• Re: ODPOWIEŹ O KONCESJI Autor: ~Pluszak [62.21.42.*]
    W dużych miastach w centrum jak nie zapłacisz to nie pojedziesz.
    Zorganizowane grupy mają zalegalizowane agencje ochrony i to już się nie nazywa haracz tylko ochrona.Grunt żeby olać cieniasów i zatrudnić prawidłową w danym rejonie miasta "Agencję Ochrony" . Wystawiają fakturę Vat i wszystko na legalu dopóki płacisz a nawet możesz sobie haracz w koszty wkleić :)
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~ewa1 [62.179.68.*]
    Wszyscy tu bzdury piszą i nie mają zielonego pojęcia. Koncesja musi być i kosztuje 500zł. za piwo, 500zł. za alkohol od 4,5% do 18%, reszta 2000zł. za wysokoprocentowe. Trzeba zacząć od Sanepidu zanim wynajmie się lokal, bo mogą go nie zaakceptować i z interesu nici. Jak nie jest przystosowany, to trzeba znaleźć rzeczoznawcę sanitarnego, kóry zrobi plany. A to kosztuje nie mało. I to z tym jest największy problem. Reszta jakoś pójdzie.
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~ewa1 [62.179.68.*]
    Aha. Jeszcze dodam, że trzeba załatwić sprawę wentylacji i sprawy p.pożarowe. Jak nie ma przystosowania lokalu, to też trzeba wezwać rzeczoznawcę od wentylacji i inspektora Straży Pożarnej.
    A koncesji nie dostaną ci, którzy chcą otworzyć lokal blisko szkoły, kościoła lub innych miejsc tego typu.
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~majki [62.253.64.*]
    Sluchajcie mam pytanie dotyczace transmisji meczow pilkarskich emitowanych w Canal+. Czy orientujecie sie moze ile sobie za to licza? czy jest to oplata miesieczna, czy tez dochodzi do tego jakas oplata instalacyjna? Bede wdzieczny za info. Pozdrawiam
  • Re: jak otworzyć sklep Komputerowy? Autor: ~numen [213.17.233.*]
    Od duzszego czasu zastanwiam sie nad odtwozeniem sklepu komputerowego. Mieszkam nieduzym miescie 50-60 tys. Sklepów jest 3 jako takich 2 znich sa do niczego bo porostu nie znaja sie na tym co robia. Zajmuje sie kompuerami na codzien i chial bym zadbac o przyszłasc moja zeby miec jakies perspktywy na załozenie rodziny..mam kilka pytan
    1.Jakim funduszem trzeba dysponowac na start?
    2.co i jak trzeba zrobic aby załozyc sklep krok po kroku
    3.Czy sa mzoliwe dotacje unijne dla małych firm
  • Re: jak otworzyć sklep Komputerowy? Autor: ~vis [80.53.125.*]
    tez chcialabym to wiedziec :///
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~przem [213.199.225.*]
    Wlaśnie, najgorsze te haracze! WIadomo, że na poczatku jest cieżko, ludzie biorą kredyty itp, a tu jakieś gnoje przychodzą po haracz np 5 tys! :( I co tu robić? W każdym większym mieście trzeba płacić od 10 tys w zwyż! Mój kolega miał PUB w Bydgoszczy i tez płacił, co zrobić. Policja nic nie zrobi bo czesto trzymają z mafią "sztame" a znowu postawić sie i nie płacic to strach! Juz nie tyle o samego siebie co np o dziecko itp. CAŁA POLSKA! Leniów pełno a robić się nikomu nie chce!
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~kopek [83.30.50.*]
    mam zamiar otworzyc bar nas pewnym osiedlu ale nie wiem gdzie co i jak oraz ile... czy byłby mi ktoś w stanie pomóc najwazniejsze jest ile Kosztuje pozwolenie na sprzedaż Alkocholu... Plisss prosze o pomoc... pozdrawiam
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~Emil523 [88.220.45.*]
    Czy mógłby ktoś mi przeslac na email jakis ciekawy biznes plan bary???:))pozdrawiam
  • ile kosztuje otwarcie baru Autor: ~MoniQa [82.221.36.*]
    Chcialabym otworzyc bar ale nie taki zwykly byloby to cos w stylu kregielni ale nie o kregle tu chodzi(nie chce zdradzac pomyslu) Czy moglby mi ktos napisac ile moze wyniesc otwarcie takiego interesu chodzi mi koszta wyposazenia oczywiscie oglnie. To ile kosztuje ta zabawa co chce zrobic wiem ile mnie wynienie ale reszta??? Mam 30tys z wiem ze mozna dostac jakies 15tys zl z dofinansowania czyli jakies 45tys razem starczy mi to na otwarcie tego baru czy zapomniec. Wiem ze powinnam napisac biznes plan i by mi wszystko wyszlo ale na razie tylko sie dowiaduje orientacyjnie jesli okaze sie ze moze sie udac to zaczeabym wszystko powoli zalatwiac. Bardzo prosze o pomoc :)
  • Re: ile kosztuje otwarcie baru Autor: ~Arek [89.77.174.*]
    Srednio koszt wyposażenia lokalu wychodzi 2000-3000 PLN za m2 lokalu, sporo robi tu koszt kuchni, wentylacji itd więcej na http://www.klimatyzacjapolska.pl/index.php/dokumenty/klimatyzacja-restauracji/15
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~dziunia [62.21.106.*]
    w tej chwili jestem osobą bezrobotną.Czy to prawda ,że otwierając własną firmę[mam na myśli pub]nie płacę za siebie ZUS-u?Czy moge ubiegać się o dofinansowanie?Posiadam kapitał 9 tyś czy wystarczy mi to na rozkręcenie lokalu?i najważniejsze pytanie od czego zacząć załatwianie wszystkich formalności,gdzie i z jakimi dokumentami mam się udać? Jestem z Poznania.
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~muniek [83.28.110.*]
    kurcze moj dom sasiaduje ze szkolą a wlasnie tam chciałbym otworzyc pub.wiem ze to jest nie mozliwe, ale gdyby godziny otwarcia byly w tedy kiedy dzieci nie ma w szkole czyli gdzies o 18tej? czy jest ktos na ten temat bardziej zorjetowny? prosze o pomoc
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~zainteresowana :) [83.24.222.*]
    witam mam pytanie powielajace zreszta reszte pytan zadanych na owej stronce chcialabym uzyskac informacje jaki mniej wiecej jest koszt rozruchu niewielkiego pubu na mazowszu. czy sa to bardzo duze koszta i na co trzeba zwrocic szczegolna uwage? poza tym chcialabym spytac jeszcze o koncesje na sprzedaz alkoholi czy jest ona droga i gdzie trzeba sie zwrocic w jej sprawie? czekam na odpis - agawin1@op.pl
  • o otwieraniu pubu Autor: ~yanush [83.27.189.*]
    może kogoś zainteresuje: www.e-lama.pl410,0,Klimat+tworz%B1+ludzie.html
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~ArchiTomek [83.18.85.*]
    Hej witam Was,

