• Re: ABCDATA idzie na 7zł Autor: ~wykres [78.28.35.*]
    devil - zobacz trzy ostatnie transakcje - przewalanie 300 akcjami po tym samym kursie...
    dla ciebie to wciąż zwykłe transakcje a nie robienie naiwnych w puzon i zwabianie przez 2 cwaniaków (lub jednego majacego 2 rachunki w różnych biurach maklerskich)?

i jak wiele wciąz tu jest takich transakcji po kilkaset akcji? - niemal 90% od miesiecy...
    marże od tego znikome, a jesli gosciu pogrywa podobnie na kilku innych spółkach (stawiałbym na lubawę, trakcję, ursusa, mci - bo tam widzę najwiecej podobnych durakowatych zabaw), to prawie znikome, bo ma obniżkę prowizji od obrotów...
    teraz ja ci zadam ci pytanie:
    devil, wierzysz, ze gdy dostrzegę po swojemu niepodwazalne przesłanki do wzrostów na dacie, to o nich napiszę?

to nie bedzie pisanie zyczeniowe w stylu że spółka ma potencjał i "kiedyś" będą wzrosty...

to będzie stwierdzenie w stylu:
    "ponieważ widzę to i to, więc jestem przekonany, że od teraz na dacie zaczną być wzrosty"...

to jest moja odpowiedź na twoje zasadnicze pytanie, które wiele razy mi zadawałeś...
    i jeszcze jedno, devil
    nawet bardzo dobry raport niczego nie gwarantuje,
    zwłaszcza na dacie,
    ale o tym juz chyba co najmniej 2 razy przekonałeś...

i to własnie WCIĄŻ widać w reakcjach rynku wobec daty...
  • Re: ABCDATA idzie na 7zł Autor: ~devilek [83.16.97.*]
    tak, może być różnie i wcale po wynikach również w wypadku dobrych nie musi kurs iść mocno w górę. Tego nikt nie wie co będzie po wynikach. Moim zdaniem rynek ma dosyć spadków za sobą, to nie tylko piszę o kontekście daty tylko ogólnie. Jeśli rynek się już oczyścił i zaczną się powolne mozolne wzrosty które zapoczątkuję kolejne już większe data na tym zyska. Sentyment do IT wróci, czekam aż powiesz że warto - już zapełniam konto :)
    póki zagranica na dobre nie wróci, marazm potrwa...
    na dacie na razie zaś wciąż widzę tylko podbitkowe gierki pod zwabianie kapitałodawców...

korzyść z tego jest na razie tylko jedna - niektórym udaje się wyjść bez strat...
    a tacy jak ja z grubym zyskiem który by można "skeszować" przy obecnym kursie czekają na więcej :)
    tiaa...
    tylko ile lat już tak czekasz...?

na pewno wiecej niz poczatkowo zakładałeś...
    źle mnie oceniasz, ja nie zakładam niczego tylko zmierzam do celu...na razie moja stopa zwrotu jest zadawalająca w stosunku do trwania inwestycji.
  • Re: ABCDATA idzie na 7zł Autor: ~abc [83.9.173.*]
    O czyli nie wszyscy to leszcze kupujący na górce :) Ile dywidend już brałeś?
  • Re: ABCDATA idzie na 7zł Autor: ~Magazynier [84.40.129.*]
    ABCData po 7 pln? Czemu nie! Jeśli będzie scalenie 2:1 to zobaczymy 7 a może i 8 pl :) Obecnie cena spółki jest zaledwie o 60 groszy poniżej maximów. Firma o zdrowych fundamentach, polecana przez profesjonalnych inwestorów i analityków i co? Ano nic, trochę jak w polskim kinie "nic się nie dzieje".
    podaj link do tych profesjonalnych inwestorów i analityków...

no i czemu rynek od miesiecy, a nawet od lat, nie nabiera się na ich rekomendy?...

a na razie ze scalenia 2 : 1 to nawet 7 zeta by nie było...
    póki co, skarmianie trwa, jak tylko cokolwiek pojawia się z lewej...

i to tuż przed raportem...
    ktoś troszkę zarobił i może realizuje zyski, kto inny się boi że data poda wyniki znacznie gorsze tak jak action, skoro Prezeska mówiła że są zadowoleni z wyników to nie martwię się, jutro będzie sytuacja klarowna.
    ile razy juz tak pisałeś samopocieszająco?...

i co było z kursem po kolejnych raportach, prognozach oraz obietnicach prezeski?

