• Re: Wezwanie Autor: ~rynek [78.8.211.*]
    Akcjonariat i porozumienie z adventem to jedna sprawa ale przy każdym wezwaniu zarząd musi się odnieść do złożonej propozycji i tak też będzie w przypadku integera w kontekście wezwania na inpost. Niewyobrażam sobie, że zarząd integera stwierdzi, iż cena 9.5 za akcję inpostu jest godziwa zwłaszcza w odniesieniu dzisiejszego dnia i okresu plus sześć miesięcy.

Teoretycznie jest to tylko formalność ale przy takiej skali wcale taką formalnością nie jest bo aby się odnieść trzeba przedstawić liczby, fakty. A zarząd integera sprzedając najcenniejsze aktywo po 9.5 musi opierać się na dniu dzisiejszym a nie na średniej z 3 ostatnich miesięcy.

Dwie sprawy w najbliższym czasie się zmianiąją
    1. rola ofe (będzie to skłaniać do niewycofywania się z takich inwestycji jak integer czy inpost) - zwłaszcza, że jest to swego rodzaju dywersyfikacji w odniesieniu do wigu20 (banki i spółki surowcowe)
    2. zwiększa się odpowiedzialność zarządów za spółkę - uśmiech? nie! - będą musieli przedstawić aktualny stan inpostu (jako najważniejsze aktywo integera) i ew. do tego uzasadnić

Wzywający może opierać się na średniej z 3 miesięcy ale zarząd integera sprzedając aktywo musi odnosić się do realnej wartości a nie do tego jak to aktywo wycenia rynek giełdowy zwłaszcza, że branżowy płaci znacznie więcej)
  • Re: Wezwanie Autor: ~Ja [85.202.210.*]
    nie badz naiwny to wszystko zostało pracowicie zaplanowane macie do czynienia z graczem który nic przypadkowi nie zostawi i zarobić to ma on a nie wy zrozum to !!!!! termin tez nie jest przypadkowy mogli to zacząć już z miesiąc temu jak rynek zasuwal w gore bylby inny sentyment zaraz będzie ze 2 miesiące korekty i co? na sąsiednim watku sobie poczytaj co was czeka macie jedna mala szanse się zorganizować zebrac 10% i sprobowac zawalczyć ale to czasochlonna kosztowna stresogenna operacja i ktoś ja musi wziac w swoje rece już widze ilu chętnych jest do tego, macie przesrane i tyle bialy rycerz hahaha nadjechal no rzeczywiście ale po to żeby was wydymać hahaha
    Nie no spokojnie widzę w tym (swoim wpisie) nainwność jednak formalnie od takiej procefury (wyceny aktywa na podstawie stanu obecnego i plus sześć miesięcy) nie da się odejść.
    Co kowlwiek by nie wpisali to muszą taką czynność zrobić.

Czy wyobrażasz sobie sytuację, że deweloper sprzedałby nieruchomość bez odniesienia do wartości rynkowej? Jeżeli transakcja ma być transparentna to zarząd każdej spółki musi formalnie odnieść się do wartość sprzedawanego aktywa.

Bo wezwanie na integer to całkiem inna kwestia niż decyzja o sprzedaży aktywa jakim jest inpost (w tej sprawie oprócz porozumienia dochodzi odpowiedzialność zarządu)
    Zarząd oczywiście ma wybór i może napisać, że cenę 9.5 uważa, że nie godziwą i będzie czysty ale chcę to usłyszęć.

Można przecież sobie wyobrazić sytuację w której advent obejmie 80% integera, a inposta max 66% ( i to tylko gdyby eboir odpowiedział) i wtedy integer przestanie być akcjonariuszem inpostu

dla akcjonariuszy inpostu będzie to neutralne a może nawet pozytywne ale z punktu widzenia 20% akcjonariatu integera oznacza to sprzedaż aktywa przez zarząd integera po zaniżonej cenie lub cenie bez uzasadnienia (brak wyceny)

• Re: Wezwanie Autor: ~zagranica [37.47.38.*]
    Integer nie moze sprzedac InPostu, bo akcje sa zastawione.
    niestety ale wasza pisanina to tylko pierdzenie na forum nic nie zrobicie bo nie będzie tylu chętnych i nie będzie komu nade wszystko się tym zajac bo to syzyfowa robota będzie a efekt jest wielka niewiadoma a tamci koleżkowie z adwentu sa zbyt duza ryba żeby ich mali dymali nie kapujesz tego to twój problem
    no ale idźmy dalej (hipotetycznie)
    1. zarząd inpostu stwierdza cenę 9.5 za niegodziwą (musi tak stwierdzić no bo naraziłby się mocno na konsekwencję) ew. musi przedstawić wycenę
    2. Autamatycznie gdy zarząd inpostu stwierdzi, że cena 9.5 jest niegodziwa to przekłada się to na decyzję zarządu integera w kontekście wezwania na inpost po 9.5

