• Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~MariuszX [62.148.83.*]
    Brawo Walter !

Krótko i konkretnie.
    Mi nie chce się podawać po raz kolejny oczywistych argumentów i faktów które bez nagłośnienia sprawy będą pomijane.

Co do akcji "petycja" w ZUS to powiem krótko:

WYPIER... PIER.. DZIADY !
    (przepraszam za język forumowiczów - ale to najdelikatniejsze co mi się ciśnie na usta).

Mamy się spodziewać od ludzi którzy żyją ze zdzieranej od nas kasy aby się nie podpisali (niech się nie podpiszą to "pa-pa") ?

Piszę do TVN Uwaga w tej sprawie, bo "złodziej" usiłuje nam wmówić że to my go okradamy z pinieędzy które nam zabrał.

• Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Walter [213.17.223.*]
    Pewna korespondencja.

Nie mam żadnego prawnika.Przychylam sie do opinii na forum,że żaden prawnik nie zaangażuje się w to porządnie i sumiennie zapoznawszy sie uprzednio z meandrami sprawy i głosem ludu.
    Weźmie po prostu pieniądze.
    Oni jeszcze nie działają na zasadzie brania pieniędzy za rezultat - umowa rezultatu.
    To towarzystwo nie funkcjonuje tak jak na zachodzie.Dopiero Kwas ostatnio popędził im kota.Ale na rezultaty przyjdzie poczekać.W normalnym państwie koło takiego tematu kręciłoby sie milion prawników bo jest to niepowtarzalna okazja rozbłyśnięcia na firnamęcie popularności kancelarii.
    Jeżeli masz takiego zapaleńca to chwała i wykorzystaj.
    Piszesz,że przydałyby sie jeszcze zarzuty.Zarzuty wynikają z naszych żądań:
    1.Nie uznawanie obowiazującego prawa i własnej intrpretacji prawa w zakresie okresowego zaprzestawania działalnosci gospodarczej.Wprowadzanie w błąd.
    2.Nie uznawanie potwierdzeń czasowego zaprzestania działalnosci gospodarczej w postaci zaświadczeń,protokółów kontroli przez póżniejsze ich kwestionowanie.Podczas gdy zaświadczenia i protokóły z kontroli obejmowały okresy zaprzestania działalnosci gospodaarcze zgłoszonej na obowiazujących form. do ZUS-u.
    3.Powodowanie strat u prowadzących działalność przez przyczynianie sie do bankructwa firm.Zwroty podjętych kredytów na wskutek zaaświadczeń które okazują się nie ważne.
    4.Nielegalne zarabianie na naszych odsetkach (patrz Bank Handlowy - Urzad Skarbowy)
    5.Przyczynianie sie do poszerzania strefy nedzy i nilegalnej praacy w kraju.

Pozdrawiam Walter.
    WAŻNE !

Właśnie sobie przypomniałem że po zawieszeniu działalności chciałem (przy pierwszym razie) mieć opłaconą kasę chorych z racji chęci posiadania opieki medycznej. W ZUS poinforomowano mnie o tym że nawet jak wpłacę to i tak tejże opłaconej nie będę miał bo się wyrejestrowałem. Oczywiście nie zrobiłbym czegoś co nie ma sensu a i wiadomo że pisma w tej sprawie nie żądałem.

NIEMNIEJ, może ktoś ma przypadek gdzie np. z rozpędu taką opłatę zrobił (na okres po wyrejestrowaniu) i dostał np. pismo że nie jest ona ważna lub np. zwrot takiej kwoty albo nawet przeniesienie jej na okres już po odwieszeniu.

Niech wówczas każdy sąd powie że to jest nieważne !
    Ale radziłbym taki dowód zachować na odwołanie - jeśli chodzi o sąd, bo dla forum to dość konkretny dowód.
    Ciekawe jak wówczas przy odowłaniu sąd by sie zachował, chciałbym widzień ich minę :)

Jest ktoś taki ?
    Ad.:"...Autor(ka): Walter (...)
    Wysłano: 05/01/2006 12:50

Pewna korespondencja. "

Chciałem jeszcze powiedzieć,ze jest Was dziesięć razy tyle co górników,a jesteście bardziej bierni od jednego górnika ze złamanym kilofem.

Nie działacie:

1.Nie upominacie się na rozprawach o zgłoszenie podejrzenia przestępstwa przez Sądy.

2.Nie czynicie zażaleń na takie postepowania sądów.

3.Nie piszecie zażaleń do Sądu Apelacyjnego na zbyt wczesne kończenia postępowań przez Sądy
    które nie wyczerpują zagadnienia.

4.Nie zgłaszacie sami podejrzenia o przestepstwie do prokuratury.

5.Nie piszecie do ministerstwa,gazet,Weissa,nawet do siebie.

6.Nie zakładacie apelacji

6.Nie opisujecie szczerze swoich spraw na forum z podaniem nazwisk urzędników i przepisaniem dosłownym tresci dokumentów.

7.Nie miejcie pretensji jak zostaniecie pominięci w Strasburgu w związku z nie zaangażowaniem sie w opisane wyżej postępowania.

8.ZUS na takich liczy.Nie zawodźcie go.

Kto nie umie pisać,niech mówi,pokazuje i ustawi się przed ministerstwem siłą przewodnią ZUS-u.Odkryli to już dawno nasi rębacze górnicy.

Pozdrawiam Walter.
    Ad. Walter

Dzięki stary kimkolwiek jesteś bo piszesz z sensem :)
    Podobne uwagi, tu się już przewijały ale poświęcając czas napisałeś to krótko i konkretnie - więc uwagi poniżej Ciebie (choć nie tylko) się nie dotyczą.

Co do bierności:
    - osobiście jestem aktywny, ale dziwię się osobom które liczą na zmiłowanie czy że im się uda - nie zdaja sobie sprawy że nikt tego za nich nie załatwi. NIE DOTYCZY mnie to jeszcze lecz nie czekam, podobnie jak parę innych osób tutaj.
    - niestety po wielu (nawet znajomych) widzę wyraźnie że popularnie mówiąc wielu ludziom brakuje "jaj" - daleko im do naszych przodków którzy nawet w przegranej sprawie stawali z kosami wobec armat. Ten duch chyba gdzieś zginął zastąpiony przez niezbyt pochlebne przymioty o których można poczytać w gazetach.
    - kilkoro ludzi wzięło się do roboty, więc męczą prasę, radio, gazety, TVN (dziś ode mnie też dostali w związku ze sprawę + petycją "niesamiwicie krzwydzonego przez media super uczicwego i prawego ZUSu" + NFZem który chyba robi przymiarki do tego co ZUS za tamte lata)
    - ze swej strony jeszcze przymiarki do gazety polskiej wydawanej w Nimczech a i warto pomyśleć o innych polonijnych gazetach oraz forach. Irladnia też wydaje dodatki po Polsku - spróbuje znaleźć kontakt (może ktoś ma ?).
    - górnicy mają "jaja", ludzi we Francji i paru innych krajach mają "jaja". A (ogólnie) my ?

Co do wzmianki o płaceniu skłądek przed terminem (ma być od 3-go kwartału a było już) to myślę że: "całuj mnie w d.. ZUSie, tam masz podstawę prawną w której piszą od kiedy mam płacić. A twoje pisma to zużyty papier toaletowy" - w to ostatnie chyba nikt już w to nie wątpi :))) Niech to zaskarżą jeśli bym zapłacił w ustawowym terminie ?! :)

Nie wiem ile obecnie jest takich spraw, ale już samo złożenie x00 000 pozwów, zażaleń, skarg, zawiadomień itp spowoduje blokadę administracyjną kraju. Taki prawny terroryzm - a pamiętajmy że są jeszcze różne "kruczki" prawne :) np. Nie podanie prawidłowego NIP (czy innej danej) co musi spowodować najpier wezwanie do uściślenia tegoż (i 2 pisma więcej) :))))
    Parędziesiąt milionów pism to BLOKADA ! A i poczta zarobi :)
  • zapis audycji red J Weissa z dnia 05,01,2006 Autor: ~KA [62.87.188.*]
    Pozwalam sobie przedstawić zapis dzisiejszej audycji radiowej red Weissa dla wszystkich zainteresowanych, którzy nie mieli możliwości jej wysłuchać - wczorajsza na str 141 tego forum.
    Z tamtej niewiele wynikało tym razem będzie chyba lepiej, zobaczcie sami ...
    Zwróciło w niej moją uwagę kończące zdanie wypowiedziane przez ostatnią słuchaczkę, która po kilku latach wygrała z ZUS i jeszcze otrzymała ... od niego odszkodowanie (niewielkie, lecz liczy sie sam fakt).
    Pada tam stwierdzenie, że zgodnie z obowiązujacymi przepisami ZUS ma pół roku na powiadomienie nas o ew zaległosciach cy nieprawidłowosciach
    w stosunku do niego.
    Czy ktoś mógłby na FORUM ten fakt zweryfikowac ?

Tak jak poprzednio jakość zapisu celowo obniżona.
    Nie wszyscy mają stałe łącza.

http://gpbb.net/~punisher/JWeiss.zip
    Wynika z tego,że w przyszłym tygodniu Red.Weiss spotka sie z przedstawicielem ministerstwa.
    Oznacza to, że amator będzie rozmawiał ze starym wyjadaczem i mistrzem dezinformacji.Jest to wymiana nierówna.
    Gdyby można było zaproponować obecność któregoś z naszych specjalistów
    AR,Ksiegowy,Gossi,Marsh...
    Może ktoś podejmie się mediacji....
    Pamiętajmy,że wychodzi szydło z worka.ZUS jest inspirowany wewnętrznymi dyrektywami ministerstwa.W swej gorliwości dokłada swoją cegiełkę.
    Jesteśmy śmieszni, o interwencje w ZUS-ach zwracamy się do wilka w owczej skórze.On krygując się fałszywie odegra teraz rolę sprawiedliwego i nakrzyczy teraz na ten niedobry ZUS, oj nakrzyczy...
    Nie będzie teraz jednak wysyłał wytycznych do ZUS-u w typie pisma nie dawno przytoczonego na tym forum lecz w znanym PRL-owskim stylu zwoła "operatywkę" mołołojców ZUS-owskich przekazując ustnie perfidniejsze czarnowidzenie.
    Dlatego powinniśmy udokumentować tą perfidię ministerialną i zwracam się do wszystkich o materiały, wytyczne które słał latami do swego wasalstwa w postaci pism,wytycznych,instrukcji,zarzadzeń.Proszę dostarczajcie je będą potrzebne przy wystąpieniach do rzecznika.
    Powinien je mieć Red. Weiss przed rozmową...
    Proszę o wyjasnienie czy ministerstwo to element administracji rządowej
    czy samodzielna państwowa jednostka administracyjna?
    Jeżeli pierwsze to byłby ładny kąsek w przypadku udowodnienia zasadności podejrzenia popełnienia przestępstwa.
    Nie,nie to nie moja obsesja te podejrzenia, to my w wyniku fałszywych udokumentowań podejrzeń przestępstw jesteśmy rabowani.

Pozdrawiam Walter.

Red.Weiss powinien być dobrze przez nas przygotowany.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~waldek [81.168.255.*]
    Oto treść pisma jaką dostałem w srodę z ZUS-u na pytanie z jakich powodów wykreślono zapis o czsowym zaprzestaniu DG.