ja również mam zamiar otwożyć Pub, coś na styl zachodni Lounge, więc troche lepszy wystrój, lepsze mebelki, oświetlenie itp. Jestem młodym Architektem, więc wystrój, oraz coniektóre mebelki moge zaprojektować a nawet i zbudować sam. Noo i myślę o tym, by sie nastawić własnie na tą starszą klijentele, powyżej 25, poniewasz szłyszałem juz nie raż, że własnie oni chcieli by wyjść na miasto, ale nie mają za bardzo gdzie, poniewasz wszędzie są tylko młodzi i muzyka techno oraz Hip Hop. Ja bym puszczał wylącznie hity 70tych, 80tych oraz coniektóre z 90tych.
    Ale to co mnie najbardziej męczy jest, to sprawy mafijne... Czy przy
    otwieraniu takiego interessu muszę sie bać że przyjda i rozwalą mi lokal, jak nie zapłacę? Jak się uchronić przed czymś takim...
    Ile to ewętualnie kosztuje, aby zostawili mnie w spokoju??
    Następna sprawa to warjujący goście... Może zatrudnić kelnerów, którzy by mogli samemu raz po raz kogoś wywalić z lokalu, jak zacznie się durnie zachowywać? Lokal tem miał by powstać gdzieś w kujawsko pomorskim, może Bydgoszcz, może Toruń.

Z góry bardzo dziękuję za podpowiedzi, oraz przepraszam za błędy, po długim pobycie za granicą jestem dopiero od paru mieśięcy w Polsce.
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~El Tomasz [81.190.204.*]
    Nie w każdym miescie wg. mnie jest ta mafia , jeżeli ktos z was jest naprawde mocny psychicznie to z nimi wygra sam - ale nie polecam. Ja bym to rozegrał na policji - z tym , że nie w tym miescie tylko w innym..
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~Tomek B. [83.29.116.*]
    Takze mam plan otworzenia Pub'u i zastanawiam sie czy isnieje wziewcie kredytu czy pozyczki teoretycznie nie maąc nic! Załózmy pod zastaw interesu otworzonego za pozyczoną gotórwke!
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~mk-san [212.76.49.*]

Witam !!

