• Re: Fala A, czy już fala C w IV fali trendu głównego? - wątek weekendowy Autor: ~cercio [83.3.199.*]
    No i masz przegwizdane teraz bo się sprzeciwiłeś dwóm weteranom,którzy mieli cynk wiedzą na 100%,że bessa zaczęła się w lipcu a nie w październiku.
  • Re: Fala A, czy już fala C w IV fali trendu głównego? - wątek weekendowy Autor: maciej_z_krakowa [83.14.5.*]
    a kiedy był szczyt indeksu cercio??? Ty już sam nie wiesz co piszesz.
    Lagos chyba się zwyczajnie pomylił pisarsko ze startem fali A czyli zrobił literówkę.
    Chyba Cie zabolało, że lagos dopuszcza scenariusz w którym trwa obecnie fala B.
  • Re: Fala A, czy już fala C w IV fali trendu głównego? - wątek weekendowy Autor: lagos [83.29.34.*]
    Macieju to nie błąd tylko wynik obserwacji już wiele razy o tym pisałem
    pozdrawiam
  • Re: Fala A, czy już fala C w IV fali trendu głównego? - wątek weekendowy Autor: ~cercio [83.3.199.*]
    Ja już nie mam sił do Ciebie.Na moje oko masz już chyba 80 lat i trudno ci po prostu przyswajać wiedzę.Poczytaj sobie o fali 5 załamanej,która nie przebija szczytu fali 3 a która świadczy o mocnej słabości rynku.To,że był szczyt w lipcu nie oznacza końca bessy.Tak samo jest z opisywaną przeze mnie falą II,która jest korektą płaską rozszerzoną (niektórzy opisują jako korektę pędzącą) i potrafiła wychodzić powyżej szczytu fali I.

http://www.eksportuj.pl/artykul/pokaz/id/2223/strona/1/Edukacja/teoria-fal-elliota-oraz-liczby-fibonnacciego

Fala 5 - Euforia:

Powrót do wzrostów przynosi za sobą często irracjonalny optymizm i wiarę w szybki zysk. Szerokim strumieniem płynie kapitał niedoświadczonych inwestorów oraz spekulantów, którzy pragną wykorzystać rozhuśtany emocjonalnie rynek. Wśród zwolenników teorii fal istnieją dwie szkoły jedna akceptuje załamane fale piąte, które nie wychodzą ponad szczyt czwartej fali (tutaj jest błąd moim zdaniem bo powinno być napisane,że ponad szczyt fali trzeciej) oraz druga, która nie akceptuje tej prawidłowości.

http://www.eksportuj.pl/artykul/pokaz/id/2223/strona/3/Edukacja/teoria-fal-elliota-oraz-liczby-fibonnacciego

Korekta pędząca rozpoczyna się od fali A składającej się z trzech lub pięciu podfal, fala B jest dłuższa od fali A i przebija niedawno utworzony szczyt, mimo to jej struktura wewnętrzna jest trójfalowa, co w dużym stopniu pomaga zidentyfikować korekcyjny charakter ruchu. Fala C składa się z pięciu fal i jest krótsza od fali B.

Macieju,ja będę miał więcej szacunku do Ciebie jak nie będziesz takim nadętym bufonem i będziesz próbował się czegoś wspólnie ze mną nauczyć (ja cały czas się uczę i będę się uczył bo człowiek do końca życia się uczy) a nie tylko przekonywał mnie i innych,że tylko Ty i Emeryt macie rację.
    Macieju,sam pisałeś w lipcu,że nadchodzi fala B,która może przebić poprzednie szczyty czyli sam niechcący wskazałeś korektę pędzącą.Teraz rozumiesz?
    Jak dobrze przeczytasz co napisał Lagos to zobaczysz,że napisał o tym,że jeśli fala B jest od lipca to będzie to oznaczało,że jesteśmy po wielkiej V fali a przecież Ty się upierasz,że jesteśmy w fali IV wchodzącej w skład wielkiej III,która jeszcze trwa.Czyli sam sobie przeczysz,rozumiesz?
    Trochę pokory,nie ma ludzi nieomylnych.Ja tez mogę się mylić ale nie upieram się,że tylko ja mam rację.
  • cercio - zobacz wykres WIG Autor: maciej_z_krakowa [83.14.5.*]
    a nie w20. Ostatnia 5 fala w fali "3" trwała od 06.2006 do 07.2007 i można ja rozpisać na 5 podfal a na dodatek wykres tej fali ułożył się w wielki klin zwyżkujący. I wg mnie ta 5 fala w fali "3" została dograna do końca i nie uległa załamaniu.
    Po tak długiej i szerokiej fali "3" nie ma nic dziwnego w korekcie A-B-C (5-3-5).
    Jak do tej pory nie widać na wykresie WIG wyraźnej fali B - czyli jest przed nami.

Co do szacunku - bufonie cercio, wybacz ale Twoja nadętośc i protekcjonalny ton wszechwiedzącego poszukiwacza prawdy, sprawiają, ze odpisuje na Twoje posty z niechęcią i przymusem. Nadal nie mogę zrozumieć na jaki rozwój wydarzeń stawiasz i co prognozujesz. Jedyne co zrozumiałem, to to, ze się nie zgadzasz ze mną i emerytem, choć on wyraźnie napisał, że nie czuje się specjalistą od fal.

