Jasne że każdy na własne ryzyko inwestuję, jednak nie lubię jak ktoś przez moje analizy traci pieniądze, niestety tego nie da się przewidzieć (wyniki finansowe można).
Jestem całkowicie zaskoczony nową emisją 6 mln akcji , nie otrzymali dofinansowania Bridge Alfa i mają na koncie ponad 7 mln więc po co im kolejna kasa, ciekawe jaki kurs będzie nowych akcji ? Mam nadzieję że będzie sensowne wyjaśnienie tej emisji,
Jak będzie wydane dobrze to ok ale jak na jakiś wałek to kasa stracona, tym bardziej że rok temu była emisja, nic przez rok się nie wydarzyło (ani dywidenda, ani przejęcie czy dofinansowanie) a oni znowu po kasę sięgają.
Moze jestem zbyt sceptyczny, i pewnie bedzie to niezla okazja do zarobienia jak poprzednia emisja; ale Prezes Truchel nie spozytkowal jeszcze kasy z poprzednich emisji, spi na pieniadzach i wyciaga rece po jeszcze wiecej bez zadnego uzasadnienia. To zle wrozy tej spolce, ciagle rozwodnienia akcji, zaprzestanie dzielenia sie zyskiem - ciagle obietnice o rozwoju gdy przeplywy z dzialanosci wykazuja raczej jego brak...
Biuro rachunkow dobrze prowadzi, ale widac ze na smykalki do inwestycji to on raczej niema. Poki co zaden jego plan sie nie udal.
mają kasę a robią emisję ,,,,,,,,,,,,,wydaje mi się że szykują coś większego ?????????????? to że nie ma smykałki to nie jest prawdą ,,,po prostu nie wszystkie interesy muszą się zrealizować ,,,,poczekamy zobaczymy
@Lakama to o to chodziło z tą niską ceną akcji? ;) Teraz tylko istotne jaka będzie cena akcji. Ogólnie każdy akcjonariusz będzie miał prawo nabyć jeszcze 60% tego co ma. Sporo... przy obecnym kursie. Jak obstawiacie cenę?
Ta spolka robi wszystko zeby kurs nie wzrosl. Prawda jest taka ze kolejna emisja jest szokiem. inwestycji nie widac, pomyslow nie widac, dotacji nie widac chociz pieniadze w spolce sa ktorej drobni nigdy nie zobacza w postaci dwyidendy. Tak wyglada praktyka i takie jest moje zdanie. Co prawda kurs nie spada mocno ale tez nie wzrasta a powininien majac wk 1,10 pln a dlaczego nie wzrasta? Bo kazdy kto sie orientuje w temacie wie wzrostow tutaj nie bedzie.
Cześć Prezes I co o tym wszystkim myślisz. Dokupować po niskiej cenie czy raczej starać się pozbyć tych akcji. Ty masz ich sporo więc czekam na twoją opinię w tej sprawie. Pozdrawiam
To ostatni wpis prezesa z innego wątku: "Na razie krótko odpiszę Sprzedałem wszystkie akcje Danksa i więcej w portfelu IKE https://www.bankier.pl/forum/temat_fundamentalny-portfel-emerytalny-ike-sprzedalem-danks-kupilem-aviaaml,22254101.html
Cel emisji jest znany, czyli chcemy więcej kasy i już, więcej poniżej http://www.danks.pl/relacje-inwestorskie-komunikaty50"
@ kasa24 i inni - ja swoje akcje sprzedałem https://www.bankier.pl/forum/temat_fundamentalny-portfel-emerytalny-ike-sprzedalem-danks-kupilem-aviaaml,22254101.html
Nie chcę żali swoich wyrzucać bo to nic nie da, nie widzę sensu kupować teraz akcje na rynku bo emisję zrobią pewnie po 60 groszy (lub te okolice) i każdy będzie pewnie mógł dokupić ile zechce (może nie aż tak tyle). Jak dla mnie najważniejsze to trzeba sobie odpowiedzieć czy jest sens nawet kupować akcje nowej emisji, jak nic z tych pieniędzy nie mamy i nie ma gwarancji że za rok znowu nie wyciągną łapy po więcej. Tu trzeba pamiętać że jest spora emisja i będzie duże rozwodnienie i mocno spadnie zysk na 1 akcję, będzie pewnie około 10-12 groszy i kokosów nie będzie, ponadto zanim Truchel rozmnoży zagrabione nam pieniądze to może minąć 3-5 lat a to sporo, pieniądz musi zarabiać a nie kisić się. Dlatego każdy musi podjąć decyzję czy sprzedawać czy kupować oraz czy brać udział w nowej emisji.
