Sprawy pożaru by nie było, gdyby zarząd spółki poświęcił 30 minut na przygotowanie prostego kilkunastozdaniowego komunikatu mówiącego w skrócie, że "nic się nie stało". A tak z zewnątrz to wygląda, że albo zarząd ma gdzieś mniejszościowych, albo jest jakiś problem pod dywanem, z którego zarząd niekoniecznie chce się publicznie tłumaczyć. Więc to nie jest tak, że ja się uczepiłem. Po prostu zła komunikacja ze strony spółki. Dla mnie to jest zawsze pomarańczowe światło.
>>>koszty robocizny ? Weź zaprzestań.
Nie mogę się zgodzić. W obecnym inflacyjnym środowisku niskiego bezrobocia i rosnących stóp, presja płacowa może pojawić się we wszystkich przedsiębiorstwach. Chyba że Wielton już obecnie płaci więcej niż rynek i ma tu spory komfort.
Żeby było jasne: spółkę obserwuję z pozytywnym zainteresowaniem. Mam na niej alerty i jak ruszy w górę chętnie dołączę. I nie twierdzę, że elementy z mojego maila muszą spowodować słabą rentowność spółki. Zastanawiam się jednak jak wpłyną na wyniki Q4 i dalej 2022, bo jak rozumiem to obecnie stara się wycenić rynek na kursie i wg mnie nieco brak jasno określonego kierunku. Każdy jest możliwy, ale chętnie wyeliminowałbym kilka ryzyk z mojej listy (vide komunikacja zarządu z rynkiem).
A Wojas to inna sprawa...