W Twoim rozpisaniu fal nie ma fali B, a fala B jako dynamiczna wzrostowa korekta, mylona przez wielu z początkiem nowej fali impulsu wzrostowego, jest nieodzowna do powstania destrukcyjnej fali C.

I jeszcze jedno, fale elliota na rynkach młodych ( a nasz taki jest) są bliższe pierwotnej teorii (czyli impuls 5 falowy a korekta 3 falowa A(5)-B(3)-C(5)) ze względu na młodość rynku i brak wielu mechanizmów i możliwości oferowanych przez rynki rozwinięte.

• Re: Fala A, czy już fala C w IV fali trendu głównego? - wątek weekendowy Autor: lagos [83.29.34.*]
    Za moją wersja rozpoczęcia się fali A przemawiają
    1. wig 20 właśnie wtedy ustanowił szczyt
    2 nasdaq właśnie wtedy ustanowił szczyt
    3 hangseng właśnie wtedy ustanowił szczyt
    A wiele indeksów w 5 fali przybrały formację klina lub 5 fala się załamała i dlatego niektóre wykresy mogą sugerować rozpoczęcie fali A lipcu
    Lecz trzeba pamiętać że fala 5 często się załamuje lub przybiera formację klina
    pozdrawiam
  • Re: Fala A, czy już fala C w IV fali trendu głównego? - wątek weekendowy Autor: ~marek z krakowa [83.7.164.*]
    pomylkowo wpisalem zamiasta FALA C fale B OBECNIE jestesmy w fali C podfala 3 Dno okolo1850 . hosse licze od 2001 . dno fali 4 =1850 .fala A = fali C =1835 .[WIG 20] . PO ZA TYM dalej sa chetni do sprzedarzy . fundusze zmniejszaja aktywa .
  • Re: Fala A, czy już fala C w IV fali trendu głównego? - wątek weekendowy Autor: ~RL [83.15.100.*]
    Przepraszam, że się wtracam jako laik w sprawie. Wszyscy piszą, że fala A bessy powinna składać się z 5 fal. I jest problem, bo z wykresu wynika jasno, że tych 5 fal mamy za sobą, a nijak nie wychodzi z wykresu fala korekcyjna B. W jednej z książek dot. teorii fal Eliotta przeczytałem, że jest wiele wyjątków od reguł, które on określił, niekiedy główna fala trendu (w tym wypadku fala A bessy ) może liczyć 9 a nawet 11 fal. Czy coś pomyliłem? Jeśli nie, to pewnie jeszcze fala spadkowa A pokaże swoje ciemne oblicze.
  • Re: Fala A, czy już fala C w IV fali trendu głównego? - wątek weekendowy Autor: ~romanaxa [77.253.253.*]
    W sprawie fal i teorii Eliota ekspertem jest Maciej z Krakowa.Obserwuje jego posty.Gość zna temat.N.p przewidzial ruch na MCI celnie w 100%
    Rodzajów fal jest tyle,że zawsze można sobie coś dopasować ale trudno przewidzieć jak będzie w przyszłości.Można jednak z dużym prawdopodobieństwem określić jaki będzie trend.Dlatego np jak się grube ryby zorientowały,że jest bessa to przerzuciły się np na ropę,na kontrakty na indeksach,na obligacje (obecnie,po ropie;po obligacjach znowu będą akcje i nowa hossa).Dlatego podziwiam tych,którzy obecnie walczą z trendem i tracą kasę bo dopóki nie wróci kapitał na naszą giełdę to nic nie zrobimy.
    Dlatego też uważam,że fala B była w okresie marzec/maj bo wtedy (pod koniec lutego) inwestorzy zorientowali się,że na 100% jest bessa i podczas podbitki w ramach fali B bezpiecznie opuścili naszą giełdę i przerzucili się na ropę (była wtedy po około 100$) aby zarobić około 50%..Drobni inwestorzy (ci co nie mają pojęcia o falach i dali się nabrać na zwykłą korektę i powrót hossy) nakupowali akcji na podbitce do około 3100pkt i zostali z akcjami.Następnie wystąpił brak popytu na akcje (bo grubasy i fundusze siedziały na ropie i nie było już kapitału na GPW) i zjazd jajami po brzytwie w ramach rozpoczętej fali C.
    Teraz mamy sytuację podobną czyli sprzedaż kontraktów na ropę w lipcu po cenach powyżej 140$ i opuszczenie rynku ropy i przerzut na obligacje (mamy obecnie od lipca hossę na rynku obligacji,fundusze inwestujące w obligacje mają stopy zwrotu ponad 10% miesięcznie).W pewnym momencie grubasy opuszczą rynek obligacji i przejdą znowu na akcje.Wtedy,gdy my będziemy już dogorywać w ramach kończącej się fali C.