"W odpowiedzi na Pana pismo w sprawie zmian dokonanych w poradniku ..Ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne osoby prowadzących pozarolniczą działalność i osób z nimi współpracujących", Departament Ubezpieczeń i Składek Centrali Zakładu Ubezpieczeń Społecznych uprzejmie wyjaśnia.
    Zasady ubezpieczeń społecznych osób prowadzących pozarolniczą działalność reguluje ustawa z dnia 13 października 1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. Nr 137, poz. 887 ze zm.) oraz akty wykonawcze do tej ustawy, w tym m.in. rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 4 grudnia 1998 r. w sprawie określenia wzorów zgłoszeń do ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego, imiennych raportów miesięcznych i imiennych raportów miesięcznych korygujących, zgłoszeń płatnika, deklaracji rozliczeniowych i deklaracji rozliczeniowych korygujących oraz innych dokumentów (Dz.U. Nr 149, poz. 982 ze zm.) oraz rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad oraz trybu postępowania w sprawach rozliczania składek, wypłaconych zasiłków z ubezpieczeń chorobowego i wypadkowego, zasiłków rodzinnych, pielęgnacyjnych i wychowawczych oraz kolejności zaliczania wpłat składek na poszczególne fundusze (Dz.U. Nr 165, poz. 1197 ze zm.). Natomiast zasady, na jakich podlegają^ ubezpieczeniu zdrowotnemu wymienione osoby określone zostały w ustawie z dnia 27 sierpnia 2004r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. Nr 210, poz. 2135 ze zm.). Zakład Ubezpieczeń Społecznych działa, w tym także udziela informacji i wyjaśnień w oparciu m.in. o wymienione akty prawne. Informacje i wyjaśnienia przekazywane są zarówno w formie odpowiedzi na indywidualne pytania zgłoszone przez zainteresowane osoby i jednostki na piśmie, telefonicznie lub osobiście, a także np. w formie poradników skierowanych do szerszej grupy odbiorców. Właśnie z uwagi na adresata poradników, tj. grupie odbiorców, zawarte w nich wyjaśnienia mają charakter ogólny., Nie rozstrzygają. Natomiast indywidualnych przypadków.
    W poradniku ,,Ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne osób prowadzących pozarolnicza^ działalność i osób z nimi współpracujących", w wersji przed ostatnią aktualizacja Zakład informował m.in. o zasadach wyrejestrowywania i zgłaszania do ubezpieczeń np. w sytuacji czasowego zaprzestania działalności. Zapis ten by! Jednak błędnie odczytywany jako obowiązująca ogólnie zasada, zgodnie z którą osoby prowadzące pozarolniczą działalność mogą w każdej sytuacji, niezależnie od okoliczności dokonywać wyrejestrowań i zgłoszeń do ubezpieczeń oraz czasowo nieopłacać składek. Występowały przypadki powoływania się Na ten zapis np. przez osoby, które wyrejestrowały się z ubezpieczeń z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności i jako główną^ przyczyn Wskazywały brak dostatecznych przychodów pozwalających na opłacenie składek. Zgodnie natomiast z ustawą o systemie ubezpieczeń społecznych brak przychodów z działalności nie stanowi przesłanki do wyłączenia z ubezpieczeń społecznych. W myśl, bowiem art. 13 ust 4 ustawy obowiązek ubezpieczeń osoby prowadzącej pozarolniczą działalność powstaje od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności, a ustaje z dniem zaprzestania jej wykonywania. Ponadto przedsiębiorca prowadzi działalność na własny rachunek i własne ryzyko. W działalności gospodarczej są okresy lepszej i gorszej koniunktury. Nie oznacza to jednak, ze w okresach prowadzenia działalności i osiągania mniejszych lub braku przychodów dochodzi do zaprzestania jej prowadzenia, tj. niewykonywania czynności w celu ośiągnięcia przychodow. Zdarzają się również przypadki nagminnego, wielokrotnego nawet w trakcie jednego miesiąca wyrejestrowywania i zgłaszania do ubezpieczeń z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności. Dlatego tez każdy przypadek zgłoszenia czasowego zaprzestania działalności podlega indywidualnej ocenie, skutkiem, czego może wystąpić sytuacja zakwestionowana przez terenowe jednostki ZUS wyrejestrowań z ubezpieczeń Nie są natomiast kwestionowane te wyrejestrowania z ubezpieczeń, które nie są zgłaszane nagminnie, a wynikają z okresowego faktycznego zaprzestania prowadzenia działalności związanego np. z wyjazdem, zdarzeniami losowymi, pod warunkiem jednak, ze Oddział ZUS nie ustali, ze w tym okresie działalność była prowadzona.
    W związku z tym, w celu uniknięcia nieporozumień dotyczących czasowego wyrejestrowania z ubezpieczeń, zapis tego dotyczący został usunięty z poradnika ,,Ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne osób prowadzących pozarolniczą działalność i osób z nimi współpracujących. Wyjaśnień w tym zakresie po otrzymaniu niezbędnych informacji od zainteresowanych udzielają natomiast jednostki terenowe ZUS."

• Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~gossi [81.219.203.*]
    waldek Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > Oto treść pisma jaką dostałem w srodę z ZUS-u na
    > pytanie z jakich powodów wykreślono zapis o
    > czsowym zaprzestaniu DG.
    >
    > W związku z tym, w celu uniknięcia nieporozumień dotyczących
    > czasowego wyrejestrowania z ubezpieczeń, zapis tego
    > dotyczący został usunięty z poradnika ,,Ubezpieczenia
    > społeczne i ubezpieczenie zdrowotne osób prowadzących
    > pozarolniczą działalność i osób z nimi współpracujących.

> Wyjaśnień w tym zakresie po otrzymaniu niezbędnych
    > informacji od zainteresowanych udzielają natomiast
    > jednostki terenowe ZUS."

To wytłumaczenie to Skandal, skandal, SKANDAL .... zanim pierwszy raz zaprzestałam wykonywania działalności i zgłosiłam ten fakt w ZUSie wyrejestrowując działalność, zasięgnęłąm informacji osobiście [tak jak to pisze ZUS w piśmie do Waldka] w jednostce terenowej ZUS i odpowiedziano mi stanowczo (przerywając mi serie dalszych pytań z tego tematu), że w sprawie wyrejestrowań nie ma żadnych ograniczeń !!!!!!!! i mogę robić je dowolną ilość razy bez względu na przyczynę.

Granda, urzędasy na wszystko znajdą odpowiedź i to wszystko dzieje się w państwie, które chce uchodzić za demokratyczne państwo prawa, które w Preambule matki wszystkich ustaw, czyli Konstytucji RP ma wykrzyczane prawie:

"W trosce o byt i przyszłość naszej Ojczyzny,

odzyskawszy w 1989 roku możliwość suwerennego i demokratycznego stanowienia o Jej losie,

my, Naród Polski - wszyscy obywatele Rzeczypospolitej,
    (...)
    pragnąc na zawsze zagwarantować prawa obywatelskie, a działaniu instytucji publicznych zapewnić rzetelność i sprawność,

w poczuciu odpowiedzialności przed Bogiem lub przed własnym sumieniem,

ustanawiamy Konstytucję Rzeczypospolitej Polskiej

jako prawa podstawowe dla państwa

oparte na poszanowaniu wolności i sprawiedliwości, współdziałaniu

władz, dialogu społecznym oraz na zasadzie pomocniczości umacniającej

uprawnienia obywateli i ich wspólnot.

Wszystkich, którzy dla dobra Trzeciej Rzeczypospolitej tę Konstytucję będą stosowali,

wzywamy, aby czynili to, dbając o zachowanie przyrodzonej godności człowieka,

jego prawa do wolności i obowiązku solidarności z innymi,

a poszanowanie tych zasad mieli za niewzruszoną podstawę Rzeczypospolitej Polskiej."

Zasady ustanowione w Preambule Konstytucji RP całym szeregiem niecnych występków ZUSu zostały wzruszone, zatem podstawa RP została naruszona!

Pozdrawiam - gośka

PS. Też wysłałam wczoraj emaila do Janusza Weissa oraz do alubian@poranny.pl
    waldek Napisał(a):
    > Oto treść pisma jaką dostałem w srodę z ZUS-u na pytanie z jakich
    > powodów wykreślono zapis o czsowym zaprzestaniu DG.
    >
    > "Zakład Ubezpieczeń Społecznych działa, w tym także udziela
    > informacji i wyjaśnień w oparciu m.in. o wymienione akty prawne.
    > Informacje i wyjaśnienia przekazywane są zarówno w formie
    > odpowiedzi na indywidualne pytania zgłoszone przez zainteresowane
    > osoby i jednostki na piśmie, telefonicznie lub osobiście,a także
    > np. w formie poradników skierowanych do szerszej grupy odbiorców.
    > Właśnie z uwagi na adresata poradników, tj. grupie odbiorców,
    > zawarte w nich wyjaśnienia mają charakter ogólny. Nie rozstrzygają.
    > Natomiast indywidualnych przypadków.
    > W poradniku ,,Ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne
    > osób prowadzących pozarolnicza^ działalność i osób z nimi
    > współpracujących", w wersji przed ostatnią aktualizacja Zakład
    > informował m.in. o zasadach wyrejestrowywania i zgłaszania
    > do ubezpieczeń np.w sytuacji czasowego zaprzestania działalności.
    > Zapis ten by! Jednak błędnie odczytywany jako obowiązująca ogólnie
    > zasada, zgodnie z którą osoby prowadzące pozarolniczą
    > działalność mogą w każdej sytuacji, niezależnie od
    > okoliczności dokonywać wyrejestrowań i zgłoszeń
    > do ubezpieczeń oraz czasowo nieopłacać składek.

Czy aby na pewno w poradniku zawarto ogólne zasady? Czy zasady oparte na przepiach, ale zlikwidowano ten zapis, bo nie były ujęte w nim fanaberie ZUSu, typu gotowość, czestotliwość, nagminność. W broszurce zUSu pt."Jak unikać błędów przy wypełnianiu dokumentów ubepieczeniowych" napisano
    SZANOWNI PAŃSTWO
    SZCZEGÓŁOWE [sic!] informacje z zakresu wybranych zagadnień ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego (w tym także prawidłowgo sporządzania dokumentów ubezpieczeniowych) znajdą Państwo w opracowanych przez ZUS niżej wymienionych poradnikach dla płatników składek:
    3. Ubezpieczenia społecznei i ubezpieczenia zdrowotne osób prowadzących pozarolniczą działalność i osób z nimi współpracujących",

a o przecież w tym poradniku była informacja o możliwości czasowego zaprzestania bez skreślenia z ewidencji.
    Szczególowe więc te poradniki, czy ogolne,a po dodatkowe indywidualne informacje trzeba i tak zgłaszać się każdorazowo do ZUSu. Po co zatem te poradniki, jak w każdym przypadku ZUS może powiedzieć, że to tylko ogolne grupowe informacje, a nie dotyczące indywidualnych osób? I z każdym indywidualnie w zalezności od widzi mi się ZUSu zrobic porządek, który nic nie ma wspólnego z wykonywaniem prawa.
    Pozdrawiam - gośka
  • Wszystko po staremu. Autor: ~mmartini [213.136.231.*]
    Dobrywieczór wszystkim "FORUM-owiczom".

Wciągu kilku wieczorów udało mi się przeczytać wszystkie strony bardzo ciekawego lecz niestety i dramatycznego forum. Okurat w moim biurze na tapetę weszła podobna sprawa (była już poruszona na samym początku tego forum), o płacenie pełnych składek przez prowadzących działalność gospodarczą będących jednocześnie pracownikami a przebywającymi na zasiłku macierzyńskim i/lub na urlopie wychowawczym. Po przejrzeniu orzecznictwa które wyraził w dwóch wyrokach SN II UK 128/2004 i SN I UK 63/05 (na całe szczęście)na korzyść prowadzących DG i związku z tym pytanie Rzecznika Praw Obywatelskich do Ministra Pracy i Polityki Społecznej co z tym fantem z robić. Przytaczam za serwisem www.brpo.gov.pl co odpowiedział łaskawie Pan Minister:

"W przypadku pracowników przebywających na urlopach macierzyńskich lub wychowawczych ich tytuł pracowniczy do ubezpieczenia ulega na czas urlopu „zawieszeniu”, ponieważ nie pobierają oni w tym czasie wynagrodzenia ani innych świadczeń ze stosunku pracy, które stanowią podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne.

Taką informację przekazał Minister Pracy i Polityki Społecznej w odpowiedzi na wystąpienie Rzecznika Praw Obywatelskich w sprawie zasad podlegania ubezpieczeniom społecznym w czasie korzystania z urlopów macierzyńskiego i wychowawczego w okresie pozostawania w stosunku pracy i jednoczesnego prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej.

Zgodnie z art. 9 ust. 6 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, osoby przebywające na urlopach macierzyńskich i wychowawczych (także pobierające zasiłki macierzyńskie osoby nie będące pracownikami) podlegają ubezpieczeniom społecznym z tytułu tych urlopów lub pobierania zasiłków, jeżeli nie mają innych tytułów do objęcia ich ubezpieczeniami.

W ocenie Ministerstwa, rozwiązanie, w którym budżet państwa miałby finansować składki za osoby z nieczynnym pracowniczym tytułem do ubezpieczenia, prowadzące jednocześnie własną firmę będącą w tym okresie głównym źródłem ich utrzymania, nie znajduje uzasadnienia."

Po przeczytaniu ostatniego zdania osłupiałem i nie wąsko się w kur...em. Albo Minister "za dychę" nie czytał uzasadnień wyżej podanych wyroków SN albo udaje idiotę. Czyli z tej całej sytuacji można śmiało z twierdzić, że nasz RZĄD obojętnie jaki by nie był daje przyzwolenie instytucjom państwowym do łupienia, aby w ten sposób zasilić dziurę budżetową.

CZAS W KOŃCU WZIĄŹĆ SPRAWY W NASZE RĘCE!!!

