• Co z berdyczowem? Autor: ~Farmer [185.119.151.*]
    J.w.
  • Re: Co z berdyczowem? Autor: ~Andrzejgw [5.173.252.*]
    Farmer, tutaj się dowiesz o budowaniu elektrociepłowni Berdyczów ale to na innym poziomie kursu. Skupują akcje
  • Re: Co z berdyczowem? Autor: ~B921 [79.110.199.*]
    jutro powinien być komunikat o rozstrzygnięciu oferty na renowacje 14 wagonów z PKP Intercity

jak to przejdzie, to kurs będzie dyskontował kontrakty dla konsorcjum na 595 mln zł...

Berdyczów to tylko rodzynek w cieście, ale może coś z tego bedzie chociaż na to osobiście nie liczę
  • Re: Co z berdyczowem? Autor: ~Tomenio [37.248.211.*]
    List intencyjny wygasł, ale temat nie zniknął i mogą do niego wrócić.
  • Re: Co z berdyczowem? Autor: ~tonik [46.204.36.*]
    Tu powoli ktoś ładuję do wora jak leci
  • Re: Co z berdyczowem? Autor: ~Andrzejgw [5.173.232.*]
    Ktoś już ma jakieś przecieki? Jedynie ludzie od PKP
  • Re: Co z berdyczowem? Autor: ~re [188.146.162.*]
    drugi asb tutaj niebawem
  • Re: Co z berdyczowem? Autor: ~Tomek [94.251.133.*]
    Raczej Mirbud
    Coś duże zainteresowanie akcjami Pozbudu. Tłok się robi :)
  • Re: Co z berdyczowem? Autor: ~Kr [195.210.60.*]
    Bo kończy się zapowiadana na koniec marca przez CE promocja ... co prawda z ceną nie 2 zł ale bliską 3,20
    ale tak czy inaczej promocja się kończy przed przewidywanymi kontraktami i wynikami czas zająć pozycję...
    Wreszcie wzrosty, ciekawe ile osób po potwierdzeniu hossy przeniesie tu kapitał widząc potencjał rozwoju firmy a tym samym wzrostu jej wartości widocznej w portfelach. ;)

Zauważcie, że kurs rośnie, wolumen wzrasta a na forum defacto cisza - nawet "ce" się nie udziela, wygląda na to, że kto miał zebrać już zebrał. Powstrzymywanie wzrostów teraz równa się ze stratą akcji, dlatego nikt nie będzie sprzedawał "ciężko" zdobytych akcji, bo banda leszczy zacznie kupować jak zobaczy komunikaty związane z kontraktami + za wyniki 2020 r (mało osób zdaje sobie sprawę z dynamiki zysków i tego, co się w Pozbudzie stało ze zmianą akcjonariatu, połączeniem firm itp.)
  • Re: Co z berdyczowem? Autor: ~Farmer [185.119.151.*]
    B921 ty jesteś jedyną rzetelną osobą na tym forum trolli. Jaka jest wg ciebie wartość jednej akcji? W moich obliczeniach zdyskontowanych przepływów pieniężnych uwzględnieniłem nowe saldo i poziomu zadłużenia do tego bardzo konserwatywnie założyłem, że zysk będzie stał w miejscu. Przy obecnych kontraktach wątpię żebyśmy zeszli poniżej 25mln netto rocznie w perspektywie najbliższych 3-5 lat. Wyszło mi 13.5 za jedną. Oczywiście to są dosyć ostrożne założenia, ale wolę mieć miłą niespodziankę niż się rozczarować. Nie jest to porada inwestycyjna tylko opinia autora. B921 co o tym sądzisz?
    Wartość godziwa na dzień dzisiejszy według moich obliczeń to okolice 6,5 - 7,0 zł (przy założeniu, że każdego roku będzie zysk ~25 mln zł netto). Porównania tworzyłem do sektora i liderów w sektorze zakładając "brak bańki".

Lecz już teraz widzę, że zyski mocno pójdą w górę (nowe kontrakty itp.), biorąc faktycznie pod uwagę zdyskontowane przepływy i dodatkowo redukcję zadłużenia to również mój cel to 14 - 15 zł. I znowu - założenie, że "nie ma" bańki na budowlance.