Emisja ma być z prawem PP, to trochę lepiej niż zwykła emisja. Na tę chwilę moja strata to 19%. Pytanie czekać do jutra z nadzieją że trochę odbije? Czy pchać wszystko dziś PKC
@Demit - myślę, że nie powinieneś się sugerować zbytnio forum. Kupowałeś, bo zachęcano Cie tutaj, czy sprzedawać? Przykład Danksa to także sugestia dla wszystkich guru forumowych,żeby w swoich zachwalaniach właśnie brali także taką sytuację, która wystąpiła na Danksie. Setki wpisów o murowanej dotacji, przejęciu itd... Ale to forum, każdy może pisać co chce, 'ekran' nie boli, choć nie sądzę, żeby akurat tutaj ktoś miał jakiś interes w naganianiu na zakupu Danksa. Ktoś wcześniej na forum napisał, że wierzy, że emisja nie przejdzie i skupuje teraz w tych cenach. Tak więc może i sprzedasz swoje. Może warto trzymać? Teraz nie powinieneś się sugerować niczym. Na Biznes radarze wskazuje 'sprzedaj' (http://www.biznesradar.pl/notowania/DANKS#10d_lin_lin). Niech Moc będzie z Tobą Luke:)
Dawaj prezes, gadaj co jest z tą emisją akcji, wiem że sprzedałeś akcje ale też wiem, chwaliłeś się, że znasz kogoś z zarządu więc raczej wszystko powinieneś wiedzieć i nie rżnij głupka
@ rysiekk - jeżeli do mnie pijesz jako guru to daj mi linka gdzie napisałem że "murowana dotacja" , mogę pokazać że pisałem że jest 33% szans , druga rzecz to czy przejdzie emisja akcji ? - jestem przekonany że przejdzie gdyż Truchel czyli główny akcjonariusz ma większość i że bierze udział w emisji, ja się nie łudzę że nie będzie emisji.
@ aga - mniej agresywnie, ja też straciłem kasę (pewnie mniej niż ty) , jeszcze wczoraj kupowałem po 92 grosze, tak znałem Truchla 12 lat temu i od tego czasu nie miałem z nim kontaktu, gdybym cokolwiek wiedział to w pośpiechu bym dzisiaj nie sprzedawał, masz jeszcze jakieś pytania czy pretensje do mnie ?
Co Ty prezes ja nie siedzę na takich spółkach, co obrót tyle co kot napłakał. Mocny spadek kursu i zajrzałam tu z cielawości i sprowokowałam Cię. Widzę, że prezesi spółki wyciągają ile się da z niej jak tak robią emisję za emisją, może przyszłości nie widzą albo PiS-u się boją, maja coś na sumieniu. A może myślą o przejęciu i kasy potrzebują. Ale dzisiejsze czasy takie nastały żeby wyruh...kogo tylko sie da, giełda na psy zeszła
hehe, spokojnie, wpis taki a nie inny bo się zgrzałem. Po ochłonięciu, uznałem że nie sprzedaje. Przypuszczam że kurs trochę odbije. W takich momentach zawsze kilku wystraszonych wyrzuca no i kilku na stop-loss wpadnie. Dobierać nie zamierzam i nie polecam. Wszedłem w DNS faktycznie po lekturze wpisów prezesa, ale absolutnie nie mam żalu. Był moment w którym byłem 10-15% do przodu ale liczyłem na więcej. Najlepszy przykład że z samych przepływów i bilansów wszystkiego nie wyczytasz. To było trudne do przewidzenia. Taka refleksja mnie naszła, prezes sam wspomniał pare dni temu, że ze wszystkich szans (reszta już była spalona) na najbliższy czas została ostatnia - najmniej prawdopodobna. Myślę że to był moment na sprzedaż. Traktuję to jako element nauki. Pozdro.