Jak zwykle zaznaczam,ę to jest tylko moja teoria i jak zwykle zaznaczam,że mogę się mylić.Chętnie przeczytam sensowne komentarze,również te krytykujące.
    przychylam sie do twojej teori jest sensowa
    a czy mamy falę b czy c przekonamy sie już wkrótce jeśli przebijemy ostatni dołek
    to 100% jesteśmy w fali c i nie będzie sensu się upierać że jest inaczej
  • Re: Fala A, czy już fala C w IV fali trendu głównego? - wątek weekendowy Autor: maciej_z_krakowa [89.171.105.*]
    Dnia 2008-09-14 o godz. 19:40 lagos napisał(a):
    > przychylam sie do twojej teori jest sensowa
    a czy mamy
    > falę b czy c przekonamy sie już wkrótce jeśli przebijemy
    > ostatni dołek
    to 100% jesteśmy w fali c i nie będzie sensu
    > się upierać że jest inaczej

albo kończymy falę A. Niewielkie pokonanie dołka z lipca 2008 może oznaczać dokończenie fali A. Wówczas dołek lipcowy byłby dołkiem 3 podfali w ramach fali A.
  • Re: Fala A, czy już fala C w IV fali trendu głównego? - wątek weekendowy Autor: maciej_z_krakowa [83.14.5.*]
    Dnia 2008-09-14 o godz. 17:43 lagos napisał(a):
    > Za moją wersja rozpoczęcia się fali A przemawiają
    1. wig
    > 20 właśnie wtedy ustanowił szczyt
    2 nasdaq właśnie wtedy
    > ustanowił szczyt
    3 hangseng właśnie wtedy ustanowił szczyt
    > A wiele indeksów w 5 fali przybrały formację klina lub 5
    > fala się załamała i dlatego niektóre wykresy mogą sugerować
    > rozpoczęcie fali A lipcu
    Lecz trzeba pamiętać że fala 5
    > często się załamuje lub przybiera formację klina
    > pozdrawiam

kluczowym jest oznaczenie fal przed rozpoczęciem spadków. Ja potrafię rozliczyć zwyżkę 06.2006 - 07.2007 na pięć podfal na WIG (wykres tygodniowy). Dlatego uznaję za szczyt poziom 67 773 na WIG i tam rozpoczęcie fali A. Używam WIG-a (a nie WIG20) bo opisuje cały rynek i jest od zawsze. Pozdrawiam

Macieju,czy nie zauważyłeś,że Lagos również opisuje wig a nie wig20?
    Skoro posiadasz tą umiejętność rozpoznawania fal to otwórz sobie wykres wig tygodniowy i popatrz na 5 podfal wzrostowych w ramach 5 fali wzrostowej załamanej od sierpnia do października:
    1 podfala 17.08-31.08
    2 podfala 31.08-07.09
    3 podfala 07.09-21.09
    4 podfala 21.09-28.09
    5 podfala 28.09-12.10

Jak widzisz wystąpiło 5 fal wzrostowych.Jeśli nadal tego nie rozumiesz to znaczy,że jesteś niereformowalny.
    Dnia 2008-09-14 o godz. 19:47 ~cercio napisał(a):
    > Macieju,czy nie zauważyłeś,że Lagos również opisuje wig a
    > nie wig20?
    Skoro posiadasz tą umiejętność rozpoznawania fal
    > to otwórz sobie wykres wig tygodniowy i popatrz na 5 podfal
    > wzrostowych w ramach 5 fali wzrostowej załamanej od
    > sierpnia do października:
    1 podfala 17.08-31.08
    2 podfala
    > 31.08-07.09
    3 podfala 07.09-21.09
    4 podfala 21.09-28.09
    5
    > podfala 28.09-12.10

Jak widzisz wystąpiło 5 fal
    > wzrostowych.Jeśli nadal tego nie rozumiesz to znaczy,że
    > jesteś niereformowalny.

cercio ale dlaczego od sierpnia skoro dołek wystąpił w czerwcu?????????
    5 falka w "3" trwała od 06.2006 poziom 34768
    do 07.2007 poziom 67 773
    rozpisanie falek
    1. 34 738 - 46 194
    2. 46 194 - 42 059
    3. 42 059 - 56 029
    4. 56 029 - 49 871
    5. 49 871 - 67 773

Ja nie dodam, że skoro tego nie widzisz, to jesteś....(wpisz dowloną ze swojego arsenału obelg), ponieważ możliwości jest wiele, a załamań fal szukamy wówczas, kiedy nie można wyznaczyć normalnego porządku.

Od sierpnia 2007 do października 2007.Czy ty w ogóle czytasz te wypowiedzi ze zrozumieniem?
    Macieju ja również opieram się na wig a nie wig20 lecz trendy światowe trzeba brać pod uwagę.
    Bo na wigu nie grają tylko krajowi inwestorzy lecz prawie cały świat który inwestuje równolegle na kilku giełdach świata .
    pozdrawiam
    A teraz należałoby się pomodlić aby moja teoria się sprawdziła bo jak mamy falę B to będziemy mieć armagedon i zjazd wig do poziomu dawno zapomnianego.Wielu z forumowiczów mogłoby wtedy nie doczekać kolejnej hossy.Także trzymać kciuki!!!
  • Re: Fala A, czy już fala C w IV fali trendu głównego? - wątek weekendowy Autor: ~zen [90.129.76.*]
    poczatek nowej hossy wiosna 2010 roku

