• Teraz albo nigdy Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    Przesunięcie terminu publikacji wyników było zaskoczeniem dla wszystkich. Z drugiej strony, czy cały świat nie został zaskoczony jeszcze bardziej? Być może przesunięcie terminu pozwoli na prezentację wyników za rok 2019 w okresie, gdy pierwszy szok spowodowany COVID-19 nieco ostygnie. W tym czasie rynek nauczył się zauważać, które firmy są na uwięzi Chin, a które mogą sobie pozwolić na komunikat Prezesa Konieczka cyt: "Produkcja w Newagu odbywa się w miarę normalnie, nie ma zagrożeń dla realizacji kontraktów"...
    W efekcie coraz częściej wzrok będzie się kierował na spółki zdrowe i o dobrych perspektywach. A Newag ma bardzo dobre produkty, zamówienia na 2 lata naprzód, coraz wyższe marże, coraz mniejszą presję na wzrost płac (bo kryzys), solidną bazę techniczną i więcej zautomatyzowanych procesów (spawanie, lakiernia) i konsekwentne zarządzanie. Czego trzeba więcej? Pewnie zleceń na poziomie 2 mld rocznie a z naszej perspektywy oczywiście szerszego zainteresowania rynku tym papierem.

Zgodnie z przewidywaniami różnych analityków wycena spółki waha się obecnie w przedziale od około 27 do ponad 31 zł.
    Wahanie notowań spowodowane koronawirusem miało kształt litery "V" i odbyło się na małych obrotach. To oznaka siły papieru. Znowu zbliżamy się do historycznego sufitu maksimów (24,5-24,6), a przed nami publikacja solidnych wyników za 2019.

Jeśli nawet teraz nie dojdziemy do maksimów rekomendowanych przez Erste w ramach "kupuj", to jestem przekonany, że już teraz ustanowimy rekordy wszech czasów notowań Newagu. Czego sobie i Wam życzę. PS. W tej chwili do historycznego rekordu mamy niecałe 5%.
    Na koniec mam pytanie do techników; co oznacza trwałe przebicie poziomu 24,6 zł?
  • Re: Teraz albo nigdy Autor: ~Pequod [178.159.10.*]
    Taka strategia inwestycyjna rzadko się sprawdza i obarczona jest dużym ryzykiem wystąpienia różnych kataklizmów lokalnych czy też globalnych, których nie sposób przewidzieć. Czasem się udaje, ale po drodze może przybyć mnóstwo siwuch włosów.

• Re: Teraz albo nigdy Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    Zgoda, nie polemizuję. To jest ryzykowna strategia. Ale jestem zdecydowany na to ryzyko.
    Bo czego tej spółce brakuje poza zainteresowaniem szerszego rynku i w efekcie płynnością? Ma wszystko, aby rosnąć. Podaż nie sypie na prawo i lewo PKC. A firma i wykres mają ma za sobą 5 długich lat jednej wielkiej akumulacji, kiedy dokonała gigantycznych zmian procesowych, technologicznych i produktowych ...

Natomiast średnia cena zakupu większego pakietu akcji (tak powyżej 100 tys niż 5 tys akcji). jest taka, że nawet duzi są zainteresowani wzrostami aby sami mogli zarobić, lub/i na nowo ułożyć portfele na innych poziomach, że o ewentualnych fuzjach nie wspomnę. Warto prześledzić komunikaty o pakietach i ich cenach. Poza jednym średnim od insidera sprzed chyba 2-3 lat wszystko było w okolicach średniej z debiutu, a parkowano kluczowe pakiety akcji liczone w milionach sztuk nawet powyżej 24 zł