ile czekałeś na jej zapowiedzi o ogłoszeniu jakiejś nowej strategii?...
    dotarłeś gdzieś do danych, ile data zarobiła na młotkach i pieluchach?...
    dalej, devil, nie widzisz, jak zwiększa się wolumen podazy?...

i to mimo podbitek...
    tuz przed raportem...
    widzę batonik na 22k sztuk i ciekawy jestem czy ktoś go połknie dzisiaj czy dopiero jutro :P
    popatrz szerzej i porównaj wolumeny (oraz ilość chetnych do kupowania i sprzedawania) na kolejnych półkach po obu stronach,
    a potem zastanów się, czemu już jest tak spora kolejka chętnych do sprzedawania...
    nad czym tutaj się zastanawiać, taka sytuacja trwa od roku albo lepiej.
    nieprawda,
    taka sytuacja, gdzie podaż tak napiera wyraźnie bez chowania sie w ukryciu - dawno tu nie była
    po lewej wciąż pustki i nie ma komu wcisnąć makulatury...

a po prawej coraz więcej chętnych i coraz większe wolumeny

na pierwszych kilku pólkach przewaga podaży jest wilelokrotnie wieksza od popytu

http://gragieldowa.pl/spolka_arkusz_zl/spolka/abc
  • Re: ABCDATA idzie na 7zł Autor: ~abc [83.9.173.*]
    Masz racje po prawej jest straszna podaż. I proszę ktoś ciągle czyści te półki i jesteśmy coraz wyżej przy zdecydowanie lepszych obrotach niż kilka tygodni temu. Jednak ta makulatura schodzi. Nie powinno być odwrotnie? Może chodzi o to, że wyniki będą super? :) Może będzie rekordowa dywidenda? :)
  • do devilka Autor: ~abc [83.9.173.*]
    "ok w takim razie odpowiedz mi na jedno, tylko jedno pytanie. Czy ktoś kto zastosował metodę podbitkową i tylko czeka na zwabienie kapitałodawców ale głównie zależy mu na pozbyciu się papiera ma obecnie więcej czy mniej abc daty ???"

I jak? Odpowiedź Cię satysfakcjonuje? :)
  • Re: do devilka Autor: ~wykres [78.28.35.*]
  • Re: do devilka Autor: ~abc [83.9.173.*]
    I jest jak pisałem. 3.44 wysprzatane do 0. Jak widać więcej chętnych na zakup czeka w ukryciu skoro ciągle rosną obroty i kurs. Czy może to ten podbijajacy ciągle zbiera? :) Trochę dużo zaczyna się tego robić...
    Dnia 2016-03-15 o godz. 22:26 ~abc napisał(a):
    > I jest jak pisałem. 3.44 wysprzatane do 0. Jak widać więcej chętnych na zakup czeka w ukryciu skoro ciągle rosną obroty i kurs. Czy może to ten podbijajacy ciągle zbiera? :) Trochę dużo zaczyna się tego robić...

Nie sądzę na razie, byś miał rację.
    Ale to wkrótce zostanie zweryfikowane i byc może ci ją przyznam.
    Na razie jednak uwazam inaczej.
    Obroty wcale nie rosną, bo wolumeny dzienne wciąż są od dawna na zblizonym poziomie (średnio ok. 20-30 K), a dzienny interwał cenowy jest zwykle dwu- trzygroszowy. Do tego po lewej stale najczęściej jest 2 graczy (lub 2 zlecenia z różnych rachunów - co uważam za bardziej prawdopodobne, gdyż niektóre oferty zmieniają sie w tym samym czasie, w odstępach kilkusekundowych).

Wygląda więc na to, ze raczej ktoś stale obraca tą samą iloscią kasy i waloru.
    I ciągnie kurs za uszy.
    I nie robi tego bezinteresownie dla innych.

Piszesz o zebraniu 3,44 do zera, a ile tych transakcji (i jaki wolumen) po tej cenie było wczoraj i kiedy? Wystarczy popatrzeć na wykres dzienny i zestawienie transakcji, by kolejny raz dostrzec, jaką taktykę stosuje podawacz tlenu. I piszę nie tylko o jednym wczorajszym wykresie, ale o niemal codziennie powtarzającej się taktyce. 
    Po lewej, jak wspomniałem, najczęściej cały czas jest tylko dwóch zleceniodawców (lub jeden pogrywajacy z dwóch rachunków), a na półkach pusto. Można więc swobodnie przy małej płynności bawic się kursem. 

Zwłaszcza, ze widać też jak po prawej ustawiane są zlecenia po cenie o grosz niżej od podaży wyznaczanej przez więcej osób sprzedających. Bez problemu więc można więc mielić walorem na zerowej różnicy (czyli po tej samej cenie sprzedaż samemu sobie) i robienie dziennego wolumenu siegajacego niby 30 K, a w rzeczywistości właściwy handel jest sporo mniejszy.