pzdr
    Do lagosa
    Nie wiem czy czytałeś moje rozpisanie fal ale mam nadzieję,że nie będzie to bessa korygująca wielką falę V.Dlaczego?Dlatego,że tak jak pisałem fala II była falą płaską rozszerzoną a zgodnie z regułą zmienności fal skoro fala II była płaska to fala IV powinna być krótką dynamiczną.Jak popatrzysz na wykres to można zobaczyć,że fala 2 trwająca od 09.2003 do 11.2003 (należąca do fali III trwającej od 07.2002 do 10.2007) jest jakby "miniaturą" fali II trwającej od 03.1994 do 07.2002,natomiast fala 4 trwająca od 07.2007 do 08.2007 (należąca do tej samej fali III) jest jakby "miniaturą" obecnej fali IV czyli krótka,dynamiczna.Co o tym myślisz?
    Macieju,napisałeś:

W Twoim rozpisaniu fal nie ma fali B, a fala B jako dynamiczna wzrostowa korekta, mylona przez wielu z początkiem nowej fali impulsu wzrostowego, jest nieodzowna do powstania destrukcyjnej fali C.

No to przeczytaj sobie to co napisałem na samym początku:
    Teraz są dwa warianty
    1.Fala A trwała 10.2007-03.2008 (podfala 1 15.10.2007-27.11.2007
    podfala 2 27.11.2007-12.12.2007
    podfala 3 12.12.2007- 22.01.2008
    podfala 4 22.01.2008- 19.02.2008
    podfala 5 19.02.2008- 17.03.2008)
    Fala B trwała 17.03.2008-15.05.2008
    podfala a 17.03.2008 - 08.04.2008
    podfala b 08.04.2008- 24.04.2008
    podfala c 24.04.2008 - 15.05.2008
    Fala C trwa od 15.05.2008 do dzisiaj
    podfala 1 15.05.2008 - 16.07.2008
    podfala 2 16.07.2008- 31.07.2008
    podfala 3 31.07.2008- trwa nadal
    2.Wariant to wariant emeryta giełdowego

Czy do ciebie nie dociera,że fala B jest dynamiczna jeśli cała bessa jest płaska i wtedy może dojść do poprzedniego szczytu a w bessie dynamicznej możesz nawet nie zauważyć fali B?

Czy do ciebie nie dociera,że fala B
    > jest dynamiczna jeśli cała bessa jest płaska i wtedy może
    > dojść do poprzedniego szczytu a w bessie dynamicznej możesz
    > nawet nie zauważyć fali B?

Cercio, jednym słowem tylko Ty masz rację i kropka. Skoro do Ciebie nie docierają żadne ale to żadne odmienne od twojej interpretacje FE na GPW, to po jaką cholerę wogóle wdajesz się w dyskusje? No po co??????
    Stwórz jedynie słuszną wersję "cercio ma zawsze rację: - inni to debile i kretyni a na dodatek nic do nich nie dociera, są niereformowalni i ogólnie nic nie umieją, nie uczą się i są debilami.
    Koniec tej bezsensownej dyskusji.
    Mędrcze,chętnie wysłuchałbym twojej krytyki,gdyby była mądra i mogła w jakiś sensowny sposób podważyć moją teorię.Wtedy przeanalizowałbym to i może coś poprawił,nauczył się.Bo jak mówi staropolskie przysłowie "nauka to potęgi klucz".Ale Ty jesteś tak pewny swojej racji,że nie przemawia do Ciebie nic.Kiedyś coś przeczytałeś,zapamiętałeś i tak już zostanie do końca życia.A nawet Elliott zakłada,że jak coś jest nie tak to trzeba zmienić oznaczenie fal.Ale to trzeba zrozumieć a w Twoim wieku jest trudno niestety, jak widzę.Jedynym Twoim argumentem we wszystkich Twoich wątkach,przemawiającym za tym,że masz zawsze rację jest Twój wiek i Twój staż na GPW.Gdybym ja zawsze słuchał mojej mamy,która jest starsza ode mnie (co zrozumiałe) i też uważa,że dlatego jest mądrzejsza to do tej pory mieszkałbym w M-3 46m2.
  • Re: Fala A, czy już fala C w IV fali trendu głównego? - wątek weekendowy Autor: ~rare [84.201.211.*]
    do ~cercio

Uważam podobnie jak pan że fala B była 17.03 do 14.05 . W Polsce przybrała

karłowatą postać . Na prawie całym swiecie w tym czasie była dużo lepiej

widoczna , Objeła swoim zasięgiem całą ostatnią podfalę fali A ( my byliśmy wyjątkiem )

Pamiętam to boleśnie gdyż liczyłem na odbicie na wig'u do 53 000- 54000 pkt.