Dlatego, jeśli nie zawali się cały świat (tak jak ostatnio), jestem spokojny o Newag.
    A to jest kolejny z bardzo optymistycznych warunków wyceny Erste. Kolejny krok spełnił się właśnie dzisiaj.
    link 
  • Re: Teraz albo nigdy Autor: ~Kol [77.255.152.*]
    Ja mam newag od 3 lat, dywidendy są, zysk jest, lepsze niż lokata czego można chcieć więcej, jedyne czego brakuje na papierze to płynności, swig80 urośnie najszybciej z całego rynku a nim newag, przy poprawie wyników wycena ponad 30 bardzo realna
  • Re: Teraz albo nigdy Autor: ~Wolfram [165.225.76.*]

Za 2018 dużo ci wpadło tej dywidendy ?
  • Re: Teraz albo nigdy Autor: ~Kol [34.103.240.*]
    tak cale 0, ale sumujac 3 lata plus to ile jestem na plusie na akcji, nic wiecej mi nie potrzeba
    a i jescze jedno, jesli spolka moja dywidende rozdysponowala w sluszny sposob, nie przeszkadza mi to, patrzę w przyszlosc.
    Myśle, iż jest to inwestycja spelniająca moje oczekiwania.
    * dobra inwestycja
    A ja chciałbym w ciągu 12 miesięcy tak poczytać o Newagu
    link 

Rekord jest w zasięgu ręki ot tak, a wzrost trzycyfrowy w ciągu 12 miesięcy to takie marzenie :)

To mam do Was takie pytanie. Dlaczego wzrost o co najmniej 100% w 12 miesięcy jest wykluczony ;) ?
    ludzie rzuca sie na akcje, juz widac to po aktywnosci kont maklerskich, a najszybciej jak juz mowilem ruszy swig 80 a z nim niedoceniony newag, to nie chodzi tylko o pobozne zyczenia, ta firma naprawde ma potencjal, swietne produkty, które juz nie tylko sprzedaja sie w Polsce i dostaja doskonale oceny. Marza rosnie, Newag juz nie jest na pozycji, (wystawie po ilestam niech tylko nam to zejdzie). Prowadzone inwestycje, nowa hala, fotowoltaika, pociagi hybrydowe, = dodatkowo to Uni sie podoba :)
    Słuszna uwaga, ale chodzi o rok 2017, za który w 2018 dywidendy nie było, bo firma miała inny plan na wykorzystywanie środków własnych / pożyczonych i kształtowanie poziomu zadłużenia. Obiecywano, że potem będzie lepiej niż ostatnio (za 2016). No i za rok 2018 było lepiej o całe 5 groszy (75) niż za 2016 (70). Czyli przyzwoicie, ale bez rewelacji. Ale przy podobnych wynikach w 2014 była cała złotówka.

O odnoszę wrażenie, że obecnie, kiedy koszt pieniądza jest b. niski, nie ma konieczności prefinasowania prac w I połowie każdego roku ze środków własnych, a poziom zysków mamy zbliżony do lat, kiedy dywidenda wynosiła 1 zł./ akcję. Jestem przekonany, że dywidenda akcjonariuszom się należy jak "psu buda". A jaka będzie wartość dywidendy na akcję? To już zarekomenduje Zarząd a zadecyduje Walne.
    a poza tym ciesze się, że ktoś widzial biznes w ratowaniu zakladów i utrzmaniu miesjc pracy( w moze nie moim regionie) ale moim wojewodztwie. Newag z roku na rok staje się takim małym "monopolistom" w Polsce w dostarczaniu Ezetów.
  • Re: Teraz albo nigdy Autor: ~nik [194.146.248.*]
    Zobaczymy czy wspomną w raporcie o problemach koronawirusowych.

W tej chwili opóźnienie złapały już chociażby 2 kontrakty na przeglądy poziomu P4 warszawskich 19WE oraz 35WE.
    Prezes SKM cieszy się ze zawczasu podjął decyzję o wynajęciu 14WE, bo taboru jest na styk.
    Czy możesz doprecyzować problemach której strony mowa:
    1) odbiorców?
    2) producenta?
    Bo komunikat spółki już był,
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Produkcja-w-Newagu-odbywa-sie-w-miare-normalnie-nie-ma-zagrozen-dla-realizacji-kontraktow-wywiad-7863395.html 
    Na ile te przeglądy mają znaczenie dla całego portfela zamówień i czy bieżące opóźnienie = 100% brak możliwości nadrobienia czasu z powodu choroby / dostawców? O co konkretnie chodzi?