Jeśli faktycznie byłby popyt w ukryciu, to byłoby widoczne wyraźne zbijanie kursu i kupowanie większych paczek jak najtaniej. A jest odwrotnie.
    Podbijajacy więc raczej nie zbiera, tylko pompuje kurs mieleniem waloru pod raport z nadzieją, ze pojawi sie popyt i po raporcie (o ile nie rozczaruje) rynek choc na chwile zainteresuje sie datą i bedzie okazja do wyjścia z waloru.
    Bo na razie nie ma możliwosci sprzedania w ciagu jednej sesji choćby 10 K w jednej cenie, skoro na półkach po lewej jest w porywach najwyżej 3 K akcji.

Przypuszczam, ze wielu na to czeka, z takim nastawieniem jak devil. To akurat naturalne w tej sytuacji. 

Natomiast zagrozenie pojawi się, jesli po raporcie popyt nie zwiększy się w kolejnych sesjach, nawet przy pompowanym kursie, bo wtedy nastąpić moze znacznie większa podaż niż obecnie.

Tak więc dopiero po raporcie 5-7 kolejnych sesji pokaże wolumenem, jakie jest rzeczywiste zainteresowanie rynku spółką.
  • Re: do devilka Autor: ~janek [84.10.54.*]
    Dnia 2016-03-15 o godz. 22:26 ~abc napisał(a):
    > I jest jak pisałem. 3.44 wysprzatane do 0. Jak widać więcej chętnych na zakup czeka w ukryciu skoro ciągle rosną obroty i kurs. Czy może to ten podbijajacy ciągle zbiera? :) Trochę dużo zaczyna się tego robić...

A za dużo nie uda mu się zebrać :))))
    Nie ma sprzedających i nie będzie jeśli wyniki będą dobre :))))))))
    Tiaaa...

za to są tłumy kupujących...
    od tygodni kupują i kupują,
    wolumeny dzienne najwieksze na gpw...
    obroty takie, że zaraz data wskoczy do wig 20... ;)

i zaraz górne widły... ;)

aż zabijaja w kolejce, by kupić niby po taniości
    i kupują nie łyżeczkami, ale wagonami... ;)

popyt tak szaleje, ze sprzedający nie nadążają uciekać ze zleceniami... ;)

jak tak dalej pójdzie, to na close widłowy zadziała, by powstrzymać tłumy przed kupowaniem pekacem... ;)

rynek wycenia przyszłość, od dawna konsekwentnie wycenia to, co widzi , a nie to, co niektórzy chcieliby, żeby widział...

no i dochodzi do tego postrzeganie branży oraz wciąż ogólny marazm na gpw...
    miał być szał zakupów pod raport, 
    a szkapa jaka jest - każdy widzi...

jeśli do konca sesji nic sie nie zmieni - potwierdzi sie zasada, ze z niepewnej inwestycji nalezy wyjść nie w przeddzień raportu, ale dzień wcześniej...

a na razie z prawej tylko dokładają i czekają na podawaczy tlenu - wolumeny 10 razy większe niz na kupnie...

ale pewnie się mylę, bo inni widzą tłumy kupujących mega batonami... ;)

• Re: do devilka Autor: ~janek [84.10.54.*]
    Na te przerzucanie towaru przy zbieraniu akcji, nikt się nabrać nie da :)))))))
    masz rację - pewnie jakis bardzo gruby portfel ostro akumuluje po 200 - 300 akcji... ;)
    zwłaszcza na dzień przed raportem...
    a na mci szał zakupów taki sam jak dzis na dacie...

• Re: do devilka Autor: ~bialoczerwony [164.127.96.*]
    Ale że wam się chce...
    o, dobrze, ze jesteś - co z tymi czechami?
    dowiedziałeś się czegoś?
  • Re: do devilka Autor: ~bialoczerwony [164.127.96.*]
    Może na webcaście MCI coś powiedzą.
    a jaką decyzję odnosnie dywidendy zakładasz jako najb. prawdopodobną?
    Dnia 2016-03-16 o godz. 15:26 ~wykres napisał(a):
    > a jaką decyzję odnosnie dywidendy zakładasz jako najb. prawdopodobną?