i sporo kasy utopiłem...............
  • ~rare : Fala A, czy już fala C w IV fali trendu głównego? Autor: emeryt_giełdowy [83.6.236.*]
    "Uważam podobnie jak pan że fala B była 17.03 do 14.05 ." - rozumiem, że mówimy o koncepcji cercio - fala B marzec - maj 2008r.
    Tą sprawę już wyjaśniano na forum. To był trójkąt z którego wybicie mogło być jedynie zgodne z trendem - czyli spadkowe i tak się stało.
    Dlatego, jeżeli "liczyłem na odbicie na wig'u do 53 000- 54000 pkt. i sporo kasy utopiłem....." to musiało się tak stać, bo przyjąłeś złe założenie. Wystarczyło tylko spojrzeć na miesięczny wykres WIG-u. Na nim nie ma żadnej korekty spadków - fali B, bo nie zakończyła się fala A.
    Witam cercio
    Spróbuje zarysować w skrócie cały cykl na wig od początku giełdy na wig.
    Pierwsza fala (1) 20.000 (1994marzec)
    fala (2) 5. 900 (1995 marzec)czas 1 rok (gwałtowna)
    fala (3) 22.000 (2000 marzec)
    fala(4) 11.700 (2001 październik) czas 19 miesięcy (płaska) Fibonacci 0.62%fali 2
    fala (5) 63.300 (2007 październik)
    a obecnie fala ABC
    to tylko spekulacje
    Ktoś powie że fala 4 nigdy nie zachodzi na fale 1 tego samego cyklu lecz napotkałem na odstępstwo od tej reguły.

Witam Lagos
    Przyznam szczerze,że mnie zaskoczyłeś.Na pierwszy rzut oka jest to ciekawe (jutro to rozgryzę bo dzisiaj już późno a mój mózg po kilku piwach wolniej pracuje).
    W Twojej teorii to fala I i III są sobie równe (prawie,ale nikt nie jest aptekarzem) a fala V jest wydłużona.Taką wersję też zakładał Elliott.Mam na myśli punktację a nie czas trwania.Zastanawia mnie tylko to zajście fali IV na falę I.Masz jakiś link aby o tym poczytać?
  • ~cercio : zobaczymy czy tak samo zareagujesz jak na MAĆKA????? Autor: emeryt_giełdowy [83.6.236.*]
    2008-09-14 22:16 Autor | lagos [83.29.34.*] 2008-09-14 21:38 Witam cercio
    Spróbuje zarysować w skrócie cały cykl na wig od początku giełdy na wig.
    Pierwsza fala (1) 20.000 (1994marzec)
    fala (2) 5. 900 (1995 marzec)czas 1 rok (gwałtowna)
    fala (3) 22.000 (2000 marzec)
    fala(4) 11.700 (2001 październik) czas 19 miesięcy (płaska) Fibonacci 0.62%fali 2
    fala (5) 63.300 (2007 październik)
    a obecnie fala ABC
    to tylko spekulacje
    Ktoś powie że fala 4 nigdy nie zachodzi na fale 1 tego samego cyklu lecz napotkałem na odstępstwo od tej reguły.

Ciekawe jak zareagujesz na ten sposób liczenia fal. Kompletnie nie zgadza się ona z Twoją teorią o trwaniu fali II od 1995 do 2002 r. Porównaj ją z metodą liczenia fal Maćka.
    Różnice są, ale zupełnie nieistotne z długoterminowego punktu widzenia.
    Mój praktyczny sposób liczenia fal też nie odbiega od tego co zaprezentował LAGOS.
    Teraz to masz kłopot.
    Pozdrawiam.
  • Re: ~cercio : zobaczymy czy tak samo zareagujesz jak na MAĆKA????? Autor: ~cercio [83.3.199.*]
    Różnica jest i to znaczna.Bo tak jak wspomniałem wcześniej,fala IV zachodzi poniżej szczytu fali I.Właśnie na ten temat muszę poczytać aby zająć stanowisko w tej sprawie.Na pewno inaczej zareaguję niż na Maćka bo widzę inny ton wypowiedzi Lagosa oraz dużo większy zasób wiedzy.Ja lubię jak ktoś podważa moje teorie bo jest okazja do wymiany poglądów.Maćka nie uważam za człowieka, z którym można byłoby to zrobić i czegoś się nauczyć.Można jedynie wysłuchać jego tezy i przyjąć jako jedyną alternatywę.Dlatego też nie lubiłem w szkole języka polskiego a konkretnie literatury (bo z gramatyki zawsze byłem najlepszy) a mianowicie dlatego,że jak pani profesor poprosiła mnie (czy kogokolwiek) do zinterpretowania wiersza/opowiadania własnymi słowami to jak ktoś opisał to własnymi słowami a nie było to zgodne z interpretacją polonistki to dostawał ocenę niedostateczną.
  • Re: ~cercio : zobaczymy czy tak samo zareagujesz jak na MAĆKA????? Autor: ~cercio [83.3.199.*]
    Wymiana poglądów z Maciejem wygląda tak jak kiedyś,za komuny krążył dowcip o temacie "wolnym" na egzaminie maturalnym z j. polskiego:
    "Twój idol.Uzasadnij swoją wypowiedź dlaczego akurat Lenin?"
    Emerycie
    Jak możesz napisać,że różnice w interpretacji fal między Maciejem a Lagosem są nieistotne?Czy, według ciebie,nieistotne jest kiedy rozpoczęła się bessa?Czy nieistotne jest,że według Macieja i mnie fala III była wydłużona a według Lagosa fala V?Czy to,że fala IV zachodzi poniżej fali I też jest nieistotne?Czy to,że Lagos rozpisał całość trwania giełdy jako jeden,pełny cykl (nie wiadomo czy wielka I czy III czy V ,bo to wie tylko Maciej) podobnie jak ja, to też jest nieistotne?Takie niewielkie różnice,prawda?Nieistotne jak się nie ma zielonego pojęcia o teorii fal Elliotta a jest się przekonanym,że się wie.Ale tak naprawdę to ma wielkie znaczenie na przyszłość.Nie ma ludzi nieomylnych.Ja też się nieraz mylę ale potrafię się przyznać.Dobranoc.
    Propozycja 2
    Spróbuje zarysować w skrócie cały cykl na wig od początku giełdy .
    Pierwsza fala (1) 20.000 (1994marzec)wyższego stopnia
    fala (2) - 5. 900 (1995 marzec)czas 1 rok (gwałtowna)
    fala 1 - 22.000 (2000 marzec) niższego stopnia
    fala 2 - 11.700 (2001 październik) czas 19 miesięcy (łagodna) niższego stopnia
    fala 3 - 63.300 (2007 październik) niższego stopnia
    fala4 -właśnie trwa powinna być gwałtowna i nie powinna zejść poniżej fali 1 czyli 22.000