Ten "komunikat" spółki jest z połowy kwietnia i jak to takie wywiady/komunikaty mają do siebie, wypłynął tuż przed pojawieniem się problemów. Wtedy opóźnień nie było, ale teraz już są.

Zresztą nawet w tym wywiadzie prezes stwierdził "Dopóki mamy ciągłość dostaw surowców, nie widzę zagrożeń dla realizacji zawartych kontraktów. Obecnie mamy zapewnioną ciągłość ze strony poddostawców do połowy maja. Potem zobaczymy, jak nasi poddostawcy będą się wywiązywali z dostaw". A połowa maja już minęła.

Napisałem o dwóch kontraktach z warszawską SKM:
    1. Przeglądy P4 dziewięciu impulsów 35WE za ok. 45 mln zł brutto
    link 
    2. Przeglądy P4 czterech 19WE za ok. 23 mln zł brutto
    link

Z pierwszego kontraktu do końca marca z przeglądu wróciły 3 składy, czwarty już utknął.
    Z drugiego kontraktu powinien już wrócić co najmniej 1 skład.

O opóźnieniach Newagu powiedział w wywiadzie prezes SKM Warszawa (artykuł z 30 kwietnia)
    "W obecnej sytuacji okazało się, że ten krok był jak najbardziej celowy, bo część naszych pociągów przechodzi właśnie duże przeglądy i naprawy okresowe u producentów, które z powodu epidemii mogą się bardzo przedłużyć. Nie wiadomo, czy pojazdy, które powinny już do nas wrócić, nie zostaną na nich do sierpnia, września, a nawet do listopada. Powodem jest to, że potrzebne do wymiany elementy czy podzespoły muszą być sprowadzane z zagranicy. A z powodu problemów z zapewnieniem ciągłości dostaw i procesów logistycznych, zwłaszcza wśród kontrahentów zagranicznych, dostawy stanęły."
    link 

Jeżeli sytuacja nie ulegnie zmianie, to być może Newag będzie musiał zapewnić składy zastępcze dla SKM, bo coraz więcej impulsów będzie miało nieważne przeglądy (wszystkie 19WE są już nieczynne).

Griffiny dla PKP Intercity póki co wyjeżdżają, więc to nie jest tak że problemy są na wszystkich frontach. Ale pierwsze opóźnienia niestety już się pojawiły.
    Rozumiem. Dziękuję za cenne wyjaśnienia. Faktycznie jednego z późniejszych komunikatów nie zobaczyłem i jest coś na rzeczy.

Tylko tak na zimno, czy owe 68 mln i jakiś % od tego za ewentualne opóźnienia, to jest powód do zwątpienia w firmę, która za każdą lokomotywę ma niemal 20 mln? a za poprzedni rok ma pewnie około 1 miliard przychodu z solidnym zyskiem, a w trym roku w planach ponad miliard? I w obu przypadkach zyski na poziomie rekordów r-r?

I na koniec, każda firma ma coś takiego jak OC kontraktowe / deliktowe a w umowach siłę wyższą, która powoduje inne traktowanie opóźnienia niż w przypadku klasycznego zawalania produkcji w stylu PESY. Innymi słowy, nawet, kiedy dochodzi do opóźnienia z tytułu siły wyższej (a taką jest koronawirus), to albo nie są naliczane karny, albo pokrywa je ubezpieczenie.
    Natomiast jedynie w sytuacji stanu wyjątkowego przestaje obowiązywać ubezpieczenie i wtedy firma musiałaby z własnych zysków pokryć koszty opóźnień.
    Czy mamy teraz stan wyjątkowy, o którego wprowadzenie upominało się paru bałwanów? NIE.
    Czy nieco uspokoiłem ;-) ?

