czesc wszystkim walczacym .
ad AR 25/06/2005/ godz 18
AR odpowiadam na pytania, moze cos pomozesz wiecej.
AR okresy "zatrzymania dzialalnosci i wznawiania" mialy ch-r np dwutygodniowy , trzytygodniowy , srednio norma to 7-8 dni w mieisacu firma dzialala kilka dni z koncem miesiaca i kilka dni z poczatkiem a w srodku " wyjezdzalismy za granice, lezelismy do gory brzuchem, pilismy kawe " itd, od razu tu dodam ze STrwale w tym momencie sa ok, tzn ich odliczanie, moj umysl zostal rozswietlony i tutaj nie ma bledu, skoro zawsze na koniec miesiaca prowadzilem dzialalnosc.
caly czasDG to Spolka cywilna KPIR plus ewidencja VAT.rodzaj dzialalnosci to uslugi dla firm z branzy nie chcialbym tu podawac bo nie wiem czy urzedasy tu nie wchodza ..w kazdym razie nie mam obowiazku posiadania kasy fiskalnej. S C jest prowazdona dluzej niz okres o ktorym tu mowa czyli juz przed r 1999 byla prowadzona. Platnikiem w spolce cywilnej caly czas jest wspolnik , kazdy placi za siebie, czyli dwa razy wpisujesz dane np PLATNIK JAN NOWAK i UBEZPIEcz JAN NOWAK ( na drukach ZWPA I ZUA i ZFA itd) a na drukach DRA JAN NOWAK i JERZY NOWAKOWSKI np, czyli wspolnicy placa kazdy za siebie
ad pkt 3 twojego zapytania, okresy "zatrzyman" jak podane wyzej
podalem ich nie dokladna ilosc aby ktos nie pokusil sie o policznie i sprawdzenie ale to tak na marginesie, w kazdym razie jest ich wlasnie
tak duzo
ad kolejnego zapytania: TRESSC PROTOKOLU PRZESLUCHANIA Z ZUSU BRZMI TAK : DG w ramach s.c wraz z panem xxx rozpoczalem od xxxxx 97 przedmiotem prowadzonej przez nas dzial sa uslugi .... .
W okresie od 2001 do nadal dzialalnosc byla zawieszana kilkakrotnie. Przerwy w prowadz DG zwiazane byly z brakiem zamowien. Przerwy w prow DG byly zglaszane zarowno do Uskarbowego jak i do ZUSu. W urzedzie miasta nnie byla zglaszana likwidacja DG , gdyz jej nie bylo.
SWIADOMu odp karnej oswiadczam i podpisy ..... moj i urzedniczki
ad pkt 6 . koszty hmm glownie telefon, dzierzawa pomieszcenia ale znajda sie na pewno wyjatki wiec na tym bym sie nie opieral .. tu lod jest kruchy jak 30 kwietnia na stawie po porannym przymrozku
ad pkt 8 . sprawdzilem , w papierach nie chca za mnie chorobowego, przeciez jest dobrowolne .. :))
Teraz cos od siebie, wiec nie calkiem wylozylem sie w Zusie bo w protokole jest tylko zdanie, ze porzerwy w DG zwiazane byly z bralkiem
.. slowo ZWIAZANE co oznacza ze nie byly przyczyna i skutkiem tychze przerw, przyczyna byla moja WOLA z czego wynika rowniez skutek, wysylam ZWPA i ZWUA i z tej woli mamy skutek, wydaje mi sie to logiczne i dziecinne do obalenia.. ale znow moge sie mylic.
Zus opiera sie caly czas na ustawach z lat 1998 i 1999, z nimi wlasnie walczymy, nigdzie w nich nie ma zdania ktore jest w ustawie z 2 lipca 2004 o calkowitym zaprzestaniu .. zgadza sie ??? wiec moze warto walczyc o nieplacenie do roku 2004 tychze zobowiazan o ktore dopomina sie ZUS. Choc w dalszej czesci powoluja sie na ta ustawe , i chcialem na tym wlasnie sie oprzec, ze dobrze zaplace za okres od wejscia ustawy czyli od dnia 2. lipiec 2004 ale za poprzedni okres absolutnie nie macie racji (znaczy ZUS). CZy warto przyjac taka droge i czy jest szansa .. bo znowu jest tu knif w postaci takiej ze podobno ta ustawa wchodzi w zycie z dniem 1 stycznia 2007 jak wyczytalem tu na forum.
A i obiecuje ze dzis chocbym mial nie spac doczytam reszte stron z forum.
Acha i jeszcze pytanie ad przyszlosci
czy nie wiesz AR kiedy Zus wprowadzi nowa zasade ze osoby pracujace czyli zatrudniuone a prow dzial gosp beda placily cala skladke od dzialalnosci ?? wiem na 100 % ze taki projekt lezy w sejmie , kwestia kiedy go przyjma i czy przejdzie ..oto jest pytanie, na tej podstawie zastanawiam sie co dalej, bo czarne chmury widze na okregu choc bym nie chcial patrzec :)))
jeszcze informacja ogolna, rozmawialem dzis z listonoszem, w tym dniu lub ostatnim tygodniu , tylko on sam rozniosl kilkanascie takich grubych kopert z zusu tylko w jego okregu wiec atak ZUSU jest frontalny, oni po prostu potrzebyja pieniedzy.
to narazie wszystko czekam na odpowiedzi , szacunek dla wszystkich pomagajacych!!