Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  135,55 zł , zmiana od tamtej pory: 11,84%

Re: Ciekawe zagadnienie z zakresu polityki krajowej, które może mieć też

Dnia 2025-09-22 o godz. 07:43 ~Karol_I_the_King napisał(a):
> Dnia 2025-09-21 o godz. 21:41 _hubertw napisał(a):
> > System prezydencki ma Francja, bo tam prezydent powołuje rząd, a zgromadzenie narodowe go tylko zatwierdza. U nas jest na odwrót, bo to parlament wybiera rząd spośród siebie. Użycie tego określenie w kontekście Polski jest co najmniej nadużyciem.
>
> Po pierwsze mogą być różne systemy prezydenckie, nie tylko takie jak we Francji. Z różną rolą prezydenta. U nas jest system prezydencki z nieco mniejszą rolą prezydenta, niż we Francji i dużo mniejszą niż w USA. Nie podoba ci sie nazwa "system prezydencki", bo uważasz, że jest system "kanclerski". Gdzie to premier rządzi. Tak wszyscy myśleli do tej pory, z Ob. Tuskiem na czele. Ale się pomylili. Jak go zwał, tak go zwał, można wymyślać różne nazwy, ja chciałem podkreśkić tylko, że system polityczny w Polsce jest bardzie "prezydencki" niż komukolwiek się do tej pory wydawało. U nas prezydent też formalnie powołuje rząd, bo powołuje premiera i ministrów na wniosek sejmu. Ale na upartego mógłby doprowadzić do zmiany rządu, a nawet do rozwiązania parlamentu, chociaż żaden prezyden tego do tej pory nie próbował. Ale Karol jest inny, niż wszyscy dotychczasowi prezydenci. Uważniej przeczytał konstytucję!

I dziękuję Ci Hubercie W., że odpowiedziałeś na mój wpis. Co prawda Twoja opinia jest mało odkrywcza bo zwyczajnie nie jest Twoja, tylko "obiegowa". Ale to i tak super, bo następnym razem, jak będziesz odpowiadał na mój wpis to na pewno do obiegowej opinii dodasz coś odkrywczego, od siebie. Tak powinna wyglądać dyskusja na forum. Idealnie by było, żeby tu rodziły się nowe idee i prezentowane były odkrywcze pomysły. Ja moimi wpisami specjalnie prowokuję i obalam "obiegowe" opinie, które praktycznie ZAWSZE są fałszywe.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
KGHM -0,52% 151,60 2025-09-25 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.