Na forum SSC pojawiło się info, że pierwszy 19WE wróci z Newagu lada dzień, z miesięcznym opóźnieniem. Nie jest źle.
  • Re: Teraz albo nigdy Autor: ~Wlfam [165.225.76.*]
    A co ma Twoim zdaniem oznaczac przebicie tego poziomu ?
    Dnia 2020-05-25 o godz. 17:39 ~Wlfam napisał(a):
    > A co ma Twoim zdaniem oznaczać przebicie tego poziomu ?

Jakbym wiedział, to bym nie pytał.
    Dlatego pytam techników od AT, bo ja się nie znam na AT i jestem w dodatku "analfabetą ekonomicznym" ;-)

Tylko pamiętam, że rekord wszech czasów był niedawno na poziomach 24,5 i 24,6 a poprzednio, dawno temu w 2015 - 24,4 zł. I od tamtej pory trwa jakby jedna wielka akumulacja z wybiciem w tym roku, które wyhamował COVID-19.
    No to jest jakiś dotychczasowy szklany sufit, prawda? Jak myślisz Wlfam?

Jesli chodzi o At na podstawie zniesień Fibo, to opory mamy na poziomach (okolo)- 24.00-24.20, 26,40-26,60, kolejne to juz poziom ponad 30 zl, ciezko jest jednak stosowac AT na nieplynnych spolkach.
    Dziękuję @Kol

Newag 2015 z rekordem 24,4 a Newag dzisiaj to jakby dwie różne firmy, na korzyść roku 2020.
    No bo jeśli te mega zmiany produktowe, procesowe, własnościowe, kapitałowe i otoczenia rynku (słaba PESA i mega portfel zamówień) nie mają znaczenia, to co ma?
    Płynność to kwestia reklamy spółki i informacji o spółce. A jest o czym pisać i czym się pochwalić.
    Hmm. Cała giełda szaleje z radości. JSW - w zasadzie tracący w oczach siły, rośnie jak na drożdżach wbrew faktom, wynikom, otoczeniu związanemu z resentymentem węglowym.
    Takie FORTE po decyzji KE o wsparciu dużych firm rośnie od wczoraj o 15%.
    A NEWAG jak ten osioł stoi i udaje, że nie ma rynku.

O przepraszam. Faktycznie nie ma, bo przez lata skutecznie stąd wyproszono akcjonariuszy z ulicy.
  • Re: Teraz albo nigdy Autor: ~AS [80.54.46.*]
     JSW - w zasadzie tracący w oczach siły, rośnie jak na drożdżach wbrew faktom, wynikom, otoczeniu związanemu z resentymentem węglowym.

A jak spadało od 2012-2015 to nauczałeś mistrzu, ze to były ustawki białych kołnierzyków, a nie resentyment.
    Resentymenu wtedy nie być.
    A teraz być ! I za spadkami w tym cyklu to on to, zły resentyment do węgla stoi i powinno dalej spadać ??  
    Powinno, mistrzu ?
    A jak Ci, co obstawiaja nastepny cykl za lat kilka chcą tera kupować bo boją się, że dużo niżej nie będzie, to co?
    Zabronisz im mistrzu teraz kupować ?
    Maja czekać jak spadnie na 2zł, albo poczekać na analize mistrza ?

A tymczasem JSW „rośnie jak na drożdżach” -

W ostatnie trzy lata urosło ze 100zł na 15zł
    Gieniusz.
    Gieniusz.
    Gieniusz.

A która strona ulicy lewa, a która prawa, to on wie?
    Czy  może tabletki znowu nie pod jezyk włożone, tylko gdzie indziej ?
    Mistrzuu......