Mając znajomości w pewnych instytucjach państwowych ;) jestem zdecydowany przeprowadzić szczerą rozmowę co z tym całym "bagnem" opisanym na tym forum zrobić. Dam znać jak najszybciej o postępujących rozmowach, oczywiście na e-maila podanego wcześniej przez stałych forumowiczów, (zachowując konspirację i instytucję ograniczonego zaufania).

Pozdrawiam MMartini.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~zlyzus [85.193.218.*]
    Może by tak teraz zacząć nękać ZUS kolejnymi pytaniami z naszej strony np.
    dlaczego nie poinformował przez kilka lat że dokonaliśmy niewłaściwej interpretacji "porady" i wyrejestrowywaliśmy poraz kolejny działalność niezgodnie z przepisami?
    zlyzus Napisał(a):
    > Może by tak teraz zacząć nękać ZUS kolejnymi pytaniami
    > z naszej strony np.dlaczego nie poinformował
    > przez kilka lat że dokonaliśmy niewłaściwej
    > interpretacji "porady" i wyrejestrowywaliśmy
    > poraz kolejny działalność niezgodnie z przepisami?

www.zus.pl/ref_99/porad9/porad9.pdf

Zgłoszenie wyrejestrowania płatnika składek ZUS ZWPA I UBEZPIECZONEGO ZUS ZWUA
    Każda osoba, w stosunku do której wygasł tytuł do ubezpieczeń społecznych i/lub ubezpieczenia zdrowotnego podlega wyrejestrowaniu z ubezpieczeń. Zgłoszenie wyrejestrowania płatnik składek jest zobowiązany złożyć w terminie do 7 dni od daty zaistnienia tego faktu.

Płatnik składek, który zakończył prowadzoną przez siebie działalność zobowiązany jest złożyć zgłoszenie wyrejestrowania w terminie 14 dni od daty zaistnienia tego faktu.

[*Zwróćcie uwagę wyrejestrowujący w stosunku do którego wygasł tytuł zobowiązany jest złożyć dokumenty w terminie 7 dni, a ten ktory zakończył prowadzona przez siebie działalność w terminie 14 dni. W jakim terminie kazano Wam składać wyrejestrowania?]

Przekazywane do ZUS dokumenty papierowe zostają przyjęte JEŻELI SĄ KOMPLETNE.

[* Dlaczego przyjmowano od nas dokumenty zgloszeniowe po czasowym zaprzestaniu bez wymaganych ustawą kserokopi NIP i REGON. Wyrażnie robiąc tym samym różnicę pomiędzy zgłaszaniem działalności po raz pierwszy od zgłaszania działalności po czasowym zaprzestaniu]]

Dokumenty przekazywane osobiście.
    Płatnicy składek składający dokumenty w formie papierowej mogą je składać w terenowej jednostce organizacyjnej ZUS właściwej według siedziby płatnika składek. W każdej terenowej jednostce organizacyjnej ZUS, wymienionej na stronie internetowej www.zus.pl, znajdują się stanowiska obsługi klientów, gdzie można uzyskać informację i pomoc w zakresie sposobu wypełniania i składania dokumentów ubezpieczeniowych, a także
    Uzyskać wszelkie informacje dotyczące spraw związanych z ubezpieczeniami,
    Otrzymać formularze ubezpieczeniowe
    !!!!!!!!!Zweryfikować poprawność wypełniania i składania dokumentów ubezpieczeniowych!!!!!!!!!!!!

[* ZUS w pismamch procesowych wyjasniał uprzejmie, że przy odbiorze dokumentów sprawdzają tylko poprawność wypełnienia. Mam to na piśmie]

[ZDANIE PONIŻSZE ZAMIESZCZONO W RAMCE]
    W przypadku wystąpienia niezgodności lub błędów w dokumentach ubezpieczeniowych przekazywanych do ZUS płatnik składek otrzyma wezwanie do ich wyjaśnienia lub uzupełnienia danych.

[* Dlaczego zatem nas nie poinformowano o niezgodnościach w dokumentach? Skoro jest ta informacja podana w ramce, tzn. jest to swoiste uspokojenie klientów, że w razie jakichkolwiek nieścislości zostaniemy poinformowani, a więc nie ma strachu. Przynajmniej ja to tak odebrałam]

Pozdrawiam -gośka
    PS. Moje wypowiedzi są w nawiasach [ ] ... reszta tekstu pochodzi ze strony ZUSU
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~marsh [83.7.212.*]
    Dzięki kol. Waldek

No to mamy odpowiedź ZUS na problem znaczenia słów prowadzenie i wykonywanie. Znaczenie tych słów jest dla ZUS tożsame.
    Ładnie to poukładali.
    Szkoda tylko, że nie podali na podstawie jakich przepisów weryfikują zasadność zgłoszeń.

Mnie osobiście cieszy, że sami obalili swą tezę o braku możliwości zgłaszania przerw w prowadzeniu działalności gospodarczej, gdyż nie przewidują jej zapisy w ustawach. Przy takiej odpowiedzi ZUS, nabiera znaczenia moje zdanie zawarte w apelacji

" ale ich istnienia nie zabrania "

Ciekawe to wszystko.

Dziękuję za pismo i pozdrawiam
    marsh Napisał(a):
    > Dzięki kol. Waldek
    >
    > No to mamy odpowiedź ZUS na problem znaczenia słów
    > prowadzenie i wykonywanie. Znaczenie tych słów
    > jest dla ZUS tożsame.
    > Ładnie to poukładali.

SUS Art. 8.6. Za osobę prowadzącą pozarolniczą działalność uważa się:
    1) osobę prowadzącą pozarolniczą działalność gospodarczą na podstawie przepisów o działalności gospodarczej lub innych przepisów szczególnych,

a więc zacutujmy ustawę o SDG, na którą to przynajmniej w moim przypadku powołuje się ZUS w swojej rozbójnickiej decyzji

SDG Art. 4. 1. Przedsiębiorcą w rozumieniu ustawy jest osoba fizyczna, osoba prawna i jednostka organizacyjna niebędąca osobą prawną, której odrębna ustawa przyznaje zdolność prawną - wykonująca we własnym imieniu działalność gospodarczą.
    2. Za przedsiębiorców uznaje się także wspólników spółki cywilnej w zakresie wykonywanej przez nich działalności gospodarczej.

Przedsiębiorcą, a więc prowadzącym działalność jest osoba WYKONUJĄCA i to we własnym imieniu działalność gospodarczą.

Jeżeli ZUS twierdzi, że prowadzić = wykonywć tzn. że próbuje tłumaczyć nieznane przez nieznane. Oj są już chyba o krok do samounicestwienia.

Przestawię tutaj jeszcze raz informacje ze strony ZUSu

Informacje ze strony ZUS www.zus.pl/ref_99/porad4/ubezgosp.pdf
    " Ubezpieczenia społeczne i ubezpieczenie zdrowotne osób prowadzących pozarolniczą DG i osób z nimi współpracujących. Poradnik.

I. Celem poradnika jest omówienie obowiązujących od 1.01.1999r. zasad ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego osób prowadzących pozarolniczą DG i osób z nimi współpracujących."

" Pojęcia "osoba prowadząca działalność" i "osoba współpracująca"
    Z dniem 1.01.1994 weszły w życie nowe zasady ubezpieczeń społecznych, dotyczące m.in. osób prowadzących pozarolniczą działalność i osób z nimi współpracujących. Zasady te zostały zawarte w ustawie z dnia 13.10.1998r. o systemie ubezpieczeń społecznych (DZ.U. nr 137 poz. 887 z poźn. zm). Powołana ustawa, oprócz wprowadzenia obowiązkowych ubezpieczeń emerytalnego i rentowego dla osób fizycznych, które na obszarze RP są osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność oraz osobami z nimi współpracującymi, określiła również kogo należy uznać za wymienione osoby.

Przy czym należy pamiętać, że osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność i osobami współpracującymi przy prowadzeniu tej działalności - JEŻELI SPEŁNIĄ PODANE NIŻEJ WARUNKI - są nie tylko obywatele polscy, ale również obcokrajowcy.

1. Osoba prowadząca działalność
    Zgodnie z art. 8 ust. 6 ustawy o sus za osobę prowadzącą pozarolniczą działalność uważa się
    osobę prowadzącą pozarolniczą działalność gospodarczą na podstawie przepisów o działalności gospodarczej lub innych przepisów szczególnych,
    OSOBĄ PROWADZĄCĄ POZAROLNICZĄ DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZĄ w myśl ustawy Ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej JEST PRZEDSIĘBIORCA, CZYLI OSOBA fizyczna, osoba prawna i jednostka organizacyjna nie będąca osobą prawną, której odrębna ustawa przyznaje zdolność prawną - WYKONUJĄCA WE WŁASNYM IMIENIU DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZĄ.
    Działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły. "
    Tyle z informatora ZUS

ZUS stwierdza w nim, że trzeba spełnić podane niżej warunki, by być objętym obowiązkiem ubezpieczenia. To z pewnością spełnienie tych podanych wyżej warunków powoduje tytuły do ubezpieczenia. (Żadnych więcej warunków się nie doszukałam.) Wygasa jakiś warunek, to wygasa tytuł i to one wpisywane są za pomocą kodów ustalonych przez rozporządzenie ministra. A więc, aby podlegać ubezpieczeniom trzeba tę działalność wykonywać i to w sposób zarobkowy.

Wygasa tytuł to mamy czas na zgłoszenie wyrejestrowania 7 dni, likwidujemy działalność to mamy 14 dni. [Żródło powyższego zdania www.zus.pl/ref_99/porad9/porad9.pdf ]
    pozdrawiam - gośka
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~mmartini [213.136.231.*]
    Ha, powyższym piśmie ZUS przyznaje się jednak, iż zawieszenie działalności istnieje: "...Dlatego też każdy przypadek zgłoszenia czasowego zaprzestania działalności podlega indywidualnej ocenie, skutkiem, czego może wystąpić sytuacja zakwestionowana przez terenowe jednostki ZUS wyrejestrowań z ubezpieczeń Nie są natomiast kwestionowane te wyrejestrowania z ubezpieczeń, które nie są zgłaszane nagminnie, a wynikają z okresowego faktycznego zaprzestania prowadzenia działalności związanego np. z wyjazdem, zdarzeniami losowymi, pod warunkiem jednak, ze Oddział ZUS nie ustali, ze w tym okresie działalność była prowadzona."
    A druga perełka to: "...W myśl, bowiem art. 13 ust 4 ustawy obowiązek ubezpieczeń osoby prowadzącej pozarolniczą działalność powstaje od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności, a ustaje z dniem zaprzestania jej wykonywania."
    I końa z rzędem temu, kto wie co ma na myśli ZUS pisząc jednocześnie: "rozpoczęcie wykonywania działalności", "zaprzestanie jej wykonywania" i "okresowego faktycznego zaprzestania prowadzenia działalności".
    Wnioski same się nasuwają ;).
    Aby ZUS miał prawo naliczyć prawidłowo pełne składki takiemu "cwaniaczkowi" (jak uważa ZUS) musi przeprowadzić kontrolę i udowodnić że jednak prowadził taką działalność, a tu już mamy czyste stosowanie KPA, z setkami orzeczeń sądów które jasno określają normy w KPA.
    Jeszcze raz pozdrawiam MMartini
    Ad.:"...Autor(ka): waldek (...)
    Wysłano: 05/01/2006 22:26

Oto treść pisma jaką dostałem w srodę z ZUS-u na pytanie z jakich powodów wykreślono zapis o czsowym zaprzestaniu DG...."

Bardzo interesujace.Dziękujemy.Jak by sie teraz przydali AR,ksiegowy,obserwator,gossi,thorunczyk i inni by dokładnie wypunktować i sformułować zarzuty....I poużywać sobie na tym śmiechu wartym wytłumaczeniu.Gdzie jest zawarte ograniczenie w ilosci zaprzestaań działalności,co jest nagminne,a co jeszcze nie,a w ogóle co to jest nagminność czy hasło ze słownika,czy z ustawy o systemie ubezpieczen społecznych.Każdy przypadek ulega indywidualnej ocenie.Do jakiego więc przypadku należy ocena przez sąd zusowski rachunku telefonicznego którego ten sąd uczynił reprezentatywnym dla pięcioletniego okresu działalnosci z czterdziestoma okresami zaprzestan działalnosci? Gdzie jest indywidualna ocena każdego z tych czterdziestu przypadków? Co to są "faktyczne zaprzestania działalnosci", a jakie Są "niefaktyczne" jaki przepis o tym mówi?Gdzie jest napisane o wyjazdach, zdarzeniach losowych (czy to catarina?),a jak oddział w tym okresie z wrodzonego lenistwa nie sprawdził i wypisał zaswiadczenie,to co? Gdzie w tym poradniku jest instrukcja używania go w zalezności od grupy w której on jest użytkowany? Jak to wytłumaczyć największej grupie,a więc szewców,piekarzy,taksówkarzy których nie stać na otaczanie sie uczonymi tłumaczami od poradników?
    To są uwagi od takiej strony komercjalnej.
    Bardzo proszę o merytoryczne,prawne.