Akcjonariusz (Brzoska) może wiązać refinansowanie obligacji z ceną wezwania ale prezes Zarządu Brzoska nie może wiązać refinansowania z ceną po jakiej integer sprzeda inpostu (aktywo inpost jest aktywem integera (wszystkich akcjonariuszy integera) a gdy jego wartość jest znacząca to tym bardziej trzeba przestawić uzasadnienie - wycenę tego aktywa)
    Dlaczego? bo prezes Brzoska reprezentuje wszystkich akcjonariuszy a akcjonariusz Brzoska reprezentuje swoje interesy.

Przy tej transakcji trzeba wrócić do podstaw bo tylko w ten sposób można się w tym ogarnąć.
    wszystko ladnie pięknie ale co z tym zrobisz w realu ??? mysle ze nic albo niewiele czyli tez nic
    skopiuje wam wpis z  watku zuchwałego

Broken zuchwaly te wyliczenia to sobie popraw o 10% z nowej emisji i mali z fundami maja o tyle mniej proporcjonalnie i wtedy 10% a to ponad 854 064 akcji a to ponad 35 baniek i sami mali musieliby tyle nazbierać zrzeszyć się i walczyc z profesjonalistami z advent a to jak walka z wiatrakami na fundy nie ma co liczyc za bardzo bo one szastaja nie swoja kasa a decydenci fundow to swojego interesu będą patrzeć a nie innych małych i tez na koniec ich wydymają a poza tym policzcie sobie 854 064 akcji nazbierać u małych ??? 100 kilo to już bylby kłopot no i kto zechce to wszystko zorganizować i poprowadzić poswiecajac swój czas i pewnie dodatkowo sporo kasy macie przesrane jest tu gora paru kolesi co maja trochę oleju we lbie a reszta to szkoda gadac to kto się tym zajmie hahahaha porozumienie hahahaa już to widze hahaha popierdzicie sobie tu i tam i grzecznie oddacie jak nie w tym wezwaniu to w następnym jak będzie  a wcale nie jest powiedziane ze tam bedzi dużo więcej za sztuke dawane hahaha brawo zuchwali hahaha powodzenia hahaha a ze tobie Brokenie zuchwaly nie szkoda czasu marnowac na pierdzenie tutaj to inna para kaloszy jest
    OFE są w okresie procedowania nowych przepisów, nowego funkcjonowania. Działa to na korzyść akcjonariatu integera bo w obecnym okresie OFE muszą udowodnić, ze dbają o pieniądze swoich klientów (tak w nowej ustawie mają to być pieniądze klientów)
    Gdyby OFE oddały akcje bez walki praktycznie zablokowałyby projekt ustawy (uzasadnienie) Tak się nie stanie. Tym samym nie jest prawdą, że tylko drobni akcjonariusze są tutaj na polu walki.
    OFE w obecnym okresie wręcz będą (przesadnie, nadgorliwie) udowadniać rynkom, że walczą o każdą złotówkę i nie chodzi tutaj o integera ale o ustawę.
    mówiąc obrazowo ofe będą ogłaszać wszem i wobec. 'Dotknijcie, zobaczcie nie mamy garba! nie mamy też trądu'

Bez znaczenia? nie!
    pleciesz bzdury niestety to myslenie zyczeniowe i nic poza tym, w portfelach ofe brzoska to jakiś ułamek jest i ostatnie co zrobia to stana w obronie małych oni już się dogadują z adwentem i preziem co jak kiedy i za ile tu nie ma zadnego przypadku rozmowy trwaja a może już jest wszystko ustalone, ze my wam teraz tak a potem my wam tak , bez znaczenia bo dowiecie sie po fakcie jak to zwykle mali, gra na kursie to sprawka grubszego moze ktores ofe wlasnie ,ze nie puscil wyżej tylko trzyma drugi miesiąc ledwie nad 40 jak nie zacznie rosnąć od jutra to potwierdzi ze wszystko już jest ulozone, taki adwent nic nie zostawia przypadkowi i zrozum to im szybciej tym lepiej bo glupi to ty nie jesteś
  • Re: Wezwanie Autor: gosia* [212.96.247.*]
    Dnia 2017-02-26 o godz. 13:38 ~Ja napisał(a):
    > pleciesz bzdury niestety to myslenie zyczeniowe i nic poza tym, w portfelach ofe brzoska to jakiś ułamek jest i ostatnie co zrobia to stana w obronie małych oni już się dogadują z adwentem i preziem co jak kiedy i za ile tu nie ma zadnego przypadku rozmowy trwaja a może już jest wszystko ustalone, ze my wam teraz tak a potem my wam tak , bez znaczenia bo dowiecie sie po fakcie jak to zwykle mali, gra na kursie to sprawka grubszego moze ktores ofe wlasnie ,ze nie puscil wyżej tylko trzyma drugi miesiąc ledwie nad 40 jak nie zacznie rosnąć od jutra to potwierdzi ze wszystko już jest ulozone, taki adwent nic nie zostawia przypadkowi i zrozum to im szybciej tym lepiej bo glupi to ty nie jesteś

