Dnia 2019-08-06 o godz. 21:33 ~Pit napisał(a):
> Co do kompensaty to wiadoma sprawa, mogą nawet dawać towar za pół darmo i BB będzie zarabiać krocie, a Astana będzie ciągle nierentowna i jeżeli by spłacali pożyczkę np. towarem wartym 700 euro a BB nie musiało by za niego płacić, to by było ok. podobnie jak kompensata, ale Astana musieła by zarabia na sprzedaż do innych i np. suszeniu dla innych, niby jest podane, że ma sprzedawać do Omya, ale nie wiem czy to nie pomyłka w raporcie?
Jedynym możliwym rozwiązaniem sytuacji i uczciwym, wolnym od kreatywnej księgowości jest duże pozyskiwanie surowca przez linię DMC - ponad 10 000 ton rocznie po koszcie $100/tona. Kiedyś prezentowałem wyliczenia. Jednak wedle mojej wiedzy DMC może pozyskiwać znikome ilości surowca, jeśli w ogóle. Zarząd to ukrywa, choć każdy umiejący czytać i wyciągać wnioski powinien to wiedzieć. DMC jest niezdolna do pozyskiwania takiej ilości surowca. Więc jedynym sposobem na uniknięcie odpisów jest szachrajstwo i z tym będziemy mieli do czynienia. Jednak to poza niedokonywaniem odpisów nie rozwiązuje ani jednego problemu.
Dalej uważam, że skarbówka nie zgodzi się na to, chyba, że Dziedzic wykaże, że 700 euro/tona to jest cena rynkowa - co będzie oczywiście wierutnym kłamstwem.