I to wszystko "nie stało sie prawie nic..." jak w tej uroczej piosneczce,no,może niezupełnie,dodał z pewną dozą nieśmiałości : "by uniknąć nieporozumień", tutaj mrugnął głupawo jak to nieświadomi oprawcy...

Powstancie, dostarczmy materiały na niedzielę Red.Weissowi.

Waldek!Tylko dokładnie - z jakiego ZUS-u,data,nr.pisma,kto podpisał i nie wstydź się swoich urzędników!.

Pozdrawiam Walter.
    Ad.:"...Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności
    Autor(ka): mmartini (...)
    Wysłano: 06/01/2006 00:01..."

Widzę,że kolega świeży na forum.
    Dopóki ZUS (czytaj ministerstwo,administracja rządowa,politykierzy) będzie trzymał w swoich lepkich łapach "niezależne" Sądy zusowskie, "robiące" za niego jak napisała w artykule do Rzepy, prześwietna bez reszty i zepsuta do końca stosowaną rzekomo doktryną kontradyktoryjnoąści przez Sądy zusowskie, Pani sędzina Sądu Okręgowego Ubezpieczeń Społecznych w Poznaniu, dopóty ZUS (czytaj ministerstwo,administracja rządowa,politykierzy) będzie sobie wypisywał w swoich decyzjach i poradnikach co mu ślina na język przyniesie bezkarnie.

Dlatego bezsensowne jest nasze harcerskie z wypiekami na twarzy śledzenie herezji głoszonych przez ministerstwo ustami jego wasalstwa (zusy) w modlitewnikach i innych poruczeniach i wytykanie tego autorom tych herezji, a sprawcom naszych tragedii.

Pozdrawiam Walter.

Jest to upokarzające.

Rozumieli to zawsze ludzie intuicyjnie czy to w Francji,czy to na Śląsku , a my stanowiący masę i sól tego państwa sylabizujemy poradniki i zajmujemy się etymologią!

W morzu tej bezradności i niebytu kieruje mną strach czy uczyniłem wszystko co możliwe by być dopuszczonym do Strasburga, czy dokumenty które archiwizuje są wystarczająco wiarygodne by potomni mogli sie upomnieć.

Posiadamy bezsporne dowody moczenia w tym wszystkim zepsutego, jeszcze perelowskiego ryja ministerialnego, ciągle ryjącego i chrząkającego przy swym, reanimowanym naszym kosztem, bękarcie, peerlowskim relikcie
    który na stronie internetowej ma czelność napisać:

"Jesteśmy najlepsi w Europie.Pierwsze miejsce dla systemu informatycznego ZUS"

Posiadamy dowody w postaci wytycznych dla oddziałow, że prowodyr i grupa incjatywna to element nadzoru - Ministerstwo. Ministerstwo zgodnie z wyrokiem WSA,W-wa,7.12.2005r stanowi nadzór nad ZUS-em.
    Dlatego podejrzenia popełnienia przestępstwa powinny być także skierowane pod tym adresem bo z tąd wywodzi sie nie tylko brak nadzoru ale wręcz incjatywa.

Dlatego nasze pretensje muszą obejmować także grupę incjatywną.

Kto dokona analizy wytycznych ministerialnych do wasalstwa pod kątem udowodnienia incjatywy w tworzeniu treści nie zgodnych z obowiazujacym prawem,a wprowadzającym w błąd prowadzących działalność i wywołującym straty.A, jednoczesnie,generującym nielegalne zyski z odsetek?

Pozdrawiam Walter

P.S.:Gossi Ty wszystko wiesz.Jakie mamy wszystkie pisma ministerstwa do wasalstwa na przestrzeni ostatnich 5 lat? Jakie wytyczne ewentualnie ZUS otrzymywał od innych bo kwestia nadzoru nad ZUS-em została okreslona nie dawno, a przedtem kto maczał palce?
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~KA [62.87.188.*]
    ad: Autor(ka): mmartini (...)
    Wysłano: 06/01/2006 00:01

- Aby ZUS miał prawo naliczyć prawidłowo pełne składki takiemu "cwaniaczkowi" (jak uważa ZUS) musi przeprowadzić kontrolę i udowodnić że jednak prowadził taką działalność, a tu już mamy czyste stosowanie KPA, z setkami orzeczeń sądów które jasno określają normy w KPA -

Kol Walter ma rację. ZUS nie musi udawadniać FIZYCZNEGO prowadzenia działalności w okresie tzw jej czasowego zaprzestania, ponieważ opiera się o własną interpretację zapisów (nie swojej) ustawy o DG.
    To że szuka u nas najdrobniejszych zdarzeń gospodarczych wskazujacych na taką sytuację, to tylko próba znalezienia haka by nawet o tejże interpretacji nie dyskutować...

Pytanie do Waldka, czy wysłałeś otrzymaną odpowiedź ZUS-u dot powodów wykreślenia z poradnika zapisów o czasowym zaprzestaniu DG do red Weissa ?
    To jedno z możliwych stanowisk departamentu ZUS, lepiej by się z jego treścią wcześniej zapoznał. Właśnie w nim ZUS bezczelnie uzurpuje sobie prawo do swobodnych interpretacji zapisów ustawowych, wycofywania się z nich po czasie w niewygodnej sytuacji, a także stanowienia innych które ustawowo nie istnieją. Wszyscy zainteresowani otrzymali w uzasadnieniach że USTAWA o DG na bazie której ZUS szarpie, nie przewiduje czasowego jej zaprzestania. Okazuje się jednak że w zależnosci od potrzeb - przewiduje tylko zależy to od... no właśnie od czego ?.
    Tu rzeczywiście gorąco prosiłbym o podstawę prawną takiego stanowiska.
    Ten sam towar został sprzedany dwa razy, i jest wzorcowym akademickim przykładem zastosowania prawa powielaczowego.

Konstytucja, prawa UE (co sam się przekonałem musząc zapłcic opłatę za kartę pojazdu - wbrew prawom UE które JAKOBY u nas obowiązują), a nawet nasze prawo to wszystko g.. jest warte gdy nam sie coś należy - ostatni raport UE to potwierdza.

Pytanie czy mam sobie wypruwać flaki walcząc z tzw. "sprawiedliwością" w tym tzw. "kraju prawa" ?

Niestety po ostatnich wydarzeniach i niedawnej historii widać tylko że siłą (np. górnicy) można coś uzyskać - nawet to co nam się należy, choćby to była i sprawiedliwość. W tym kraju prawo jest już nawet nie pisane, a zmieniane przez interpretacje pod dyktat silniejszego - nawet wbrew wcześniejszym dokumentom a przede wszystkim wbrew rozsądkowi.

Dokopać ZUSowi i poszukać normalności gdzieś w świecie - tu jeszcz trzeba paru pokoleń aby taki ZUS nie robił numerów.

Na razie wykręćmy numer jemu :)
    MariuszX Napisał(a):
    > Niestety po ostatnich wydarzeniach i niedawnej
    > historii widać tylko że siłą (np. górnicy) można
    > coś uzyskać - nawet to co nam się należy, choćby
    > to była i sprawiedliwość. W tym kraju prawo jest
    > już nawet nie pisane, a zmieniane przez
    > interpretacje pod dyktat silniejszego - nawet
    > wbrew wcześniejszym dokumentom a przede wszystkim
    > wbrew rozsądkowi.

A DLACZEGO TAK JEST?

USTAWA z dnia 6 lipca 2001 r.
    o Trójstronnej Komisji do Spraw Społeczno-Gospodarczych i wojewódzkich komisjach dialogu społecznego.
    (Dz. U. z dnia 18 września 2001 r.)

Rozdział 1
    Cel i zadania Trójstronnej Komisji do Spraw Społeczno-Gospodarczych

Art. 1. 1. Trójstronna Komisja do Spraw Społeczno-Gospodarczych, zwana dalej "Komisją", stanowi forum dialogu społecznego prowadzonego dla godzenia interesów pracowników, interesów pracodawców oraz dobra publicznego.

2. CELEM działalności Komisji jest DĄŻENIE DO OSIĄGNIĘCIA I ZACHOWANIA POKOJU SPOŁECZNEGO.

3. Do kompetencji Komisji należy prowadzenie dialogu społecznego w sprawach wynagrodzeń i świadczeń społecznych oraz w innych sprawach społecznych lub gospodarczych, a także realizacja zadań określonych w odrębnych ustawach.

2. CELEM działalności Komisji jest DĄŻENIE DO OSIĄGNIĘCIA I ZACHOWANIA POKOJU SPOŁECZNEGO.
    I tak długo jak nie czują się zagrożeni, jak długo spokój społeczny jest zapewniony, nie kiwną palcem, aby prowadzić jakikolwiek dialog społeczny. Tak długo interes silniejszych jest zawsze na pierwszym miejscu.
    Pozdrawaim - gośka
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Obserwator akcji [83.9.12.*]
    Widzę że akcja zamiast zmierzać w kierunku jednoczenia sił zmierza ku rozłamowi sprzymierzonych.
    Kol. Walter, jakichkolwiek złośliwości ze strony ZUS by nie miał, nie powinien swojej energii wyładowywać na innych forumowiczach krytykując ich pomysły, przemyślenia czy świeżośc na forum, co zdarza sę ostatnio coraz częściej.
    Owa świeżość na forum nie oznacza świeżości w temacie, gdyz forum nie jest żadną wyrocznią tylko spisem przemyśleń. Doświadzcenie niesie życie.
    I z tegoż to doświadczenia wynika również fakt, że nie należy krytykować ludzi ani mediów, które probują stanąć po Twojej stronie.
    Błędne i oszczercze słowa jednej osoby mogą zniweczyc starania wszystkich osób.
  • Re: mmartini Autor: ~KA [62.87.188.*]
    ad: mmartini

Wychodząc naprzeciw Twemu optymizmowi przedstawiam Ci oficjalne stanowisko departamentu ZUS w sprawie zapytania jak niżej. Zawarte było (a może jeszcze jest) na stronie internetowej "Rzeczpospolitej" nr 68 (czyli liczącego się pisma) w dniu 22,03,2005.
    Przykładów takich i podobnych jest na forum do obrzydzenia.
    Dlaczego jeszcze jeden ?
    By zrozumieć.

=====================================================================
    PRAWO CO DNIA
    RZECZPOSPOLITA CZYTELNIKÓW

Składki za pracowników, zleceniobiorców i przedsiębiorców.

Prawidłowe rozliczenie z ZUS to wciąż jeden z najtrudniejszych obowiązków przedsiębiorców i innych płatników. Składki trzeba nie tylko obliczyć i odprowadzić, ale i wykazać w dokumentach ubezpieczeniowych.
    Wczoraj na związane z tym pytania czytelników odpowiadali Iwona Orlik, wicedyrektor Departamentu Obsługi Klientów, oraz Andrzej Radzisław, specjalista z Departamentu Ubezpieczeń i Składek w centrali ZUS.

"Prowadzę jednoosobowo małą księgarnię. Zawiesiłem jednak działalność na dwa przedświąteczne tygodnie, gdyż wyjechałem w góry do rodziny. Czy muszę opłacić za ten czas składki na ubezpieczenia społeczne?"

"Osoby fizyczne wykonujące pozarolniczą działalność podlegają ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym od dnia rozpoczęcia prowadzenia działalności do dnia jej zaprzestania. Decydujące znaczenie ma więc faktyczne prowadzenie działalności, a nie tylko posiadanie uprawnień do jej prowadzenia. Jeżeli więc osoba nie prowadzi działalności w danym okresie, powinna złożyć wyrejestrowanie na formularzach: • ZUS ZWUA, podając kod przyczyny wyrejestrowania 100 - ustanie tytułu do ubezpieczeń, • ZUS ZWPA z kodem przyczyny wyrejestrowania płatnika 111 - zaprzestanie prowadzenia działalności.

Tak wynika z pisma centrali ZUS przesłanego 4 marca tego roku do redakcji "Rz" (nr Fuu 400-307).
    Wobec tego, jeśli podczas dwóch tygodni przed świętami rzeczywiście nie prowadził pan działalności, nie trzeba za ten czas odprowadzać składek ZUS. Bywa jednak i tak, że mimo złożenia dokumentów wyrejestrowujących działalność przedsiębiorca zajmuje się sprawami firmy, np. jeździ po towar do magazynu, spotyka się z kontrahentami. W takiej sytuacji powinien za ten czas opłacić składki. Notowała Renata MajewskaPełną relację z dyżuru opublikujemy w poradniku na temat opłacania składek ZUS, który ukaże się w "Rz" w kwietniu."

