Forum Ogólne
"...forma powiadamiania..."
Nie wiem. O powiadamianiu urzędu statystycznego traktowało kilka wypowiedzi w niniejszym forum chyba (?) przed 3-5 miesiącami. Poszukaj.

"powiadamiam zus (o) przerwie"
Instytucja "przerwy" nie jest znana ustawie o SUS. Znana jest natomiast instytucja "zaprzestania wykonywania". Jak zapewne czytałeś w forum , nie ma ona odpowiednika kodowego. Używany w tym przypadku jest kod "zaprzestanie prowadzenia" (czy słusznie - nie odpowiem).

"jak będę potraktowany przez sąd?"
Nie umiem wróżyć.
Tym bardziej, że :
1) W wielu decyzjach ZUS-u daje się zauważyć niejasne (dla mnie) kryterium długości okresu czasowego zaprzestania wykonywania i częstotliwości (ZUS nazywa to nagminnością) jego występowania.Kryteria te nie znajdują uzasadnienia w obowiązujących przepisach prawa.
2) Należy domniemywać, iż sądy kryteria te uwzględniają w wyrokowaniu, ale z powodów wymienionych wyżej przejawiają daleko posuniętą ostrożność w bezpośrednim i jawnym posiłkowaniu się nimi w uzasadnieniach wyroków.
3) Jedynie ZUS posiłkuje się nimi w swoich poradnikach (i niekiedy decyzjach) z godną podziwu odwagą.

Czy rozumiesz teraz, z jakich powodów biura doradztwa prawno-rachunkowego podchodziły (i nadal podchodzą) z niezwykłą ostrożnością do sprawy "zawieszeń" ? Kryteria , które sprecyzowałem poprzednio są jasne i czytelne. Natomiast powyższe jest pozaprawne, nieokreślone, niedefiniowalne, nieprzewidywalne , ale arbitralnie stosowane przez ZUS jako kryterium stanowiące. Jego stosowanie byłoby ze wszech miar celowe, ale tylko do selekcjnowania dla potrzeb ew. wdrożenia postępowania wyjaśniającego, albo kontrolnego.