Podczas bańki na budowlance kurs może (co na chwilę obecną wydaje się nierealne) być na poziomach 25-30 zł. Wtedy wycena spółki będzie sięgała okolicy 1,12 mld, no ale do tego zyski muszą być w okolicach 50-100 mln zł netto rocznie, co jest wysoce osiągalne, nawet jeszcze w 2021.

Pozbud ma potencjał na duże zyski, bo bierze udział w licznych przetargach jeszcze, ma mocne zaplecze w postaci kadry chociażby facet z listy forbes Andrzej Raubo (dawny prezes Komfortu), który zarządza dwoma spółkami zależnymi. No trzeba się tutaj mocno wczytać i sprawdzić kto tym zarządza i kto przejął faktycznie Pozbud.

Tutaj będą miały miejsce dwie sprawy, które wpłyną na kurs:

1. Realny biznes, który jest prowadzony (rozwój stolarki, kontrakty z PKP Intercity na renowacje, kontrakty na GSM dla PKP PLK, budowanie osiedli, budowanie elektrociepłowni czy innych nieruchomości).
    2. Nowe branże i dyskontowanie zysków z OZE, instalacji hydrotechnicznych itp.

Także cel pierwszy to punkt nr 1, aby spółka nie była wyceniana na bankruta jak jest obecnie, tylko żeby była wyceniana jak inne spółki w sektorze. Uważam, że w tym roku zaliczymy spokojnie 6 - 7 zł i przebijemy ATH. Przyszły rok to będzie walka o wyższe poziomy. ;)
  • Re: Co z berdyczowem? Autor: ~Zakar [77.111.247.*]
    Trolle już tu spanikowały i nawiały albo obkupily się akcjami po bierzacych kurach i cichutko zarabiają. Wypowiadają się już raczej stali bywalcy którzy mają akcje po kursie poniżej 2 zł zakupione ewentualnie jeszcze coś dokupują... Z kółek już gromadnie porezygnowali starzy wyjadacze bo się boją zostać bez papiera.... Ostatnio to chyba Idolek ogłaszał że przestał kręcić kółka...
  • Re: Co z berdyczowem? Autor: ~Idolek [178.235.181.*]
    Prawda. Na tych poziomach i w okresie ogłaszania nowych kontraków i sprawozdań finansowych kręcenie kółek jest zbyt ryzykowne. Tyle.
  • Re: Co z berdyczowem? Autor: ~mike [185.135.2.*]
    Trochę się dziwie że z taką łatwością wypowiadacie sądy kto ile zarobił i kiedy warto kupować. Na razie wychodzicie na tym gorzej niż osoby które sprzedawały na oporach wyznaczanych np. przez combo, a zbierający na wsparciach. Wiecie na tym forum są osoby, które patrząc na działania wielu nowych forumowiczów (np. ce, b921) widzimy powtórkę z rozrywek, których nam dostarczają tutaj co jakiś czas jakieś parki panów. Stara gwardia jest tu zapakowana i dobiera na korektach, ma wykupioną analizę fundamentów i gra technicznie, bo technika odzwierciedla emocje wszystkich kupujących i sprzedających oraz przepływ kapitału pomiędzy nimi. A jeżeli już wspomniałem o analizie fundamentów to proszę pójdźcie na kurs rachunkowości finansowej i zarządczej lub wykupcie za 500 profesjonalne analizy. Bo naprawdę piszecie przedziwnosci(jaka to metoda wyceny, którą prezentujecie, bo nie rozpoznaję w niej żadnej z możliwych do wykonania)i kreujecie podsumowania lepsze od kółkowiczów:) Trochę więcej pokory. Na razie kierując się chociażby poradami b921 dot momentu na zakup, miałbym wynik gorszy o 26%. Doceniam robotę, którą wykonujecie aby zachęcić nowe osoby do zakupu. Ale zacznijcie może patrzeć na POZ jako na źródło Waszego zarobku, a nie zarobku POZ. Nikt z nas nie wie jaka jest motywacja grubsów, którzy obecnie wychodzą i wchodzą do gry powiekszając lub spieniężając swoje pozycje. Tutaj jest do zarobienia sporo, to widzi każdy. No ale może skupmy się jako podobno "świadomy akcjonariat" na ... zarabianiu jak najwięcej. To chyba o to chodzi na giełdzie, a nie tworzeniu mirażu superinwestora statogwardzisty, który kupił na wybiciu powyżej 2.50 w styczniu tego roku, rozpisuje się ns tematy znane ogólnie od kilku lat jakby to były super newsy ... kreuje się na znawce fundamentów, a nie potrafi wykonać wyceny wartości. Naprawdę trochę pokory.
    Mike co w tym dziwnego że ludzie boją się już kręcić kółka by nie zostać bez akcji ? Uważasz że zawsze i wszystkim udaje się sprzedać na oporach i odkupić na wsparciu ?
    Mike co w tym dziwnego że ludzie boją się już kręcić kółka by nie zostać bez akcji ? Uważasz że zawsze i wszystkim udaje się sprzedać na oporach i odkupić na wsparciu ?
    Mike, znowu cię wyleszczyli? Nie pamiętacie jak pisaliście o korekcie do 2,30? Pisałem, że nie przebijemy wsparcia na 2,5. Kolejna osoba, która wyłapuje wszystkie górki i dołki... Podejrzane.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [79.110.199.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [185.135.2.*]
    Dlatego mówię, że twoja teoria ze sprzedawaniem na oporach i odkupowaniem na wsparciach jest wyssana z palca. Byli tacy jedni: "bismarck" oraz "ce", którzy tak robili.

