• Jutro Walne Zgromadzenie Autor: ~Gallileo [37.30.51.*]
    Jutro Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy. Wybieram się. Jak nie będę miał problemów z dojazdem to się pojawię. Zebrałem wszystkie pytania, które chcielibyście zadać. Lista jak na bardzo zaangażowany akcjonariat przystało jest bardzo długa, dlatego nie wiem czy starczy czasu i czy uda mi się wszystkie pytania zadać:
    1. Kiedy Wikana będzie po 26 złoty?
  • Re: Jutro Walne Zgromadzenie Autor: ~obywatel-M [37.47.34.*]
    Niestety jutro mnie nie będzie na walnym, dlatego mam prośbę o dopytanie prezesa o perspektywę rozwoju firmy w szerszym kontekście zielonej energii w tym dofinansowanie tej branży. Słyszałem o dużych pieniądzach przeznaczonych na finansowanie firm związanych z eko-energią. Pozdrawiam.
  • Re: Jutro Walne Zgromadzenie Autor: ~Gallileo [77.254.13.*]
    ta kwestia jest na liscie kwestii o ktore chcialem zapytac rowniez i ja
  • Re: Jutro Walne Zgromadzenie Autor: ~nowynamastersie [46.174.208.*]
    Dnia 2020-06-24 o godz. 19:32 ~Gallileo napisał(a):
    > Jutro Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy. Wybieram się. Jak nie będę miał problemów z dojazdem to się pojawię. Zebrałem wszystkie pytania, które chcielibyście zadać. Lista jak na bardzo zaangażowany akcjonariat przystało jest bardzo długa, dlatego nie wiem czy starczy czasu i czy uda mi się wszystkie pytania zadać:
    > > 1. Kiedy Wikana będzie po 26 złotych ?
    2. Czy właściciele po przez fundusze zamierzają w najbliższym ewentualnie nieco dalszym czasie "rozbujać kursem"
    a). umorzyć akcje własne ( bez nędznego skupu ) ?
    b). wspomóc wysokim obrotem i amplitudą kursu zainteresowanie akcjonariuszy zewnętrznych ( spekulacja ) pod kątem gry papierem ?
    c). jaka będzie przyszłość ta dalsza Wikany ( czy zamierzają utrzymać spółkę na giełdzie )
    3. Generalnie czy zamierzają wyrolować ( wyciulać ) mniejszościowych akcjonariuszy ?
    4). Czy te lata posiadania akcji Wikany nam się finansowo opłaci ?

jeżeli inni nie mają pytań to nowystarynamastersie ma ich milion pięćset dwa dziewięćset odnośnie przyszłości spółki na GPW

Pozdrawiam

• Re: Jutro Walne Zgromadzenie Autor: ~Gallileo [77.254.13.*]
    dziękuję za pytania, doceniam postawę, podobnie jak i powyzej niektore z wymieionych kwestii są i na mojej liscie rzeczy ktore chialbym poruszyc (moze nie az tak wprost) aczkolwiek obawiam się, ze na niektore z nich nawet jesli prezes bedzie znal odpowiedz to powie ze nie wie (bo oficjalnie wiedziec nie moze)
    pozdrawiam
    czyli jednomyślna domyślna jednomyślność

Łączna liczba ważnych głosów: 11.358.350
    Liczba głosów “za”: 11.358.350
    Liczba głosów “przeciw”: 0
    Liczbagłosów “wstrzymujących się”: 0
    25.06.2020r

Wolumen obrotu:25 szt.
    Wartość obrotu:47 zł
    Liczba transakcji:1

Nihil Novi sine communi consensu
  • Re: Jutro Walne Zgromadzenie Autor: ~Gallileo [188.146.230.*]
    A oczekiwałes jakiegoś "przeciw"? Jakiegoś konkretnego do jakiejś konkretnej uchwały czy sztuka dla sztuki? Trzeba było powiedzieć to bym się zastanowił i być może zaprotestował w Twoim imieniu.
    czyli wszystko ok
    pytania moje przedstawiłem:

> > 1. Kiedy Wikana będzie po 26 złotych ?
    2. Czy właściciele po przez fundusze zamierzają w najbliższym ewentualnie nieco dalszym czasie "rozbujać kursem"
    a). umorzyć akcje własne ( bez nędznego skupu ) ?
    b). wspomóc wysokim obrotem i amplitudą kursu zainteresowanie akcjonariuszy zewnętrznych ( spekulacja ) pod kątem gry papierem ?
    c). jaka będzie przyszłość ta dalsza Wikany ( czy zamierzają utrzymać spółkę na giełdzie )
    3. Generalnie czy zamierzają wyrolować ( wyciulać ) mniejszościowych akcjonariuszy ?
    4). Czy te lata posiadania akcji Wikany nam się finansowo opłaci ?
    nie można mi chyba zarzucić aktywności na forum
    lub jej braku
    generalnie podbijam aktywność forumową powiedzmy "akcjonariuszy"
    aktywność moja forumowa ma na celu oczywiście zwiększenie obrotu akcjami wikany

godz 16,02
    25,06,2020 r

Kurs otwarcia:1,8800 zł
    Max 1D:1,8800 zł
    Min 1D:1,8800 zł
    Wolumen obrotu:25 szt.
    Wartość obrotu:47 zł
    Liczba transakcji:1