Ale co ty chłopie sie tak gorączkujesz i taki nad aktywny jesteś?
    Może i jest ustalone a może i nie jest ani ty ani my tego nie wiemy , dla mnie sytuacja jest komfortowa cena wezwania jest co prawda nie zadowalająca ale dająca właściwie pewność że w najgorszym czarnym scenariuszu możemy stracić kilka % , a zyskać możemy wielokrotność tego
    Więc większość z nas posiadąjących akcje jest spokojna i czeka na rozwój wypadków , w przeciwieństwie do takich jak ty , nigdy nie mogłam zrozumieć aktywności ludzi nie posiadających akcji , wytłumaczysz mi to ?
    czytam te watki zuchwałych bo dość ciekawe były, do czasu niestety az gruby odkryl karty i wszystko stało się jasne, a cos tam mam tego szajsu ale na tyle mało i tanio że nie dre szat o to ale ci co maja więcej i drożej maja przegibane bo z takimi asami jak ten adwent to się nie wygrywa a szef rady pan wiesio już tego dopilnuje , zal mi was ale sami sobie winni jestescie
    Przypomnieć też należy o tym, że dopiero od końca lutego inpost wprowadził podwyżkę za najmniej dochodową usługe tym samym efekt dopiero od marca w calym kwartale dopiero od II kwartału tym samym to kolejny powód dla którego trzeba poczekać co najmniej do wynikow za II kwartał

Dziś wzywający wykorzystując trudniejszą sytuację integera wezwał inpost po cenie niższej niż 50% wartości ale z punktu widzenia wartości aktywów sytuacja integera nie ma większego znaczenia na wartość godziwą inpostu

8% rynku kurierskiego w Polsce to wartość 400 mln z racji skomplikowanej struktury, refinansowania dlugu i słabości GPW rynek giełdowy nie jest odniesieniem do godziwej wartości a już na pewno nie historyczny kurs uwzględniający perturbacje na rynku listowym.
    Ta wartość przypadku inpostu rozkłada się tez na inpost express ale i tak cena wezwania jest na poziomie 50% wartości godziwej.
    Czy aż tak krytyczna jest sytuacja integera aby sprzedawać podstawowe aktywo za połowę ceny?
    a ten dalej swoje madrosci , ok człowieku ale co dalej , co zamierzasz z tym zrobić oprócz uprawiania tworczosci literackiej tutaj

odpowiem ci , nawet jak chodzi ci po glowie ze trzeba dzialac nie dac się i tak dalej to stawiam zakład ze nic nie zrobisz ani ty ani nikt tutaj boscie za leniwi na takie rzeczy a to nie jest ze samo się zrobi to czy tamto bo się nie zrobi a do gadania chętnych sporo a do działania nikogo jak to w zyciu
    inpost rośnie kwartał po kwartale pod względem udziałów w rynku. Fundusze takie jak advent szukają spółek dynamicznych (takie ich prawo) ale w sytuacji zmiany struktury działania ofe i nasze przysłe ofe takich spółek potrzebują.
    Jak najbardziej cic nie muszę robić. Nie muszę odpowiadać na wezwanie a z każdym miesiącem wartość inpostu rośnie.
    Dopiero ew. decyzję uwazam, że można podjąć po wynikach za II kwartał.

