Fenomenalna spółka – właśnie tak myślę ,kliknę dlaczego. W wolnej chwili , przed zamierzanymi zakupami w nadchodzącym tygodniu, przeglądałem parę spółek które gdzieś tam chodzą mi po głowie i do tego zerknąłem na parę powiedzmy z pierwszych stron forów tego i paru innych. I krótkie spostrzeżenie, poza paroma powiedzmy incydentalnymi dobrymi wskaźnikami, żadna, powtarzam żadna spółka nie dorównuje IBSM ( nie przeglądałem córki FMG bo ją mam) Lud ekscytuje się zapowiedziom i chorym wizją zarządów lub jak wspomniałem krótkim jakimś wyskokiem w słupkach raportów, kontraktami które mają dać zarobić krocie, ale nie muszą, lub spekulacją na parę groszy gdzie różnie się to kończy – nie moja bajka
I wracając do fenomenu IBSM polegającego na tym że, spółka która od dwóch lat po dużych zawirowaniach przynosi spore zyski jak na taką małą firmę, ugrzęzła gdzieś w śmiesznej wycenie rynkowej i nie potrafi się przebić na należne miejsce, nawet przy ogromnej pomocy IT , który wybiegał – ( oczywiście w przenośni) notowania spółki na platformie XTB.
I tak do przypomnienia :
- za 2021r – 32,5 mln zysku netto
- za 2022r – 23,1 mln zysku netto
- za pierwsze półrocze 2023r – 9,98 mln zysku netto
co przy 386 774 szt wszystkich akcji daje wartość księgową łącznie 99,88 zł po drugi kwartale 2023r
( gdzie po 1Q 2021r było – 98,46 )
Gdzieś tam wyczytałem, ze wg prognoz zysk będzie powiedzmy powtarzalny r/r i ma wynieść 23,2 mln , a wycena spółki wg różnych źródeł kształtuje się ok. 184 zł za akcję po dwóch Q 2023r .
Dalej cały ff oficjalnie jest trochę powyżej 39 tyś akcji. I piszę oficjalnie dlatego, że nawet połowy z 39 tyś nie ma, choćby z arkusza zleceń na sprzedam gdzie dziennie jest ok. 9 tyś dużo wyżej wystawionych i sporo zapaleńców ( jak ja ) którym mimo zysku kilkaset procentowego widnieje przed oczami wykres z cenami jakie były kiedyś i nie powiedziane że nie wrócą ( w moim przypadku czas nie gra roli i mogę trzymać parę lat):
https://stooq.pl/c/?s=ibs&c=20y&t=c&a=lg&svg&1699251734Drugim fenomenem tym ciemny jest masa elementarnych braków informacyjnych:
- akcje sprzedaje jeden z udziałowców ponad rok temu , a do dziś nie pojawił się komunikat kto je zakupił i pomijam fakt księgowania na płytach kamiennych w innej galaktyce
- prezes odwołany , a nowego gdzieś zapomniano powołać i na tą chwilę członek zarządu jest PO
- powinno być zgodnie z literą prawa ogłoszone WZA , czego również nie uczyniono . I tak się chyba z nami jeszcze pobawią w tą zgaduj zgadulę i jakiś cel w tym ktoś ma. Może wykupienie na słupy co się da i ogłoszenie wykupu lub ogłoszenie jakiejś mega strategii - nie wiem. Może ktoś coś doda , tylko proszę nie obwieszajcie się hasłami typu trolle itd