Kupujesz 100 akcji po 32 za 3200 dywideda1500 spada na 17 czyli masz 1700 w akcjach i 1500 w gotówce druga część dywidendy w 2021 jeżeli kurs będzie na tym poziomie to już akcję wychodzą na dzień dzisiejszy 2-3 złote. Możesz po odcięciu dywidendy dokupić jeżeli będą po 17 przykładowo za tą kasę aukcji i będziesz miał jakieś 190 akcji po 17 złotych i zostaje jeszcze druga część dywidendy która może dać drugie 15 złotych czyli 190x15 2850 i masz akcję które są dalej w obiegu a zainwestowałeś 3200 a wtedy akcje mogą być po 2-3 zł a równie dobrze po 32 złote. Firma istnieje od dawna ludzi zatrudnia ma zyski więc 0 nie może kosztować. A po trzecie ma 80% akcji razem z funduszami to chyba sama sobie w głowę nie strzeli.
I tu popełniasz duży logiczny błąd. Masz po odcięciu dywidendy 1700 w akcjach (jak rynek jest efektywny), ale nie masz 1500 w gotówce tylko 1200, bo zapłaciłeś natychmiast podatek od dywidendy. Powtarzam to do znudzenia, dywidenda to fajna rzecz, w normalnych, stabilnych i rosnących biznesach to utwierdza w długofalowych perspektywach. Tu natomiast dywidenda o takiej skali i w tak średnio szczęśliwym momencie (tj. koniec roku gdy się robi strukturyzację podatkową) to trochę problematyczna rzecz. Dlaczego? Bo przecież inwestor, który dostanie dywidendę (pomniejszoną o podatek), będzie chciał zrobić podatkową stratę na koniec roku. Zatem musi sprzedać akcje mając na to tylko 4 dni giełdowe i odkupić. Jeśli saldo sprzedaży i odkupu będzie podobne to ok, ale jeśli ktoś nie odkupi to może się wytworzyć taki dodatkowy nawis podażowy i może być ciekawie.
A co do zysków proszę spójrz w dane finansowe. Zysk operacyjny 2017 = minus 4,2 mln PLN, 2018 = minus 0,2 mln PLN, 2019 = plus 0,6 mln PLN, 9 m 2020 = plus 0,7 mln PLN. Przychody spółki też każdego roku z roku na rok maleją (od 2014 roku każdego roku mniej), dlatego ja w swoich wyliczeniach wartości zawsze kalkulowałem wartość (bez Pep) po aktywach netto (2 PLN), to po prostu więcej raczej nie jest warte.
Przepraszam, ale co ma mnie wywalić? Przecież to jak przykładowo jako pierwszy podałem tu info, że jest zgoda UOKiK i wtedy kurs wzrósł o 17%. Uwierz mi, całkiem dobrze wiem w co inwestuję, zdradzę ci też tajemnicę...raport roczny w marcu 2021 pokaże ok 236 mln zysku netto, ale cicho sza....
Pytanie jest takie czy i w jakiej wysokości w będzie druga część dywidendy. Koniecznie poszukuje odpowiedzi na te pytania. Jestem zapakowany na rachunek IKE. Na zwykłym nie mam, wciąż się zastanawiam.
Wiesz, zakładając, ze być może akcje będą po wypłacie dywidendy także 32 PLN, oznacza to również, że zakładasz, że rynek składa się z całej masy idiotów. Można i tak. Ja jednak wolę przyjmować, że przy tak w miarę klarownym i łatwym ustaleniu wartości spółki (oczywiście przy tej wiedzy którą mamy teraz o niej), rynek będzie z grubsza efektywny. Tj. np. przy 32 PLN w 18 XII, po weekendzie 21 XII notowania będą w okolicy 17.
To ty napisałeś, każdy tutaj sam ocenia w co kasę włoży. Jeżeli tobie nie odpowiada taki schemat to nie kupuj. Ja kupowałam spółki dla dywidendy i nie żałuję. Ale każdy ma rozum i swój sposób na zarabianie na giełdzie. Nie ma tu zasad i w tym cały szkopuł. Rynek kieruje się swoimi prawami.
Jak zrobisz sobie stratę to w kwietniu sobie to odliczysz, ale szkopuł polega na tym że podatek od dywidendy płacisz teraz, i tymi 300 już nie możesz obracać. Tu chodzi o wartość pieniądza i możliwości inwestycyjne przez 4 miesiące, które przepadają przez wcześniejszą płatność podatku.
Dnia 2020-12-16 o godz. 11:03 ~ddd napisał(a): > Obowiązuje zasada D+2, musisz mieć akcje na koniec notowań 18 grudnia by nabyć prawo do dywidendy
No właśnie .....dzięki za odpowiedź... Nie rozumiem, co Wy piszecie o odcięciu dywidendy od ceny akcji......nie ma czegoś takiego ...O Prawa poboru tak..jest odciecie, ale od dywidendy to już wycenia rynek....
nie ma chętnych do sprzedania i do kupowania jak na razie zbierają po 30,80 i zobaczymy czy jutro ruszy. przy tej cenie i tak sie opłaca zgarnąć dywidendę i zostawić akcje. Szybciej odpalą w górę.
nie ma chętnych do sprzedania i do kupowania jak na razie zbierają po 30,80 i zobaczymy czy jutro ruszy. przy tej cenie i tak sie opłaca zgarnąć dywidendę i zostawić akcje. Szybciej odpalą w górę.
Zaptaszam na Pragma Faktoring - jest ogloszone wezwanie przez fundusz Enterprise Inwestors, z duza szansa na podniesienie ceny w wezwaniu. Cena rynkowa jest 1-2% ponizej ceny wezwania, wiec nie mozna stracic a w sytuacji podniesienia ceny przez fundusz, do zarobienia jest 10-20%.
Inna ciekawa spolka do przesiadki po dywidendzie to Summa Linguae, fundusz przejal pakiet 80%, pewnie bedzie wezwanie, w miedzyczasie spolka szybko sie rozwija, dzis oglosili przejecie innej spolki z branzy tlumaczen w Wielkiej Brytanii, to kolejne przejecie po Kanadzie i USA.