Sam jestem ainteresowany założeniem własnego pabu, bądz klubo pabu ;) Niestety gnębią mnie liczne obawy. Ostatnio dużo czytam na temat tego przedsięwzięcia w necie na różnych forach i dowiaduje się ciekawych rzeczy, w pozytywnym i negatywnym znaczeniu.
    Najbardziej co mnie dołuje to problemy haraczy. Jak na moj gust to ciężka sprawa, bo takich namolnych gości raczej chyba trudno sie pozbyć nie płacąc nic i odsyłając z kwitkiem. Najlepiej to samemu miec szerokie plecy, albo kumpli do pomocy, któży są konkretnie zbudowani. Bo kiedy czytam ze takie haracze moga wachac sie od 5 tys. do 10 tys to mi ręce opadają. Przecież taki pab przez pierwszych kilka miesiecy nie zarabia tak naprawde nic. Żeby wyjść na prostą to potrzeba około pół roku, chyba że trafiliśmy w 10 z wyborem lokalu, wystrojem, miejcem i grupą ludzi dla których tak pab ma funkcjonować. Cena takij inwestycji zalezy od wielkości miasta i cen w nim panujacych myśle ze wacha się ona od około 30 do 50 tys. W rachube też wchodzi wielkość pabu. Jeśli się myle prosze o korekte ;)

Dobrą i wskazaną rzeczą jest biznes plan, który w przybliżeniu poda nam koszty jakie poniesiemy. Czyli policzymy wszelakie koncesie (jest podział 3 stopniowy na alkohol w zależności od jego mocy) kontrola sanepidu, która też nieco kosztuje, wspominany ZAIKS, chyba że da sie go jakoś obejść, wyposazenie lokalu (jeśli statrujemy w gołym), czynsz za wynajem, forsa na towar.. i troche w sapasie na nastepne miesiące bo to wkońcu poczatek i nikt nie wiem o istnieniu takiego pabu. Dobrym wyjściem jest jakaś reklama, najlepij skuteczna i tania ;) Mozna zacząć od znajomych by przekazywali dalej ;)

Ja powroce jeszcze do tematu haraczy. Prosił bym o jakieś sugestje i histroje z życia wzięte na ten temat. Mogą mi się przydać i pomuc w podjęciu ostatecznej decyzji związanej zpabem :) Jeśli się tak owi ochotnicy znjadą mogą pisać na moj meil (wtedy bedzie pewność ze to przeczytam)

POZDRAWIAM

mk-san@tlen.pl
    A i jeszcze jedno. Na poczatek najlepiej samemu popracowac w pabie jako barman kelner czy cos na ten ksztalt to tuzo przybliza. No i widzisz sprawe z drogiej strony, jak funkcjonuje i ile sil i wkladu potrzeba. Watro tez spojrzec z perspektywy klienta i jego oczekiwan. Warto tez przlecicec w glowie paby w ktorych sie było i co w nich było do kitu a co was zafascynowło a potem te plusy użyc w swpoim a wad wystrzegac sie jak ognia ;) POZDRAWIAM
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~ewela [193.238.72.*]
    Witam!
    W najblższej przyszłości tez zamierzam otworzyć wlasny pub.Na razie jestem na etapie kupna lokalu, w styczniu zamierzam zacząć remont, no i mam pytanko: czy posiada ktoś informacje jakie warunki musi spełniac lokal aby sanepid sie nie przyczepil?? Albo chociaż jakas stronka z info na ten temat? Chciałabym mieć w menu jakies proste dania typu: zapiekanka, hamburger, frytki, bigos, flaczki itd. no i nie moge znalezc zadnych informacji na temat wymogów sanepidu, a na chwile obecna nie ma czasu aby isc osobiscie do sanepidu. pozdrawiam
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~crash_00 [83.22.96.*]
    w jakich przedziałach cenowych sumują się inwestycje związane z otwarciem ambitnego PUBu [tak w granicach zdrowego rozsądku] to znaczy
    PUBu który masz szanse przetrwać w trudnych dziś czasach kapitalizmu i konkurencji na rynku tej branży,
    PUBu który swoją niepowtarzalnością i nie przesadną oryginalnością zbieże wokół siebie nieulotną klientele,
    PUBu który bedzie dobrze prosperować bez żadnych "obaw o jutro"

konkretniej

PUBu
    z małym Telebimem,
    niewielkim parkietem,

generalnie najważniejszą informacją dla mnie jest przybliżona cena z którą wiąże się otwarcie takiego przecięwziecia

