Spokojnie, dywidenda zaraz, spółka sie rozwija, w pierwszym kwartale samo sloneczko otworzylo 7 nowych sklepów, RHS tez poszukiwalo nowych lokali na sklepy. I jest zapowiedź wejscia w nowy segment sprzedaży, parafarmaceutyków.
Jeżeli nie masz cierpliwości to sprzedaj, a najlepiej przerzuć się na kryptowaluty, tam szybko zarobisz. Polecam sprawdzić c/z, przeanalizować wyniki i plany rozwoju i przede wszystkim ochłonąć.
Dnia 2021-05-03 o godz. 17:54 ~el-loco napisał(a): > Jeżeli nie masz cierpliwości to sprzedaj, a najlepiej przerzuć się na kryptowaluty, tam szybko zarobisz. Polecam sprawdzić c/z, przeanalizować wyniki i plany rozwoju i przede wszystkim ochłonąć.
Firma opublikowała dosyć przeciętne wyniki za 4 kwartał, a gościu, który jest tu od początku powstania giełdy, dziwi się, że kurs się osuwa. C/Z może i nieco się poprawił, ale na poziomie C/ZO już niewielki regres.
Tu wyniki nie maja nic do rzeczy, za 3qw byly rekordowe i śmieć wzrósł o 5% i zaraz spadł o 10%. Tu sama drobnica z ulicy, nie ma komu ciągnąć do gory.
Słuszne spostrzeżenie. Myślę, że lepiej patrzeć całościowo, jak spółka się rozwija. Wyniki za 1 kwartał powinny być dobre, ale nie wiem, czy przełoży się to na kurs. Sieć słoneczko to był strzał w 10. Nowe sklepy powstają, jak na drożdżach. Szkoda, że w pozostałym detalu nie widać póki co postępu...
No właśnie szukają, szukają i szukają... Liczba marketów sedal od dawna bez zmian. Podobnie ze sklepami avita. Mam nawet wrażenie, że drogerii blue stop bardziej powoli ubywa niż przybywa. Jedynie słoneczko widać, że się rozwija.
Jeszcze gwoli uzupełnienia. Delko potrafi robić niezłą kasę, ale na hurcie, nie na detalu. Dlaczego? Bo w hurcie mają duże doświadczenie i wiedzą, jak zarabiać. Jeśli chodzi o detal, to tutaj grupa ma sporo do nadrobienia. Wystarczy luknąć sobie do ostatniego raportu i zobaczyć, że przychody z detalu spadły z 227 w 2019 do 217 milionów w tym roku. Na hurcie za to spory wzrost z 494 w 2019 do 566 milionów w tym roku. Dlatego detalem bym się tak nie podniecał. Podejrzewam, że udział detalu z dochodach netto grupy to ledwie 10%. Zobaczymy teraz, jak spółka poradzi sobie w epoce post-covidowej i całym 2021.
Napisałbym, ale na pewno nie do Ciebie. Nie jestem tu, by rzucać perły przed wieprze, tylko by dzielić się opiniami o spółce, bo do tego to forum służy. Pisanina tutaj nie ma wpływu na kurs, to oczywiste dla mnie, chyba że Ty uważasz inaczej. Ale skoro masz takie dłuuugie doświadczenie na gpw, to może sam napiszesz coś konkretnego o spółce, zamiast robić infantylne podjazdy osobiste wobec interlokutora?
Długoterminowy trend jest wzrostowy. W krótszym terminie była spora korekta. Pewnie większy inwestor wychodził. Na małych spółkach o niewielkiej płynności to przeważnie skutkuje spadkiem cen akcji. Na tle innych sensownych spółek dywidendowych oceniając po wskaźnikach giełdowych DELKO jest tanie. Faktycznie szkoda tracić czasu na gadanie i pora nadstawić wór.
I tak poza tym, to trochę masz niespójny przekaz, kilka postów wyżej piszesz że spodziewasz się dobrych wyników za 1q a jednocześnie liczysz na spadek po wynikach na 15pln
Nie napisałem, że po wynikach za 1Q. Napisałem, że teraz jako skutek słabego 4Q. I to się właśnie dzieje. Pewnie przed wynikami sypną mi jeszcze po 15...
Sam pisałeś ze bedzie dobry, dla mnie dobry to przynajmniej 6mln, slaby 4mln. Ale po cichu licze ze bedzie lepiej niz w 2020, samo a&k, ktorego nie bylo w 1q 2020, powinno dać 0,6 mln a i sloneczko idzie do przodu. A jak bedzie zobaczymy za tydzien. Jesli bedzie 4mln to tak jak ty nadstawię worek na kolejne akcje.
Pytanie co znaczy dobry i dla kogo? Dobry, bo akurat w porównaniu z poprzednimi kwartałami roku finansowego generalnie 1Q zawsze dla spółki jest dobry, zdecydowanie powyżej średniej wszystkich kwartałów. Ale czy będzie lepszy od 1Q 2020? Oto jest pytanie... I jak zareaguje rynek?
Markety w Mielcu rzeczywiście dają nieco zarobić, ale wyniki Słoneczko S.A., mimo że firma się ładnie rozwija, raczej nie powalają. Nie pamiętam, kiedy Delko ich przejęło, ale Słoneczko S.A. miało jeszcze w 2018 prawie 1,5 mln straty. W 2019 już tylko 0,5 mln na minusie Dlatego ciekaw jestem, kiedy raporty Słoneczka za 2020 będą dostępne do wglądu w KRS, by sprawdzić, czy w końcu Delko wyprowadziło firmę ponad kreskę. Jeśli w 2020 Słoneczko wygenerowałoby zysk byłby to znak, że firmy detaliczne przejęte przez Delko rzeczywiście z czasem stają się rentowne dzięki przynależności do grupy. A to byłby bardzo dobry prognostyk na przyszłość. Z tego co pamiętam markety A&K, sieć SEDAL i drogerie Blue Stop są na plusie. Co do sklepów Avita nie jestem pewien. Jakoś nie mogłem wczytać ich aktualnych sprawozdań.
Nie otwieram szampana. Czytaj to co napisałem do Twojego tekstu: Pewnie przed wynikami sypną mi jeszcze po 15, tylko do tego sie odniosłem, i tak pisalem czekamy na wyniki jak beda slabe nadstawiamy wór po 15
Będzie, będzie. Rynek musi ukarać za spadek dynamiki zysków i przychodów. Cierpliwości. W tygodniu zleci na 15. Axaa sypnie akcjami i dopiero wtedy odbije. To nieuniknione