Skoro Zarząd Hawe zwołał na Wasze żądanie NWZ (art.400$1 ksh) i następnie je odwołał, czyli faktycznie go nie zwołał, to ma zastosowanie art.400$3 ksh i sąd może upoważnić Was do zwołania WZ i wyznaczyć Przewodniczącego Zgromadzenia. Czy wystąpiliscie do sądu z takim wnioskiem ? A jeśli nie to dlaczego ?
1 instancja była wygrana, później apelacja Prezesa uzna, bo niby nie mieliśmy odpowiedniej ilości akcji, podał jakieś chore wyliczenia i sąd mu klepnął. Póżniej my to zaskarżyliśmy i sąd przyznał mam rację, co do liczenia ilości akcji, wskazał błędy poprzedników, ale nie miał do czego się odnosić, bo apelacyjny sąd odniósł się tylko do ilości akcji. Żenada!!!
1. Czy macie w sposób nie budzący wątpliwości udokumentowaną liczbę posiadanych akcji aby art.400$1. miał zastosowanie ?
2. W oparciu o jakie dane prezes zakwestionował tę liczbę ?
Sądzę że należy podjąć działania takie aby móc wykorzystać art. 399$3 ksh. Moglibyście np. opublikować apel do wszystkich akcjonariuszy aby przesłali na Wasz adres potwierdzenie z biura maklerskiego nabycia akcji i upoważnienie PAHu do zwołania NWZ
Nie jestem z PAH, ale odpowiem.
Dawno temu przed powołaniem PAH, akcjonariusze na forum próbowali się zorganizować. Powstawały różne listy z liczbą posiadanych akcji i nie pamiętam, ale chyba nie udało się uzbierać 20%. Ostatecznie PAH w momencie rejestracji miał 5,14% akcji i chyba 34 akcjonariuszy. Odpowiedz sobie sam na pytanie, jakie są szanse uzbierania 50% głosów/akcji, żeby spełnić warunki z art. 399 pkt 3 KSH?
Według mnie zerowe, tym bardziej, że tak właściwie nie wiadomo, czy rzeczywiście te akcje są w posiadaniu akcjonariuszy mniejszościowych. Akcji jest 100mln, a na forum udało się znaleźć mniej niż 20mln. To gdzie jest 80-90mln akcji? Nie woerzę, żeby reszta akcjonariuszy nigdy nie zaglądała na forum bankiera.
Jeśli jednak nie zaglądają na forum, to gdzie chciałbyś opublikować apel, żeby do nich dotrzeć? W ogólnopolskiej telewizji? Za ile milionów?
Ścieżka wybrana przez PAH z prawnego punktu widzenia jest dobra. Tym bardziej, że zaszli już tak daleko. Bez sensu byłoby teraz zmieniać strategię.
Mnie bardziej martwi/dziwi, że PAH nie apeluje nawet na forum do akcjonariuszy, żeby walczyli o wydanie dokumentów akcji. Przecież do udziału w WZA trzeba mieć dokument akcji, inaczej prezes będzie kwestionował takie WZA. Zaświadzenie z biura maklerskiego nie wystarczy, bo nie jest wymienione w KSH jako dokument umożliwiający udział w WZA.
#aferahawe
Art. 594. KSH
Odpowiedzialność członków zarządu spółki handlowej za niewykonanie obowiązków określonych w ustawie
§ 1.
Kto, będąc członkiem zarządu spółki handlowej, wbrew obowiązkowi dopuszcza do tego, że zarząd:
1)
nie składa sądowi rejestrowemu listy wspólników,
2)
nie prowadzi księgi udziałów zgodnie z przepisami art. 188 księga udziałów wspólników spółki z o.o. § 1 albo nie prowadzi księgi akcyjnej zgodnie z przepisami art. 341 księga akcyjna § 1,
3)
nie zwołuje zgromadzenia wspólników albo walnego zgromadzenia,
4)
odmawia wyjaśnień osobie powołanej do rewizji lub nie dopuszcza jej do pełnienia obowiązków,
5)
nie przedstawia sądowi rejestrowemu wniosku o wyznaczenie biegłych rewidentów,
6)
nie ogłasza wzmianki o złożeniu opinii przez biegłego rewidenta w sądzie rejestrowym zgodnie z przepisem art. 312 badanie sprawozdania założycieli spółki akcyjnej przez biegłego rewidenta § 7 - podlega grzywnie do 20.000 złotych.
Czy sąd rejestrowy nałożył karę grzywny na zarząd Hawe S.A.? Nie zwołują WZA i nie prowadzą księgi akcyjnej. Sąd o tym wie, bo z akt sprawy dotyczącej zwołania WZA wynika, że zarząd go nie zwołuje. To samo z księgą akcyjną. Z treści pozwu dotyczącego wydania akcji jasno wynika, że zarząd nie prowadzi księgi akcyjnej.
Dlaczego sąd nic z tym nie robi? Bo te sprawy dotyczą czegoś innego? Bo to są wydziały cywilne, a nie gospodarcze? A jakby w aktach sprawy była informacja o dokonaniu przez kogoś zabójstwa, to sąd też by z tym nic nie zrobił? Według mnie sąd powinien po uzyskaniu informacji o nieprawidłowościach w działaniu zarządu poinformować odpowiedni wydział, który wyciągnie konsekwencje.
To samo z tą apelacją dotyczącą WZA. Apelacyjny uznał, że akcjonariusze mają rację i odesłał sprawę do rejonowego. Nie mógł wydać kompletnego werdyktu i nakazać zwołanie WZA lub wyznaczyć jego termin? Nie, bo nie chce wchodzić w kompetencje sądu rejonowego. Wiadomo jak zawalone sprawami są sądy, ale to wynik takiego mielenia jednej sprawy po dziesięć razy.
Dzwonię do sądu, mówię, że moja sprawa leży i nic się z nią nie dzieje. Pani sprawdza w systemie. I stwierdza, że rzeczywiście nic się ze sprawą nie dzieje. Co zrobi ta Pani? Skontaktuje się z pracownikami sądu i poprosi o przyspieszenie rozpatrywania sprawy? Przecież właśnie się dowiedziała, że w jej "firmie" są jakieś nieprawidłowości i "klient" jest niezadowolony. Nie, Pani poleci mi złożenie wniosku na piśmie z prośbą o zajęcie się sprawą. Jakby w jakiejś firmie klient dostał taką radę, to by zaraz była afera, a w sądzie wszystko jest ok.
A później ktoś, kto sam nic nie zrobił ma pretensje do PAH, że są nieskuteczni.