Za odpowiedzi z góry
    DZIĘKUJĘ
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~Rafał "jack" [83.9.245.*]
    mam gotowy lokal na bar/pub 10lat wstecz istnial tam bar, jest to budynek wolnostojacy w centrum miasta Czarna Białostocka z dzialka 1080m2, zastanawiam sie czy go odremontowac i otworzyc bar (bylby bezkonkurencyjny w okolicy,na miasto 11tys mieszkancow jest jeden oddalony od centrum o okolo 1,5km...a drugi jest otwarty od czasu do czasu,mordownia), jakby znalazl sie ktos chetny moge sprzedac budynek,w papierach w urzedzie jest to budynek pod dzialalnosc wlasnie taka :) status nie byl zmieniany bo po co?w srodku kominek,bar,spore dwie sale,mozliwosc adaptacji na sale innych pomieszczen i pietra!!!ciekawy klimat ale do odrestaurowania, jakby byl ktos chetny to mozemy sie dogadac :)
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~agni7 [80.54.238.*]
    Chciałabym się czegoś więcej dowiedzieć o tej działce w Czarnej B. Proszę parę słów na maila
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~retro-art [83.22.38.*]
    w najbliższym okresie pub chciałbym się dowiedzieć jak najtaniej załatwić pozwolenie na sprzedaż piwa,wina ,wódki ponieważ liczę się z kosztami i jak to długo się załatwia i gdzie.dzięki
  • Re: jak otworzyc pizzerie Autor: ~mikael1979 [83.249.112.*]
    co potrzebaay ruszyc
  • Re: jak otworzyc pizzerie Autor: ~irishbusted [80.54.254.*]
    mikael1979 Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > co potrzebaay ruszyc

jesli masz juz pomieszczenie to powinienes isc od razu do sanepidu i spytac sie czy wogole ci dopuszcza ten lokal . wez ze soba mapke posesji . przy okazji dowiedz sie co tam bylo wczesniej , w tym pomieszczeniu , jesli pizzeria czy restauracja to luz a jesli nie bylo czegos takiego tylko np sklep z ciuchami to bedziesz pewnie musial zrobic projekt lokalu u projektanta czyli okolo 2000 zl . to oczywiscie jeszcze zalezy od metrazu itp.
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~dzop [217.173.176.*]
    www.twoja-firma.pl/forum/read.php?3,314,page=1
    www.gazetaprawna.pl/akcje/firmatvn24/firma_w_tvn24_20050116.htm
    www.prace.sciaga.pl/17267.html
    www.praca.korba.pl/swiat_kariery/1,13357,2163,art.html

pozdrawiam
    a'propos haraczu...może to nieuniknione...ale ja bym zrobił w ten sposób....uderzyłbym do cbś-u na samym początku i zapytał jak mogą mi pomóc,oczywiście instalacja kamer
    druga opcja:
    w pokoju szefa(na zapleczu)...jakś ukryty mikrofon....
    zawsze nosić przy sobie dyktafon
    jak padnie słowo "haracz" albo pokrewne---na następnym spotkaniu pokazałbym nagranie --- ryzykowne---ale jest sposób na zaszachowanie (tylko, żę haraczowcy już się nauczyli...i raczej tego słowa magicznego nie użyją)
    trzecia opcja:
    wynajęcie ochrony---tylko że gdzieś czytałem....że kolesiowi, który wynajmował ochronę...wychodziły te same koszty co haraczu
    ochrona nie wpuszczająca karków i stosowna info przy lokalu....Wiadomo...twooj lokal---nie musz wszystkich wpuszczać
    czwarta opcja:
    karty klubowe---wstęp dla klubowiczów
    ale przed rozpoczęciem działalności poinformowałbym właśnie policję...najlepiej to CBŚ....
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~kamcioch [193.110.231.*]
    Zdziwiłem się, że chcecie otwierać pub za tak małe kase. Z moich obliczeń wynika, że aby otworzyć pub w centrum miasta np. Gdynia (bo według mnie tylko tam się opłaca)trzeba na starcie zaiwestować 100 120 tys. zł.!!!!
    moje pytanka to:
    1. ile m2 mają wasze lokale??
    2. jak wyglada sprawa z przygotowywaniem drobnych posiłków (hamburgery, kebeby itp.) Czy trzeba mieć do tego jakeś extra pomieszczenie "robocze" (socjalne itp.)
    3. jaki u was wychodzi z kosztem montażu klimy?? Bo to jest podstawa w pubie??!!!
    WITAM!

