Jest tanio i fundamentalnie perspektywicznie, co już jest też powoli dostrzegane przez rynek (vide ostatnie duże "zbieranie" i wzrost kursu). Wynik za 2020 będzie z pewnością rekordowy, wg. moich ostrożnych szacunków przychody będą ponad 300mln, zysk powinien być na poziomie z roku 2018 lub lepiej. Wskaźnikowo też jest dobrze, P/BV jest w okolicach 1 (w chwili pisania posta nawet nieco niżej). Spodziewam się też przyzwoitej dywidendy za 2020r., może nawet rekordowej, jeśli zysk za Q4 dopisze.
Grupa Kapitałowa Immobile (GK Immobile) pracuje nad kolejnymi przejęciami w segmencie budowlanym i przemysłowym, poinformował ISBnews prezes Rafał Jerzy. "Spółki z naszej grupy cały czas pracują nad ewentualnymi przejęciami zarówno w segmencie budowlanym, jak i przemysłowym. Przede wszystkim szukamy firm z tych segmentów, które uzupełniają nas produktowo".
To taka cisza przed burzą. Uważam, ze wybicie będzie co najmniej na 30 zł.. 25 zl., to już było przy znacznie słabszych wynikach. Wyniki za 2020r. będą najlepsze w historii Spółki (to już widać po trzech kw.). Oj - będzie się działo.
310 mln przychodu, ok 10-11 mln zysku i dywidenda w okolicach 1zł na akcję (to później). Może się dodatkowo miło zaskoczę, jeśli nie trafię :) W sumie wnioskując po ostatnim podcaście zarządu PJP to jest to całkiem niewykluczone :) Nie namawiam, nie naganiam, zainteresowani niech się przyjrzą spółce, raportom i perspektywom i wyciągną własne wnioski.
Na jakiej podstawie merytorycznej jest Twoje obstawianie? No to dla nieswiadomych: dywidenda wyplacana jest z zysku netto, ktory do odczytania jest w sprawozdaniu JEDNOSTKOWYM, a nie skonsolidowanym. Po trzech kwartalach 2020 roku PJP mialo STRATE 2 685 000 zlotych, co w przeliczeniu na jedna akcje daje 45 groszy STRATY.
Posiadam akcje PJP i dla mnie oczywistym jest, ze spolka ma przed soba dobry okres. Walcze natomiast z glupota i naganianiem na forum. Sprawozdania i umiejetnosc ich czytania to podstawa.
Pozdrawiam RomanoZ4
Informacyjnie: dywidende mozna wyplacic rowniez z kapitalu zapasowego ( zysku lat ubieglych ). Mysle, ze trzeba poczekac do sprawozdania. Moze zarzad bedzie cos rekomendowal.
Tak, zgadzam sie. Tak robilo Immobile wyplacajac dywidende i dlatego ostatnia byla duzo nizsza.
Co do PJP, kapital zapasowy na dzien 31 grudnia 2019 to zaledwie 2 933 000 zl (9 strona jednostkowego). Jesli sie myle to mnie popraw.
No to na chwilę wracam do wątku z marca. Różne historie tutaj słyszałem, ale mało czytałem wpisy osób "zorientowanych". Mamy propozycję tylko 34 groszy brutto, a i tak uważam, że należy się cieszyć z tej wartości.
Pozdrawiam akcjonariuszy (tych mniej zorientowanych w czytaniu sprawozdań również i procesach zachodzących w spółce również).
Niestety obowiązki nie pozwalają w tym roku udać się na WZA. Szkoda.