Pożyczka z ARP została udzielona 30.12.2010 roku.
Tu jest ogólna informacja jaki był cel pożyczki:
https://www.arp.pl/dla-mediow/aktualnosci/agencja-rozwoju-przemyslu-s.a.-udzieli-hawe-telekom-sp.-z-o.o.-pozyczki-na-inwestycje.
Należałoby sprawdzić, czy wspomniane odcinki sieci rzeczywiście powstały.
Raporty były chyba jeszcze do 2015 roku publikowane, więc myślę, że w tych raportach była informacja na temat prowadzonych inwestycji w sieć i stopnia ich realizacji.
Co by nie mówić, to chyba jednak Hawe zbudowało jakąś sieć. W 2010 roku, to chyba była jeszcze zdrowa spółka i nie wiem, czy ktoś brał pożyczkę po to by ją zdefraudować. Bardziej byłbym skłonny uwierzyć w to, że sieci telekom, to po prostu był dobry biznes i ktoś w to inwestował. W 2010 roku prezesem był Robert Kwiatkowski z SLD, znany również z TVP. Gdyby to był przekręt, to chyba PIS by nie darował SLD. Ewentualnie może być tak, że to był przekręt i PIS o tym wie, ale trzyma tą aferę na "lepszą okazję".
Paweł P. pojawił się w Hawe w lutym 2015 jako wiceprezes, a w lutym 2016 został prezesem.
Oczywiście można dla świętego spokoju zgłosić temat do CBA, tylko lepiej najpierw przeczytać sprawozdania finansowe z lat 2011-2015.
Na pewno były jakieś nieprawidłowości przy przelewie na podkarpaciu 31.12.2015, ale ten temat był w prokuraturze, tylko nie wiadomo co się z nim dzieje.
Nie wiem, czy w sądzie był temat wyprowadzenia udziałów ze spółek ORSS i Hawe Budownictwo. Makuć składał chyba jakieś protesty na wpisy w KRS, ale nie wiem, czy poszło to gdzieś dalej.