I nejakie Forte się znalazło, co mistrzowi tzw. "myk" wywinęło, ale ......rośnie.
    Nastepna gwiazda "rośnie" 15% czy 30%, ta sama  co w dwa lata straciła 90% kapitalizacji i porównujemy ją teraz do  NWG !
    To się nazywa analiza analiticzna.
    Sprawdź jeszcze mistrzu, czy to zgodne z konstytucją.

Mistrz, nie rozumieć w jak różnych cyklach są te, tak rożne spółki?
    Przecież napisać tu   87 0008 postów z 11 kont o niczym  i na pewno wyjść na inwestycji w NWG po 7 latach na 0.
    Na 100% wyszedł już na zero, nawet nie naskakujcie na mnie !

A chłopczyka od dziewczynki rozróżniać ?

To był dla mnie zaszczyt.

Z dedykacją dla wszystkich, którzy od lat szczerze mnie ("analfabety ekonomicznego") nie znoszą i każdą pozytywną informację przykrywają minusami i innymi pierdołami. Wyniki za I kwartał 2020 coraz bliżej, a hasło ze strony www Newagu brzmi: "Przyszłość nabiera tempa".
    Maruderzy i wieczni malkontenci czekający na kolejne złe informacje zostaną na dworcowym peronie.

link 
    .... i w związku z szansą na wzrosty, zwykli gracze postanowili zgodnie, w sposób przypadkowy i nie notowany od miesiąca obniżyć swoje oczekiwania zysków a nawet sprzedać pośpiesznie te akcje "bez przyszłości", akurat przed wynikami.
    W efekcie wystawili co najmniej 21 zleceń do ceny 24,50 na około 7800 akcji, aby teraz przypadkiem bardziej nie wzrosło.

Bo to jest logika ekonomiczna zarobić mniej kiedy rekomendacje i wskaźniki, prognozy mówią, będzie więcej. Cóż, "analfabeta ekonomiczny" tego nie zrozumie ;-P

W efekcie wystawili co najmniej 21 zleceń do ceny 24,50 na około 7800 akcji, aby teraz przypadkiem bardziej nie wzrosło.

A jak jak się pojawi taki, co ma rozmach i se kilknie?
    Skupi im to, bo zasiegnał wiedzy czytajac twoje wpisy i wpisy tego makliera giełdowego ?
    To skąd mogą wiedzieć, ze potem odkupią te akcje ?
    Takie ryzyko dla 200tys? Toż to prawie tyle, co kilka zegarków pewnego minstra. LoL

w związku z szansą na wzrosty, zwykli gracze postanowili zgodnie, w sposób przypadkowy i nie notowany od miesiąca obniżyć swoje oczekiwania zysków a nawet sprzedać pośpiesznie te akcje "bez przyszłości", akurat przed wynikami.

Wytłumacz nam, co jest dziwnego, ze zawsze znajdzie się cena po której pewni gracze będą sprzedawac?  
    Ktos mógł nakupic tego towaru duzio (many, sehr viel) duzio z pkt widzenia takich Januszów jak Ty i Twój Alter-ego, ale z pkt widzenia tego np. funduszu to może być 3% portfela, albo 0.5% portfela :)))
    Jak zechca to sprzedadzą se za 25 złotych albo za 2 złote.
    Im to rybka, a ty nie miałbys jak opłacic za neostrade ...

i w związku z szansą na wzrosty, zwykli gracze postanowili zgodnie, w sposób przypadkowy i nie notowany od miesiąca obniżyć swoje oczekiwania zysków a nawet sprzedać pośpiesznie te akcje "bez przyszłości", akurat przed wynikami.

Niejaki Jakubas to sprzedał podobno kiedys "akcje bez przyszłośc" o nazwie CDR za 7 czy 10 zł i uwazał ze dobrze się przy tym obłowił. Chciał, sprzedał i co?
    A Ty trujesz tu gitarę jakimiś neptycznymi podrygami z 20 na 30 ???
    Masz Ty rozmach.

