1/ Chciałbym podziękować wszystkim uczestnikom dyskusji za zaprezentowanie swoich opinii na temat analizy technicznej naszej GPW.
2/ Ilość i sposób liczenia fal Elliotta pokazuje jak trudna jest to nauka i sztuka. Jak zauważyłem podstawowa trudność polega na uzgodnieniu punktów zwrotnych (górnych i dolnych w poszczególnych podfalach). Stąd widać różnice w długości i czasie rozpoczęcia się poszczególnych fal. Przesunięcie o 3 miesiące daty rozpoczęcia hossy/bessy nie mają dla mnie żadnego znaczenia PRAKTYCZNEGO, biorąc pod uwagę czas trawnia hossy lub bessy. Co to jest 3 miesiące do np. 5 trwania ostatniej hossy lub 17 lat trwania GPW. Mieliśmy jak dotąd w ciągu 17 lat GPW 3 hossy na których można było zarabiać. Mamy trzecią głeboką bessę na której niektórzy stracą.
3/ Moja teza jest następująca - "Jesteśmy w fala A korygującej 16 letni trend główny zakończony w lipcu 2007r. "
Narazie WIG spadł od szczytu o 46%. Czy spadnie o 50 lub więcej % przekonamy się za parę miesięcy.
To z czy mamy do czynienia w chwili obecnej nie jest zwyczajną bessą. Mamy do czynienia z anomalią makroekonomiczną gorszą od kryzysu z 1929r. Zjawisko globalizacji rynków spowoduje, że ta bessa dotyka co widać i słuchać wszystkie rynki świata. Wyjście z niej potrwa trochę dłużej niż wyjście z poprzednich bess.
Dnia 2008-08-27 18:46 napisałem, cyt.
" ..... Ponieważ DAMA spytała odpowiadam:
1/ Krótkoterminowo (przyszły tydzień może będzie wzrostowy - zobaczymy i ocenimy za 2 dni)
2/ Średnioterminowo (2 -3 miesiące trójkąt lub jak kto woli flaga) zakończona wybiciem w dół.
3/ Długoterminowo ponad 6 miesięcy wzrost.
Ps. To nie jest rekomandacja. To jest tylko mój syfitowy pogląd na to co widzę na wykresach i moja ocena uwarunkowań makroekonomicznych i psychologicznych. "
https://www.bankier.pl/forum/temat_byk-atakuje-z-dolu-a-piatkowy-atak-na-indeksach-europejskich,6160442.html
Dzisiaj ten średnioterminowy scenariusz został zrealizowany. Za wcześnie, ale jednak.