Forum Ogólne

Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności

Ad.:"....odnośnie petycji
Autor(ka): skladka (...)
Wysłano: 04/01/2006 16:11

Odwołując się do mojej prośby do WAS WSZYSTKICH ze strony 139...nadal nikt nie udzielił mi odpowiedzi."

Witam Składko.Moje żądania są Tobie znane bo przesłałem.Nie mam upoważnienia by wypowiadać się w imieniu forum . Ale gdybym miał to brzmiały by nastepująco:

My, osoby okresowo zaprzestające działalności gospodarczej, żądamy:

1.Żądamy honorowania przez ZUS okresowych zaprzestań działalności gospodarczej dokonywanych na podstawie :

1.1.Poradnik.Ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenia zdrowotne osób prowadzacych pozarolnicza działalność i osób z nimi współpracujących.Aktualizacja : 1 styczeń 2005r.Str.36 z 46.
Poradnik ten rozpowszechniany był do niedawna w internecie:http://www.zus.pl/ref_99/porad4/default.asp?rozdz=do_druku
Ostatnio został zastąpiony innymi tekstami bez treści:

„....Wyrejestrowanie z ubezpieczeń,a następnie zgłaszanie do nich,powinno nastepować także w przypadku, gdy zaprzestanie ma charakter czasowy.Nie jest przy tym wymagane wyrejestrowanie w organie ewidencyjnym.....”

1.2.Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 4 grudnia 1998 r. w sprawie określenia wzorów zgłoszeń do ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego, imiennych raportów miesięcznych i imiennych raportów miesięcznych korygujących, zgłoszeń płatnika, deklaracji rozliczeniowych i deklaracji rozliczeniowych korygujących oraz innych dokumentów. Załącznik nr 20 (Dz. U. z 1998 r. Nr 149, poz. 982; ost. zm. Dz. U. z 2004 r. Nr 101, poz. 1039).

Wśród przyczyn wyrejestrowania płatnika z ubezpieczeń, obok decyzji o wykreśleniu z ewidencji, wymieniono tu m. in. także oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia pozarolniczej działalności.

111 - opłacająca składki wyłącznie za siebie - decyzja o wykreśleniu z ewidencji, rejestru lub skreślenie z listy,

113 - oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia pozarolniczej działalności,

2) Rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 6 sierpnia 2003 r. Załącznik nr 13 (Dz. U. Nr 150, poz. 1457).

Także i tu jest mowa o tym, że działalność gospodarczą można zaprzestać nie tylko podaniem o wykreślenie z ewidencji, lecz także zaprzestając prowadzenia pozarolniczej działalności.

111 - zaprzestanie prowadzenia działalności

211 - wykreślenie z rejestru, ewidencji lub skreślenie z listy

Treść tych dwóch rozporządzeń wyraźnie wskazuje, że można zaprzestać prowadzenie działalności gospodarczej, nie wykreślając jej z ewidencji. Tak to też do dziś tłumaczy oficjalnie ZUS. W Internecie, na stronie prawnej ZUS, do nie dawna można było przeczytać: „Wyrejestrowanie z ubezpieczeń, a następnie zgłaszanie do nich, powinno następować także w przypadku, gdy zaprzestanie działalności ma charakter czasowy. Nie jest przy tym wymagane wyrejestrowanie w organie ewidencyjnym” (PORADNIK UBEZPIECZENIA SPOŁECZNE I UBEZPIECZENIE ZDROWOTNE OSÓB PROWADZĄCYCH POZAROLNICZĄ DZIAŁALNOŚĆ I OSÓB Z NIMI WSPÓŁPRACUJĄCYCH).

2.Żądamy honorowania wyników kontroli ZUS i zaświadczeń wydanych w okresach za które obecnie ZUS domaga się zapłaty składek z odsetkami,a które to kontrole i zaświadczenia nie wykazywały zalegania ze składkami.

3.Żądamy zwrotu zagrabionych nam w ten sposób pieniędzy wraz z zaległymi odsetkami.

4.Żądamy ukarania winnych nadużyć takiego „gospodarowania” naszymi pieniędzmi.

Pozdrawiam Walter