to tylko spekulacje
    Ta wersja jest bardziej zbliżona do wersji Macieja,z tym szczegółem,że fala 3 (należąca do fali III) kończy się w październiku a nie tak jak Maciej twierdzi,w lipcu.Tylko,że fala 3 nie powinna być falą załamaną,gdyż fala załamana może być tylko falą V.Nie czytałem o załamanej fali 3.Załamana fala 5 świadczy o słabości rynku i po niej następuje dynamiczna korekta.Wydaje mi się,że właśnie tak teraz jest.Poza tym skąd wiadomo,że ten cały wielki cykl zaczął się od wielkiej fali I a nie od III albo V?Przecież nasza giełda ma dopiero 17 lat.Naprawdę już idę spać.Jutro dokończymy.Dobranoc.
    Zmęczenie daje się we znaki.Napisałem,że fala załamana może być tylko falą V a powinno być "falą 5".
    Panowie Emeryt i Maciej
    Czy już przekonałem Was,że nie było fali B od lipca?
  • Re: Fala A, czy już fala C w IV fali trendu głównego? - wątek weekendowy Autor: piotreksep13 [83.4.54.*]
    ja się osobiście falami nie interesuje ale technicznie to wygląda fatalnie:( . Przebiliśmy lipcowe dołki i to przebicie bylo przy zwiększonym obrocie (relatywnie do tamtej sesji) a nasze telewizje opowiadają o tragedi i pośrednio namawiają ludzi do wycofywania jednostek z funduszy tfi :( to przy takiej sytuacji to ja wiem co zrobi przeciętny kowalski :( pujdzie umarzać jednostki tfi :( . Lecz w średnim terminie polska będzie oazą spokoju dla kapitału zagranicznego :) no ale jak będzie naprawde to czas pokaże pozdrawiam

piotreksep13

ps mi stopy wczoraj puściły i stracilem 8 % :D(prawie cały zysk z lipca) Lecz przynajmiej wiem ,że stopy działają :D

cercio muszę przyznać , że udało ci się pięknie z tą falą C :D pozdrawiam
    Ja również uważam,że Polska będzie oazą spokoju.Moim zdaniem USA będzie miało bardzo długą bessę.U nas skończy się szybko.Ludzie zorientują się w końcu,że w rynki wschodzące ten kryzys najmniej uderzy i nadciągnie kapitał.Trzeba tylko poczekać aż skończy się hossa na obligacje.Ja przynajmniej mam taką nadzieję,że tak będzie.
  • psychologia rynku to odpowiedz na Wasze pytania Autor: ~mbS600 [84.10.76.*]
    w wiadomosciach slychac o gieldzie, teraz kolejne umorzenia potem panika, kocham to... lubie patrzec jak tracicie kase kupujac i sprzedajac w popłochu, nie wiecie co robicie... kompletnie... na rynku jest bardzo źle, a Wy tworzycie pozory i szukacie nadzieji. czasy swietnosci dolara sie skonczyly... i pamietajcie ze wzrostow takich jak na wiosne 2007 dlugo nei zobaczycie ludzie zapomnieli o funduszach na conajmniej pare lat, nie bedzei komu kupowac papierow, a mocny zloty powoduje ze zagranica sprzedaje nasza walute. doswiadczenie to rzecz bezcenna, a chciwosc to grzech podstawowy na gieldzie. aby zarobic trzeba szukac dywergencji i kupowac akcje ale tylko na krotko, bardzo krotko.
  • Fala A korygująca 16 letni trend główny zakończony w lipcu 2007r. Autor: emeryt_giełdowy [83.6.231.*]
    1/ Chciałbym podziękować wszystkim uczestnikom dyskusji za zaprezentowanie swoich opinii na temat analizy technicznej naszej GPW.
    2/ Ilość i sposób liczenia fal Elliotta pokazuje jak trudna jest to nauka i sztuka. Jak zauważyłem podstawowa trudność polega na uzgodnieniu punktów zwrotnych (górnych i dolnych w poszczególnych podfalach). Stąd widać różnice w długości i czasie rozpoczęcia się poszczególnych fal. Przesunięcie o 3 miesiące daty rozpoczęcia hossy/bessy nie mają dla mnie żadnego znaczenia PRAKTYCZNEGO, biorąc pod uwagę czas trawnia hossy lub bessy. Co to jest 3 miesiące do np. 5 trwania ostatniej hossy lub 17 lat trwania GPW. Mieliśmy jak dotąd w ciągu 17 lat GPW 3 hossy na których można było zarabiać. Mamy trzecią głeboką bessę na której niektórzy stracą.
    3/ Moja teza jest następująca - "Jesteśmy w fala A korygującej 16 letni trend główny zakończony w lipcu 2007r. "
    Narazie WIG spadł od szczytu o 46%. Czy spadnie o 50 lub więcej % przekonamy się za parę miesięcy.
    To z czy mamy do czynienia w chwili obecnej nie jest zwyczajną bessą. Mamy do czynienia z anomalią makroekonomiczną gorszą od kryzysu z 1929r. Zjawisko globalizacji rynków spowoduje, że ta bessa dotyka co widać i słuchać wszystkie rynki świata. Wyjście z niej potrwa trochę dłużej niż wyjście z poprzednich bess.