Pracowałem w dwuch pabach i w zadnym klimy nie bylo. Do kolejnych dwoch czesto chodz i tam tez klimy nie bylo. Jedyne co zauwarzylem to wentylacja dosyc dobrze rozbudowana. Mysle ze to powino wystarczyć. Bo same urzadzenia do klimatyzacji kosztuja spore pieniadze. Taka rozbudowana wentylacje wydaje mi sie ze kazdy domowy majster potrafil by zrobic zasiegajac wczesniejszej wiedzy w interneci BO INTERNET TO kopalnia wiedzy i informacji !!!!!!!!
    Wymogi co do sanepidu i ppoż mozna znalesc w rozporzadzeniu o hotelach i klasyfikacji, chyba jak dobrze pamietam obejmowala i restauracje i paby.
    Propo klimy to przypomnailo mi sie ze chile robilem w pizzeri w kotrj w lato bylo piorunsko goraco (bo wiadomo piec) i zadnej klimy tam nie bylo tylko jakis nedzny nawiew czy taki durzy pochlaniacz powietrza z kominkiem w dachu. Jedynym wspaniałym miejscem byłą chłodnia :P

Ostatnio troche sie za cenami rozgladalem tak pod zwykły pab wypozarzenie, wynajem itp itd.
    Krzesełeka: ciekawy wzor i wyglad znalazlem w necie za 80zł 1 szt.
    przydało by się tak przynajmniej z 25-30 na poczatek
    tez ilosc zalezy od posiadanej powierzchni
    wiec koszt krzeseł to ok. : 2 400 zł
    stoliki: pasujace kolorystycznie do krzeseł w cenach 75-85
    przydało by się tak z 10-12 (po 2-3 krzesla przy stoliku)
    Koszt cos w granicach: 1 020 zł
    Kontuar: mozna samemu cos zmątowac z itonga, cegły bądz pustaka i na to
    jakiś blat zamówiony siknąć. Myśle ze koszt kolo 1,5 - 2 tyś.
    Widziałem gotowy kontuar cos w granicach 2,5 tyś
    krzesłą barowe: mozna kupic 3-4 sztuki do postawienia przy kontuarze
    sztuka kosztuje miedzy 200 - 300 zł
    Cały koszt zatem 1200
    Szafki, pólki: poprostu jakies meble do trzymania szkła. Na poczatek
    mysle ze 3 sztyki jakis wiszacych szafek + jeden wiszacy
    regalik z połkami i lustrem w środku starczy.
    Koszt: szafki z 700-800zł + 300zł lustrzany regali
    daje 1 100zł
    Wyposarzenie kazdy kupoje na swoj gust i zapotrzebowani, wiec ceny tez mogą być znacznie rózne od tych sugerowanych przezemnie.
    Wszystko zalezy jakiej klasy to bedzie pab, czy to moze przypadkiem nie bedzie restauracja. Na jaki przedział wiekowy bedzie ukierunkowany nasz pab, na taki wystroj bedziemy sie kierowac. Młodzi za duzo nie oczekuja, chca by był klimat zeby bylo miło i nie standardowo. Pab ktory ostatnio odiwedzam na scianie miał mometami gole cagly (tak wykute) a na tym maski od samochodów, ciakawie to wygladało :)
    Lecimy z kosztami dalej
    jakias lodowka - chlodziarka: mozna uzywana albo nwoke sztuke
    nowka to wydatek hmm gora 2 tys no chyba
    ze to ma byc jakis kombajn. Choc nie wiem
    jak sie prezentuje cena tych ze szklanymi
    dzwiczkami. Ale chyba taka lodwke moza w
    dzierrzawe od np coli wziąc.
    jaks mikro fala : 400 zł coby np frytki grzac ;)