Dnia 2020-06-25 o godz. 16:03 ~nowynamastersie napisał(a):
    > aktywność moja forumowa ma na celu oczywiście zwiększenie obrotu akcjami wikany
    >
    > godz 16,02
    > 25,06,2020 r
    >
    > Kurs otwarcia:1,8800 zł
    > Max 1D:1,8800 zł
    > Min 1D:1,8800 zł
    > Wolumen obrotu:25 szt.
    > Wartość obrotu:47 zł
    > Liczba transakcji:1
    >

mój trud aktywności forumowej nie poszedł jednak na darmo

o dzięki ci łaskawco za sfinalizowanie jeszcze jednej transakcji

nie wiem jak za to dziękować to nie dziękuję

Kurs odniesienia:1,9700 zł
    Kurs otwarcia:1,8800 zł
    Max 1D:1,9700 zł
    Min 1D:1,8800 zł
    Wolumen obrotu:125 szt.
    Wartość obrotu:244 zł
    Liczba transakcji:2
  • Re: Jutro Walne Zgromadzenie Autor: ~Gallileo [188.146.230.*]
    Aktywność na forum naprawdę doceniam, z relacją z Walnego i pytaniami wstrzymam się do powrotu do domu bo ciągle jestem w drodze, ale nie spodziewaj się zbyt wiele po odpowiedziach na tak postawione pytania
  • Re: Jutro Walne Zgromadzenie Autor: ~obywatel-M [37.47.34.*]
    Czy wiemy coś konkretnego o eko- energii w szerszym zakresie działania spółki ? Czy spółka zamierza pozbyć się bioenergii, czy też będzie starać się o dotacje ? Pozdrawiam.
  • Re: Jutro Walne Zgromadzenie Autor: ~Gallileo [83.31.223.*]
    Podsumowując:
    Jeśli chodzi o biogazownie to raczej nie ma tu pomysłów zmiany strategii, spółka ma jedną biogazownię i ją prowadzi, nie ma zamiaru rozwijac tego biznesu, a jak się znajdzie nabywca za rozsądną godną cenę to ją sprzeda, czyli wszystko to co bylo komunikowane do tej pory. Próbowałem też dopytac o te odpisy z pocztaku roku, ale poza jakimis ogolnikami niczego sie nie dowiedziałem, podobno jest to zwiazane z jakąś linią nawozowa czy czyms takim i podobno bylo cos wspomniane w sprawozdaniu, ale ja sobie nie przypominam, może w wolnej chwili sprawdzę, doczytam

Co do reszty kwestii to mam z tym mały problem, bo zagadujac o pytania mialem bardziej na mysli pytania zwiazane z dzialalnością spółki, projektami itp, a nie kwestie, w ktorych prezesa wiaze tajemnica formalna (albo ta nieformalna) i na nie na pewno nie odpowie, a jak odpowie to male szanse ze szczerze ze stanem faktycznym, a te w stosunku do głowego akcjonariusza też wybrzemiec nie mogą, bo glownego akcjonariusza zawsze (w ostatnich latach) reprezentuje Pani pełnomocnik, która zastrzega, że nie jest upoważniona do odpowiadania na pytania, no ale tam gdzie mogę postaram się odpowiedzieć sam.
    Kiedy WIkana będzie po 26zł? Moim zdaniem nigdy, a dlaczego juz pare razy uzasadnialem
    Czy właściciele poprzez fundusze zamierzają w najbliższym ewentualnie nieco dalszym czasie "rozbujać kursem"? Biorąc pod uwagę powyższe nie wiem. W a) nie wierzę mam nadzieję na b), do c) odniosę sie na końcu
    Generalnie czy zamierzają wyrolować (wyciulać) mniejszościowych akcjonariuszy? Nie wiem, mam nadzieję, że nie.
    Czy te lata posiadania akcji Wikany nam się finansowo opłaci ? Moim zdaniem tym co podjeli ryzyko i usrednili, albo kupili w ostatnich latach jest duza szansa ze tak, ale zawsze jest tez ryzyko ze nie, a tym ktorzy przez lata nic nie zrobili i czekali nie wiadomo na co, moim zdaniem na pewno nie.
    Wracajac do punktu c) zadalem pytanie czy biorac pod uwagę ogolnie panujacą modę i trend czy sa plany wezwania i sciagniecia spolki z gieldy. Padla odpowiedz zgodna z dotychczasowa formalną komunikacją ze nie (choc trudno ocenic na ile byla ona prawdziwa). Na pytanie czy biorac pod uwagę, że aktualnie sa to glownie obowiazki i koszty i moze warto byloby zrobić wezwanie za UCZCIWĄ cenę padla odpowiedz ze to sa duze koszty, po czym Panu Prezesowi przypomnialem (bo albo faktycznie nie pamietal, albo nie chcial pamietac w jaki sposob glowny akcjonariusz wszedl w posiadnie tego pakietu i parytetu na podstawie jakiego sie to odbylo i dodalem ze i tak nie bylby stratny. I to w zasadzie zamkneło temat.

Byłem tez na budowie Wikana Residence bo to niedaleko. Już coś sie tam dzieje.Zdjecia ponizej.

Przy okazji odkryłem na banerze nową inwestycję o ktorej jeszcze jest komunikacyjna cisza, a strona jest w budowie
    www.nowebronowice.eu

link

link

link

link

link
    ja nie pytam o to co Twoim zdaniem ......
    tak naprawdę myślisz tylko o sobie, i z uporem godnym jedynie Twojej słusznej "sprawy" i osobistego interesu ( wyjścia z akcjonariatu ) za zadowalającą zwłaszcza Ciebie " godną/godziwą " cenę ciągle namawiając do wezwania

nawet 2,50 gr by Ciebie zadowalała , nie myśląc o innych, zgodnie z zasadą dla niektórych słuszną " moja chata z kraja "

Wracajac do punktu c) zadalem pytanie czy biorac pod uwagę ogolnie panujacą modę i trend czy sa plany wezwania i sciagniecia spolki z gieldy. Padla odpowiedz zgodna z dotychczasowa formalną komunikacją ze nie (choc trudno ocenic na ile byla ona prawdziwa). Na pytanie czy biorac pod uwagę, że aktualnie sa to glownie obowiazki i koszty i moze warto byloby zrobić wezwanie za UCZCIWĄ cenę padla odpowiedz ze to sa duze koszty, po czym Panu Prezesowi przypomnialem (bo albo faktycznie nie pamietal, albo nie chcial pamietac w jaki sposob glowny akcjonariusz wszedl w posiadnie tego pakietu i parytetu na podstawie jakiego sie to odbylo i dodalem ze i tak nie bylby stratny. I to w zasadzie zamkneło temat.
    Zobacz wątki dotyczące WIKANA Zobacz profil WIKANA  
    Autor: ~Gallileo [193.118.225.*] 2020-01-17 07:49
    Opublikowano przy kursie:  1,34 zł , zmiana od tamtej pory: 47,01%
    Podjąłem decyzję
    Nie odpowiadam.