Z 2-3 miesiące temu bismarck pisał jak świetnie sprzedał na poziomie 2,1 i jaki to jest świetny moment na wyjście, a okazało się, że kurs obecnie znajduje się na poziomie 3,2.

No i mając dużą ilość akcji nie wyjdziesz szybko ani nie jesteś w stanie kupić akcji bez podnoszenia kursu - no chyba, że inwestujesz tu 10 tys. złotych, to nie ma problemu.

Tak jak piszesz można robić na spółkach płynnych, których kurs często porusza się w trójkątach itp., ale ryzyko jest takie, że wzrosty mogą się zintensyfikować i kanał wzrostowy może się okazać nieaktywny, bo wejdziemy na wyższą półkę - i co wtedy napiszesz? A no tak "odkupiłem" :D
  • Re: Co z berdyczowem? Autor: ~mike [185.135.2.*]
    Zakar, absolutnie tak nie uważam. Nie wszystkim. Ale uważam, że zamiast teoretyzować można sprawdzić. Ja sprawdziłem. Nie ma mowy o 100% pewności. Ale zarabiam więcej niż rok temu i pojawiła się regularność. Porównanie tego z poradami i zapewnieniami b921, gdzie miałbym w plecy 26% to urealnianie się aby nie dać się manipulować naganiaczom nawet tym nieświadomym.
  • Re: Co z berdyczowem? Autor: ~Hmmm [37.47.84.*]
    Czasem kółka się udają czasem nie ale tak jak pisał Idolek im bliżej info tym latwiej wypaść z rynku no i kwestia płynności tak jak pisał B921 na 2-3k akcji to zrobić łatwiej na 10k to już prawie niemożliwe, a więcej ... to już totalne SF
  • Re: Co z berdyczowem? Autor: ~combo [5.172.255.*]
    @mike, b921
    Dużo emocji. No nie lubicie się... Ale to często wstęp do pięknej przyjaźni:)
    Pozwolę sobie zwrócić uwagę, że aby rozwiązać problem z płynnością na spółach mało płynnych, można właśnie spróbować określić istotne opory i wsparcia, na których pojawiał się duży wolumen w przeszłości. I już. Na POZ spokojnie można wykorzystywać kurs, który jak zegarek chodzi po wsparciach i oporach. A odnośnie oporów i wsparć, myślę że zamiast się niekonstruktywnie kłócić, może wyznaczcie istotne poziomy albo podyskutujcie kiedy dobrać lub kiedy sprzedać. Lepiej na tym wyjdziecie:)
    @B921
    Jak byś mi mógł, bez zbędnych wycieczek, wyjaśnić co znaczy Twój wpis?
    Cytuję:
    "Tak jak piszesz można robić na spółkach płynnych, których kurs często porusza się w trójkątach itp., ale ryzyko jest takie, że wzrosty mogą się zintensyfikować i kanał wzrostowy może się okazać nieaktywny, bo wejdziemy na wyższą półkę - i co wtedy napiszesz? A no tak "odkupiłem" :D"
    Bo jest w sumie przedziwny. Zagrywam na bardzo wielu spółkach i instrumentach. To co napisałeś w ogóle się nie zgadza z praktyką. Mogę przytoczyć dziesiątki przykładów.
    Poproszę o wyjaśnienie na jakich przykładach Ty bazujesz.