Manipulacje, malwersacje, przejecia i popchniecia mnie interesuja, ale zarzuć jakies  tzw „konkrety” a nie kocopały.
    Nic, nul, zero konkretes. Tabletki nadal nie takie.

• Re: Teraz albo nigdy Autor: ~W-23 [88.220.145.*]
    Doczekałem nareszcie wybicia ze spodka :) Jutro pewnie kurs poleci w kosmos! Wyszełem po 26.00 po 5 latach kiszonki. 3majcie się AS i PPP. Zapominam o spółce.
    Spodek to nie ten kierunek kolego.
    Ale siła jest na papierze od dobrego roku.

Jeśli kisiłeś tak długo, to szczególnie muszą być Ci bliskie androny tego jegomościa, którego wymieniłeś ze mną jednym tchem.
    On pewnie też nie raz miał Cię na myśli, pisząc o tych "sypaczach" :))

Robisz jak uważasz i emocjonalnie to 100% zrozumiałe, ale weź pod uwagę już tylko jako obserwator, że wzrosty, to być może dopiero się rozpoczęły.
    A obecny ruch, daje ciekawy R:R ratio.
    Ja bronie się mentalnie pod 22zł.
    Szybki swing w okolice 30-32 to może pójść bez mydełka.
  • Re: Teraz albo nigdy Autor: ~W-23 [88.220.145.*]
    Zgadzam się, dlatego napisałem, że kurs może polecieć w kosmos :) Powodzenia!

No i gdzie sa Ci powstrzymywacze kursu ??????
    Sam se troszkę kupiłem, zmotywowany dodatkowo wczorajszą polemizą polemiczną na temat.
    Bueheheh
  • Re: Teraz albo nigdy Autor: ~majkel [79.184.111.*]
    Przy takich wynikach już się nie da powstrzymywać. Ale przez kilka lat miało to miejsce ewidentnie. Oczywiście zawsze można mówić, że pada deszcz, jak ktoś pluje ci w twarz...

Super wyniki i super perspetywy, to najlepszy powód żeby hamować.
    Tak jak zero perspektyw i nadmuchane bilanse, to najlepszy powód aby pompować i żenić jeleniom.
    Obserwujesz giełdę od przed - wczoraj, że jeszcze tego nie zauważyłeś, czy jesteś kolejnym alter ego, pewnego altera ?

Jak sie zreflektujesz, to napisz jeszcze dlaczego "się nie da" ????
    Tu podobno jest spółdzielnia i dogadane OFE.
    Kreślą świecę nawet 1 akcją.
    W czym problem ?

Widzę, że kolega nie znosi jakiegokolwiek odmiennego zdania i reaguje doszukiwaniem się jakichś podwójnych, potrójnych, etc IP? Każdy interlokutor z poglądami nie po jego myśli to podejrzane indywiduum, które należy traktować z góry i udzielać lekcji "ynwestowania". Ale po co ja to piszę, przecież nie zajmujemy się na tym forum badaniem neurotycznych osobowości, prawda?
    Póki co cieszmy się zasłużonymi wzrostami, a kolega niech "(c)hamuje"
    Nigdy nie przedstawiłeś tu ani jednej konkretnej sprawy, poza potokiem popłuczyn i pomówień odnośnie spółki, której obecnie jestem akcjonariuszem. Więc o jakiej polemice tu roisz? Polemice, z czym ? Ze swoimi pachami?

• Re: Teraz albo nigdy Autor: manonthemoon [79.184.111.*]
    Sam sobie wystawiasz świadectwo poziomem swoich wypowiedzi. Opluć, wyrzucić żółć i poczuć się lepiej jako "znaffca", nie wiem właściwie czego...?

