Zobacz wątki dotyczące WIKANA Zobacz profil WIKANA Autor: ~Gallileo [193.118.225.*] 2020-01-17 07:49
Opublikowano przy kursie: 1,34 zł , zmiana od tamtej pory: 47,01%
Podjąłem decyzję
Nie odpowiadam.
Mój udział, który mam w porozumieniu generalnie od samego poczatku byl jakby poza dyskusja, bo tu jak to wspominalem wielokrotnie interesuje mnie minimum
wartosc ksiegowa. Natomiast spodziewajac sie skupu po cenie
1,50 od czerwca naskubalem 63350 sztuk w cenach 1,01 - 1,15 z zamiarem oddania na skupie. Gdyby cena byla wyzsza np. spodziewane 1,50 byc moze bym zgodnie z zalozonym planem przynajmniej małą część oddał. Przy cenie 1,40 miałem naprawdę spory dylemat. Mimo to jeszcze kilka dni temu byłem mocno zdecydowany odpowiedziec tą nadwyzka z zamiarem szybkiego odkupu po 1,25-1,30 (biorę pod uwagę, ze po skupie krótkoterminowo kurs moze sie delikatnie obsunać). Przemyślałem to jednak i po dłuzszym zastanowieniu dochodzę do wniosku, ze gra jest niewarta swieczki, takiej ilosci móglbym latwo nie odkupic, a potencjalny zarobek móglby sie okazac pozorny (sprawy podatkowe). Znam spólke, znam wartosc tych akcji, wiem, ze sa warte duzo wiecej niz oferowana nam cena. Przed nami w kwietniu najlepsze wyniki od 2012 roku, wikanasquare dobrze sie sprzedaje, wchodzi PPK, deweloperzy staja sie ciekawym kąskiem dla zagranicznego kapitalu, wszystko idzie w dobrym kierunku. Przeczekalem 12 lat poczekam jeszcze trochę. Już w czwartek skłaniałem się ku temu by jednak nie odpowiadać, ale całkowicie przeważył wczorajszy komunikat, który uważam za po prostu śmieszny. Absurdalną sytuacją jest fakt, że fundusz sprzedaje 200 000 po 1,10 gdy w drodze info o skupie i następnego dnia może sprzedać po 1,40. Nie przypadkowa jest tez liczba akcji którą sprzedali. Sprzedali 1% (przynajmniej tak im się wydawało) czyli minimalną ilosc, przy której musieli poinformować że sprzedali. Ewidentnie zależało im na tym aby poinformowac, że sprzedali i żeby ludzie zobaczyli że sprzedali. Tyle ze w tym pospiechu popełnili błąd, bo 200 000 to nie jest żaden 1%, tylko 0,999999%. Jeden 1% byłby dopiero przy 200 148 sztukach. Ten komunikat w ogole nie powinien powstać a spółka nie powinna go publikować. Abstrahuje już od tego, że prawdopodobnie sprzedali komuś zaufanemu z towarzystwa, być może B. Transakcja eweidentnie była ustawiona, bo wszystko poszło w kilka sekund jednym zleceniem.
Ciekaw jestem jakie beda wyniki skupu. Mysle, ze jesli B. sie nie dorzuci, choć moze to zrobic, albo zeby nie przekroczyc progu 66%, albo w celu zbudowania wrazenia, ze sie pozbywa tak, jak to bylo przy 1,00, a w gruncie rzeczy nad akcjami, które sa w spółce caly czas ma kontrolę, to raczej nie uda sie skupic calosci, a wtedy gdzies w marcu moze sie okazac, ze będzie trzecia odslona
po 1,60 albo 1,80.... i znowu bede mial dylemat i znowu bede sie zastanawial...