Forum Giełda +Dodaj wątek

MODERATOR - PRZEGINASZ PAŁĘ !

wyrok już jest, ale... mamy jeszcze czas uprowomocnienia, tj. 7 + 14 dni (jeśli nie będzie zbytniej 'ociągałości' czyjejś ze stron - nie będzie apelacji).

jeśli chodzi o 'kreski' - jesteśmy w konsolidacji, stąd zbytnie rozwodzenie się w temacie nie ma większego sensu. widać to na interwale czasowym 60min bardzo dokładnie. ruchy 'góra' 'dół', odbywają się przy bardzo podobnych obrotach.

jedno co można z całą stanowczością stwierdzić, że po każdej konsolidacji, przychodzi wybicie :) w górę bądź w dół :)

nie zajmuję się opcją w 'dół', bowiem bronić będę tego co opisywałem wam wczesniej, że na pronoxie możemy mieć do czynienia ze zmianą trendu w średnim terminie. pisałem o przewidywanym przeze mnie czasookresie 2-4 miesięcy.

jak zbierzemy wszystko 'zusammen do kupy ', to już 1 miesiąc nam upłynął :) głosowanie (2.12), wyrok (14.12), walne (29.12), uprawomocnienie wyroku (ok. 4.01).

teorytycznie, jesli królik nie spie...y niczego i na walnym nie wpadną na pomysł genialny np. 'kolejnych mld akcji', wszystko jest w cenie, co widać, tj.

1) 3 listopad - kurs rośnie pod zatwierdzenie układu osiągając 0,38zł
2) 14 grudzień - kurs 0,12zł (w międzyczasie postanawiają dodrukować 3,13 razy więcej akcji) 0,12 x 3,13 = 0,375zł

rachunek prosty: wyrok w cenie i to tyle prostej arytmetyki.

teraz dalej...

tu chłopie takie luźne rozmówki do ciebie... cenię sobie naszą rozmowę. ostatnio zaskoczyłeś mnie tematem nieruchomości. naprawdę myslałem, że pro to taki 'gołodup..c', tymczasem nie wiem czy dobrze odnalazłem info:

hala o wartości ok. 50mln zł (wraz z całością - domniemywam, że z linią produkcyjną i trele morele, ok. 80mln zł - którą pewnie już sprzedali) - centrum logistyczne

oraz

- stołówka prl przerobiona na siedzibę

(podawałem linki, ale co chwilę jestem usuwany, więc odszukać trzeba samemu)

czy to o tych nieruchomościach wspominałeś?

jeśli tak, to całkiem niezły potencjał. coprawda zaznaczyłeś o zastawach na w/w nieruchomościach, ale.. zastawy - strzelam - zostały wystawione przez instytucje kredytujące na cele inwestycyjne pronoxu. skoro działalność pronoxu została zawieszona i zdolności kredytujące ustały, kredytodawcy przeszli zapewne na stronę wierzycieli (domniemywam). układ został zawarty, więc... być może( jakaś) część zastawów zostanie zdjęta wierzycieli z nieruchomości, wszak pod warunkiem, iż wierzyciele przystąpili do układu?!

chyba, że może być inczej?! jestem ciekawy twojej opinii.

teraz podam link, myślę że do ciekawego artykułu z dnia 1.12.2011

http://biznes.trojmiasto.pl/Dla-jednych-luksus-to-Joanna-Krupa-dla-innych-Calvin-Klein-n53443.html

pomijam tam 'widzi mi się' odnośnie ile to sklepów w 2012 czy 2014 oraz czy minge, krupa czy inny chinczyk...

skoncentruję się na Mariuszu Jawoszku. z artykułu wynika, że rum dictador to też jawoszek. wygląda na to, że ten '3' inwestor kolegi 'xxx' to jawoszek.

160mln akcji za esotiq.

teraz obligacje zamienne na akcje (wychodzi, że w kolejce jednak rum) też dla jawoszka.

to ten jawoszek ile zamierza mieć akcji?! :) pozabiera nam wszystko :)

reasumując.

kapitalizacja pronoxu dzisiejsza to, ok. 27mln zł.

udział jawoszka w esotiq ok. 16mln zł

obligacje dla jawoszka wzamian za rum (ile on może kosztować?)

wierzyciele przystali na zrolowanie długu ok. 50mln zł - mówiło się o 80mln zł wierzytelności - zostaje 30mln zł nie objętych układem?! zastaw na nieruchomościach? uwolnienie jednej nieruchomości? np. centrum logistyczne, które podałem powyżej?

ciekawi mnie twoja opinia, chłopie. to co widać, że podmioty 'królikowe' dokonują zmiany wart w pronoxie. jawoszek wysuwa się na 'pierwsze skrzypce'.

teraz pytanie: na ile to jest dobra wiadomość dla akcjonariatu mniejszościowego, że w królikowej spółce mniej królika?

jako, że mamy czas do stycznia, pozwoliłem sobie na dość długi wywód :)

poza tym: "lepiej z mądrymi stracić aniżeli z głupimi zyskać", tyle tylko, że ja nie jestem tutaj aby stracić :)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
REGNON 22,41% 0,80 2020-09-30 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.