pytam o mci - a nie o datę, bo tu juz raczej wiadomo, czego sie spodziewać
  • Re: wykres Autor: ~białoczerwony [91.202.175.*]
    Serce mówi, że przedstawią konkretny plan wypłaty za 2016r czyli w 2017 gdy wykupią obligi których konwenanty uniemożliwiają wypłatę. Chyba w marcu zapadają. Więc podają wyniki za 2016, potem WZA i wypłata jakieś 25% zysku. Rozum mówi, że rzucą jakieś ochłapy na odczepnego. Pytani brzmi czy naprawdę komuś zależy w tej chwili na likwidacji dyskonta. Niby tak bo i ta konferencja po wyjściu z Invii to coś nowego, ale z drugiej strony te obligi G1 z ceną wymiany po 12 zł w ostatnim możliwym terminie przed wykupem tj 01.2018, zaraz po wynikach skup akcji własnych, potencjalna emisja akcji, więc nie musi zależeć już teraz, po za tym certyfikaty sprzedają się bardzo dobrze ( swoją drogą po co kupować coś za 1 WK jak można na bananie za 0,55NAV, ale jak słychać chętnych nie brakuje).

Sam jestem ciekaw, co powie Czechowicz na webcaście.

Btw.
    A Data swoje, pewnie wyniki karwa o 23,30 podadzą i to jest właśnie chu...e traktowanie akcjonariatu
  • Re: wykres Autor: ~wykres [78.28.35.*]
    mci doraźnie obserwuję, starając się patrzeć twoim sfokusowaniem, bo wydaje mi się, ze choć ufasz tomkowi (ja znacznie mniej), to masz jednak racjonalny dystans i jestem ciekaw, co z twych przypuszczeń sprawdzi się

wkrótce zobaczymy, czy serce, czy rozum miał rację

a co do daty... - obaj od dawna wiemy, jak tu drobni są traktowani...

Ale data i tak niejako pracuje na twoją dywidendę w mci... ;)
  • Re: eh zmęczony jednak jestem Autor: ~białoczerwony [91.202.175.*]
    te wyniki to jutro, a ja już dziś siedzę i czekam. Uppsss zwracam honor pani Ilono w tej kwestii, mój faul !!!
    tradycyjnie - podbiteczka o grosiki za kieszonkowe (szalony zakup aż 90 akcji!) pod jutrzejsze wywalanko...

polowanie na naiwnych trwa do konca...

ktoś - chyba słusznie - zakłada, że raport będzie znowu po sesji...
  • Re: ABCDATA idzie na 7zł Autor: ~gienio [37.47.35.*]
    Ja również uważam że przy takim braku sprzedających więcej jak 300 czy 400 akcji to nie zebrali
    brak sprzedających... - dobre!! ;)

zwłaszcza te 90 akcji na close...

na wiecej kasy nie starczyło?
    wolumen poniżej 20 K
    kurs na minusie mimo pobitek za kieszonkowe
    połowa dzisiejszego wolumenu to prawdopodobnie tylko mielenie walorem

zainteresowanie rynku spółką - wciąż zerowe...
    handlują już chyba tylko drobni z bankiera...

ale dobry czas nadejdzie - to będzie pierwsze 30 minut po raporcie (obojętnie, jaki będzie)...

bo wtedy pompka MUSI być...
    Nie chcą sprzedawać po tak niskim kursie i z tym trzeba się pogodzić.

a komu mają sprzedawać, jak po lewej są pustki?

jak ktos wywaliłby pekacem 11 K, to zjazd na 3,35 i potem już nie ma nic

zobacz, do ilu zleciałby kurs, gdyby ktos wywalił tylko dzisiejsze 20 K dziennego wolumenu...

rano brali niby po 3,44 a na close nie było komu zebrać po 3,41...
    w śmiesznej dogrywce ledwo 300 szt. wzięli...

teraz nadzieja chyba tylko w podbitkach...
    Nikomu nie sprzedają bo sprzedających brak
    Rzeczywiście widać mielenie walorem i straszenie batonami na sprzedaży.
    Zebrali dziś najwyżej 400 akcji
    ustaw batonik z lewej i zobaczysz, czy sprzedadzą...

no i czemu nie zebrali w dogrywce?...
    Nie ma batoników i sprzedawać nie chcą
    Jak będą batoniki po lewej to kurs ruszy w górę i chętni zostaną z ręką w nocniku
    Dnia 2016-03-16 o godz. 18:42 ~gienio napisał(a):
    > Nie ma batoników i sprzedawać nie chcą
    > Jak będą batoniki po lewej to kurs ruszy w górę i chętni zostaną z ręką w nocniku

Tiaa...
    niektórzy to pisza tutaj od kilku lat...

kiedys trafisz...
[x]
ABCDATA 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.