Mój udział, który mam w porozumieniu generalnie od samego poczatku byl jakby poza dyskusja, bo tu jak to wspominalem wielokrotnie interesuje mnie minimum wartosc ksiegowa. Natomiast spodziewajac sie skupu po cenie 1,50 od czerwca naskubalem 63350 sztuk w cenach 1,01 - 1,15 z zamiarem oddania na skupie. Gdyby cena byla wyzsza np. spodziewane 1,50 byc moze bym zgodnie z zalozonym planem przynajmniej małą część oddał. Przy cenie 1,40 miałem naprawdę spory dylemat. Mimo to jeszcze kilka dni temu byłem mocno zdecydowany odpowiedziec tą nadwyzka z zamiarem szybkiego odkupu po 1,25-1,30 (biorę pod uwagę, ze po skupie krótkoterminowo kurs moze sie delikatnie obsunać). Przemyślałem to jednak i po dłuzszym zastanowieniu dochodzę do wniosku, ze gra jest niewarta swieczki, takiej ilosci móglbym latwo nie odkupic, a potencjalny zarobek móglby sie okazac pozorny (sprawy podatkowe). Znam spólke, znam wartosc tych akcji, wiem, ze sa warte duzo wiecej niz oferowana nam cena. Przed nami w kwietniu najlepsze wyniki od 2012 roku, wikanasquare dobrze sie sprzedaje, wchodzi PPK, deweloperzy staja sie ciekawym kąskiem dla zagranicznego kapitalu, wszystko idzie w dobrym kierunku. Przeczekalem 12 lat poczekam jeszcze trochę. 

Już w czwartek skłaniałem się ku temu by jednak nie odpowiadać, ale całkowicie przeważył wczorajszy komunikat, który uważam za po prostu śmieszny. Absurdalną sytuacją jest fakt, że fundusz sprzedaje 200 000 po 1,10 gdy w drodze info o skupie i następnego dnia może sprzedać po 1,40. Nie przypadkowa jest tez liczba akcji którą sprzedali. Sprzedali 1% (przynajmniej tak im się wydawało) czyli minimalną ilosc, przy której musieli poinformować że sprzedali. Ewidentnie zależało im na tym aby poinformowac, że sprzedali i żeby ludzie zobaczyli że sprzedali. Tyle ze w tym pospiechu popełnili błąd, bo 200 000 to nie jest żaden 1%, tylko 0,999999%. Jeden 1% byłby dopiero przy 200 148 sztukach. Ten komunikat w ogole nie powinien powstać a spółka nie powinna go publikować. Abstrahuje już od tego, że prawdopodobnie sprzedali komuś zaufanemu z towarzystwa, być może B. Transakcja eweidentnie była ustawiona, bo wszystko poszło w kilka sekund jednym zleceniem.

Ciekaw jestem jakie beda wyniki skupu. Mysle, ze jesli B. sie nie dorzuci, choć moze to zrobic, albo zeby nie przekroczyc progu 66%, albo w celu zbudowania wrazenia, ze sie pozbywa tak, jak to bylo przy 1,00, a w gruncie rzeczy nad akcjami, które sa w spółce caly czas ma kontrolę, to raczej nie uda sie skupic calosci, a wtedy gdzies w marcu moze sie okazac, ze będzie trzecia odslona po 1,60 albo 1,80.... i znowu bede mial dylemat i znowu bede sie zastanawial...
    Autor: ~Gallileo [188.146.184.*] 2019-10-09 16:50
    Opublikowano przy kursie:  1,08 zł , zmiana od tamtej pory: 82,41%
    Re: Nabycie akcji własnych w celu umorzenia
    1. jedna oferta
    2. seria H
    3. czyli to Buchajski

Pytanie czemu tylko tyle? Może chodzi o to aby zasiać panikę, by teraz wszyscy rzucili się by oddać na wspaniałomyślnej kolejnej ofercie np po 1,25? A może po prostu oddał tyle by nie przekroczyć 66% bo to oznacza konieczność wezwania na całą resztę? Czas pokaze
    Forum Giełda Dodaj wątek
    Autor: ~Gallileo [193.102.79.*] 2019-10-09 14:32
    Opublikowano przy kursie:  1,08 zł , zmiana od tamtej pory: 82,41%
    Re: Blokada na 1,08 czyżby trzymali A potem wezwanie po niskiej cenie
    mogą sobie wzywać, 6% akcji jest nie do ruszenia ponizej wartosci ksiegowej

Forum Giełda Dodaj wątek
    Autor: ~Gallileo [95.49.157.*] 2018-09-29 22:01
    Opublikowano przy kursie:  0,89 zł , zmiana od tamtej pory: 121,35%
    Dopiero idzie fala wezwań na GPW
    Dopiero idzie fala wezwań na GPW
    PARKIET Publikacja: 26.09.2018 14:00

Mimo wyraźnego spadku wycen, szczególnie małych i średnich firm, ostatnio nie było dużo wezwań. Pieniędzy na rynku jest sporo, a finansowanie tanie, więc niebawem mogą zaktywizować się nie tylko fundusze private equity, ale też inwestorzy branżowi lub dotychczasowi główni akcjonariusze. Jednak trzeba na to jeszcze chwilę poczekać.