To grajcie sobie. Może wam się uda, może się nie uda. Teraz ci się udało wyrwać 26%, ale następnym razem odjedzie pociąg.

Na Pozbudzie jeszcze prawdziwy kapitał spekulacyjny nie wszedł, dlatego nie byłbym taki hop-siup w osądach kto ma rację.

Przykładów takiej intensyfikacji wzrostów jak piszę jest dużo: przeanalizujcie wykres Arctic Paper S.A.; Mirbud S.A.; teraz chociażby Asbis...

Na Asbis też wyleszczyli ludzi: sprzedawali po 11 zł, ciesząc się zyskiem a kurs obecnie 17 zł...

Pozbud wzrost z 2 na 3 zł to jest mrzonka i marazm szczerze powiedziawszy. Kurs powinien być w mojej ocenie już dzisiaj na poziomie 6,50 i wtedy wycena byłaby godziwa. Dlaczego mam sprzedawać niżej? Chyba żartujecie.

Docelowo kurs ma potencjał na 25 zł, a przecież doskonale wiecie, że szykuje się bańka na nieruchomościach, a tym samym spółkach budowlanych. Spójrzcie na Budimex ;)
  • Re: Co z berdyczowem? Autor: ~Farmer [185.119.151.*]
    Kręcenie kółek to głupota; kupujesz to co jest niedowartościowane, a sprzedajesz to co jest przewartościowane fundamentalnie. Po jakiego grzyba sprzedawać spółkę, która ma potencjał wzrostu x00%? Robienie tego w celu ukręcenia nawet 10% nie ma sensu; nawet jak ci się uda kilka razy to kiedyś się przejedziesz; nie odkupisz bo "za drogo", bo poczekasz aż troszkę spadnie, a spółka ostatecznie odjedzie 500%.
    @B921
    Nikt chyba nie namawia Ciebie na sprzedaż teraz. Nie trącaj paranoją.
    Ja też sobie życzę w tym roku ATH, a nawet 25zł. Tego sobie życzą chyba wszyscy tutaj:) I wszyscy pewnie rozumieją potencjał. Nie jesteśmy analfabetami:)
    ASB, MRB, ATC to super przykłady, że można zarabiać klasycznie na wzrostach, kupując na wsparciach, a sprzedając na oporach. A intensyfikacja następowała zawsze po ... korektach. Zarobiłeś coś na tych spółkach? Ja na dwóch MRB i ASB. A za ATC dzięki, warto wrzucić na listę obserwacyjną. Na marginesie.
    Kapitał spekulacyjny jest już na POZ od kilku miesięcy. Na jednym z kluczowych poziomów technicznych, kupiłeś chyba również Ty? Ale ten kapitał spekulacyjny pojawił się też na 2 i 2,90. Ja nie zgaduje. Aktywnie zachowywałem się na każdym z tych poziomów i to naprawdę widać.
    Pozdrawiam Cię serdecznie - Twój stary naganiacz.
    @Farmer
    Ciebie również serdecznie pozdrawiam:)
    Naprawdę głupotą jest sprzedanie po 2,50 i dokupienie po 2, czy też sprzedanie po 2,90 i dokupienie po 2,50? Jeżeli kupiłeś i trzymasz to ja zarobiłem więcej od Ciebie o 41% wynikające z kupowania i sprzedawania plus to co zarobiłem od dna den. I mam pozycję, która płaci. Czy to też głupota? Ochrona swojego kapitału to również głupota?

