Forum Giełda +Dodaj wątek
Nigdy nie zabierałem głosu na tym forum, ale jego czytanie wspomaga analizę psychologiczną giełdy :) Zaproszenie do dyskusji kieruję do prof Wiatra, oraz innych POWAŻNYCH i MĄDRYCH forumowiczów. Podoba mi się spokój prof Wiatra, jego rzeczowa i kulturalna analiza pomimo często debilnych i psychopatycznych polemik adwersarzy. Pełen szacunek, bo ja takiej cierpliwości dla głupoty nie mam! Podyskutujmy więc na forum spółki PEKAES, ponieważ mało kto tutaj zagląda (co jest niewątpliwie wielką zaletą). Proponuję np. 3 tematy:

1. ŚWIAT
Indeksy światowe rysują chyba formacje wierzchołkowe (długoterminowo).
Kryzys w pełni, się rozwija. Ta druga fala kryzysu może być bardziej wyniszczająca niż pierwsza. Gdyby nie sztuczna kroplówka dodrukowywania dolarów przez FED (co się właśnie kończy), giełdy dawno już byłyby w trendzie spadkowym. Najbardziej przeraża mnie zadłużenie USA, ponieważ inne rynki zazwyczaj papugują ruchy giełd amerykańskich. Ale sytuacja w Europie również zatrważa ze względu na zadłużenie niektórych krajów oraz deficyty budżetowe. Nadchodzi czas spłacania długów albo bankrutowania.

2. POLSKA
Cały wzrost od lutego 2009 traktuję jako korektę poprzedzającej bessy. WIG rysuje chyba formację wierzchołkową i powinien przejść do trendu spadkowego (długoterminowo).
U nas kryzysu nie ma, ale spowolnienie wzrostu jest nieuniknione. Zakładając, że giełda dyskontuje przyszłość (ja w to wierzę), wzrost gospodarczy rzędu zaledwie 2-3% PKB grozi nam zmianą trendu na spadkowy (niekoniecznie gwałtowny w pierwszej fazie). Niski wzrost gospodarczy to brak równowagi w budżecie państwa, wysokie bezrobocie i rosnące pomału zadłużenie. Ktoś będzie musiał ciąć wydatki, co spowolni jeszcze bardziej nasz rozwój (niestety będzie to niezbędne). Trend spadkowy może być bardzo długi i uciążliwy, ale przerywany solidnymi korektami wzrostowymi :)

3. PEKAES
Fajna spółka, le ma wady: niska kapitalizacja, małe obroty oraz niewielki tzw. free float. Powiedzcie mi jak niezauważalnie zainwestować tutaj np. 100000zł? A co mają powiedzieć więksi inwestorzy ? Być może jest jakiś trup w szafie, ale jest to mało prawdopodobna przyczyna osuwania się kursu.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.