Trwająca od 13 miesięcy fala spadkowa sWIG80 i od dziewięciu miesięcy mWIG40 sprowadza z każdym tygodniem coraz niżej trzy- i sześciomiesięczne średnie notowań spółek z tych indeksów. A to one (ważone obrotami) decydują, ile co najmniej za jedną akcję musi zapłacić inwestor chcący przejąć w wezwaniu daną firmę. To może wywołać kolejną falę wezwań na GPW.

Na razie transakcji niedużo
    Niedawno zostały ogłoszone wezwania na akcje Protektora, Polenergii i Decory. To efekt niskich wycen po trwającej przecenie, ale na niższe ceny wskazują też prowadzone przez firmy skupy akcji własnych – nowe buy backi zapowiedziały właśnie Colian, Soho Development, Lentex, Introwl i Benefit. O niskich wycenach świadczy również posucha pod względem emisji akcji przez spółki już notowane, brak dużych debiutów nowych spółek i sprzedaży akcji nowych lub istniejących oraz transakcji typu ABB (przyspieszonej budowy księgi popytu). Gdy wymienionych wyżej transakcji jest sporo, oznacza to zwykle, że akcjonariusze uznają wyceny za atrakcyjne do sprzedaży. Gdy jest odwrotnie i uważają je za sprzyjające zakupom, dominują wezwania. Okres gorszych nastrojów inwestorów i słabości rynków potwierdzają też słabnące obroty.
    Indeksy mWIG40 i sWIG80 od swoich lokalnych szczytów straciły już odpowiednio 17,8 proc. i aż 29,5 proc. Przecena widoczna jest też w średnich wskaźnikach wyceny. Obecnie na podstawie prognoz na rok 2018 i 2019, wskaźnik C/Z dla mWIG40 wynosi odpowiednio 12,4 i 10,8, a C/WK – 1,28 i 1,19, czyli są znacznie niższe niż średnia z kilku ostatnich lat (odpowiednio 15,5 i 1,4). Jeszcze większa rozbieżność między historycznymi a obecnymi wycenami jest w sWIG80 – wskaźniki C/Z i C/WK na lata 2018 i 2019 wynoszą odpowiednio 9,9 i 8,6 oraz 0,45 i 0,43 (wobec średnich na poziomie 14,5 i 1,3). Jednak pomimo przecen wezwań nie ma aż tak wiele.

– Jesteśmy nieco zaskoczeni małą liczbą wezwań, spodziewaliśmy, że to zjawisko będzie występować w większej skali. Trudno powiedzieć, dlaczego, ale jednym z powodów może być to, że ostatnie spadki notowań były dynamiczne i inwestorzy czekają na dalszą przecenę, szukając dołka. Ogłoszenie wezwania zajmuje też trochę czasu, to proces charakteryzujący się pewną inercją – mówi Adam Łukojć, zarządzający w Allianz TFI.
    Jego zdaniem przeszkodą nie są sprzedający. – Wprawdzie niższe wyceny im nie sprzyjają, ale niektórzy inwestorzy mogą szukać płynności i chętnie odpowiadać na wezwania, upłynniając za jednym zamachem spory pakiet. Nie powinno być także problemów z finansowaniem przejęć, bo finansowanie bankowe jest dziś względnie łatwo dostępne – dodaje.
    Zdaniem Łukojcia powodem mniejszej liczby wezwań raczej nie jest słaba kondycja spółek z GPW. – Nie jest tak, że w większości z nich siedzą „trupy w szafach". Może są obawy, że jesteśmy już w późnym etapie hossy i cyklu koniunkturalnego, a więc czekają nas spadki i spowolnienie i nie trzeba się spieszyć. Poza tym spółki z GPW nie zawsze muszą być bardzo interesujące dla inwestorów chcących inwestować w firmy technologiczne – fintechy czy big data – czy szukających kolejnych jednorożców. Takich firm na GPW jest jak na lekarstwo – a z kolei w tym segmencie może koncentrować się uwaga wielu inwestorów private equity. Fundusze private equity być może są też nieco mniej aktywne w wezwaniach, bo alokują mniej niż kiedyś pieniędzy na polski rynek, który jest już bardziej rozwinięty, więc może nie przynosić aż tak dużych stóp zwrotu jak kiedyś – zaznacza Łukojć.

Marcin Materna, dyrektor działu analiz w Millennium DM, wskazuje, że na większą falę wezwań na GPW trzeba poczekać do wiosny, aż spadnie średnia cena akcji z ostatnich sześciu miesięcy.

Całkiem sporo kandydatów
    Kogo mogą upatrzeć sobie inwestorzy? – Średnie i mniejsze firmy przemysłowe, które dołują, bo przejściowo mają problem z kosztami, których nie mogą przenieść na odbiorców. Ale prędzej czy później się to zmieni, ceny wzrosną, wiec poprawią rentowność. Chodzi o takie spółki, które mogłoby zainteresować fundusze private equity albo – co mniej prawdopodobne – spółki z branży. To m.in. Sanok, Wawel, Polwax, Ferro. Być może mogą się także znaleźć zainteresowani zakupem spółek medycznych czy mniejszych firm IT, ale tu szanse są moim zdaniem mniejsze – mówi Materna.
    – Zwróciłbym uwagę na spółki, które prowadzą przegląd opcji strategicznych. Ten proces często kończy się zmianą właściciela i wezwaniem. Ostatnio informowały o nim m.in. Kruk, Libet, GTC. Być może inwestorów, zwłaszcza zagranicznych, mogłaby zainteresować Kania, bo w branży mięsnej widać trendy konsolidacyjne, niedawno było wezwanie na Tarczyńskiego – dodaje Jakub Menc, zarządzający w Skarbcu TFI. Jego zdaniem wezwań należy upatrywać wśród mniejszych spółek, głównie tych o kapitalizacji 100–200 mln zł. – Szczególnie tych, które mają rozproszony akcjonariat i duży udział OFE, albo przeciwnie – mają głównego akcjonariusza, który uznaje, że spółka jest zbyt mocno przeceniona i chce wykupić pozostałych inwestorów, by samodzielnie nią rządzić poza giełdą, co jest łatwiejsze i mniej wymagające pod względem choćby obowiązków informacyjnych, daje też zarządowi większą swobodę – zaznacza.

