Forum Ogólne

Re: Czy dasz na emeryturę sędziemu? Nie? Sam Tobie zabierze

Ja mam inny problem z tytułu prowadzenia dg.Działalność prowadziłem do 1991r.i ją zlikwidowałem(nie dokonałem jej wykreślenia z ew.d.g.w urzędzie gminy). Likwidacja nastąpiła na moje oświadczenie.Od 25.10.1991-02.02.1992 po raz 1-wszy zarejestrowałem się w rejonowym u.pracy(otrzymałem nawet zasiłek dla bezrobotnych).03.02.1992-30.06.1997 byłem zatrudniony w przedsiębiorstwie państwowym.W tym czasie rozpocząłem nową d.g .Opłacałem podatek do u.skarbowego tzw.karta podatkowa.Działalność tę musiałem zgłosić w ew.dz.gospodarczej w u.gminy,a także w u.statystycznym.Zus-u nie odprowadzałem ,bo odprowadzał za mnie składki zakład w którym byłem zatrudniony.(dowiadywałem się w zus-ie)Zlikwidowałem d.g w 1997(w u.skarbowym i u .statystycznym)znów po raz drugi nie wiedziałem o konieczności dokonania skreśleń w ew.d.g.w urzędzie gminy.DAlej tj od 1997-grudnia2005 ze względu na brak pracy byłem zatrudniany na czas określony. W przerwach pomiędzy umowami (a było ich 8)Rejestrowałem się w u.pracy jako osoba bezrobotna(wielokrotnie spełniałem warunki do otrzymania zasiłku).30.11.2005wygasła mi umowa na czas okreslony. 01.12.2005 pojechałem zarejestrować się po raz 9-ty w u.pracy jako bezrobotny.Przy tej rejesrtacji po raz pierwszy zażądano (przglądając kartę mojego przebiegu pracy)Zświadczenia o wykreśleniu z ew.d.g.z u.gminy.W u.gminy dowiedziałem się ,że na moje nazwisko są 2 wpisy nie skreślone i można dokonać ich skreślenia na mój wniosek ,ale zdatą bieżącą.TAk też zrobiono.W dniu 4-5 grudnia dostarczyłem żądane zaświadczenia do u.pracy ,który anulował mi wszystkie decyzję wydane w latach 1991-2005Uzasadniając to iż nie mogłem być bezrobotnym bo byłem biznesmenen prowadzący 2działalności gospodarcze.Decyzją z 02.03.2006 nakazano mi zwrotu nienależnie pobranego świadczenia w kwocie 3601,60.Zwrotu miałem dokonać w ciągu 14-dni.Nie ważne były zaświadczenia z zus-u ,u.statystycznego,u.skarbowego. Zwróciłem sięz podaniem do dyrektora u.pracy o umorzenie nienależnie pobranego świadczenia.Odpowiedż odmowna ,a w uzasadnieniu czytamy"brak podstaw do umorzenia prowadzenie działalności gospodarczej i nie podanie tego faktu przy rejestracji" Jak mogłem zataić fakt o którym nie wiedziałem.Dlaczego przy 1-ej rejestracji pracownica u.pracy nie zażądała tego zaświadczenia Dopiero po 14latachod mojej rejestracji.U .pracy zasłania się też treścią oświadczenia składanego przeze mnie o treści "Nie prowadzę pozarolniczej d.g.i jej nie zawiesiłem" i nie mam nic do powiedzenia,ba do powiedzenia to ja mam ,ale kto mnie wysłucha.Nadmienię ,że 01.12.2005 pracownica żądająca to zaświadczenie zaznaczyła ,"najlepiej,żeby było z dayą z 1991r"Zażądano zaświadczenia z datą wsteczną o 14 lat ,tylko dlaczegoo tym o noinformowano mnie 14 lat temu ,że jedynym dokumentem honorowanym przy rejestracji osoby bezrobotnej jest zaświadczenie o WYKREŚLENIU zewidencji działalności gospodarczj miasta lub gminy.Na podstawie tych zaświadczeń w parę dni u.pracy zrobił ze mnie złodzieja,oszustano i biznesmena prowadzącego 2 działalności gospodarcze,a ja utrzymuję 3-osobową rodzinę tyko z zasiłku ,który pobierałem,albo z najniższego wynagrodzenia za pracę.Proszę o radę i pomoc co mam robićżeby komornik nie zabrał mi pieniedzy które są podstawą egzystencji mojej rodziny. BIZNESMEN