A tak z ciekawości, rok temu emisja akcji została przeprowadzona dla? czy zostało szystko zrealizowane w prospekcie emisyjnym, że gpw zezwoliła na drugą emisję? Byłbym bardzo wdzięczny za odpwiedz?
@prezes - nie, nie miałem Ciebie na myśli, choc chciałoby się napisać coś o uderzeniu w stół i nożycach. Generalnie we wszystkich swoich zaleceniach asekurujesz się, żeby nie być posądzonym o naganianie, choć jak sam wiesz, kiedyś namawiałeś mnie na coś takiego (co prawda inny papier, ale może coś tam we krwi z tego masz). Nieważne. Chodzi mi o to, że bez względu na to kto co napisze, jak bardzo zachęca czy zniechęca, to zostaje swój rozum. Ja wyleczyłem się już z tego typu zachowań, czasem warto pisać o swoich inwestycjach - w sumie po to jest forum i wolę takie rzetelne jak forum i wpisy, nawet takie w stylu, ej co sadzisz o tym, sprzedać, kupić ...., niż chamskie wpisy typu ... spada, wyleszczyli, ale dali się ubrać itd. Krótkie, byle jakie, bez treści, zwykły złośliwy komentarz. I nie odpowiadaj bo utkniemy w dyskusji. Cokolwiek kto tu nie pisze, nie może brać odpowiedzialności za czyjeś zachowanie. Umknęło Ci clue tamtej wypowiedzi, że zawsze w zachwalaniu danego papieru może coś takiego umknąć jak to co się wydarzyło na Danksie, więc trochę pokory, choć oczywiście rozumiem, że jesteś zainterresowany w tym, by kupowano akcje jakie masz a portfelu, które sa oczywiście najlepsze, co dajesz nam znać w większości postów (wprost lub między wierszami).
Każdy na forum nagania na spółki które posiada w portfelu ale niektórzy znają umiar i robią to w sposób umiarkowany. Na szczęście ludzie posiadają coś takiego jak mózg i miejmy nadzieję potrafią z niego korzystać.
Ciekawa sytuacja,wartość firmy mniejsza od gotówki oraz różnicy między należnościami a zobowiązaniami,ja osobiście nie spotkałem się z takim paradoksem,ciekaw jestem czy ktokolwiek z naszych akcjonariuszy sprzedałby za 7 mln taką firmę wiedząc ,że otrzyma 7 -8 mln gotówki plus 2 mln z należności plus oczywiście 2 mln zysku rocznie,a to,że bedzie emisja akcji to nie wydaje mi się ,że spotkalibyśmy taką jak coca cola gdyby nie emitowałaby akcji.
Jesli nie uzasadnia emisji, i to nie w sposob ze na inwestycji, tylko konkretnie ile na co, dlaczego, poco- moga spodziewac sie z duzym prawdopodobienstwem ze ktos zglosi sprzeciw na walnym i zablokuje ta emisje w sadzie.
