Za model portfolio Harry Markowitz dostał Nobla w 1990 roku. Może warto się zainteresować. O ile pamiętam prawdziwa i opłacalna dywersyfikacja zaczyna się od 30 spółek. Ważna jest korelacja miedzy nimi. Czyli ważne żeby to nie były spółki z jednej branży. Ponieważ jak spadają to wszystkie. Można stosować różne wagi spółek o różnej zmienności. Spółki o dużej zmienności się nie doważa. Należy stosować również dywersyfikację geograficzną. Niektórzy nawet uważają że nie powinno się inwestować w walucie jakiej się zarabia co uważam za dyskusyjne, ale nie pozbawione sensu. Mamy dostęp do 50 tysięcy spółek giełdowych na świecie, więc jest w czym wybierać. Poniżej moje portfolio. Nie są to wielkie i spektakularne zarobki ponieważ ostatnio doważałem niektóre spółki a kilka kupiłem niedawno. Doważyłem po wynikach Play Way. uznałem że ta spółka to bardzo fajna dywersyfikacja sama w sobie na gaming. więc dojechałem do 10 %.
11B 2 % AMICA 19% ASBIS 10% CLN 8% ENTER 2% FORTE 3% KRUK -1% NEUCA 16% PLW 11% R22 8% SLV -2% TSG 27% VGO 16% liczby obok to zarobek na kazdej ze spółek.
Do wszystkich spółek zakupionych mam przekonanie że są dobre dlatego jak Selvita spadła mi o 11 % to dokupiłem dopełniając do pełnych 5% portfela .
Spółek na innych rynkach nie podaję , ale warto zainteresować się obligacjami , które są odwrotnie skorelowane z akcjami.
Jak rynkiem zaczyna bujać to potrafią dojechać do 20-30% więc zdaje jest to lepsze rozwiązanie od gotówki na boku.
Dodam tylko że jestem gotowy w każdej chwili do zmiany zdania.....zauważyłem że taka postawa przynosi więcej korzyści.