Jezli lokum nie ma umywalki i kranu to trzeba zakupic. Rzecz jasna.
    Wielkosc nakładu duż zależ tez od lokalu w ktorym zamierzamy coś otwirac. To chyba kazdy zdaje sobie z tego sprawe. Jesli ma terakote to odpada nam koszt jej kladzenia. Jeli ma juz po mątowane sanitarne elemety tylu umywalki kible to kolejny wydatek odpada.
    A taki m2 terakoty o przyjemnej brazowatej barwie mozna juz za jakies 30 zł kupic
    Napewno trzeba liczyc koszt farb do malowania, chyba ze kolorystyka nam odpowiada.
    Jak mowie bardzo duzo zalezy od lokalu wynajmowanego, bądz posiadanego. BO jesli jest w miare okej to koszty zwiazane z remontem beda niewielkie dochodzace powiedzmy do 2tys gora 4 tys zł Typu malowanie, ewnetualne gipso scianki, jakies oswietlenie, lustra oabrazy...
    Koszta wentyalcji to koszt blaszanych elemetów rekawó tej wentylacji.
    To musze sparawdzic ile sobie za to liczą bo nie wiem zupelnie.

Im wiecej rzeczy w pabie/ barze zrobimy sami tym mniej zapłacimy za robocizne. To powinno sie brac pod uwage. Robiąc samemu koszty modernizacji mozna zmniejszyc o 1/3 a czasem przy solidnym oszczedzaiu nawet o połowe. Fachowcy teraz sobie licza :(

Wynajem w wawie za metraze 80-120 m2 za miesaic placi sie od 3 do 6 tys.
    Z pewnosci mozna i wiecej :) wszystk ozalezy od lokazlzacji. W centrach handlowych za wynajem palci sie potforne pieniadze... ale np takie podpiwnizenia bloku, albo jakiejs kamienicy wychodzi dosyc tanio... Trzeba sie poprstu mocno zakrecic. Im wiecej bedziecie sie krecic i szukac tym wiecej fajniejszych i tanszych ofert znajdziecie.
    Mysle ze w granicach 8-10 tys uda zalatwic sie nam wszystkie urzedowe sprawy typu sanepid, koncesaj, ppoż, gus, itp. KONCESJE wydaje urzad gminy i to o n ustala cene ale cos chyba w okolicachc 2 tys PAmietajcie sa III stopnie koncesji 1 - alkocol do 4% z kawalkiem czy tam 5% 2 - od 5% do 14% (czyli wiekszosc win) i 3- ponad czyli wodki i inne takie spirytusy :P ;) Kazdy stopien ma inna cene rzecz jasna.
    Kupno towaru myzle ze na poczatk ze 1 tys - 1,5 Nie ma co sie oblawiac bo nie wiadomo czy towar zejdzie... Wiadomo poczatki, mało klientow ;)

+/- jakies 5 tys na drobne wydadki ;)
    Krzdy pewnie sobie jeszcze coś na wsóe upodobanie cos dozrzuci cos zmieni i to normalnie... Moze uwzględni cos co ja pominołem...
    Wiec wydaje mi sie ze w 50 tys. powinnismy sie wyrobic nie przesadzajac zbytnio...
    Jak mowie, kazdy tworzy pod swoje gust upodobanie i wizje czym bardziej wymodzone tym drorzej im blizej centrum usytuowane tez wynajem dorzszy... czym wiekszy metraz - dorzej ... ;)

POZDRAWIAM

Z ciekawymi pomyslami propzycjami i chęcia opieorzenia mnie za cos
    w czym sie myle serdecznie zaprasam na miela
    mk-san@tlen.pl (to 100% ze odczytam wiadomosc) bo tu zagldam "raz na rok" mówiac przysłowiowo :)

raz jeszcze POZDRAWIAM i rzycze powodzenia

Ps. Niektore osoby powinny poruszyc swoja wyobraźnie i wizualizacje, bo często padają pytania na ktore stosunkow łatow mozna odopwiedziec grzebiac sobie w necie albo tez na zdrowy rosądek.
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~sasza [194.24.244.*]
    mam ok 60 tys. zł kapitału i chcialbym otworzyc pub.upatrzylem juz lokal ale jest on spory i dzierzawa wyniesie ok 5 tys zl miesiecznie.oprocz tego musialbym zainwestowac w wystroj,naglosnienie itd. czy wystarczy mi pieniedzy??jest ktos kto prowadzi tego typu dzialalnosc?
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~superpio [83.6.218.*]
    Zrobienie biznesplanu powinno ci dac odpowiedzi na wszystkie twoje pytania. Sa firmy ktore to robia. to pierwsza czynnosc od jakiej powinienes zacząc myslenie o pubie.

Nikt ci nie jest w stanie okreslic kosztow zwiazanych z wystrojem i aranzacja, adaptacja i remontem lokalu, poniewaz po nie wiadomo co chcesz zrobic (mordownie robi sie inaczej niz elegancki pub i inne sa koszty), w jakim masz stanie lokal (wentylacja, adaptacja), jaka chcesz miec oferte dla klientow ( koncerty, projekcje filmow, karaoke, itd) jaki wystroj chesz zroboc ( skorzane sofy, drewniane stolki i lawy).