@ prezes - możesz pisać tutaj, możesz pisać blog. Wolny kraj, jeszcze... Nie znam wszystkich planów PIS-u. Nie wiem tylko czy sobie uświadamiasz, że bezkrytycznie przyjąłeś tutaj rolę jakiegoś hm... guru, niech będzie ten zwrot. Musisz więc brać czasem odpowiedzialność za to co piszesz. Czy to tutaj , czy na forum. Jeśli będziesz pisał blog o sporcie, przepisach kulinarnych, ok. Tutaj wiesz dobrze, że sporo - poznać to można po wpisach - jest młodych akcjonariuszy, którzy grają za kilka tys zł. Jesteś jaki jesteś, masz potrzebę afiszowania się swoim portfelem bo? Przecież nie po to grasz, chcesz być tym milionerem na emryturę jak piszesz, by przegrywać, tracić. Także nie jesteś jakimś samarytaninem, który martwi się o inwestycje kogoś stąd. Owszem, będzie fajnie jeśli Twój papier będzie rósł, trafisz w dobry cel, inni podejrzą i będa też go kupować, windując przy tym kurs, a na NC, na którym się przede wszystkim obracasz, można podbić kurs kilkoma tys zł. Czasem nie wiem, czy nie taka jest Twoja intencja - mieć papier, nienajgorszy, by Ci go prawdziwi fachowcy, którzy np. przeczytają Twój wpis, nie skrytykowali go, nie wyśmiali...Nie, na to nie możesz sobie pozwolić, stracisz autorytet, dzięki któremu niektórzy stąd kupują 'Twój papier', idzie kurs, 5-10%, Ty go sprzedajesz i zadowolony obwieszczasz na forum, że sprzedałeś, z zyskiem takim a takim, i jaki to świetny jesteś inwestor! Masz oczywiście prawo tak robić, Twoja sprawa jak się z tym sam będziesz czuł. Bo zdawkowo slędząc forum, Twoje wpisy, można odnieść takie wrażenie, że tak robisz. Może nawet czasem nie zdradzisz nawet innym, że polecając wcześniej im dany papier, Ty się już go pozbyłeś. Aaaa... będzie blog. Tam będzie na ekranie papier X, więc go na pewno masz. Podkręcisz kurs, sprzedasz, ale w pakiecie masz go nadal. Ekran wszystko przyjmie. Ostatnia uwaga: nie jest moją intencją hejtowanie, kierowanie do Ciebie jakiejś niechęci, wywołałeś mnie mimo wszystko do tablicy. Kieruję te uwagi niejako przede wszystkim do innych. Kierujecie się zdrowym rozsądkiem, swoimi spostrzeżeniami, wszystkie rady stąd sprawdzajcie, asekurujcie się w zakupach (nie wszystko naraz), także rozumcie pewien mechanizm jakim jest zachęcanie do kupna danego papieru przez kogoś. Ktoś go już ma, może poprzez Wasze zakupy kurs tak wzrośnie sztucznie, ze Polecający już go nie będzie miał, bo zadowoliło go robienie kółka. Myslę mimo wszystko, że już tak jak Danksa nikt nie będzie na siłę reklamował jakiegoś papieru pisząc o danym papierze setki razy w tygodniu. Forum Danksa z pewnością nauczyło wielu, że : NC jest b. ryzykowny, wiara w czyjś 'fart' ekonomiczny jest bardzo ryzykowna, że giełda zawsze jest ryzykowna (i pewnie jeszcze kilka innych refleksji by się znalazło). I nie musicie mnie krytykować zaraz, że Was niechcący skrytykowałem bohatera forum.
@Rysiek czy ty masz jakieś braki? Stale się powtarzasz. Każdy już wie jakie masz zdanie o Prezesie i jego odpowiedni, czy nieodpowiednim zachowaniu inwestycyjnym. Ja Go nie bronię, ani nie piętnuję. Jest mi to obojętne. Każdy ma prawo pisać co chce. Olej to i daj już spokój.
@ rysiekk - jeżeli po roku czytania moich inwestycji (co kupiłem i co sprzedałem) odnosisz wrażenie że kręciłem, manipulowałem cytuje "Może nawet czasem nie zdradzisz nawet innym, że polecając wcześniej im dany papier, Ty się już go pozbyłeś" to nie mamy o czym mówić. Staram się za każdym razem uczciwie wszystko pisać, jak myślę i jak uważam, nigdy nie było takiej sytuacji że dałem jakąś analizę / informację o zakupie i za chwilę albo już dane akcje sprzedawałem, aby moją prawdomówność udowodnić pokazywałem co miesiąc stan rachunku (pewnie zmanipulowany). Jestem przekonany że jeżeli ktoś powielał moje ruchy to powinien być 40-50% do przodu w tym roku, chyba że kupił za wszystko Danksa po 1 zł (nie zdywersyfikował portfela) i jest teraz w plecy. To był mój ostatni wpis w stosunku do Twojej osoby.