Niezłe co ?
    I czarno na białym... może byłoby przydatne dla red Weissa ?

• Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~KA [62.87.188.*]
    ...i mam tą stronę w całości do dzisiaj na twardym...
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~skladka [83.9.28.*]
    Weiss udowodniła następną paraniję urzędniczą, tym razem ze strony US.
    Mnie też interesuje, dlaczego US na nip 1 nie zapytał, kiedy podatnik ostatnio widział krasnoludki zamiast pytać, kiedy była "zawieszona" dg.
    Jedno i drugie ma przecież takie samo znaczenie da US, mianowicie żadne.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~skladka [83.9.28.*]
    Oczywiście to była literówka, Weiss "udowodnił" - żeby nikt mi tu nie komentował...
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~marsh [83.7.224.*]
    Witam,

Z dzisiejszej wypowiedzi w audycji wnioskuję:

Zgłoszenie zaprzestania prowadzenia działalności gospodarczej w US, nie oznacza przerwania bytu przedsiebiorcy i nie ma wpływu na płacenie podatku. Wpływ na płacenie podatku ma tylko i wyłącznie wykonywanie tej działalności i osiaganie z tego tytułu dochodu podlegającego opodatkowaniu. I OK.
    Taka sama relacja występuje w ustawie o SUS.

Hi, Hi i mała karuzela:

Chcąc płacić składki na ZUS muszę wykonywać działalność. Nie wykonując działalności gospodarczej mam obowiązek ten fakt zgłosić w ZUS, gdyż obowiązek opłacania występuje w okresie czynnym czyli wykonywania działalności. Mam także obowiązek, zgłosić w EDG zaprzestanie wykonywania działalności. Ale ZUS nie chce zgłoszeń o zaprzestaniu wykonywania działalności. Zatem dla ZUS nie powinienem zgłaszać zmian w EDG bo spowoduje to wykreślenie z EDG i nie będę mógł zaznaczyć kodu o zaprzestaniu. ZUS chce, bym zgłosił zaprzestanie prowadzenia działalności gospodarczej. Tego z kolei nie przyjmie EDG bo przepisy tego nie nakazują.
    Z tego wynika, że rządają niemożliwego.

Stąd wniosek, że ZUS kłamie twierdząc:
    .....że na podstawie wpisu do ewidencji itd.....
    Bo to nie ma apsolutnie żadnego znaczenia dla ZUS

A może ktoś wie jak tego dokonać by wilk był syty i owca cała ?

Pozdrawiam
    ad. KA

Możesz mi podesłać ten arytkuł w oryginale na maila superspy@wp.pl ?

Z góry dzięki jeśli zechcesz się podzielić - prześlę to naszej grupie której członków tu widać.

Oczywiscie jak zwykle w Sądzie to żaden argument (patrząc po wyrokach z tego forum - liczy się wyłącznie widzimisię sądu i kasa dla ZUS), ale suma argumentów to spora siła - podobnie jak zorganizowana grupa.
    Ad. KA

Firma w której pracuje ma dostęp do archiuwm Rzepy więc mam oryginał (poszedł do Skladka z forum - on(a) zbiera argumenty do publikacji).

Jakby co mogę z tego skorzystać więc z tego źródełka mogę czerpać dla naszej sprawy - dopóki się da :)

Ad:..."Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności
    Autor(ka): Walter (...)
    Wysłano: 05/01/2006 20:34

Wynika z tego,że w przyszłym tygodniu Red.Weiss spotka sie z przedstawicielem ministerstwa...."

Dementuję tą informację. Przepraszam. Usłyszałem w reportażu,że chce rozmawiać z "departamentem".Tą dostojną nazwę skojarzyłem z Ministerstwem tymczasem chodziło o Centralę ZUS-u i jakiś tam "departament". Dzwonił tam już dzisiaj i nikogo nie zastał. Zapewne zrobi to w poniedziałek.

Przypuszczam o czym będzie rozmawiał i warto by mu przygotować gotowca,jak by chciał skorzystać......
    Nie mogę nadawać odkrytym tekstem.Byłem dzisiaj w jednym ZUS-ie w czasie tuż przed audycją.Pełna koncentracja i oczekiwanie....bez komentarzy.
    Swoją drogą nie sądze by mozna było coś uzyskać w Centrali , a tym bardziej w Ministerstwie ślącym instrukcje w dół do niby "samodzielnej państwowej jednostki organizacyjnej".
    Co nam pozostaje? Od ministerstwa w górę.Chyba żeby udało nam się skrzyknąć paru murarzy i przemurować chatę Dwulicowego Garganela.

Jak chcecie jestem pod tap331@wp.pl.
    Pozdrawiam Walter

• Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~mmartini [213.136.233.*]
    Kol Walter ma rację. ZUS nie musi udawadniać FIZYCZNEGO prowadzenia działalności w okresie tzw jej czasowego zaprzestania, ponieważ opiera się o własną interpretację zapisów (nie swojej) ustawy o DG.
    To że szuka u nas najdrobniejszych zdarzeń gospodarczych wskazujacych na taką sytuację, to tylko próba znalezienia haka by nawet o tejże interpretacji nie dyskutować...

To bardzo odważne stwierdzenie, niestety prawdziwe i w ten sposób stworzyła się niebezpieczna sytucja dla obywatela, jest to dowód, że mamy państwo w państwie, które w ogóle nie przestrzega lub manipuluje zobowiązujacymi ZUS ustawami i rozporządzeniami w celu uzyskania korzyśći majątkowej w imieniu "państwa - instytucji". Trzeba zadać pytanie, czy ten kierunek działań ZUS jest z powodowany nie kompetencją pracowników i prawników ZUS, czy może bałaganiarstwem w centralach ZUS, czy wyższą racją stanu (dziura w budżecie - trzeba ściągać pieniądze)?

Obstrachując od wyroków sądów tzw. "zusowskich", moim zdaniem (patrz str 142 moja pierwsza wypowiedź), wszystkie te zdarzenia wskazują, że ZUS kieruje się wyższą racją stanu, przy tym gwałcąc konstytucję, KPA, umowy międzynarodwe ratyfikowane przez władzę ustawodawczą, wykładnię prawa porzez orzecznictwo SN i TK, ZA PRZYZWOLENIEM WŁADZY WYKONAWCZEJ CZYLI RZĄDU RP, W CELU WYŁUDZENIA PIENIĘDZY OD OBYWATELI. To pachnie Trybunałem Stanu.

Może się powtarzam z moimi wnioskami (bo to wszystko wymienił wcześniej Kol. Walter), lecz chcę powyższe wnioski dobrze uargumentować z pewnymi osobami o których wspomniałem na str 142.

Oto mój tok myślenia:
    ZUS łamiąc prawo, zwiększa wpływy do swojej kasy. Ten fakt powoduje, że rząd nie musi dokładać więcej (o sumę wyudzoną w imieniu tzw. "prawa zusowskiego") z budżetu, czyli nie musiał się zapożyczać w bankach, w obligacjach, etc. W ten sposób rząd wykazuje mniejszy dług publiczny który zgodnie z Konstytucją nie może przekroczyć 60% PKB.
    Gdyby ZUS przestrzgał swoich wcześniejszych decyzji/interpretacji oraz prawa (wg orzecznictwa SN i TK) zmniejszyłby wpływy. Władza wykonawcza musiałaby ten fakt odnotować we wszystkich sprawozdaniach i ten problem rozwiązać, czyli w jaki sposób dołożyć od kasy ZUS, KRUS i NFZ. Rząd dając "zielone światło" na "bandyckie" praktyki ZUS, KRUS i NFZ, oszukuje władzę ustawodawczą, obywateli polskich, zagranicznych inwestorów i władze UE.
    Teraz moje pytanie zasadnicze: Z jaką skalą wyudzonych pieniędzy mamy doczynienia? Trzeba też wspomnieć o efekcie przesunięcia w czasie.
    Na przykładzie ZUS kontra "pełne składki za okres urlopu macierzyńskiego i wychowawczego". Dla mojej klientki zaległość wyniosła 30 tys.zł (wraz z odsetkami). Moja klientka przypadkiem zapytała się pani inspektor w ZUS-sie ile takich spraw mają? Pani grzecznie odpowiedziała kilkanaście w ciągu tygodnia. Czyli dla jednego oddziału ZUS w mieście liczącym ok. 400 tys. osób (zgadnijcie jakie ;)), ZUS zarabia ok. 22 mln. zł/rok. (15 os. x 4 tyg. x 12 m-cy x 30 tys. zł).
    Załóżmy, że zgodnie z proporcją (22 mln / 400 tys. x 39 mln mieszk.)ZUS w kraju mógł wyudzić: 2 145 000 000 zł na rok !!!
    A ile ZUS może zarobić na waszym problemie?
    Po przejrzeniu bazy danych Płatnika w moim biurze (dzięki zapytaniom SQL i informatykowi), okazuje się, że w latach 1999-2005 r. znalazło się 19 osób które zawiesiły działalność o różnych okresach przerw. Średnia przerwa/osobę wyniosła 7,6 m-cy. 19 osób uzyskałem z grupy 78 osób prowadzących jednoosobową działalność.
    Można założyć, że przez okres 1999 - 2005, 1/4 osób prowadzących DG na rzecz samozatrudnienia, zawieszała działalność (może jakieś statystyki GUS podają stan faktyczny?). Aż strach pomyśleć jakie to są kwoty rocznie. A inne sprawy jak zaniżona emerytura, nie przyznana renta? Prawdopodobnie ZUS w ten sposób poprzez różne "furtki" prawne naciąga obywateli na wrtość kilkadziesiąt miliardów złotych rocznie. NIK sprawdza ZUS pod względem wydatków, a skąd ZUS ma pieniądze ich w ogóle nie interesuje.
    Takie są moje przemyślenia. Moja propzycja, to rozgłośnić o przekrętach ZUS ale nie tylko ten wątek lecz globalnie. Uświadomić politykom, społeczeństwu, mediom, że tak naprawdę deficyt budżetowy naszego państwa, zależy w jakim stopniu ZUS, KRUS i NFZ uda się PRZKRĘCIĆ OBYWATELA. Czy moje przemyślenia idę w dobrym kierunku?
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~cycero [217.173.184.*]
    byłana tym forum przytaczana wypowiedź z uzasadnienia wyroku sądu że powoływanie się na kpa jest nieuprawnione albowiem zus jest państwową osobą prawną a ne organem administracji publicznej. Stąd też odnośny artykuł kpa nakładający obowiązek na ten organ takiego informowania ipostępowania aby obywatel nie poniósł szkody na skutek nieznajomości prawa, wg. sądu zusu NIE DOTYCZY. To sprytne,chociaż z drugiej strony poradnik zus jest właśnie wypełnieniem takiego obowiązku względem obywatela (zawiera właśnie takie informacje mające chronić obywatela przed szkodą wskutek nieznajomości prawa)
    Dla państwowych osób prawnych jest kodeks cywilny może tam też trzeba szukać? Jak rozwikłać tę sprawę? Czy centrala zus nie podlega już nikomu i może sobie dowolnie decydować o interpretacji prawa? Na przykład w sposób nieuprawniony dochodzić DLACZEGO działalność nie była prowadzona, zamiast w sposób uprawniony, wynikający wprost z ustawy, badać CZY NASTĄPIŁO FAKTYCZNE ZAPRZESTANIE działalności?
    Takie działania zus, niedopuszczalne wydawałoby się w państwie prawa jednak są prowadzone a nie powinny. Warto i nad takim kierunkiem się zastanowić.
    cycero Napisał(a):
    > zus jest państwową osobą prawną a ne organem administracji
    > publicznej. Stąd też odnośny artykuł kpa nakładający obowiązek
    > na ten organ takiego informowania i postępowania aby
    > obywatel nie poniósł szkody na skutek nieznajomości
    > prawa, wg.sądu zusu NIE DOTYCZY.

A ja dostałam od ZUSu pismo wzywajace mnie do stawiennictwa w celu ustalenia obowiązku podlegania ubezpieczeniom:

ZUS oddział BB
    " Na podstawie art.50 Kodeksu Postępowania Administracyjnego w związku z art. 68 ust.1 pkt. a i c ustawy z dnia 13 X 1998 r. o systemie SUS Załad (...)wzywa Panią w sprawie ustalenia (...)"

a kończy się to pismo pouczeniem:
    " Strona, świadek, biegły lub inna osoba wezwana do osobistego stawiennictwa lub zlożenia zeznń (...) może być za nie usprawiedliwione [pisownia oryginalna] niezastosowanie się do wezwania ukarana, na podstwie art. 88 k.p.a. grzywną."