Po co inpost ma być własnością amerykańskich emerytów jak może należeć do polskich emerytów?
    No ale ostatnie zdanie to już wyłącznie zaczepnie bo istotniejsza jest cena a nie to kto wzywa a obecna cena wezwania na inpost nie stanowi nawet 50% wartości godziwej.
    Odnośnie działania, zrzeszania itp powyższe moje wpisy niczemu nie przeczą wręcz mogą być realizowane równolegle.
    pech twój polega na tym ze z inpostem pojdzie im to lekko latwo i przyjemnie, spojrz na strukturę akcjonariatu i możesz sobie nie odpowiedzieć na wezwanie tak ty jak i jakas czesc reszty pierdzacych tu zuchwałych co to im się zdaje ze wszystkie rozumy pozjadali,
    pozyjemy zobaczymy ale nie trzeba tu wielkich filozofow żeby przewidzieć ze to się skończy wydymaniem was do samiutkiego koniuszka
  • Re: Wezwanie Autor: ~tom [178.37.174.*]
    Dnia 2017-02-26 o godz. 14:39 ~rynek napisał(a):
    > inpost rośnie kwartał po kwartale pod względem udziałów w rynku. Fundusze takie jak advent szukają spółek dynamicznych (takie ich prawo) ale w sytuacji zmiany struktury działania ofe i nasze przysłe ofe takich spółek potrzebują.
    > Jak najbardziej cic nie muszę robić. Nie muszę odpowiadać na wezwanie a z każdym miesiącem wartość inpostu rośnie.
    > Dopiero ew. decyzję uwazam, że można podjąć po wynikach za II kwartał.
    >
    > Po co inpost ma być własnością amerykańskich emerytów jak może należeć do polskich emerytów?
    > No ale ostatnie zdanie to już wyłącznie zaczepnie bo istotniejsza jest cena a nie to kto wzywa a obecna cena wezwania na inpost nie stanowi nawet 50% wartości godziwej.
    > Odnośnie działania, zrzeszania itp powyższe moje wpisy niczemu nie przeczą wręcz mogą być realizowane równolegle.

Dla mnie ta cena to jet dla głównego udziałowca - są z nim dogadani i po tyle im odda. Jak będą chcieli odkupić od innych to wezwanie z wyższą ceną - ja swoje oddam za minimum 60 zł. A jak nie to niech leżą.
    z tymże Brzoska może samemu podjąć decyzję wyłącznie o udziałach (własnych) w integerze natomiast jako prezes integera nie ma prawa sprzedać w wezwaniu inpostu za połowę ceny bo inpost jest aktywem należącym do integera (wszystkich akcjonariuszy integera)

ps
    @Ja zakańczamy polemikę (ta dyskusja z Tobą do niczego nie prowadzi)
    no pewnie , prawda w oczy kole , zakańczamy bo szkoda na wasze bzdety czasu - lizcie się dalej po fiut...ch i wymachujcie sobie nimi licytując się coraz większymi bzdurami  i snujcie sobie dalej po ile to na pewno nie sprzedacie no  bo  przecież sprzedacie po 60 bo tak i ch..j    aaaahahahahaha  JESTESCIE ZALOSNI nie zuchwali
  • Re: Wezwanie Autor: ~as [31.178.212.*]
    ludzie, atlasest i midas - pozamiatane, zarząd inne zdanie - głupoty!!!!
    oni wierza ze ofe ich obronią a prezio nie może zrobić tego czy tamtego, ale ze niby bo co ? bo sobie tak ubzdurali i tyle. prezio zrobi dobrze ale sobie a otoczyl się ludzmi którzy takie numery już skutecznie robili i to calkiem niedawno ale tego to się nikomu nawet nie chce poszukać . spadam stad i nawet nie jest mi zal tych głupio-madrych co te bzdury tu wypisują ze moja racja jest najmojsza a inaczej to na pewno nie będzie bo tak i już , toz to tragedia i zenada
  • Re: Wezwanie Autor: ~cierpliwy [89.70.182.*]
    Do JAAAAAAAAAAA
    Przeczytałem całe forum i jesteś na każdym wątku.
    Moje zdanie jest takie każdy zrobi co uważa za dobre dla siebie. i tyle w temacie.

Ps. Ja im nie oddam w tej cenie ponieważ jest śmieszna patrząc na rynek tej branży.
    Nawet jak odpiszesz coś to i tak szkoda mojego czasu na pisanie z Tobą.

Pozdrawiam wszystkich drobnych akcjonariuszy Integera :)
  • Re: Wezwanie Autor: gosia* [212.96.247.*]
    Jak już porównujesz to wybierz spółki z podobną sytuacja . Midas w chwili wezwania miał wartoś ksie gowa na poziomie 0,20 zł w cena w wezwaniu 0,81 zł
    Integer wartość księgowa 60 zł cena w wezwaniu 41,10 zł
    Spółki zresztą nie do porównania
    Idź dalej ta drogą , niektórzy już odlecieli i wieszczą obniżenie ceny :) :)
    Zresztą co tu gdybać jak pisałam wyżej mam spory pakiet kupiony kilka miesięcy temu , ryzyko straty minimalne a potencjalnego zarobku bardzo duże .
    Powiem więcej na tyle bezpieczne że jutro zamierzam znacznie zwiększyć swoje zaangażowanie , teoretyczna strata 3-4% to prawie jak w banku na lokacie :)
[x]
INTEGERPL 0,04% 48,47 2017-05-24 16:49:45
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.