Dnia 2008-08-27 18:46 napisałem, cyt.
    " ..... Ponieważ DAMA spytała odpowiadam:
    1/ Krótkoterminowo (przyszły tydzień może będzie wzrostowy - zobaczymy i ocenimy za 2 dni)
    2/ Średnioterminowo (2 -3 miesiące trójkąt lub jak kto woli flaga) zakończona wybiciem w dół.
    3/ Długoterminowo ponad 6 miesięcy wzrost.
    Ps. To nie jest rekomandacja. To jest tylko mój syfitowy pogląd na to co widzę na wykresach i moja ocena uwarunkowań makroekonomicznych i psychologicznych. "
    https://www.bankier.pl/forum/temat_byk-atakuje-z-dolu-a-piatkowy-atak-na-indeksach-europejskich,6160442.html
    Dzisiaj ten średnioterminowy scenariusz został zrealizowany. Za wcześnie, ale jednak.

• Re: Fala A korygująca 16 letni trend główny zakończony w lipcu 2007r. Autor: ~cercio [83.3.199.*]
    Witam emerycie
    Widzę,że zmieniłeś nazewnictwo fal.To,że być może jesteśmy w wielkiej fali A traktuję jako drugi wariant,gdy okaże się,że pierwszy się nie sprawdzi.Jeszcze w weekend twierdziłeś,że Macieja rozpisanie fal jest słuszne i jesteśmy w wielkiej fali III (która się nie skończyła i trwa) a przecież po fali III jest fala IV.Zadawałem Wam pytanie wielokrotnie skąd jesteście przekonani,że w fali III a nie I lub V?Pamiętasz?Teraz twierdzisz,że jednak w V i będziemy mieć wielką falę A,korygującą całe 17 lat.Po prostu jesteście mistrzami krętactwa.Towarzystwo wzajemnej adoracji.
    Na pocieszenie:jeśli jest to wielka fala A to możemy mieć wielką falę B,która dotrze (a może nawet przebije) w okolice 3900pkt na wig20.Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.
  • cercio : Jesteś mistrzem wciskania innym tego czego nie przyjmujesz Autor: emeryt_giełdowy [83.6.231.*]
    do wiadomości.

Po pierwsze mam w d........ nazewnictwo i przyjmij to do wiadomości. Nie ma dla mnie znaczenia czy ktoś pisze 1 , I , (1) , (I) , a czy A. Dla mnie znaczenie praktyczne ma to, czy na danej fali zarabiam , czy tracę na akcjach.
    Po drugie - teza o fali III czy IV to była Twoja teza i Maćka. Moja teza była zawsze oparta na Trzech (1994, 2000, 2007) szczytach Hossy, których byłem uczestnikiem (światkiem)
    Po trzecie nawet LAGOS rozpisał Ci II warianty możliwego liczenia fal od początku GPW, czym nawet Ciebie zaskoczył. Jeden z wariantów LAGOSA, jak sam napisałeś był zbliżony do sposobu liczenia i oznaczenia stosowanego przez MAĆKA.
    "Autor | ~cercio [83.3.199.*] 2008-09-14 23:46 Ta wersja jest bardziej zbliżona do wersji Macieja,z tym szczegółem,że fala 3 (należąca do fali III) kończy się w październiku a nie tak jak Maciej twierdzi,w lipcu."
    Po czwarte odłucz się wreszcie traktować wszystkich jak krętaczy. Napisałem Ci
    "Ja podałem swoją wersję,że jesteśmy w C a on ją skrytykował.To po co zakłada takie wątki skoro nie dopuszcza do myśli,że może być inaczej niż on myśli?" --------------------
    w mojej odpowiedzi nie ma ANI CHĘCI, ani SŁOWA krytyki. Jesteś cholernie przewrażliwiony i uczulony na to co piszą inni,odpowiadając na Twoje posty.
    WLUZUJ. Mojej intencje były i są zupełnie odmienne od tego co TY sądziesz.
    Ten wątek ma pokazać jak różne mogą być podejścia do GPW i Analizy Technicznej."
    TO NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z KRETACTWEM.
    Co do fali B to nie wiem czy dotrze ona do szczytu hossy 2007r. Wiem jedno na tej fali też zamierzam ZARABIAĆ. I tylko to jest istotne. Resztę zostawiam pasjonatom Elliotta. Niech sobie rysują i oznaczają co chcą i jak chcą.
    Dla mnie ważne będzie, czy fala C nie dotrze do poziomu 2200 lub niżej z którego rozpocznie się fala B.
    Pozdrawiam i zapraszam na WIGOMETR, na którym będziesz się mógł sprawdzić swoje umiejętności analizy technicznej.
    Ps. Wnerwiłeś mnie do imentu.