No właśnie rysiek nie baw się w strażnika naszych pieniędzy i nie snuj już swoich chorych teorii jak to prezes chce nas wydymać , po prostu nie czytaj jak ci nie pasuje i tyle . Zrobiłem przez 1.5 roku na wszystkich spółkach które prezes proponował czyli kilkudziesięciu , oprócz jednej interaolt ( na zero ) , a jak jedna prognoza się nie sprawdziła to trole podnoszą Wielki lament . Odpi...olcie się od prezesa i sami sobie spółki wybierajcie i nie czytajcie jego wpisów cwaniaki. A Ty prezes mam nadzieję że nie przestaniesz pisać bo myśle ,że wielu ludzi na tym korzysta . pozdrawiam ( nie troli)
do Ryśka i całej reszty-''jak Kali komuś ukraść krowę to jest dobrze a jak Kalemu ukraść krowę to jest żle''-cytat z ''w pustyni i w puszczy'' i to dotyczy was i waszych uwag ,krytyki do innych osób .Czepiacie się ludzi jak gdyby ktoś was tutaj odebrał rozum i zmuszał do inwestycji .Też jestem do tyłu na DANKSIE i teraz nawet sporo.Kupowałem akcje przyznaje kierując się rozważaniami Prezesa i nie czuję jego winy w tym że inwestycja nie wypaliła i kasę tracę .Nikt mi nie kazał nic tutaj kupować ,każdy ma swój rozum i tylko siebie może obwiniać za błedne inwestycje .Nie zachowujcie się jak ten Kali co w buszu się chował bo gdy zarabiacie na informacjach Prezesa to jest git a jak coś nie wypaliło to już tragedia i wymyślanie komuś od manipulantów.Nie mam czasu i ochoty na analizy spółek ,wykresy itd.pracuje na kopalni i zarobiony jestem ,giełda to dla mnie bardziej hobby i relaks ,nie odzywam się na forum bo znawca ze mnie żaden i nie mi oceniać a tym bardziej namawiać na inwestycje .Ja osobiście jestem wdzięczny Prezesowi za wpisy i że mogę się uczyć giełdy od kogoś takiego -amen
PANOWIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Danks spadł bo nikt nie wymyślił ,,,że mając gotówkę w kasie zrobią emisję ,,,już wcześniej pisałem że kupuję bo to wróży coś grubszego a jak już ktoś napisał mają więcej gotówki niż firma jest warta więc kwestią paru dni jest że wróci do wzrostów ponieważ tylko parę osób się przestraszył i sprzedaje ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,nie wiem dlaczego ktoś pisze że sugerują się młodzi inwestorzy prezesem ,,,,,,,,,,,,ale nie piszą że prezes proponuje dywersyfikować i nikt nie napisał że jeżeli ktoś się sugerował wpisami prezesa to powinien kupić np., oniko ( 90 % ) prezes kiedyś zasugerował że dokupił avię ( 90 % ) więc nie wiem po co te żale skoro tu wzrosło tam spadło a cierpliwi jeszcze zarobią na danksie ,,,,,,,,,,,,jak to mówią proszę spojrzeć na cały portfel i nie wprowadzać zamieszania ,,,,,,,,,,,,prezes działamy dalej ,,,,,,,,dupków olewamy ,,,,,,
Pawko, Marjas,Wojtek.napisaliśćie to co wiekszość mysli tylko nie wie jak ująć to w słowa.pozdrawiam i życze powodzenia.A danks wróci do wzrostow prędzej czy pózniej,tylko cierpliwości.
Panowie i zapewne Panie. Nie udzielam się w sposób aktywny na tym forum, nie obracam wielką gotówką i nie jestem zawodowcem. Natomiast z uwagą czytam to forum bo osoby tu piszące wydają się najbardziej merytoryczne i poważne. Czytajac osobiście, analizuję osobiście i tak też ponoszę konsekwencje. Prezes, wydaje się, że padłeś ofiarą własnego sukcesu. Trafne oceny ściągnęły ludzi oczekujących pewności. Polska giełda to nie miejsce dla takich osób. Ze swojej strony dzięki za chęci dzielenia się wiedzą i doświadczeniem ale też jedna rada - rob co robiłeś do tej pory kamracie (wierze, że sprawia Ci to przyjemność). Bądź. Jak tomy lee johnes w ściganych i nie zapomnij o emerytach...
Witam na forum od niedawna, ale podobnie jak większość uważam za najbardziej merytoryczne. A Prezes może być guru giełdowym, ale jest tylko człowiekiem i nie przewidzi wszystkiego. I zapytań czy są ludzie nieomylni!!!
