Witam,
otrzymałam niedawno z ZUSu pisemko,że w związku z trwającym postępowaniem wyjaśniającym mającym na celu podleganiu przeze mnie ubezpieczeniu zdrowotnemu mam wyjaśnić przerwy w ubezpieczeniach społ., bo z ich korespondencji z US wynika że DG(ryczałt) prowadziłam.Oczywiście chodzi o zawieszanie DG. US problemów nie robi, bo ich interesują moje rozliczenia z nimi a nie to co, co się tyczy ZUSu; dlatego też nie ma potrzeby zawieszaniatam DG czasowo.
Poradźcie proszę jaką taktykę najlepiej obrać lub na jakie przepisy się powoływać w "rozmowie wyjaśniającej" w ZUSie. Doczytałam się, że w ustawie o sus jest napisane, iż obowiązkowi ubezpieczeń podlega się od momentu zarejestrowania do wyrejestrowania. Rozporządzenie Min.Pracy i Pol.Soc. wskazuje że DG można przerwać nie tylko wykreśleniem z ewidencji ale również oświadczeniem o zaprzestaniu wykonywania. W poradniku ZUS aktualizowanym 04.04 br jest napisane, że wyrejestrowanie też może następować gdy zaprzestanie nie dział. nie skutkuje wyrejestrowaniem z ewidencji..
Uff...można się pogubić ....proszę o radę i z góry dziękuję