiazek opłacania składki to wyłgał się i zostawił z tym samych. Nawet sobie nie uświadamiałm że jestem przedsiebiorcą, dotkliwa nauka. Obecnie jestem bardzo zadłużona, mam zajęcia komornicze ponieważ 10- letnia choroba syna kosztowała i miałam wtedy w maju 2006 r. bardzo duże długi które sukcesywnie spałcałam. ZUS uczynił mnie bankrutem zajecie połowy wynagrodzenia było dla mnie dramatem bo druga połowa szła na spłate kredytów więc sukcesywnie co miesiac zostawałam bez gorsza , absolutnie nikt mnie nie pomogł, zepchneli mnie na margines.Obecnie sytuacja moja jest niezwykle dramatyczna, nie mam pracy, choroba syna kosztuje, nie wspomne juz o sobie nie płacenie termionwe kredytów spowodowało iz chodzą za mna komornicy, koszty sa ogromne czasami nie mam już siły i przychodzą mnie do głowy rózne mysli.
A ostatnio komornik BPH zamiast ugody ze mna mimo iz prosiłam o to, dogadał sie z komornikiem ZUS i teraz wspolnie chca mnie gnebic bo wystapili ze wspolnym wnioskiem o ustanowienie komornika. Po prostu rewelwcja, mam uczucie że jestem przysłowiowym gównem w tym kraju z ktorym mozna robic co sie chce.
Prosze o informacje w kwesti dotyczacej zawieszenia działanolści,oraz moze znajdzie sie ktos z przygotowaniem parwniczym badź z doświadczeniem jak postapic w tym temacie który opisałam.
Pozdrawiam,