Zdaniem Tomasza Manowca, zarządzającego w Noble Funds TFI, najlepszymi kandydatami do przejęcia są firmy o rozproszonym akcjonariacie, szczególnie z dużym udziałem TFI i OFE – ze względu na poszukiwanie płynności i chęć wyjścia z małych spółek.
    – Najwięcej przestrzeni do wezwań widzę w branży motoryzacyjnej, biorąc pod uwagę strukturę akcjonariatów poszczególnych spółek i przecenę kursu. Z innych firm ciekawie wygląda Rainbow Tours z powodu nieuzasadnionej skali przeceny oraz z podobnych powodów Mangata – dodaje Kamil Hajdamowicz, zarządzający w Vienna Life TU.
    – Stawiałbym na przemysł. Jest w tym segmencie dużo firm, których główni akcjonariusze znają realną wartość i widzą, że wycena na rynku jest znacznie niższa, a firma ma dobre perspektywy, więc mogą zechcieć samodzielnie ściągnąć ją z giełdy lub znaleźć inwestora branżowego, który to zrobi i jednocześnie zapewni szybszy rozwój. Wezwania mogą dotyczyć zwłaszcza firm prowadzących jednorodną działalność, które po wezwaniu mogą stać się częścią większej grupy. Teraz, gdy jest tanio, raczej kupowane będą dobre i zdrowe spółki. Gdyby było drogo, inwestorzy strategiczni byliby prawdopodobnie mniej wybredni i kupowaliby także te spółki, które mogą wymagać restrukturyzacji – mówi Łukojć.

Eksperci wytypowali do ewentualnych wezwań takie firmy, jak: Agora, Amica, Apator, Arctic Paper, Best, Ergis, Ferro, Forte, GTC, IMS, Kania, Konsorcjum Stali, Kredyt Inkaso, Kruk, LC Corp, Libet, Pekabex, Play, Polnord, PBKM, Polwax, Sanok, Skarbiec TFI, Torpol, Wawel, Wirtualna Polska. Jednak trzeba pamiętać, że nawet jeśli do wezwania dojdzie, to oferowana cena nie musi zawierać istotnej premii i nie musi być atrakcyjna dla sprzedających.

REASUMUJĄC DĄŻYSZ DO JEDNEGO , SUGERUJĄC , APELUJĄC , DORADZAJĄC , WRĘCZ NAMAWIAJĄC DO:

Forum Giełda Dodaj wątek
    Autor: ~Gallileo [83.6.187.*] 2020-06-10 21:38
    Opublikowano przy kursie:  2,00 zł , zmiana od tamtej pory: -1,50%
    Apel
    Jak tak patrzę na ostatnie dwie sesje to widzę tylko jedno rozwiązanie i nasuwa mi się tylko jeden apel... Weź Pan Panie Buchajski zrób skup, daj Pan jakieś 4PLN i zabieraj Pan to w cholerę i wycofaj z tego naszego grajdoła, bo szkoda nerwów. Zlituj się Pan i oszczedź nam oglądania tego co widzimy. Zero życia na forum, zero życia na giełdzie. Zero kupujących, zero sprzedajacych. Zeby przez dwa dni się nie otworzyć to to jest kuźwa szczyt. No comment.

AKTUALIZACJA: 10.06.2020 08:45 PUBLIKACJA: 10.06.2020 05:00

Indykpol, Orbis – czyli pożegnanie z weteranami GPW
    W najbliższych tygodniach z obrotu znikną spółki warte łącznie ponad 6 mld zł – wynika z naszych szacunków.

!Foto: Bloomberg
    Autor Katarzyna Kucharczyk

W piątek w notowaniach nie znajdziemy już Indykpolu. Kończy on swoją 26-letnią przygodę z warszawską giełdą. Z dniem 11 czerwca nastąpi wycofanie jego akcji z obrotu. Wpisuje się to w obserwowaną od kilku lat falę delistingów – statystyki mocno podbijają spółki przejmowane przed dominujących akcjonariuszy.
    W najbliższych tygodniach z parkietu znikną też m.in. Orbis, BSC Drukarnia Opakowań, Ergis, Baltona, Konsorcjum Stali czy JHM Development.
    Długa kolejka do wyjścia
    Znaczący uszczerbek w kapitalizacji GPW przyniesie w szczególności delisting wspomnianego już Orbisu (notowanego od 1997 r.). W połowie grudnia zeszłego roku AccorInvest Group wezwał do sprzedaży ponad 46 mln akcji Orbisu po 115 zł za sztukę. Przyjmowanie zapisów rozpoczęło się 5 lutego i trwało do 5 marca. W wezwaniu przejmujący skupił 45,4 mln papierów. Od 9 kwietnia – w związku z planowanym wtedy przymusowym wykupem – notowania Orbisu są zawieszone. Na rynku po raz ostatni transakcje zawierano po 113 zł, co przekłada się na kapitalizację rzędu 5,2 mld zł.
    Wiele wskazuje, że dni Orbisu na GPW są policzone: akcjonariusze hotelarskiej spółki zdecydowali już o wycofaniu akcji z obrotu, a jej zarząd złożył do Komisji Nadzoru Finansowego wniosek w tej sprawie.

linkFoto: GG Parkiet

Również w przypadku Baltony (walne zgromadzenie odbyło się 25 maja), BSC Drukarni Opakowań (WZ było 4 maja), Ergisu (5 maja) czy JHM Development (13 marca) akcjonariusze zdecydowali już o wycofaniu akcji z giełdy, a zarządy wystąpiły w tej sprawie z wnioskiem do nadzorcy. Jego decyzję pod koniec maja otrzymało już natomiast Konsorcjum Stali. Komisja dała spółce zielone światło na wycofanie wszystkich akcji z obrotu na rynku regulowanym z dniem 18 czerwca. Lista firm znikających z giełdy w tym roku z pewnością się powiększy, chociażby z uwagi na trwające wezwania i przeglądy opcji strategicznych.

