Pisałem ci wcześniej, że Czechowicz buduje market place coś podobnego do aliexpress tylko b2b zamiast b2c. Rozumiesz o czym mowa kolego? Handel mydłem i powidłem i nie wiem co cię tak śmieszy w tym artykule z parkietu. Co do wolumenu, dla przykladu weź takie 11bit nikt tego nie chciał po 8-10zł a teraz obroty pół bańki to norma, a bioton a ile takich spółek jest niechcianych, nielubianych aż przychodzi moment że staja sie trendy. I teraz pytanie kiedy kupić taką spółkę czy gdy już cały rynek wie że jest trendy czy gdy jeszcze jest brzydkim kaczątkiem. A że gruby wychodz? Cóż tak działa rynek, gruby nie jest alfą i omegą przykład MCI i Optimusa zamienionego w CdProject dobitnie to pokazuje
Białoczerwony, chcę byś miał rację. Serio chcę. Ale sam od miesiecy widzisz, co dzieje sie z mci i datą.
Rozumiem jednak zasadność i trafność twego pytania: kiedy kupić taką spółkę czy gdy już cały rynek wie że jest trendy czy gdy jeszcze jest brzydkim kaczątkiem? Tu pełna zgoda.
Pozostaję jednak sceptyczny. Mnie to, przynajmniej dziś, wyglada na zabawę jakiegoś insidera, który czekał na ten nius...
i jeszcze coś - zauważyłeś, devil, ze po tym niusie o zabawkach przybyło chętnych z prawej do wywalenia, a jakoś nie przybyło chetnych do kupowania?
czyżby rynek uznał, ze ten zabawkowy nius to raczej przejaw biznesowej desperacji? a moze inwestorzy zaczynają sie zastanawiać, co wkrótce bedzie core businessem spółki?
to teraz ma być fuzja z Cobi, Dino czy jakimś Toy Planet?
Nie zdziwię się, jak na close będzie podbitka (zaryzykuję stwierdzenie, że być wręcz "musi"), a po niej pojawią sie wpisy anali nie znających przebiegu sesji, ze po dzisiejszym info "rynek zareagował entuzjazmem i pozytywnie ocenił rozszerzenie działalności spółki" i takie tam truizmy... Zresztą już jest ustawianie zrównoważonych zlecen po 2,5 K na kupnie i sprzedaży...
Jeśli miałyby być wzrosty, to chyba powinno być jeszcze jakieś nowe "wzmacniajace" pijarowskie info przed raportem, a po nim - jeśli ktoś nie sypnie pekacem - powinno być dalsze mielenie walorem na groszowym wzroscie...
I znowu serio - devil, nadal za ważniejsze uważam sesje PO raporcie niż te zabawy obecne.
kurczę, devil i jola, przyznaję sie do porazki - uległem myśleniu zyczeniowemu i byłem przekonany, ze po takim niusie oraz takim wzroscie wolumenu będzie tylko rakieta na północ na close...
nie martw się, ja też się kilka razy pomyliłem :) a tak serio to zgadzam się że po wynikach powinno być coś, tylko nie wiem co. Kurs już tyle razy miał ruszyć a nie ruszył więc nie wiadomo czy teraz będzie inaczej. Kiepsko wygląda sprawa całej GPW i przez ten pryzmat właśnie nawet dobre spółki się kiszą. Mimo to w końcu musi ruszyć, wyniki będą miały większą moc rażenia i może to obudzić jakiegoś potwora. Jeszcze to co pisałeś co bym zrobił jakbym miał papier i chciał się go pozbyć, pytanie brzmi ile jest tego papieru ???
grubas musi mieć bardzo dużo papierów, jeśli tylko jeden wychodzi od tak długiego czasu ?? nie wiem co o tym myśleć. Wyniki IQ bardzo dobre, za IIQ czyli półroczne też będą... powinny być bardzo dobre a kurs się kisi bo grubas blokuje. Ulica tego nie skupi, bez szans. Musi inny grubas pomóc, czekamy na niego.
