Zbliżamy się do końca trzeciego kwartału. Moim zdaniem powinny być bardzo dobre wyniki. Na tle spółek paliwowych unimot lśni jak gwiazda. Tylko co się dzieje na rynku że spółki paliwowe są tańsze niż w marcu. Skoro covid nie wpłyną na zyski spółki. Jakie są obawy inwestorów? Cena kursu pod wyniki trzeciego kwartału powinna być dużo wyższa.
Wyniki spółek paliwowych za I kw. zostały, nieco sztucznie, zaniżone przez wycenę obowiązkowych zapasów paliw. Na koniec marca ceny ropy naftowej na rynku światowym były rekordowo niskie, co spowodowało ksiegowe straty wielu koncernów. Do tego najwięksi gracze na rynku tracą krocie przez spadek zapotrzebowania na paliwo lotnicze. Unimot na szczęście miał marginalny udział w rynku jet. Z drugiej strony patrząc zastanawia mnie jaka jest obecnie marża na sprzedaży paliw - jeśli cena baryłki ropy, od XII 2019 do chwili obecnej, spadła o jakieś 35%, a ceny paliw na stacjach raptem o ok. 12%, to czy dystrybutorzy paliw zarabiają teraz więcej ? Zobaczymy - też niecierpliwie czekam na wyniki za III kw.
Pamiętajmy ze unimot nie ujal w poprzednim zeznaniu zysku ze sprzedaży paliwa za granicę. Więc ten Q3 powinien być naprawdę dobry do tego dojdą dosc spore zyski z Avia Solar. Juz prezes w ostatniej konferencji zapowiedział ze zysk powinien być przynajmniej jeszcze raz taki niż zakładano. Z mojego punktu widzenia Unimot stoi mocno na rynku. Czekamy cały czas na pierwsze informacje jaki jest progres fabryki paneli ktora zaczeli budować na Podkarpaciu. Pozdrawiam
Troszkę pojachałeś z naganianiem :)) Co do fabryki fotowoltaiki, to nie budują nowej fabryki, tylko wykorzystają część PZL Sędziszów, gdzie Prezes Sikorski przewodniczy RN. Wyniki Avia Solar w III kw. nie będą jeszcze imponujace - ten projekt dopiero nabiera rozpędu. Ale perspektywy rzeczywiście są obiecujące.
Naprawdę zainteresowanym polecam wywiad z Prezesem:
Moim zdaniem wyniki Unimotu za 3 kwartał będą rekordowe r/r. Dlaczego? Przez pandemię większość ludzi wybrała wakacje w kraju, tak więc Unimot sprzedał dużo więcej paliwa bo zamiast wylotów za granicę Polacy zrobili szturm nad Bałtyk i inne rejony kraju! A odnośnie fotowoltaiki to chyba nie trzeba tłumaczyć. Biznes na lata, własna produkcja paneli, współpraca handlowa i marketingowa z innymi firmami, instalacje dla klienta indywidualnego jak i biznesowego. Silne fundamenty, zdrowa spółka, dobre wskaźniki, ciągy rozwój działalnośc. Spółka dywidendowa, prezes w ramach programu motywacyjnego regularnie skupuje akcje z rynku. Bardzo dobra polityka.
Byłoby to dziwne, gdyby nie odbiegały. Spółka odnotowuje stały wzrost przychodów ze sprzedaży porównując miesiąc do analogicznego miesiąca roku poprzedniego, nie publikowali raportów szacunkowych tylko za okres od marca do maja 2020 roku, co wydaje się zrozumiałem, ponieważ kraj był w dużej mierze zamknięty. Po zakończeniu lockdownu, czerwiec i lipiec zanotował ponownie duży wzrost przychodów. W sierpniu nie zdarzyło się nic takiego, co mogłoby zakłócić tendencję poprawy wyników.
Uważam, że powinien być wzrost i w konsekwencji, zgodnie z polityką informacyjną Spółki, powinien pojawić się stosowny raport. Być może niedostatecznie jasno się wyraziłem.
Ale nie podali więc to oznacza że nie było istotnego wzrostu, przecież określili próg procentowy. Jakim trzeba być osłem żeby wbrew faktom pisać takie bzdury
Cały rynek spada i będzie spadać, więc Unimot idzie zgodnie z trendem. Jako spółka paliwowa, czyli mniej atrakcyjna od innych, leci w dół bardziej. Zresztą zgodnie z tym, co pisałem już wielokrotnie - Unimot się skończył i nie ma żadnych szans, aby kurs się podniósł w najbliższym czasie. Jak ktoś chce, to może czekać rok czasu, to może się doczeka ceny na poziomie 44 pln. Spółką warto się będzie zainteresować w okolicach 30 pln - to jest najbliższy poziom wsparcia po przebiciu 35 pln (co nastąpi prawdopodobnie wkrótce). Kupując za 30 będzie można liczyć na zysk w granicach 50% w perspektywie 9-12 m-cy. Oczywiście przy założeniu, że GPW się odbije i będzie kontynuować ruch w górę, co zdecydowanie nie jest oczywiste.