Rysiekk, pal gumę, bo jakoś nie pamiętam, by ktoś choć raz był Ci wdzięczny za typ spółki i zarobek dzięki niemu. W ciągu 15 m-cy dzięki typom Prezesa mój portfel urósł o 80%. I jak dla mnie Prezes może być guru. Bez odbioru.
Też uważam iż nie ma co dalej drążyć tematu i dzięki za dobre słowa, mam nadzieję że chociaż Wy nie czujecie się oszukiwani przeze mnie.
Aby uniknąć w przyszłości bolesnych strat przypomnę o dywersyfikacji portfela akcyjnego i do tego zachęcam. Przykład: kapitał 100.000 zł to w 10 firmach po 10.000 zł, w przypadku nawet straty 100% na jednej spółce to tracimy tylko 10% kapitału. Drugi przykład : kapitał 100.0000 rozłożony na akcje 2 firm po 50.000zł, w przypadku straty 100% na jednej spółce tracimy aż 50% całego kapitału, a to dużo. Od dawna pisałem żeby za dużo nie wkładać w jedną spółkę (uważam 20% to max) no chyba że wiemy coś więcej niż inni (ale to biedne żuczki raczej nas nie dotyczy), u mnie obecnie największa pozycja Efekt zajmuje 18% portfela, a najmniejszy eonet 2% (Danksa 500 akcji nie uwzględniam). Wielu z Was pewnie się śmiało dlaczego kupowałem 500 akcji Agrotonu za 1650 zł, eonetu, Arterii czy Odlewni za około 2000 zł, a robiłem to dlatego że w 100% nie byłem przekonany do wzrostów, kursy tych akcji lekko spadały i w przypadku dalszych spadków zawsze mogłem niżej dokupić, z perspektywy czasu słusznie zrobiłem (Agroton spadł 20%, eonet 20%, Arteria 7%). Ale gdy byłem pewien wzrostów akcji jak w przypadku Onico ( po świetnych wynikach i mocnym trendzie wzrostowym), to wszedłem mocniej w akcje (miałem w pewnym momencie 100 akcji). Nigdy jeszcze nie kupiłem akcji w dołku i nigdy nie sprzedałem na szczycie ale jako że są to inwestycje fundamentalne liczę że do połowy przyszłego roku na większości spółek zarobię (znane będą roczne wyniki i podział osiągniętych zysków). Przypomnę że zbliżają się wyniki firm za 3 kw i trzeba być czujnym, ja na pewno zdecydowanie zareaguję jak coś złego zobaczę w wynikach - natychmiast sprzedam. Jest to mój ostatni wpis "wymądrzający się" na tym forum i zastanawiam się jeszcze tylko czy odnieść się do obecnej sytuacji związanej z Danksem (nie chciałbym wpłynąć na kurs), gdyż jestem na tej spółce od 4 lat i sporo wiem o tej spółce choć niestety nie znam planów prezesa Truchla.
To naturalne, że pytamy o cokolwiek kogoś, kto ma większe doświadczenie w danej dziedzinie. Przed pierwszą randką pytamy starszego brata jak się zachować, przed zakupem samochodu pytamy kogoś, kto taką marką lub modelem jeździ lub jeździł. Natomiast decyzję podejmujemy sami. Dokładnie tak samo jest tutaj. Nie mam znajomych, którzy by inwestowali na giełdzie dlatego lubię poczytać Większość nie czuje się w żadnym stopniu oszukana przez Ciebie. Część z pewnością jest mądrzejsza po lekturze twoich wpisów (czytanie raportów, interpretacja informacji płynących z firm itd). Mam nadzieję, że pozostawisz możliwość korzystania z twojej wiedzy i doświadczenia poprzez zadawanie pytań na forum lub w innej postaci.
Proszę Prezes o twoją opinię nt. obecnej sytuacji Danksa (podejrzewam, że będzie nie wesoła). Jesli wpłynie ona na bieżący kurs, to trudno. :) Ja trzymam bo odkładam na emeryturę, czyli perspektywa odległa. Zastanawiam się czy skorzystać z nowej emisji.