Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  0,78 zł , zmiana od tamtej pory: -12,82%

Danks - od guru

Też uważam iż nie ma co dalej drążyć tematu i dzięki za dobre słowa, mam nadzieję że chociaż Wy nie czujecie się oszukiwani przeze mnie.

Aby uniknąć w przyszłości bolesnych strat przypomnę o dywersyfikacji portfela akcyjnego i do tego zachęcam.
Przykład: kapitał 100.000 zł to w 10 firmach po 10.000 zł, w przypadku nawet straty 100% na jednej spółce to tracimy tylko 10% kapitału. Drugi przykład : kapitał 100.0000 rozłożony na akcje 2 firm po 50.000zł, w przypadku straty 100% na jednej spółce tracimy aż 50% całego kapitału, a to dużo. Od dawna pisałem żeby za dużo nie wkładać w jedną spółkę (uważam 20% to max) no chyba że wiemy coś więcej niż inni (ale to biedne żuczki raczej nas nie dotyczy), u mnie obecnie największa pozycja Efekt zajmuje 18% portfela, a najmniejszy eonet 2% (Danksa 500 akcji nie uwzględniam). Wielu z Was pewnie się śmiało dlaczego kupowałem 500 akcji Agrotonu za 1650 zł, eonetu, Arterii czy Odlewni za około 2000 zł, a robiłem to dlatego że w 100% nie byłem przekonany do wzrostów, kursy tych akcji lekko spadały i w przypadku dalszych spadków zawsze mogłem niżej dokupić, z perspektywy czasu słusznie zrobiłem (Agroton spadł 20%, eonet 20%, Arteria 7%). Ale gdy byłem pewien wzrostów akcji jak w przypadku Onico ( po świetnych wynikach i mocnym trendzie wzrostowym), to wszedłem mocniej w akcje (miałem w pewnym momencie 100 akcji). Nigdy jeszcze nie kupiłem akcji w dołku i nigdy nie sprzedałem na szczycie ale jako że są to inwestycje fundamentalne liczę że do połowy przyszłego roku na większości spółek zarobię (znane będą roczne wyniki i podział osiągniętych zysków).
Przypomnę że zbliżają się wyniki firm za 3 kw i trzeba być czujnym, ja na pewno zdecydowanie zareaguję jak coś złego zobaczę w wynikach - natychmiast sprzedam.
Jest to mój ostatni wpis "wymądrzający się" na tym forum i zastanawiam się jeszcze tylko czy odnieść się do obecnej sytuacji związanej z Danksem (nie chciałbym wpłynąć na kurs), gdyż jestem na tej spółce od 4 lat i sporo wiem o tej spółce choć niestety nie znam planów prezesa Truchla.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
DANKS 0,00% 0,68 2025-10-31 15:33:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.