No i co?
    Tak sobie myślę, że ZUS to taka indyjska święta ....
    - Kpa jego nie dotyczy, kiedy to ZUSowi jest niewygodne, a dotyczy kiedy jest wygodne,
    - ustawa o SDG nie dotyczy, kiedy to ZUSowi jest niewygodne, a dotyczy, kiedy jest wygodne,
    - sądzą nas sądy pracy i ub. społ. mimo, że pracownikami podobno nie jesteśmy (piszę podobno, bo pracownicy w przypadku, kiedy wynagrodzenia im nie zapłacą, to składka do ZUSu nie wędruje), a ZUS swoją decyzję opiera na interpretacji ustawy o PDG lub SDG
    - zajmuje uprzywilejowaną pozycję w sądzie przy ZUSie i na dodatek zamiast być powodem jest pozwanym i na nas spoczywa ciężar udowodnienia winy
    - ... znalazło by się wiecej tego typu zarzutów, ale szkoda mi czasu

Pozdrawiam wszystkich tych, którzy nie odpuszczają ani na krok
    -gośka
    link

Z prac komisji senackich
    29 września 1998 r.
    Posiedzenie Komisji Rodziny i Polityki Społecznej zwołano w celu rozpatrzenia ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.
    Uchwalona przez Sejm 22 września br. ustawa OKREŚLA OGÓLNE ZASADY ubezpieczenia społecznego, organizację finansowania ubezpieczeń społecznych, wysokość i sposób pobierania składek i ich podstaw oraz ROLĘ i ZADANIA INSTYTUCJI ZAJMUJĄCYCH SIĘ UBEZPIECZENIAMI, a także zasady działania funduszu Rezerwy Demograficznej. Sejmowa ustawa dotyczy wszystkich grup społeczno-zawodowych z wyjątkiem: sędziów, prokuratorów, rolników indywidualnych, żołnierzy zawodowych oraz funkcjonariuszy służb mundurowych pozostających w służbie w dniu jej wejścia w życie.
    W POSIEDZENIU Komisji Rodziny i Polityki Socjalnej UCZESTNICZYLI: sekretarz stanu w Ministerstwie Pracy i Polityki Społecznej Ewa Lewicka, pełnomocnik rządu ds. wprowadzenia ubezpieczeń zdrowotnych Anna Knysok, prezes ZUS Stanisław Alot, przedstawiciele Ministerstwa Finansów, Ministerstwa Sprawiedliwości, Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji, Ministerstwa Kultury i Sztuki, Ministerstwa Transportu i Gospodarki Morskiej, Ministerstwa Skarbu Państwa, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Urzędu Nadzoru nad Funduszami Emerytalnymi, Kancelarii Premiera, Związku Zawodowego Pracowników Wymiaru Sprawiedliwości, Związku Zawodowego Pracowników Prokuratury, OPZZ oraz Dyrekcji Generalnej PKP.
    Komisja wysłuchała również opinii eksperta prof. Józefiny Hrynkiewicz z Uniwersytetu Warszawskiego.
    W wyniku kolejnych głosowań KOMISJA POSTANOWIŁA ZAPROPONOWAĆ SENATOWI WPROWADZENIE 18 POPRAWEK DO USTAWY o systemie ubezpieczeń społecznych.
    Wśród najważniejszych z zaproponowanych zmian należy wymienić włączenie prokuratorów do systemu powszechnego ubezpieczenia społecznego oraz objęcie obowiązkową składką ubezpieczeniową dochodów z tytułu umów zlecenia poniżej 14 dni. Oba te rozwiązania znajdowały się w projekcie rządowym.

Stanowisko Komisji Rodziny i Polityki Społecznej w sprawie ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych przedstawi Izbie senator Elżbieta Płonka.

link

Diariusz Senatu Nr 24 20 października 1998 r. obejmuje okres od 1 do 15 października 1998 r.
    20. posiedzenie
    Senat uchwalił poprawki do ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych
    Rozpatrywana ustawa została uchwalona przez Sejm na 29. posiedzeniu, 22 X br. Do Senatu została przekazana 25 X i tego samego dnia marszałek Senatu, zgodnie z art. 55 ust. 1 Regulaminu Senatu, skierowała ją do Komisji Rodziny i Polityki Społecznej. Komisja po rozpatrzeniu ustawy przygotowała swoje sprawozdanie w tej sprawie. Przedstawiła je Izbie senator Elżbieta Płonka.
    Senator sprawozdawca podkreśliła, że ustawa ta jest obecnie niezbędna i powinna wejść w życie 1 stycznia 1999 r. Jak wskazała senator, pośpiech w tej sprawie wynika z zaniedbań w poprzednich latach, gdyż ZUS przestał pełnić swoją rolę poborcy składek ubezpieczeniowych. Składki na ZUS wzrosły od 1981 r. z 25% do 45%, a w przyszłym roku praktycznie powinny wzrosnąć do 48%, gdyż forma repartycyjna funkcjonowania ZUS załamała się. Konieczne jest wprowadzenie innego systemu ubezpieczeń, innego systemu funkcjonowania składek, zbierania ich i wypłacania w momencie przechodzenia ubezpieczeniodawców na rentę i emeryturę, a także w sytuacjach kryzysów zdrowotnych czy innych życiowych potrzeb. Stan demograficzny naszego kraju również wymaga tych zmian. Po roku 2006 znajdziemy się w sytuacji, że liczba świadczeniobiorców gwałtownie wzrośnie. Do tego czasu jest niezbędne, by ten system zafunkcjonował, a system zabezpieczenia społecznego nie załamał się.
    Senator sprawozdawca przytoczyła informację minister Ewy Lewickiej, iż system dotychczas funkcjonujący, niestety, jest już niewypłacalny, a poza tym stworzył on wiele niesłusznych przywilejów i stał się niesprawiedliwy. Wiele osób unikało płacenia składek, gdyż uznawało, że i tak nie korzysta bądź nie będzie korzystać z wypłat w odpowiednim stosunku do wpłacanych kwot, wiele grup korzystając z wypłat ZUS refundowało sobie zbyt niskie zarobki.
    Senator E. Płonka zaakcentowała, że Senat stoi przed bardzo ważną decyzją, jedną z najważniejszych. Chodzi o to, by w tych reformach, które są niezbędne, Polska - od roku 1999 - zabezpieczyła swoje społeczeństwo przed załamaniem się systemu zabezpieczenia, przed niewypłacalnością.
    Senator sprawozdawca podkreśliła, iż obecni na posiedzeniu komisji przedstawiciele ZUS pokazali, że są gotowi i funkcjonalnie przygotowani do pełnienia roli, zgodnie z którą będą musieli pobierać i rozdzielać cztery rodzaje składek. Natomiast MINISTERSTWO FINANSÓW WYRAZIŁO PEWIEN NIEPOKÓJ Z TEGO POWODU, IŻ W RAZIE WYŁĄCZENIA Z TEGO SYSTEMU OSÓB DUŻO ZARABIAJĄCYCH, POWYŻEJ DWÓCH I PÓŁ ŚREDNIEJ KRAJOWEJ, ILOŚĆ ŚRODKÓW MOŻE BYĆ NIEWYSTARCZAJĄCA.

[ I JEST NIEWYSTARCZAJĄCA! TYLKO, ŻE TERAZ POSTANOWIONO UZUPEŁNIĆ TEN NIEDOBÓR NABIJANIEM LUDZI W BUTELKĘ, CZYLI KRĘTACTWAMI, MNOGOŚCIĄ SPRZECZNYCH INTERPRETACJI, UDZIELANIEM WYJAŚNIEŃ POWSTAŁEGO STANU RZECZY DOPASOWUJĄC IDEOLOGIĘ DO ZASTANEJ SYTUACJI ... TĘ BRAKUJĄCĄ KWOTĘ MAMY UZUPEŁNIĆ I JUŻ! JESTEŚMY NAJSŁABSZĄ ZE WSZYSTKICH GRUP UBEZPIECZONYCH.
    WSZYSTKIE WYMIENIONE w art. Art. 6. ustawy o SUS PODMIOTY STANOWIĄ FORMĘ ORGANIZACJI ŻYCIA ZAWODOWEGO W SZEROKO rozumianym aspekcie. NIEUZASADNIONE JEST RÓŻNICOWANIE PODSTAWY NALICZANIA SKŁADEK na ZUS OD CHARAKTERU DZIAŁALNOŚCI ZAWODOWEJ I ODERWANIA JEJ OD WIELKOŚCI OSIĄGANYCH DOCHODÓW, BA - NAWET OD FAKTU ZAROBIENIA JAKIEJKOLWIEK WYSOKOŚCI - TYLKO JEDNEJ Z TYCH FORM ORGANIZACJI. STOJĄ ZA TYM WSZELKIEGO TYPU ORGANIZACJE PRACODAWCÓW, KTÓRE POMIJAJĄ W SWOJEJ WALCE TYCH PRZEDSIĘBIORCÓW, KTÓRZY NIE ZATRUDNIAJĄ, LECZ CZĘSTO ZMUSZONE SĄ NIEJAKO PRZEZ TRUDNY RYNEK PRACY, DO PROWADZENIA JEJ W FORMIE JEDNOOSOBOWEJ.

WNIOSEK: MUSIMY SIĘ ZJEDNOCZYĆ NIE TYLKO NA CZAS WALKI Z BEZPRAWNYM DZIAŁANIEM ZUSu W TEMACIE WYREJESTROWAŃ, ALE POMYŚLEĆ, BY STWORZYĆ COŚ TRWALSZEGO, ABY MIEĆ ZAPEWNIONE PRAWO DO PRZEDSTAWIANIA NASZEGO PUNKTU WIDZENIA TAKŻE W CZASIE TOCZĄCYCH SIĘ PRAC NAD USTAWAMI, ABY JUŻ NIGDY NIE ZNALEŹĆ SIĘ POZA MARGINESEM SPOŁECZEŃSTWA! ABYŚMY MOGLI PROWADZIĆ DIALOG SPOŁECZNY, KTÓRY DOPUSZCZA SIĘ TYLKO Z PRZEDSTAWICIELAMI ZORGANIZOWANYMI ŚRODOWISK SPOŁECZNYCH. TYLKO WTENCZAS BĘDZIEMY PARTNERAMI MOGĄCYMI ZAJMOWAĆ AKTYWNE POSTAWY SPOŁECZNE.
    ZASADY DIALOGU SPOŁECZNEGO
    DOKUMENT PROGRAMOWY RZĄDU PRZYJĘTY PRZEZ RADĘ MINISTRÓW W DNIU
    22 PAŹDZIERNIKA 2002 R.
    2. W związku z powyższym dla potrzeb niniejszego dokumentu, dialog ten obejmuje przede wszystkim:
    · dialog w obszarze zbiorowych stosunków pracy i polityki społeczno-gospodarczej (tradycyjny dialog społeczny z udziałem związków zawodowych i organizacji pracodawców oraz władz publicznych),
    · dialog obywatelski (dotyczy głównie organizacji obywatelskich - stowarzyszeń, fundacji działających
    na rzecz istotnych interesów społecznych oraz interesu publicznego),
    · dialog z udziałem przedstawicielstw samorządów (dotyczy reprezentacji wspólnot terytorialnych,
    zawodowych i gospodarczych i ich kompetencji w zakresie wykonywania zadań publicznych).

