Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

marsh Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Ad. Thorunczyk
>
> Prokurator w rozmowie wypowiedział sie na temat
> zastosowania KK w sprawach ZUS.
> Nad wszystkim dominowała cecha świadomego i
> celowego działania ZUS.
> A ZUS to robi nieświadomie i niecelowo :)

Witaj marsh,
Jeden prokurator wiosny nie czyni! Moim zdaniem wszelkie działania ZUS sa jak najbardziej celowe. Nikt przez przypadek nie wydaje decyzji ani tym bardziej nie umieszcza nakazanego przepisami poradnika w internecie i go nie drukuje. Nikt niecelowo nie dezinformuje petentów. Może będą kłopoty żeby nadać tym działaniom charakteru przestępczego (doszukać się w tych działaniach znamion przestepstwa przez któregokolwiek z prokuratorów), jednak zaangażowanie prokuratury (w tym prokuratora krajowego!) w tę sprawę moim zdaniem tylko wpłynie tutaj na nasza korzyść.
Nadal stoja na stanowisku, żeby uderzać z KK. Każde jasno nie sprecyzowane doniesienie do prokuratury bedzie bowiem przez tę pomijane, czy też odbijane do ZUS celem złożenia wyjaśnień. I na tym każda sprawa się zakończy.
Moim zdaniem, dezinformacja, której skutkiem jest podjęcie takich a nie innych kroków przez przedsiębiorcę, którego potem obejmuje sie decyzją i nakazuje płacic niesamowite pieniądze (czyni to ten sam ZUS) nosi znamiona przestępstwa z art. 286 kk. I niech żaden prokurator nie mówi, że to nie jest celowe, ponieważ nikt tak jak pisałem, żednej decyzji przez pomyłke nie wydaje.
Trzeba tylko stworzyć jasne i czytelne, a przede wszystkim bardzo merytoryczne doniesienie do prokuratury w tym temacie, żeby nie było możliwości manipulacji i wykręcania sie od działan przez prokuraturę. Ja wzór takiego doniesienia juz zamieściłem na tym forum. Jeśli trzeba będzie, umieszczę je po raz wtóry.
Pozdrawiam i napominam: nie zniechecajcie się!
Piotr