Bankructwa na horyzoncie

Czas pokaże, czy grupę wycofywanych z giełdowego obrotu spółek zasilą również bankruci – tych z uwagi na trwającą pandemię i nieuchronną recesję będzie przybywać.
    Warto jednak odnotować, że nawet jeśli spółki teraz wpadają w finansowe tarapaty, to nie znikną z giełdy w najbliższych tygodniach. Czas potrzebny do sfinalizowania niezbędnych kroków prawnych w procesie restrukturyzacyjnym liczony jest co najmniej w kilku, kilkunastu miesiącach. Dobrze pokazuje to przykład informatycznego Cube.ITG, a więc spółki, która już od lat boryka się z poważnymi kłopotami. Jej przygoda z giełdą zakończyła się dopiero w ostatnich dniach – dokładnie 8 czerwca, kiedy upłynęło sześć miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanowienia sądu o oddaleniu wniosku o ogłoszenie upadłości.
    Ten rok dla rynku IPO jest już stracony
    W ciągu ostatnich trzech lat ogłoszono około stu wezwań do sprzedaży akcji spółek notowanych na warszawskiej giełdzie. Na drugim biegunie są statystyki dotyczące debiutów. Tych na rynku głównym w ostatnich latach było jak na lekarstwo i nic nie wskazuje, żeby w 2020 r. sytuacja miała się zmienić.
    W rejestrze KNF dotyczącym prowadzonych postępowań prospektowych nie widać nowych wpisów. Te dotychczasowe – czyli Gaming Factory i Elektrim – mają status „w toku". Wcześniej swoje debiuty zapowiadały też m.in. Nowy Szpital Holding, Smyk czy Medical Finance Group. Na razie jednak nie należy spodziewać się ich na parkiecie.
    Większy ruch widać natomiast na alternatywnym NewConnect. Wśród debiutujących tam przedsiębiorstw dominują reprezentanci sektora IT, producenci gier komputerowych, firmy biotechnologiczne i zajmujące się szeroko rozumianym e-commerce.

??????????????????????????????

PRZYTACZAJĄC GODNE POWYŻSZE PRZYKŁADY DO JEDYNIE SŁUSZNEGO TWOIM ZDANIEM NAŚLADOWANIA

Dnia 2020-06-24 o godz. 19:32 ~Gallileo napisał(a):
    > Jutro Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy. Wybieram się. Jak nie będę miał problemów z dojazdem to się pojawię. Zebrałem wszystkie pytania, które chcielibyście zadać. Lista jak na bardzo zaangażowany akcjonariat przystało jest bardzo długa, dlatego nie wiem czy starczy czasu i czy uda mi się wszystkie pytania zadać:
    > > 1. Kiedy Wikana będzie po 26 złoty?

sam apelowałeś o pytania do zarządu

• Re: Jutro Walne Zgromadzenie Autor: ~Gallileo [83.31.223.*]
    Masz rację, mój błąd, biorę to na siebie. Powinienem zaznaczyć to od razu na samym starcie, że biorę pod uwagę tylko a)pytania sensowne b) pytania na które jest możliwość uzyskania odpowiedzi, przepraszam
  • Re: Jutro Walne Zgromadzenie Autor: ~literat [89.229.83.*]
    Zejdż Pan z chmur i bądż Pan realistą.
  • Re: Jutro Walne Zgromadzenie Autor: ~literat [89.229.83.*]
    A i dobieraj Pan jak jest tanio. Z drugiej strony nie rozumiem, że jeśli wieszczy Pan cenę 26 zł , to powinien Pan brać garściami i po cichutku zbierać z rynku Wikanę wartą " stare" 2 grosze.

p.s.

Gallileo wykluczyłeś z forum dyskusyjnego niewygodnych dla Ciebie oponentów , tolerujesz tylko nieszkodliwych klakierów
  • Re: Jutro Walne Zgromadzenie Autor: ~Gallileo [193.102.79.*]
    ciagle tu jestes mimo ze mnie ostatnio regularnie atakujesz, a ja Cie nawet jeszcze zachecam do aktywnosci wiec nie do konca to tak dziala. Poza tym nie bardzo rozumiem jak ich niby mialbym wykluczyc? To ze sie im znudzilo pisanie bzdur I sobie poszli, albo po prostu nie chce sie im pisac to ani moja zasluga ani wina
    Dnia 2020-06-26 o godz. 10:48 ~Gallileo napisał(a):
    > ciagle tu jestes mimo ze mnie ostatnio regularnie atakujesz, a ja Cie nawet jeszcze zachecam do aktywnosci wiec nie do konca to tak dziala. Poza tym nie bardzo rozumiem jak ich niby mialbym wykluczyc? To ze sie im znudzilo pisanie bzdur I sobie poszli, albo po prostu nie chce sie im pisac to ani moja zasluga ani wina

a ja Cie nawet jeszcze zachecam do aktywnosci

u mnie niczyje zachęcani nie jest skuteczne

mnie się łatwo nie da zniechęcić bo się komuś tak chce lub czegoś tak nie chce jak by inni chcieli .

Poza tym nie bardzo rozumiem jak ich niby mialbym wykluczyc?

jeżeli ktoś ma inny pogląd to od razu Twoja natychmiastowa odpowiedż ( riposta )

jeżeli ktoś ma zdanie zgodne z Twoim to go nawet mową pisaną pochwalisz lub co najwyżej nie zganisz

stałeś się takim strażnikiem moralności innych wedle swoich kryteriów
    Przecież zapytałem o wezwanie po UCZCIWEJ  CENIE. Czy Tobie też nie chodzi czasem o to samo czyli o UCZCIWĄ CENĘ? Różnimy się tylko w rozumieniu tego czy  jest dla nas uczciwą cena. Sorry, ale ja na 26zł czekał nie będę. Dla mnie uczciwą ceną biorąc pod uwagę to gdzie teraz jest spółka i co z nia zrobili to jest maksymalnie 5-6zł I tego nie zmienię ani ja ani Ty chocbysmy mieli zaklinac rzeczywistość przez kolejne lata.