Nie jestes na marszu LBTG, tylko na poważnym forum inwestorskim.
    Wiec do rzeczy i na temat, a nie o emocjach jak w m jak miłość.
    Tutejsza trolownia sięga szczytów Mont Everest sugerując, ze manipuluje się kursem przy pomocy 1 akcji.
    Masz racje, ze beka z takich dyrdymałów niezbyt dobrze świadczy o zarządzaniu czasem beczącego :)
    Tak jak i odpisywanie na takie kwiki bez treści, jak twój.

• Re: Teraz albo nigdy Autor: ~mjesn1 [5.60.123.*]
    Ja jestem zadowolony, że na początku roku dokupiłem Newag, a nawet parę dni temu napisałem o bezpiecznej przystani.
    Kondycja firmy + i perspektyw firmy +. Ta spółka ma słabą płynność -. Też pisałem o FF +/-. Na innym wątku napisałem, że Newag pobił dzienny rekord wzrostów - ponad 7%. W ostatnim tygodniu pobił kolejny rekord ponad 11% na jednej sesji. Jest dobrze. No to mam prośbę do niejakiego ASa. Przestań wszystkich pouczać. To zaczyna być po prostu śmieszne. Przy tych obrotach wiedza o AT tu jest średnio przydatna. Tu wykres podąża za wynikami spółki a nie odwrotnie. Wykres naśladuje rekomendacje analityków, którzy dawno przewidzieli wzrosty. A z drugiej strony, przy tak malutkim FF robienie wykresu jedną akcją lub nadzorowaniem kursu miało tu miejsce wiele razy. Oczywiście można być ślepym i tego nie widzieć. Tylko czasem to nam pomagało! I tu się różnie od pewnych podejrzliwych opinii. Ale interesuje mnie zdanie ToMike, PPP innych z forum. Może czasem dziwne, ale potrafiące się z siebie śmiać, z braku wiedzy ekonomicznej. Tylko czy na pewno? Ekonomia to nauka społeczna. Sami oceńcie cały wątek.
    https://www.bankier.pl/forum/temat_teraz-albo-nigdy,37120327.html 
    Widać, kto czuje firmę i kogo wkurza sterowanie kursem, a kto wyśmiewa każdą wątpliwość i innych na forum. Mnie też wkurza pouczanie innych za ich obserwacje i ocenianie, czy ich wpis był mądry, czy głupi. Był, jaki był i tyle.
    Newag, to dobra inwestycja i tyle mi, wystarczy. Powodzenia wszystkim w najbliższym tygodniu.
  • Re: Teraz albo nigdy Autor: ~Diana [89.64.90.*]
    Dzieki, za wypowiedż , bo poczułam się zrozumiana w swojej niewiedzy ekonomicznej i chętnie czytam wszelkie komentarze nikogo nie obrażające, nie muszą być podparte wiedzą ekonomiczną a doświadczeniem na giełdzie i własnymi przemyśleniami, ktore konfrontuje ze swoimi. pozdrawiam newagowców .
  • Re: Teraz albo nigdy Autor: ~Wolf [165.225.76.*]
    Zarzut o pouczanie do gościa, który jedyne co pisze, to tylko to, ze obśmiewa farmazony ?
    Ciekawe forum tu macuie.
    Sporo to zeczy czytałem na bankierze, ale o ma nipulacji  kursem jedna akcja jeszcze nie.
    chyba trzeba dodac forum do ulubionych :P
  • Re: Teraz albo nigdy Autor: manonthemoon [79.184.111.*]
    To forum nie jest też od obrażania i wylewania swoich neurotycznych frustracji. Co ma do tego "LBTG" jak to napisałeś??? Przenieś się na portale typu Do rzeczy, czy inne temu podobne.
    Żeby to było poważne forum, to zacznij od traktowania innych, tak jak sam być chciał być traktowany.