NIE ZAPOMINAJMY, ŻE SYSTEM OBOWIĄZKOWYCH UBEZPIECZEŃ TO SYSTEM REPARTYCYJNY I NIGDZIE NIE JEST POWIEDZIANE , ŻE REPARTYCJA DOTYCZY TYLKO WYDATKÓW TEGO SYSTEMU. REPARTYCJA DOTYCZY TAKŻE WPŁYWÓW, A ZAPEWNIA TO ZADANIE ART. Art. 2a. ustawy o SUS
    1. Ustawa stoi na gruncie równego traktowania wszystkich ubezpieczonych bez względu na płeć, stan cywilny, stan rodzinny.
    2. Zasada równego traktowania dotyczy w szczególności:
    1) warunków objęcia systemem ubezpieczeń społecznych,

NIE SĄ ZAPEWNIONE RÓWNE WARUNKI OBJĘCIA SYSTEMEM UBEZPIECZEŃ SPOŁECZNYCH, W SYTUACJI, KIEDY WSZYSCY PRACUJĄCY!!!!!, WSZYSTKIE FORMY ORGANIZACJI ŻYCIA ZAWODOWEGO SĄ OBJĘTE UBEZPIECZENIEM W MOMENCIE OTRZYMANIA ŚRODKÓW DO ŻYCIA I PŁACĄ SKŁADKI PROPORCJONALNIE DO SWOICH DOCHODÓW. Z POMINIĘCIEM PEWNYCH GRUP, KTÓRE ALBO NIE PŁACĄ WCALE, ALBO PŁACĄ OD NIŻSZEJ PODSTAWY, ANIŻELI STANOWI ICH DOCHÓD.
    JEST TO TYM BARDZIEJ PORAŻAJĄCE I NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z SOLIDARNOŚCIĄ SPOŁECZNĄ, NA KTÓREJ OPIERA SIĘ SYSTEM UBEZPIECZEŃ SPOŁECZNYCH, W SYTUACJI, KIEDY PROWADZĄCY DZIAŁALNOŚĆ W PRZYPADKU, KIEDY NIE MA MOŻLIWOŚCI ZAROBKOWANIA NIE MOŻE SAMODZIELNIE ZADECYDOWAĆ O TYM, ŻE PRZESTAJE WYKONYWAĆ DZIAŁALNOŚĆ, KTÓRA W DANYM OKRESIE STAJE SIĘ NIEOPŁACALNA.
    JEDNYM Z CELÓW PRZEDSIĘBIORSTWA JEST PŁYNNOŚĆ FINANSOWA ORAZ PRZETRWANIE I ROZWÓJ. PRZEDSIĘBIORCA MUSI MIEĆ ZATEM MOŻLIWOŚĆ PRZEPROWADZANIA RACHUNKU ZYSKÓW I STRAT I NA JEGO PODSTAWIE DOKONYWAĆ WYBORÓW, ODPOWIADAJĄC NA PYTANIE CZY DZIAŁANIE, WYKONYWANIE JEST EKONOMICZNIE UZASADNIONE. ABY TAK SIĘ STAŁO RYZYKO, NA KTÓRE PRZEDSIĘBIORCA MOZE SOBIE POZWOLIĆ MUSI BYC EKWIWALENTNE I DALATEGO MUSI ON MIEĆ MOŻLIWOŚĆ ZAPRZESTANIA WYKONYWANIA DZIAŁALNOŚCI, KTORA W DANYM MOMENCIE NIE DAJE PRZYCHODÓW ]

cd. z posiedzenia:
    Jak powiedziała senator sprawozdawca, dużą grupę uczestników obrad komisji, poza członkami senatorami, stanowili przedstawiciele prokuratury i związku zawodowego prokuratorów, którzy przedstawiali swoje racje za tym, aby utrzymać zapis ustawy w wersji sejmowej, to znaczy, aby wyłączyć z systemu ubezpieczeniowego prokuratorów.
    Senator E. Płonka poinformowała, że generalnie komisja przyjęła założenia i zapisy ustawy uchwalonej przez Sejm, skupiając się przede wszystkim na takich sprawach, jak bezpieczeństwo tego systemu w niektórych wybranych działach, zabezpieczenie niektórych grup bądź też upowszechnienie tego systemu na grupy, nie robiąc wyłomu w wypadku grup uprzywilejowanych. Ostatecznie komisja uznała ustawę za ważną, znaczącą i w ogólnym zapisie pozytywną dla społecznego funkcjonowania. Niemniej jednak postanowiła zaproponować Izbie wprowadzenie do niej 18 poprawek. Senator sprawozdawca przedstawiła i szczegółowo uzasadniła proponowane poprawki.
    W imieniu Komisji Rodziny i Polityki Społecznej senator E. Płonka wniosła o przyjęcie ustawy wraz z poprawkami.
    Podczas debaty nad ustawą propozycje wprowadzenia do niej dalszych poprawek zgłosili senatorowie: Dorota Kempka, Dariusz Kłeczek i Wiesław Chrzanowski, Genowefa Ferenc, Elżbieta Płonka, Stanisław Gogacz i Wiesław Pietrzak
    Wszystkie zgłoszone wnioski rozpatrzyła podczas przerwy w obradach Komisja Rodziny i Polityki Społecznej (senator W. Pietrzak podczas posiedzenia komisji wycofał wszystkie swoje wnioski). Senator sprawozdawca E. Płonka poinformowała, że komisja postanowiła rekomendować Izbie przyjęcie 24 spośród 41 zgłoszonych ogółem wniosków i poprawek.
    Zgodnie z art. 47 ust. 1 Regulaminu Senatu przeprowadzono kolejne głosowania nad przedstawionymi poprawkami według kolejności przepisów ustawy, a następnie nad całością projektu uchwały w sprawie rozpatrywanej ustawy wraz z przyjętymi poprawkami. W wyniku tego ostatniego głosowania Senat 58 głosami, przy 25 przeciw i 1 wstrzymującym się, powziął uchwałę w sprawie ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych:
    <<Senat, po rozpatrzeniu uchwalonej przez Sejm na posiedzeniu w dniu 22 września 1998 r. ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, wprowadza do jej tekstu następujące poprawki: [PODAJĘ TYLKO NAJISTOTNIEJSZE Z NASZEGO PUNKTU WIDZENIA]
    w art. 6 w ust. 1 w pkt 1 skreśla się wyrazy "z wyłączeniem prokuratorów,"; [A JEDNAK W USTAWIE JEST TEN ZAPIS 1. Art. 6. Obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym podlegają, z zastrzeżeniem art. 8 i 9, osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są:
    1) pracownikami, z wyłączeniem prokuratorów,]

[NIE WIEM ZATEM, CZY PROKURATORZY NAM POMOGĄ! DŁUGO BILI SIĘ BY BYĆ WYŁĄCZENI Z OBOWIĄZKOWYCH UBEZPIECZEŃ I SĄ CHYBA OSTATNIĄ GRUPĄ, KTÓRA BYŁABY ZAINTERESOWANA GRZEBANIEM PRZY USTAWIE O SUS]

w art. 24 w ust. 4 WYRAZY "5" LAT ZASTĘPUJE SIĘ WYRAZAMI "10" LAT [CHODZI O TERMIN W KTORYM PRZEDAWNIAJA SIĘ NALEZNOŚCI Z TYTULU SKŁADEK. W PIERWOTNEJ WERSJI OKRES TEN BYL RÓWNY OKRESOWI, W KTÓREJ UBEZPIECZENI MOGĄ DOMAGAĆ SIĘ ZWROTU NADPŁACONYCH SKŁADEK]

po art. 118 dodaje się art. 118a w brzmieniu:
    "Art. 118a. W terminie do dnia 31 marca 1999 r. minister właściwy do spraw sprawiedliwości odprowadzi składkę na ubezpieczenie społeczne z tytułu ubezpieczenia prokuratorów należną za 1998 rok.";

W uzasadnieniu powziętej uchwały wskazano, że SENAT wnosząc poprawki do ustawy z 22 września 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych UZNAŁ, IŻ ABY NOWY SYSTEM BYŁ SYSTEMEM RZECZYWIŚCIE POWSZECHNYM (A TAKIE SĄ ZAŁOŻENIA REFORMY), powinien obejmować możliwie pełny zakres podmiotowy - a więc również osoby pełniące tzw. służby mundurowe, zarówno obecnie, jak i te, które podejmą taką służbę po wejściu w życie ustawy (art. 6 ust. 1 i ust. 3) oraz prokuratorów (art. 6 ust. 1 pkt 1). Pełnej realizacji zasady powszechności ma służyć także objęcie obowiązkowym ubezpieczeniem emerytalnym i rentowym osób wykonujących pracę na podstawie umów zlecenia - zawartych na czas zarówno krótszy, jak i dłuższy niż 14 dni (art. 6 ust. 1 pkt 4). W stosunku zaś do osób duchownych, zdaniem Senatu, zasada powszechności winna być zastosowana w taki sam sposób jak do innych kategorii ubezpieczonych - a więc ze stworzeniem możliwości odprowadzania części składki do otwartych funduszy emerytalnych (art. 22 ust. 3 i 4).

POZDRAWIAM - GOŚKA
    PS. Przepraszam, że drukowanymi literami pisałam. Chciałam w ten sposób wyróżnić ciekawsze fragmenty z posiedzeń. Tak też pisałam swoje uwagi, aby nie przymuszać Was do czytania całości tego przydługiego postu. Gośka
    gossi Napisał(a):
    > Tak też pisałam swoje uwagi, aby nie
    > przymuszać Was do czytania całości tego
    > przydługiego postu.

Z tym, że swoje uwagi pisałam w nawiasach [ ]

link
    "Od dnia 1 stycznia 1999 r. podstawowym aktem prawnym regulującym działalność Zakładu Ubezpieczeń Społecznych jest ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. Nr 137, poz. 887 ze zm.). W myśl art. 66 ust. 1 i 2 ustawy Zakład jest państwową jednostką organizacyjną posiadającą osobowość prawną, nad którą nadzór sprawuje minister właściwy do spraw zabezpieczenia społecznego. Do zakresu działania ZUS należy (art. 68) m.in.: realizacja przepisów o ubezpieczeniach społecznych, realizacja umów i porozumień międzynarodowych w dziedzinie ubezpieczeń społecznych, dysponowanie środkami finansowymi funduszów ubezpieczeń społecznych oraz środkami Funduszu Alimentacyjnego, kontrola orzecznictwa o czasowej niezdolności do pracy, kontrola wykonywania przez płatników składek i przez ubezpieczonych obowiązków w zakresie ubezpieczeń społecznych, prowadzenie prewencji rentowej. Ponadto do zadań ZUS należy m.in. comiesięczne przekazywanie składek do otwartych funduszy emerytalnych (OFE) i na ubezpieczenie zdrowotne (art. 47 ust. 9 i 14 ustawy)."

Podstawowym aktem prawnym regulującym działalność ZUSu jest ustawa o SUS. Wiemy to wszyscy.
    DO ZAKRESU DZIAŁANIA ZUS NALEŻY m.in. REALIZACJA PRZEPISÓW O UBEZPIECZENIACH SPOŁECZNYCH.
    A przepisy o ubezpieczeniach jasno i wyraźnie wskazują na to, że prowadzący może wyrejestrować działalność z ZUSu
    Czy ZUS zapomniał w decyzjach o sławetnych Rozporządzeniach?

Czy zatem właściwość rzeczowa sądu została zachowana?
    Właściwość rzeczowa – zależy od przedmiotu sporu.
    Przedmiotem sporu -przynajmniej w moim przypadku, kiedy ZUS w swojej decyzji napisał, że muszę podlegać, bo muszę prowadzić działalność w sposób ciągły, a Sąd uznał, że prowadzący działalność nie może jej prowadzić w sposób okazjonalny i przypadkowy - było zagadnienie, czy prowadzący może, czy nie może nie wykonywać działalności.

To trochę tak dla śmiechu, ale czy do końca, to nie wiem.
    Napisałam ten post głównie po to, by przedstawić fragment z kontroli NIKu.
    Jestem na etapie poszukiwań dotyczących okresu, w ktorym ZUS musi powiadomić ubezpieczonego o nieprawidlowościach w dostarczanych dokumentach, realizując tym samym swoje zadanie ustawowe odnośnie kontroli wykonywania przez płatników składek i przez ubezpieczonych obowiązków w zakresie ubezpieczeń społecznych.
    Na jednej ze swoich stron ma umieszczona w ramce:
    "W przypadku wystąpienia niezgodności lub błędów w dokumentach ubezpieczeniowych przekazywanych do ZUS płatnik składek otrzyma wezwanie do ich wyjaśnienia lub uzupełnienia danych."
    Heh - To chyba bardzo ważna wiadomość skoro w ramce. Ważna, to pewnie są jakieś unormowania na ten temat. Tylko, gdzie ich szukać?
    Pozdrawiam - gośka
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~jerzy [217.173.184.*]
    Faktycznie. Status ZUS został opracowany wydany i zatwierdzony przez ówczesne Ministerstwo Pracy i polityki Socjalnej. Wynika z niego że to ministerstwo sprawuje też nadzór nad ZUS.
    Idźmy dalej. W regulaminie organizacyjnym (http://www.zus.pl/instyt/tyt_inst.htm) w art 66 zawarte jest stwierdzenie że w art 68 - 71 zakładowi przysługują środki prawne właściwe organom administracji państwowej.
    A właśnie w art.68 w pkt.7 nakłada się obowiązek na zus wydawania biuletynu informacyjnego a w pkt.8 popularyzację wiedzy o ubezpieczeniach społecznych.
    Jest to w świetle powyższego niewątpliwie wypełnienie wymogów wynikających z uregulowań KPA właściwych dla organów administracji publicznej.
    Jeśli więc płatnik składek, w pełnym zaufaniu dbałości zusu o to aby nie poniósł on szkody na skutek nieznajomości prawa, zastosował się do poradnika, wyrejestrował się z ubezpieczeń nie wykreślając się zgodnie z poradą z ewidencji DG, to nie można mu teraz wmawiać że postąpił niezgodnie z prawem.
    Moim zdaniem KPA tutaj właśnie ma jak najbardziej właściwe zastosowanie.
    Wyrok WSA w W-wie z dnia 7.12.2005r.w sprawie skargi na decyzję Prezesa Zakładu Ubezpieczeń Społecznych z dnia 17 lutego 2005r. ,nr...../2/2005 w przedmiocie odmowy umorzenia zaległosci z tyt. składek na ubez. społ.,zdrowotne,FP oraz odsetek

......Zakład Ubezpieczen Społecznych jest samodzielną państwową jednostką organizacyjną nie stanowiącą elementu administracji państwowej....