Panowie, zmieńcie może te teksty o głupocie, naganianiu, leszczach, kółkowiczach na coś konstruktywnego. Jeszcze raz przypominam, że każdy gra jak potrafi lub jak musi. Inaczej zagrywa ktoś, kto ma wolne środki na kilka lat, a inaczej ten kto zarabia na bieżące życie. Po co nawzajem się opluwać?
    Pozdrawiam

• Re: Co z berdyczowem? Autor: ~xcd [109.95.146.*]
    Co za bzdury, Mike i Combo -miszcze inwestowania!
    Pojawił się dawno niewidziany xcd..
    Wstęp niezły, jak zwykle miło:)
    O, teraz to się dopiero zacznie
  • Re: Co z berdyczowem? Autor: ~inwestor [95.160.148.*]
    jeżeli ktoś tu kręci kółka, to znaczy, ze naprawdę jest drobnym akcjonariuszem
    tu jest zbyt mały wolumen by spokojnie przewinąć np 50 tyś akcji i skeszować jakiś sensowny zysk
    @inwestor
    Tak jestem drobnym akcjonariuszem. Bo to forum dla drobnych akcjonariuszy.
    50 tys szt. po średniej cenie 2zł = 100tys
    50tys szt po średniej cenie 3zł = 150tys.
    Zarabiasz 50tys. To dla mnie, małego inwestora dużo.
    Jeżeli poleci na kurs 4zł, będzie dodatkowe 50tys.
    To dla Ciebie nie jest spory zysk?
    Skeszowanie tego na oporach to przy obecnej płynności naprawdę nie kłopot.
    A to wątek o wolumenie, bo widzę że powielasz mity:
    https://www.bankier.pl/forum/temat_re-analiza-techniczna-marzec-2021,45747741.html
    Próbuje zrozumieć Twój wpis? Wytłumaczysz?

• Re: Co z berdyczowem? Autor: ~inwestor [95.160.148.*]
    nie przewiniesz 50 tyś sztuk
    przy tej ilości akcji stajesz się animatorem kursu

@inwestor
    A robiłeś to że wiesz?
    Bo można po prostu wystawiać kilka/kilkanaście paczek z rozrzuconą ceną. A każdy opór jest teraz na POZ wybijany na dużych wolumenach. Na wsparciach dłużej trwa kupowanie ale również ustawienie kilku paczek nad, pod i na wsparciu też dział.
    No ale tak wygląda trend wzrostowy do momentu jego zanegowania. Wolumen na wybiciach, spadający obrót na korektach.

Czyż nie?

Ale co ty combo opowiadasz. Przecież na ostatniej górce 3.18 przewinęło się kilkanaście tysięcy. Jak chce sprzedać 100k pakietu to nikt tego szybko nie odbierze. Chyba że kurs zanizysz o 15 groszy. Rób kółka, ja z chęcią dobiorę jeszcze trochę :)
  • Re: Co z berdyczowem? Autor: ~xcd [109.95.146.*]
    Nie dyskutuj. Miszcz Combo zawsze ma rację.
    @b921
    Pewnie jesteś kasiasty i nie masz co robić z kasą? Ja 100k kładę wyłącznie na m-wig i wig20. Gdybym potrafił zazdrościć to pewnie bym zazdrościł:)
    Wiesz co, na prawdę nie wiesz o co chodzi w inwestowaniu z wykorzystaniem matematyki, czyli technicznym. Nie zagotowuj się. Spróbuję Ci wyjaśnić to co wiem. Jak ktoś ma inne obserwacje - zapraszam.
    Można sprzedawać na każdej górce i kupować na każdym dołku. Można. Ale na forex. Tam to obowiązek:) Na POZ to Science Fiction. Ja bym nie dał rady. Nie znam nikogo, oprócz robota, co by dał z 100k na POZ.
    Na 3,18 nie ma żadnego wsparcia/oporu - niczego:)
    Mówimy o sprzedaży na oporach i kupnie na wsparciach, przy trendzie wzrostowym, do momentu jego zanegowania.
    Poniżej podaję Ci ogólnie dostępne dane techniczne.
    Wsparcia:2,90-2,93; 2,45-2,40; 2
    Opory: 3,60; 4,00; 4,28
    Dla wyznawców zasięgów fibo poziomy: 2,00 / 2,44 / 3,16 / 3,89 / 4,33
    Dajesz mi jasno odczuć, że uważasz mnie za "staregp naganiacza". Dlatego nie zakładam że mi wierzysz. Nie wyglądasz:)
    To może obejrzyj sobie wolumen na tych poziomach. Historycznie do dziś. Zobacz jak kurs zachowuje się na tych poziomach i przy jakich wolumenach. Nie oceniaj przyszłości teraz. Oceń ją po fakcie.
    Pozdrawiam Cię serdecznie:)

[x]
COMPREMUM 2,07% 0,89 2025-10-09 14:18:38
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.