Jak buldogi zaczynają tak walczyć pod dywanem, to dla drobnych raczej dobrze się nie kończy...
Też nie wiem, co o tym mysleć i chciałbym, bys miał rację, że jakiś gruby blokuje wzrosty... na razie była podbitka na open i wywalenie. Sporym wolumenem. I nagłym. Komuś jakby sie śpieszy z pozbyciem waloru...
Dnia 2015-08-19 o godz. 09:54 ~devilek napisał(a): > grubas musi mieć bardzo dużo papierów, jeśli tylko jeden wychodzi od tak długiego czasu ?? nie wiem co o tym myśleć. Wyniki IQ bardzo dobre, za IIQ czyli półroczne też będą... powinny być bardzo dobre a kurs się kisi bo grubas blokuje. Ulica tego nie skupi, bez szans. Musi inny grubas pomóc, czekamy na niego.
To co myslisz o porannej zabawie? mielenie czy (umówione) wywalenie?
Poczekaj :)))))) Niech policzę :)))))) Sprzedałeś po 3,30, potem była dywidenda ok 11% i kurs wzrósł o 5% :))))))) Nie zarobiłeś 16% :))))))) no to masz się z czego śmiać :))))))))))))))
ja widzę po obu stronach brak zdecydowania, grubas siadł na 3,47 a drugi ma 3,44 nie wiadomo który grubszy :)) ten który blokuje w końcu się wypruje, może jeszcze w tym miesiącu...
Dnia 2015-08-19 o godz. 14:57 ~wykres napisał(a): > jeśli są faktycznie 2 grubasy, to pytanie brzmi: > kto tak desperacko i zdecydowanie od dawna wysypuje się, a szczególnie wczoraj i dzis?
Miało być:
kto tak desperacko i zdecydowanie od dawna wysypuje się, a szczególnie wczoraj i dziś, BY ZDĄŻYĆ WYJŚĆ Z WALORU PRZED RAPORTEM?
grubas po lewej ujawnił się wczoraj, nie wykupuje na siłę tylko z ukrytego na 3,44 natomiast po prawej też jest cierpliwy i wykorzystuje okazje jak się po prawej uzbiera. Teraz oboje się sprawdzają :) grubas z prawej czeka na 3,47 lub i też wyżej... może być ciekawie bo pewnie się mniejsi zaczną dopinać.
Dnia 2015-08-19 o godz. 11:00 ~janek napisał(a): > Rozumiem nerwowość wykresika :)))))) > W końcu zapowiadał 3,16 :)))))))) > A tu coraz wyżej i dalej od jego obiecanej ceny :)))))))))
no i wykrakałeś sobie... chciałeś 3,16, a tu proszę - 3,08... close 3,15... podkuliłeś ogonek i cicho siedzisz w norce... szlag trafił cały zysk z dywidendy... i rynek znowu pokazał to bie srodkowy paluszek...
ale rozumiem twą frustrację - taki spadek i do tego śmiech wykresa z twych przenosni... wciąż daleko do 7 zeta, za to coraz blizej do 6 zeta - za dwie akcje...
Ale ty pewnie, jako specjalista od łapania dołków, dziś uśredniałeś zakupami po 3,08... No i juz jesteś zarobiony, prawda? A średnią masz teraz pewnie 3,10 albo nawet 3,09...
a tak serio - teraz to wszystko pryszcz, o ile po raporcie nastąpi STABILNY wzrost wolumenu na stabilnym boczniaku BEZ GŁUPAWYCH PODBITEK wtedy jest szansa na stabilizację kursu i nadzija na wzrost pod najważniejsze (moim zdaniem) wyniki tego roku - za 3Q. To będzie najb. obiektywna ocena spółki przez rynek (o ile znów nie będzie takich globalnych zawirowań jak dziś)