.....W art. 31 ust.2 ustawy z dnia 4 wrzesnia 19977r. o działach administracji rzadowej (Dz.U.Nr.159,poz 1548 ze zm)wprost postanowiono,że Zakład Ubezpieczeń Społecznych podlega ministrowi własciwemu do spraw zabezpieczenia społecznego. .......
    No to jakiej ustawie podlega ZUS, który obraca naszymi pieniędzmi w kwotach o których nam się nigdy nie śniło?
    A co wy na to:

"Tryb odwoławczy
    Od decyzji w sprawach o umorzenie, zgodnie z art. 83 ust. 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych nie przysługuje odwołanie do sądu okręgowego - sądu pracy i ubezpieczeń społecznych.

Zgodnie z art. 127 § 3 k.p.a. dłużnik może wystąpić do prezesa ZUS z wnioskiem o ponowne rozpatrzenie sprawy o umorzenie w terminie 14 dni od dnia doręczenia decyzji. Wniosek składa się we właściwym miejscowo oddziale Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.

Na decyzję wydaną w związku z wnioskiem o ponowne rozpatrzenie sprawy dłużnik może - zgodnie z art. 52 i 53 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (Dz.U. nr 153, poz. 1270) - w terminie 30 dni od dnia doręczenia decyzji wnieść skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie za pośrednictwem właściwego miejscowo oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych."

Podaję link: link

Widać, że nasze władze ustawodawcze stworzyły takiego potwora "hydrę", że co do zasady ściąganie długów podlega KPA, naliczenie długu zgodnie z Ordynacją Podatkową, lecz od decyzji w sprawie jak naliczać składki lub decyzji pokontrolnych nie ma ram prawnych w sprawach proceduralnych? No to można wnioskować także w ten sposób, że wszystkie decyzje wydane przez ZUS są nie ważne, ponieważ nie zachowano procedur, a takich procedur dla ZUS-u nie ma!
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~waldek [81.168.255.*]
    ad Autor(ka): KA (...)
    Wysłano: 06/01/2006 11:46

Pytanie do Waldka, czy wysłałeś otrzymaną odpowiedź ZUS-u dot powodów wykreślenia z poradnika zapisów o czasowym zaprzestaniu DG do red Weissa ?

Wysłałem.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~marsh [83.7.232.*]
    E!
    To wykreślili z KPA art.180?

Art. 180.
    § 1. W sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych stosuje się przepisy kodeksu,chyba że przepisy dotyczące ubezpieczeń ustalają odmienne zasady postępowania w tych sprawach.
    marsh Napisał(a):
    > E!
    > To wykreślili z KPA art.180?
    Swoje uwagi odnośnie indyjskiej świętej ... napisałam na podstawie wcześniejszych doniesień o wyrokach sądów, które tak właśnie traktują ZUs
    pozdrawiam

• Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Maxim [83.22.44.*]
    Witam
    Znalazłem taką strone www.poradnikprawny.pl na której prawnicy specjalizujący się w ub. społ. udzielają bezpłatnych informacji. Może ktoś w skrócie podsunął im temat zawieszeń lub zachęcił do podjęcia wspólnych działań. Wszystkiego można spróbować.
    Maxim Napisał(a):
    > Witam
    > Znalazłem taką strone www.poradnikprawny.pl na
    > której prawnicy specjalizujący się w ub. społ.
    > udzielają bezpłatnych informacji.

Widziałam kiedys tę stronkę. Czytałam nawet porady prawnika na temat zawieszeń. Pomieszanie z poplątaniem.
    Pozdrawiam - gośka
    Można by zapytać ZUS o to,
    1- dlaczego podczas zgłaszania działalności po raz pierwszy konieczne było przedstawienie dokumentów nadania NIP i REGON, a podczas zgłoszenia po wyrejestrowaniu - nie trzeba było.

2- po co w ogóle trzeba było latać z tymi drukami wyrejestrowywującymi i zgłoszeniowymi do ZUSu narażając się na dalsze koszty?

Co o tym sądzicie?
    ad. 1. Musiała być to dla ZUSu jakaś różnica.
    Pozdrawiam - gośka
    Ad: gossi

Twoje wnioski idą w dobrym kierunku. Czas rozliczyć ZUS i ich przestępczą działalność oraz Rządy które nakazywały z góry aby taki proceder przeprowadzał. Co do prokuratorów i ich wyłączeniu z ubezpieczenia, to rząd popisał się niezłym manewrem, wiedząc, że gdyby jakikolwiek prokurator przeszedł przez procedurę odwoławczą dotyczącą ustawy o SUS, złapałby się za głowę a potem zrobiłby rozpierduchę za pomocą swoich koleżanek i kolegów ;).
    Teraz pytanie do kogo się zwrócić, z prośbą o zbadanie sprawy o przestępczej działalności ZUS. Może wystąpić poprzez media z apelem obywatelskim do wszystkich poszkodowanych przez ZUS, KRUS i NFZ, aby przedstawili swoje zarzuty a także wyroki dodając o jaką kwotę chodzi. Zebrawszy to wszystko, a zwłaszcza wielkość kowty jaka z tego wyjdzie na pewno znajdzie się dziesiątki adwokatów nawet tych za oceanu ;/, aby wytoczyć proces przciwko państwu RP lub najlepiej zmusić do zreformowania całego systemu SUS.
    Dajcie sobie spokój.
    To wszystko już było na tym forum.
    Róbcie coś pożytecznego z Waszą energią i wiadomościami.
    Nic nie wskóracie w zespole Ministerstwo - ZUS.Ministerstwo śle wytyczne do swego wasala, o treści sprzecznej z prawem i z prawem człowieka.Było to już wałkowane do znudzenia.
    Nie mamy co szukać w tym tandemie.
    O sądach też wszystko wiemy.

Dlaczego ktoś z Was, wspaniałych ludzi nie usiądzie i nie zacznie formułować to co nam zostało:

1.Pismo do rzecznika praw obywatelskich przedstawiając je oficjalnie na tym forum byśmy czytali je,dodawali interesujące nas detale, następnie wysłali.

Nie spodziewajmy sie po tym zbyt wiele.Ale to nasz obowiązek na drodze do sprawiedliwych Sądów(przez duże "S") które zapytają nas czy uczyniliśmy wystarczajace starania by sie nami zająć.

2.Ramowe zgłoszenie podejrzenia przestępstwa przez nie tylko ZUS ale ministerstwo.Powinniśmy to wysyłać milionami.I znowu:

Nie spodziewajmy sie po tym zbyt wiele.Ale to nasz obowiązek na drodze do sprawiedliwych Sądów (przez duże "S") które zapytają nas czy uczyniliśmy wystarczajace starania by sie nami zająć.

3.Dlaczego ktoś z Was, wspaniałych ludzi tym razem nie usiadzie tylko wstanie i powie: wiecie muszę jednak przeprosić tych górników,to co o nich myslałem i mówiłem.Jutro jadę do Warszawy,do Ministerstwa, na ulicę Ciemnogrodzką.Na razie wezmę pajdę chleba i transparent i stane tam na mrozie.Myślę,że ktoś z Was podjedzie i zmieni mnie za godzinę bo jest nas zaprzestających działalności milion.
    Jak dobrze pójdzie i przyjedzie nas więcej kiedy i będą tam murarze
    to przemurujemy domek tego satyra Dwulicowego Garganela.

Pozdrawiam Walter.

Pozdrawiam Walter.
    Walter Napisał(a):
    > 3.Dlaczego ktoś z Was, wspaniałych ludzi tym razem
    > nie usiadzie tylko wstanie i powie: wiecie muszę
    > jednak przeprosić tych górników,to co o nich
    > myslałem i mówiłem.Jutro jadę do Warszawy,do
    > Ministerstwa, na ulicę Ciemnogrodzką.Na razie
    > wezmę pajdę chleba i transparent i stane tam na
    > mrozie.Myślę,że ktoś z Was podjedzie i zmieni mnie
    > za godzinę bo jest nas zaprzestających
    > działalności milion.

Myślę ... że jeżeli stanie tam jeden ... to wkrótce będą tłumy

Podejmuję się napisania skargi do RPO.

Nadal uważam, że będziemy silni tylko wtedy, jeżeli się formalnie zorganizujemy (stowarzyszenie, związek, organizacja przedsiębiorców jednoosobowo prowadzących działalność OPJPD)

Szkoda, że jest zima - można by zamówić koszulki z odpowiednim nadrukiem i w ten sposób dotrzeć do ludzi, ktorzy są lub będą szykanowani przez ZUS i przy okazji rozpropagować to forum.
    Pozdrawiam - gośka
    Wspaniale Gośka,wspaniale! Siadaj i pisz do RPO,pisz! Niech coś sie dzieje!Zamieszczaj wystąpienie na forum. Będziemy zgłaszali różne dezyderaty, kłócili sie,a Ty uwzględniając albo i nie co raz uzgodnioną wersje ponownie umieszczaj.
    Mam nadzieje, że napiszą nam też coś ludzie bardzo mądrzy i biegli w tej dziedzinie.I tutaj apel do nich : nie wykorzystujcie to forum do przeprowadzania eksperymentów w tym socjologicznych w ciszy Waszych gabinetów ale dołóżcie cegłę oficjalnie i otwarcie tutaj, nim ją zaniesiemy pod siedzibę Dwulicowego Garganela.

A,teraz co do akcji na ulicy Ciemnogrodzkiej.

Jestem gotowy! I na początek,mam wielki atut - jestem elektrykiem!
    Mieszkam daleko.Ale jestem gotowy! Mogę przyjechać! Na razie z transparentem! Proszę kto ze mną! Niech da znać, otwarcie na forum. Uzgodnimy treść haseł. Dojadą inne osoby - niech mają hasła z tego forum. Niech zmieniają osoby które tam swoje odstały. Proponuję akcję nieustającą, dniem i nocą. Akcję solidarną polegającą na zmianie osób które już tam swoje odstały.Powiększajmy nasze zgromadzenie, aż do zgromadzenia wystarczającej ekipy murarzy!

Proponujcie hasła: ŻĄDAMY UZNAWANIA PRZERW , PRECZ Z SADAMI PRZY ZUS.

Ci co nie mogą dotrzeć do Garganela niech przed jego wasalstwami - ZUSami w swoich miasteczkach i miastach staną i obwieszczą na transparentach: ŻĄDAMY UZNAWANIA PRZERW , PRECZ Z SADAMI PRZY ZUS.
    Skromnie na razie w jedna czy dwie osoby.Zawiadomic miejscowe gazety,radio,telewizje.

Mój e-mail;tap331@wp.pl

Pozdrawiam Walter.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~jerzy [217.173.184.*]
    Jeszcze w temacie KPA. Dlaczego takie ważne. Otóż sądy orzekając w interesie zus (dlaczego?)twierdzą w sposób nieuprawniony że KPA nie dotyczy zus gdyż jest on państwową osobą prawną a nie organem administracji państwowej i chcą tym samym utrącić zastosowanie w obronie przed zus art. 9 KPA : "Organy administracji publicznej są obowiązane do należytego i wyczerpującego informowania stron o okolicznościach faktycznych i prawnych, które mogą mieć wpływ na ustalenie ich praw i obowiązków będących przedmiotem postępowania administracyjnego. Organy czuwają nad tym, aby strony i inne osoby uczestniczące w postępowaniu nie poniosły szkody z powodu nieznajomości prawa, i w tym celu udzielają im niezbędnych wyjaśnień i wskazówek."
    A ma to swoje uzasadnienie nie tylko w artykule 180 KPA ale także wynika bezpośrednio z art.123 ustawy o zus.
    Poradnik zus jest więc wypełnieniem wymogu art.9 KPA i tyle.
    Jeśli teraz zus żąda nienależnych składek to oznacza że chce płatnika składek obciążyć negatywnymi konsekwencjami błędnego informowania w sprawie i osiągać nienależne korzyści z tego tytułu. To z kolei stanowi naruszenie art. 2 Konstytucji RP.