I najwazniejsze... REKLAMA ... na wszystkie mozliwe sposoby

Pozatym co znaczy spory??

Za 60k majac troche wolnego czasu, znajomych architektow, checi do tworzenia i pojecia o stylistyce powinienes dac rade. Licz sie ze przez pierwsze min 3 miesiace moze byc bardzo cienko, dodatkowo jak otworzysz ok maja/czerwca i nie masz ogrodka to do wrzesnia musisz miec kase by sie utrzymac z wlasnych pieniedzy, bo na klientow nie masz co liczyc...
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~anusia [82.139.8.*]
    Witam wszystkich czytelników. Jeśli ktoś mogłby udzielic mi rady na temat oszacowania rachunku zyskow i strat zakładania pubu to bylabym bardzo wdzięczna. Pisze wlaśnie biznes plan na temat zakladania pubu na zaliczenie przedmiotu i cięzko mi to idzie.:( Z góry dziekuje. Pozdrawiam cieplutko.
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~Draca [83.18.160.*]
    Witam,mam zamiar otworzyć pub z parkietem.I nie wime od czego mam zacząc tyle tych spraw..Czy ktoś mógłby napisac jak zaczac?Co jest najważniejsze?pozdrawiam
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~chris [62.253.128.*]
    Mam takie male odnosnie wlasnie pubow i im podobnych.otorz bylem zaintersowany otworzeniem pubu z bilardem i dobrymi przekaskami.Mam ok 30 000zl a moje pytanie jest takie
    1.Czy oplaca sie otwprzyc pub w miasteczku ok 7000 ludzi gdzie jest duza konkurencja?
    2.Jakie koszty poniosl bym w przyblizeniu zwiazane z otwarciem pubu?
    3.Jak ryzykowne jest otwarcie pubu w polsce?
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~misia27 [81.168.226.*]
    Chcemy w czworke zalozyc biznes to by byla spólka i bedziemy sie starac o dotacje.
    2 osoby sa bezrobotne mieszkaja w dwoch roznych miastach i beda sie starac o pieniadze z Urzedu Pracy. Czy jest mozliwosc otrzymania tych pieniedzy na ten sam biznes plan, tym bardziej ze to bedzie spolka? Trzecia osoba jest studentka, ktora mogla by sie starac o dotacje z Uni (program 2.5). Czy jest szansa zeby ja otrzymala? Czwarta to osoba pracujaca ktora tez chciala by sie starac o jakas dotacje ( chyba program 2.5). Nie wiemy czy wszyscy mozemy sie o nie starac czy to ma zalawtiac jedna osoba? Czy wogole jest szansa otrzymania tych wszystkich dotacji?
    Mamy zamiar otworzyc pub (lokal 280mkw) i nasz biznes plan ( minimum 50 tys bez robocizny) pochlonąl by wszystkie te dotacje i tak pewnie by było to za mało.
    O jakie mozemy sie starac dotacje?
    Proszę o pomoc.
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~maciejk [83.20.172.*]
    Marunjo Napisał(a):
    > Chcemy z żoną otworzyć pub.Pomysł trochę
    > "życzeniowy" bo nie mamy ani za dużo kapitału ani
    > doświadczenia (za to sporo pomysłów i zdrowego
    > rozsądku :-).Poradźcie jak sie do tego zabrać i
    > gdzie moga być ukryte pułapki.

• Re: jak otworzyć pub? Autor: ~xxx [83.7.12.*]
    Tego jeszcze nie było ! Sponsorowanie działalności gospodarczej !
    I przy okazji : Dziecko, jakim cudem zdałaś maturę z takimi błędami ortograficznymi ?
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~Amberto [83.7.242.*]
    witajcie!
    ludzie dobrej woli pomocy:)!!!
    mieszkam w 20 tyś mieścinie, chce otworzyc fajny pub, lub mały klub. wiem że to wypali bo tutaj jest kilka podrzędnych knajp a ludzi narzekajacych na brak miejsca do zabawy jest całe mnustwo.
    Atuty to:
    1. właśnie mnustwo młodych ludzi, którzy nie mają gdzie wyskoczyc chociazby na piwo
    2. dobra lokalizacja
    3. zawsze marzyłem o własnej knajpie!
    problemy to:
    1. brak doswiadczenia w prowadzeniu takiego biznesu, a przede wszystkim brak kontaktów z fachowcami, którzy właśnie tworzą takie miejsca "od zera" i mogliby mi pomódz.
    2. brak kapitału.
    jak wyglada sprawa z kredytowaniem, dopłatami z unii?
    czy ktoś wie cos na ten temat?

