Sąd Najwyższy w Orzeczeniu z dnia 11 stycznia 2005 roku sygn. I UK 105/04 tako rzecze:
"Poza tym, na przedsiębiorcę nałożony został obowiązek zgłaszania w ewidencji zmian nie tylko prawnych, ale i faktycznych. Skoro tak, to okresowe zaprzestanie prowadzenia działalności z różnych przyczyn (np. choroby, urlopu, wyjazdu itp.) powinno być do ewidencji zgłoszone i wpisane."
Ale ja nie "zaprzestaję prowadzenia", ja "zaprzestaję wykonywania" ,Art13,pkt4 ,dostarczając do ZUS odpowiednie druki.Na tych drukach są przyczyny "zaprzestania wykonywania" (także "zaprzestania prowadzenia").....
Nie po to zapłaciliśmy za ciągle nie wydolny system informatyczny byśmy kursowali po ewidencjach i po- za tym: -patrz swoboda działalności, art.6 .
Przeglądając jeszcze raz ustawę o SG stwierdziłem,że "zaprzestanie działalności" o ile by się wiązało z zawiadomieniem EDG to nie jest
to związane ze zmianą "wpisu".Tego rodzaju nasze zawiadomienie o "zaprzestaniu wykonywania" składa się do naszych akt ewidencyjnych w EDG - art.25 pkt.2.)
Natomiast art.59 dotyczy działalności koncesjonowanej i regulowanej i też mają zastosowania postępowania jak wyżej o "wpisie."
Więc jeszcze raz,jaki "przepis szczególny nakazuje" (art.25 ) zgłoszenie do EDG "czasowego zaprzestania wykonywania"? Kto wie?
Jeżeli żaden to orzeczenie SN z dnia 11 stycznia 2005r nie dotyczy:
1.Zgłaszających do ZUS "okresowe zaprzestanie wykonywania działalnosci gospodarczej" z "urzędu" bo dotyczy "zaprzestających prowadzenia".
2."Zaprzestanie wykonywania działalności gospodarczej" nie jest przedmiotem "wpisu",a tylko należy zgłaszać do EDG dane ulegające zmianie które mieszczą się w definicji "wpisu". "Zaprzestanie wykonywania działalności gospodarczej" nie zmienia żadnego elementu "wpisu" w EDG.
Gdyby ktoś mnie sprawdził...
Pozdrawiam Walter.