Poza tym co Ty chcesz udowodnić atakując mnie teraz? Nawet Ci nie musiałem mówić, że o to zapytałem. Poza tym przecież ja swoich intencji nie kryję od kilku lat i są one klarowne. Mniej więcej pod koniec 2017 roku gdy zaczałem próbować organizować porozumienie napisałem szczerze i wprost do wszystkich osob, z ktorymi mialem wówczas mailowy kontakt I ktore zachecalem do porozumienia w TYM CIEBIE,  że oceniajac sytuację, zainteresowanie spółka I płynność moim zdaniem najwiekszą naszą szansę na wyjscie z tej nwestycji bez strat widzę poprzez:
    a) usrednianie do poziomów wartości księgowej 
    b) oddanie na jakims skupie albo wezwaniu
    Dodatkowo z Toba widzac ze masz watpliwosci i to do Ciebie nie przemawia mialem Z TOBA prywatną korespondecję, w ktorej tłumaczyłem Ci dlaczego tak to widzę I dlaczego uważam to za słuszne. Swoją srednią od tamtej pory obnizyłem o jakies 50% a pakiet zwiekszylem o drugie tyle. A o ile Ty usredniles I o ile zwiekszyles pakiet od tageo czasu jesli mogć zapytać? 

Jeśli mimo wszystko Ci to umknęło to ten watek tuż po założeniu porozumienia powinien być jednoznaczny

Re: POROZUMIENIE Autor: ~Gallileo [95.49.144.*]2019-01-26 12:59
    I chciałbym postawić sprawę jasno i uczciwie... lata 2017 i 2018 byly dla mnie dość trudne finansowo. Podejmowałem czasem naprawdę niełatwe i bardzo ryzykowne decyzje i stawałem przed ogromnymi dylematami czy zwiększać dalej zaangażowanie w Wikanę czy też dać sobie spokój i patrzeć jak sprawy same się potoczą. Postawilem wszystko na jedną kartę, mimo to musiałem się czasem zmierzyć z oskarżeniami na szczęście pojedynczych osób o manipulacje i naganianie, choć zawsze pisałem jedynie to co myślałem i o tym czego się rzeczywiście obawiałem. Z perspektywy czasu nadal uważam, że zmierzało to w stronę wyciśnięcia drobnych akcjonariuszy, nadal uważam, że po wyjściu funduszy to był idealny moment i niepowtarzalna okazja na uśrednianie i obniżenie sobie średniej w okolice wartości księgowej, która to cena w mojej opinii realnie daje szanse (być może jedyną) na wyjście z tej inwestycji bez strat, a z drugiej strony ograniczenie ryzyka wyciśnięcia drobnych. Cieszę się, że udało się znaleźć kilka godnych zaufania osób, ktore myślało podobnie jak ja i które podobnie jak ja podjęły to ryzyko. Dziś biorąc pod uwagę okoliczności oceniam że na chwile obecną także dzięki naszym działaniom takiego ryzyka nie ma, badź jest naprawde minimalne. Rok 2019 przyniósł dla mnie już teraz wiele pozytywnych zmian, wiele tematów także ( a może nawet przede wszystkim)  finansowych zaczyna sie fajnie ukladać co sprawia, że nie mam juz takiej presji, juz mi sie tak bardzo nie śpieszy, mogę pozwolic sobie (gdyby zaszła taka potrzeba) na kilka kolejnych lat czekania. Dlatego zamierzam nadal kontynuować aktywność na forum, mocne angażowanie się w sprawy spółki, zwlaszcza teraz gdy powstalo nasze porozumienie. Zamierzamy tez tak, jak to zostalo wspomniane w miare mozliwosci powiekszac ilośc posiadanych akcji (w zaleznosci od poziomow cenowych). Jeśli jednak znajdę kupca na swój pakiet w zadawalającej cenie to go sprzedam. Cena która mnie satysfakcjonuje to 2,95 PLN, może sie jeszcze zmienić z czasem w zależności od okolicznosci (nieznacznie w dół, a być może znacznie w górę, czas pokaze). Jeśli jednak znajdzie się jakis chętny badź będzie jakies wezwanie na tych poziomach cenowych to poważnie się nad tym zastanowię i będę się tu kierował przede wszystkim interesem swoim  i kolegów z porozumienia.

nie żałuję że nie przystąpiłem do porozumienia dlatego że tyle samo ( odnośnie ceny akcji ) miałbym do decydowania co teraz a może jeszcze mniej ( nie znam warunków przystąpienia do i odstąpienia od porozumienia ) etc.
    nie bylo zadnych warunkow wejscia ani wyjscia, jedyny warunek jaki byl to zbiezne oczekiwania co do wyjscia czyli minimum wartosc ksiegowa
    I wiedzac jakie sa oczekiwania nie musiales nawet formalnie wchodzic do porozumienia, majac pakiet jaki masz spokojnie przy cenach 50 gr mogles sobie usrednic ponziej wartosc ksiegowa i dzis mogles juz byc bez akcji z zarobkiem
    Dnia 2020-06-26 o godz. 11:16 ~Gallileo napisał(a):
    > I wiedzac jakie sa oczekiwania nie musiales nawet formalnie wchodzic do porozumienia, majac pakiet jaki masz spokojnie przy cenach 50 gr mogles sobie usrednic ponziej wartosc ksiegowa i dzis mogles juz byc bez akcji z zarobkiem