Zostawiając na boku "Mont" Everest niedojrzałości emocjonalnej, co sądzicie o dzisiejszym wywiadzie z preziem?
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Aktualny-portfel-zamowien-Newagu-na-lata-2020-2021-przekracza-2-4-mld-zl-wywiad-7910005.html 
    Czy na podstawie prognoz backlogu, równomiernemu rozkładowi sprzedaży, i aktualnej marży za Q1, ktoś pokusi się o estymację P/E na koniec roku?

Pozdrawiam Serdecznie Wszystkich "Analfabetów Ekonomicznych"!
    Ciekawy materiał.
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Udzial-inwestorow-w-obrotach-na-GPW-I-polrocze-2020-r-7939022.html
    Jest przebudzenie na rynku inwestorów indywidualnych. Na NC zdominowali cały rynek co do obrotów.
    Powolutku widać to na głównym parkiecie. Oby dostrzegli Newag, zanim pękną bańki CD i Biomedu itp., które wystraszą cały rynek

Niestety popyt na akcje Newagu słabiutki... Brakuje dobrego PR-u pro inwestorskiego. Jak to pisano na tym wątku kontrolującym pakiety chyba nie zależy na dużych wzrostach.

• Re: Teraz albo nigdy Autor: ~ToMike [77.115.200.*]
    Można powiedzieć że super wyniki zgodnie z oczekiwaniami w dobrym tego znaczeniu. Spółka w bardzo dobrym okresie z zapewnionym zbytem z dobra marżą w tak trudnych czasach . Generalnie kolej w czasach pandemi to dobre miejsce na lokowanie kapitału (posiadam też podobnie dobrze zachowujacy sie Torpol). Byc może kolejnym impulsem pro wzrostowym podobnie jak w przypadku Torpolu bedzie własnie zaskakująco dobra dywidenda. Mimo inwestycji wydaje mi sie że sie pojawi co może da kurs 3x,xx
    Ogólnie to co dzieje sie na giełdach od połowy marca to ciekawe przeżycie inwestorskie ;). Gospodarki ledwie zipią ale poprzez brak alternatyw ( złoto juz było, stopy procentowe wiadomo jakie są) kapitał płynie strumieniami na giełdę ;). jakieś tam czarne chmury na lipiec widzę ( nie chodzi o newag a o makro) ale to może wrodzona ostrozność. Pozdrawiam akcjonariuszy
    Jeśli chodzi o lokowanie kapitału, myślę, że warto uwzględnić waluty. Co prawda one też cechują się dużą zmiennością i ryzykiem, ale biorąc pod uwagę prawie zerowe stopy procentowe w PL, uważam, że część portfolio można tam skierować.
    Jak sądzicie, czy publikacja oficjalnych już wyników za Q1 będzie miała jakieś znaczenie dla kursu, po tym jak Spółka pokazała wstępne wyniki?
  • Re: Teraz albo nigdy - wkrótce wyniki za I półrocze 2020 Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    Witam zadowolonych - jak sadzę - akcjonariuszy ;)
    Jesteśmy po odcięciu, i jest przyzwoicie.
    Jak myślicie, czy po 7 września (publikacji skonsolidowanego raportu za I półrocze 2020 roku) uzyskamy historyczne maksima przychodów i zysków netto Newagu w ujęciu r-r? A jeśli tak, czy Waszym zdaniem pojawi się przestrzeń na trwale 3X.XX
    z przodu?

• Re: Teraz albo nigdy - wkrótce wyniki za I półrocze 2020 Autor: ~moby_dick [78.8.252.*]
    Jak rozumiem, to ty musisz być zadowolony, ze po 7 latach inwestycji wyszedłeś wreszcie na plus.
    Ciemna strona mocy pozwoliła na to?
  • Re: Teraz albo nigdy - wkrótce wyniki za I półrocze 2020 Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    Zabawnie jest czytać wpisy osób, którym się od 7 lat wydaje, że wiedzą o mnie i moich inwestycjach więcej niż wiedzą.

A potrafisz odpowiedzieć na pytanie bez złośliwości?
[x]
NEWAG 1,90% 107,20 2026-05-13 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.