proszę o kontakt!
    z góry baaadzo dziekuję
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~orthodox [83.19.54.*]
    Witam wsztsystkich na FORUM.
    Zamierzam otworzyć PUB i proszę WAS dobrzy ludzie o wsparcie :)
    Mianowicie jeśli ktoś z was ma jakieś informacje które by mi się przydały przy tworzeniu biznes planu, bądz zna jakieś miejsce gdzie można by otworzyć pub (tylko Częstochowa i okolice) bardzo proszę o pomoc.

Dozgonnie wdzięczny
    ORTHODOX
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~Kaska [83.25.229.*]
    hahahha....sponsor na otwarcie pubu----powodzenia mloda:)
    ale najpierw powinnas pocwiczyc pisanie, hmmm...mysle ze przy twoim stanie wiedzy nawej jak znajdziesz sponsorów:) to twoj pub dlugo na rynku nie bedzie
    pozdrawiam i zycze powodzenia
  • Re: jak otworzyć pizzerie ? Autor: ~Evi Woźniak [83.28.224.*]
    no cześć chciałabym wiedzieć co trzeba zrobić żeby otworzyć pizzerie?
  • Re: jak otworzyć pizzerie ? Autor: ~natalia [89.228.64.*]
    Evi Woźniak Napisał(a):
    > no cześć chciałabym wiedzieć co trzeba zrobić żeby
    > otworzyć pizzerie?
    >mam juz kucharza
    tylko niemoge znalesc lokalu bo wszysko zajete
    jak mozna sie dowiedziec czy nie rerzygnuje ktos z pomieszczenia
    TAK ISC PROSTO DO KOGOS I SIE SPYTAC CZY NIE BANKRUTUJE??
    TROCHE GŁUPIO POZDRAWIAM PROSZE O POMOC
  • Re: jak otworzyć pizzerie ? Autor: ~lucyna [212.160.151.*]
    Evi Woźniak Napisał(a):
    > no cześć chciałabym wiedzieć co trzeba zrobić żeby
    > otworzyć pizzerie?
    >

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Chcialabym dowiedziec sie jakie formalności musze wykonać w kierunku otworzenia pizzeri i jakie sa to koszty. Może znajdzie sie ktoś kto pomoże mi w tych kwestiach. Poza tym interesuje mnie wszystko z tym związane tzn. kredyty,koncesje, reklama. Jeśli ktoś może mi pomódz prosze o meila!! Mile widze też opinie innych właścicieli pizzeri.
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~Łukasz [83.31.43.*]
    Witam wszystkich na forum. Prosiłbym o pomoc!!! Ma może ktoś zrobiony biznes plan bo nie wiem od czego zacząć. Bardzo bym prosił o pomoc. Serdecznie Pozdrawiam!!!!!
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~Łukasz [83.31.43.*]
    Witam wszystkich na forum. Prosiłbym o pomoc!!! Ma może ktoś zrobiony biznes plan bo nie wiem od czego zacząć. Bardzo bym prosił o pomoc. Serdecznie Pozdrawiam!!!!!
  • jak otwozycsklep i jak zalatwic kredyt? Autor: ~murzynna [81.15.213.*]
    potrzebuje kredyt na otwarcie sklepu z pasmanteria i dodatkami
    jak to zalatwic
    obecnie mam zatrudnienie na pol etatu
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~baca [83.23.64.*]
    ile kosztuje koncesja
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~baca86 [83.23.63.*]
    chciałbym otworzyć pub. ile to kosztuje. ile koncesja? gdzie warto otworzyć?
  • Re: jak otworzyć pub? Autor: ~krzysztof<> [83.15.9.*]
    mam pytanie chce otfożyć pub w biesku białej i nie wiem jak co czeba zrobić jakie zezwolenia czeba mieć i żeby sanepit to odebrał ile kasy czeba żeby to rospoczonć bo luci jest cała masa jak to wszystko czeba poprowadzić bo bardzio chce otwożyć taki mały interes?? Słyszałęm o dotacji z uni i byłem sie pytać ale ja jakoś nie rozymie tego co mi dali na karce wienc prosze o jakomś pomoc Zgury dzienkuje