jak ja bym satysfakcjonująco uśrednił po 0,5 gr to dla innych by brakło aby satysfakcjonująco uśrednili do poziomów satysfakcji
    Dnia 2020-06-26 o godz. 11:13 ~Gallileo napisał(a):
    > nie bylo zadnych warunkow wejscia ani wyjscia, jedyny warunek jaki byl to zbiezne oczekiwania co do wyjscia czyli minimum wartosc ksiegowa

no właśnie

więc jak sam ocenisz nie było mi z Wami po drodze mamy rozbieżne oczekiwania
    nie bylo Ci pod drodze bo zabraklo Ci odwagi do podjecia ryzyka - od momentu pomyslu stworzenia porozumienia, kazda z oosob je tworzacych podjela ogromne ryzyko, zainwestowala duzo srodkow by zjechac ze swoja srednią na tyle nisko by w ogole zaczac rozwazac oddanie po wartosci kseigowej, kosztowalo nas to ogromne jak na nasze mozliwosci srodki  i jescze wieksze nerwy, dlatego pretensje ze teraz ktos nie ma zamkiaru czekac na 26 zlotych sa ani uzasadnione, ani sprawiedliwe 
    Dnia 2020-06-26 o godz. 11:29 ~Gallileo napisał(a):
    > nie bylo Ci pod drodze bo zabraklo Ci odwagi do podjecia ryzyka - od momentu pomyslu stworzenia porozumienia, kazda z oosob je tworzacych podjela ogromne ryzyko, zainwestowala duzo srodkow by zjechac ze swoja srednią na tyle nisko by w ogole zaczac rozwazac oddanie po wartosci kseigowej, kosztowalo nas to ogromne jak na nasze mozliwosci srodki  i jescze wieksze nerwy, dlatego pretensje ze teraz ktos nie ma zamkiaru czekac na 26 zlotych sa ani uzasadnione, ani sprawiedliwe 

mnie się nie podoba Twoje ( może nawet Wasze ) apelowanie o wezwanie do wykupu ( jeszcze nie tak dawno po jeszcze niższej cenie ) i usunięcia z GPW

czy mam prawo do wyrażania w tej kwestii swojej opinii , która być może nie jest po Twojej myśli ?
    Dnia 2020-06-26 o godz. 11:39 ~nowynamastersie napisał(a):
    > Dnia 2020-06-26 o godz. 11:29 ~Gallileo napisał(a):
    > > nie bylo Ci pod drodze bo zabraklo Ci odwagi do podjecia ryzyka - od momentu pomyslu stworzenia porozumienia, kazda z oosob je tworzacych podjela ogromne ryzyko, zainwestowala duzo srodkow by zjechac ze swoja srednią na tyle nisko by w ogole zaczac rozwazac oddanie po wartosci kseigowej, kosztowalo nas to ogromne jak na nasze mozliwosci srodki  i jescze wieksze nerwy, dlatego pretensje ze teraz ktos nie ma zamkiaru czekac na 26 zlotych sa ani uzasadnione, ani sprawiedliwe 
    >
    > mnie się nie podoba Twoje ( może nawet Wasze ) apelowanie o wezwanie do wykupu ( jeszcze nie tak dawno po jeszcze niższej cenie ) i usunięcia z GPW
    >
    > czy mam prawo do wyrażania w tej kwestii swojej opinii , która być może nie jest po Twojej myśli ?

?????????????????????????????????????
    ?????????????????????????
    ?????????????
    masz, a ja mam prawo by bylo mi przykro
    Dnia 2020-06-26 o godz. 11:18 ~nowynamastersie napisał(a):
    > Dnia 2020-06-26 o godz. 11:13 ~Gallileo napisał(a):
    > > nie bylo zadnych warunkow wejscia ani wyjscia, jedyny warunek jaki byl to zbiezne oczekiwania co do wyjscia czyli minimum wartosc ksiegowa
    >
    > no właśnie
    >
    > więc jak sam ocenisz nie było mi z Wami po drodze mamy rozbieżne oczekiwania

wartosc ksiegowa

to nie dla mnie

bardzo pi przykro że tego nie możesz zrozumieć

mi tym bardziej przykro ze mnie atakujesz bo ja od samego pocztaku stawailem sprawe jasno i a wartosc ksiegowa nie wybrakłem sobie  dlatego ze takie mialem widzimisie tylko biorac pod uwage okolicznosci I ryzyko wycisnienicia ocenialem ze jest to maksymalna cena jaka na jaka mozemy oczekiwac gdyby przyszlo bronic swoich praw przed sadem (pokazywaly to inne przyklady, np Polcoloritu ktory podawalem wowczas za przyklad). Generalnie dla mnie od tego czy cena po ktorej sprzedaje to wartosc ksiegowa czy nie to wazniejsze jest to czy cena po ktorej sprzedaje jest wyzsza, a najlepiej duzo wyzsza od tej po ktorej kupilem
    juz chyba nawet nie musze dodawac ze w porozumieniu jets nas trzech I kazdy ma swoje oczekiwania wiec nawet jakbym zmienil zdanie I zechcial czakac na Twoje 26zlotych to sam nie mam tam nic do gadania bo mam tam jedynie skromną czesc 
    Dnia 2020-06-26 o godz. 11:00 ~Gallileo napisał(a):
    > juz chyba nawet nie musze dodawac ze w porozumieniu jets nas trzech I kazdy ma swoje oczekiwania wiec nawet jakbym zmienil zdanie I zechcial czakac na Twoje 26zlotych to sam nie mam tam nic do gadania bo mam tam jedynie skromną czesc 

więc co to za porozumienie jak mój pakiet też jest jaki jest to kto by się liczył z moim zdaniem ?
    przeczytaj jescze raz ze zrozumieniem " jakbym zmienil zdanie I zechcial czakac na Twoje 26zlotych  (w domysle zamiast wartosci ksiegowej) to sam nie mam tam nic do gadania" -  bo od samego poczatku byla mowa o wartosci ksiegowej
[x]
WIKANA 0,00% 8,05 2025-10-17 16:38:51
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.