• Re: cercio : Jesteś mistrzem wciskania innym tego czego nie przyjmujesz Autor: ~cercio [83.3.199.*]
    W takim razie,mistrzu krętactwa,przeczytaj sobie jak zatytułowałeś wątek,który sam zacząłeś:

Fala A, czy już fala C w IV fali trendu głównego? - wątek weekendowy

.....i nie mam więcej pytań!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • cercio : W takim razie,mistrzu po tym co napisałeś ucz się od mądrzejszy Autor: emeryt_giełdowy [83.6.231.*]
    Autor | ~cercio [83.3.199.*] 2008-09-16 21:31 Chyba się zgrywasz?Giełda została po to wymyślona,żeby pewien naród (pewnie się domyślasz) mógł się bogacić,czyli w określonym momencie przejmować instytucje za grosze.Ich nie korekci,oni wiedzą kiedy wyjść.

Te słowa mówią same za siebie. Nic dodać nic ująć.
    Każdy inwestor giełdowy musi wiedzieć kiedy wyjść i wejść z inwestycji. Jeżeli tego nie wie, niech nie wchodzi na GPW.

• Re: cercio : W takim razie,mistrzu po tym co napisałeś ucz się od mądrze Autor: ~cercio [83.3.199.*]
    Jeśli czytałeś wszystkie moje wypowiedzi w tym wątku to zapewne też przeczytałeś,że się uczę i będę się uczył do końca życia.Czego i Tobie życzę.Pozdrawiam.
  • cercio: czytałem Twoje wypowiedzi. Szkoda, że nie wyciągasz wniosków Autor: emeryt_giełdowy [83.6.231.*]
    Dnia 2008-09-16 o godz. 22:14 ~cercio napisał(a):
    > Jeśli czytałeś wszystkie moje wypowiedzi w tym wątku to
    > zapewne też przeczytałeś,że się uczę i będę się uczył do
    > końca życia.Czego i Tobie życzę.Pozdrawiam.

Nauka to jedno, a umiejętność wyciągania wniosków to drugie.
    I na koniec. TYTUŁ wątku wynikał z dyskusji, która zawarta była z podłączonych linków, a nie był moją tezą, tylko tezą ich autorów, czyli Ciebie i innych dyskutantów.
    Swoją wersję przedstawiłem następnego dnia.
    https://www.bankier.pl/forum/temat_fala-a-czy-juz-fala-c-w-iv-fali-trendu-glownego,6216710.html

• Re: cercio : W takim razie,mistrzu po tym co napisałeś ucz się od mądrze Autor: ~rw [77.253.169.*]
    Dnia 2008-09-16 o godz. 22:09 emeryt_giełdowy napisał(a):

Każdy inwestor giełdowy musi
    > wiedzieć kiedy wyjść i wejść z inwestycji. Jeżeli tego nie
    > wie, niech nie wchodzi na GPW.

W zasadzie najlepsza z możliwych zasad:) a jaką drogą... to już każdy sam decyduje.
    I tak jak piszesz emerycie: sama wiedza to nie wszystko, wyciągnięcie właściwych wniosków z niej płynących to jest sztuka:)
    Pozdr.

• Re: Fala A, czy już fala C w IV fali trendu głównego? - wątek weekendowy Autor: ~ktoś tam sobie [83.10.238.*]
    amerykańska bessa dotyka ulice, czyli GPW a głównych sprawców zamieszania usa (dokładniej paru prezesów banków,) tylkio korekci. ot i cała prawda.
    Chyba się zgrywasz?Giełda została po to wymyślona,żeby pewien naród (pewnie się domyślasz) mógł się bogacić,czyli w określonym momencie przejmować instytucje za grosze.Ich nie korekci,oni wiedzą kiedy wyjść.
    Jeszcze raz do emeryta
    Może tak źle nie będzie i spełni się moja teoria (nie dlatego,że chciałbym mieć z tego powodu satysfakcję) bo niby dlaczego miałaby być panika w fali A?Co by się działo w takim razie w fali C?Era kamienia łupanego i szałasy?Niech sobie USA ma bessę nawet 20 lat jak Japonia a do nas niech się kapitał przeniesie.Trzeba być dobrej myśli.
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.