• automat Autor: ~Avox [195.191.162.*]
    Czyżby dizisiaj grał automat. W jakim celu ?
  • Re: automat Autor: tobik69 [78.9.188.*]
    Ja sprzedałem 147 akcji Mab po 103 PLN i kupiłem za wszystko CLN (15 000PLN)
    Mogę tego żałować 13 grudnia jak będzie ok, ale ten zero jedynkowy klimat mnie zbyt denerwował.
    Jak będzie jakiś zong to będzie winda w dół, to wolę nie zarobić ale nie być pod wodą nie wiadomo ile.
    Zresztą inwestycja w CLN nie wydaje się nic mniej perpektywiczna.
    Zawsze trzeba na giełdzie podjąć jakąś decyzję.

• Re: automat Autor: ~ff [79.185.62.*]
    A wiesz o tym, że klapa Mabionu odbije się też tu?

P.S.
    100% acji w jednym papierze - cudowna strategia
  • Re: automat Autor: tobik69 [77.254.39.*]
    Klapa Mabionu może się odbić i tu, nie urwałem się z kosmosu.
    Tylko,że mabion jest jest zero -jedynkowy a CLN to inna spółka.
    Udziały w Mab nie są jakieś kosmiczne.

A temat pisania o portfelu i jego dywersyfikacji proszę zostawić na boku.
    Pakowałem w CLN całą kasę i się takim bez sensu wpisom (przepraszam) dałem namówić na siłę dywersyfikację.
    Zgodnie z pseudo opiniami o tym temacie.
    I stałem się ofiarą nie myślenia tylko kupowania zgodnie z zasadą akcji innych spółek.
    I z tego gówna rok się wyplątuję.
    W końcu sprzedałem OAT z małym zyskiem na poziomie ok 13-15 PLN.
    Teraz uciekłem z MAB.......
    Gdybym myślał sam, to miałbym kupione za 15 000 akcji CLN po ok 36 zeta.

A kupujecie sobie po 10 czy 20 spółek i połowa Was wyzeruje. No nie stracicie, bo macie dywersyfikację.
    Brawo.

Każdy decyduje, ja nie widzę lepszej spółki niż Celon.
    To po co mam kupować inne?

pzdr

• Re: automat Autor: ~ff [79.185.62.*]
    Dlaczego Mabion jest zero-jedynkowy?

Nie kochany, stałeś sę ofiarą tego, że nie umiesz dobrze wybrać spółek, a więc ofiarą samego siebie, a nie dywersyfikacji jako takiej.

Jedno pytanie: czy jest chociaż jeden inwestor, może autor jakiejś książki, który zaleca twoją strategię?
    Ano wlaśnie, więc zbastuj z tymi tekścikami, po prostu nie powinno cię być na giełdzie. I jeszcze to mocno poczujesz
  • Re: automat Autor: ~Jarek [41.223.181.*]
    Grubo :)
  • Re: automat Autor: pkc [185.61.68.*]
    Tobik trzymaj się swojej strategii. Na cln to działa. Mab swój ruch zrobił. Przebicie a raczej test 100zl teraz się odbywa. Wyjście i kupno cln oceniam na dobry ruch. A czas pokaże.
    Strategia jak każda inna. Jeśli na tej działce ma być ropa lub samorodki to inwestuje się 110% kapitału a nie dzieli na 10 spółek. Gdzie może jedna odpali na 200% połowa przyniesie stratę. Pod uwagę bierze się też wielkość kapitału. Tego na giełdzie do ogólnego. I czy 150k to dużo w taka spółkę ? Szaleńcy mają po 300k w brasterach krezusach i innych wynalazkach. Jeszcze jedno czy ładowanie całej kasy np w CDR, JSW i LPP było dobre czy złe? Więc punkt widzenia zależy od siedzenia.
  • Re: automat Autor: gryfindor [37.128.1.*]
    Za model portfolio Harry Markowitz dostał Nobla w 1990 roku. Może warto się zainteresować. O ile pamiętam prawdziwa i opłacalna dywersyfikacja zaczyna się od 30 spółek. Ważna jest korelacja miedzy nimi. Czyli ważne żeby to nie były spółki z jednej branży. Ponieważ jak spadają to wszystkie. Można stosować różne wagi spółek o różnej zmienności. Spółki o dużej zmienności się nie doważa. Należy stosować również dywersyfikację geograficzną. Niektórzy nawet uważają że nie powinno się inwestować w walucie jakiej się zarabia co uważam za dyskusyjne, ale nie pozbawione sensu. Mamy dostęp do 50 tysięcy spółek giełdowych na świecie, więc jest w czym wybierać. Poniżej moje portfolio. Nie są to wielkie i spektakularne zarobki ponieważ ostatnio doważałem niektóre spółki a kilka kupiłem niedawno. Doważyłem po wynikach Play Way. uznałem że ta spółka to bardzo fajna dywersyfikacja sama w sobie na gaming. więc dojechałem do 10 %.
    11B 2 % AMICA 19% ASBIS 10% CLN 8% ENTER 2% FORTE 3% KRUK -1% NEUCA 16% PLW 11% R22 8% SLV -2% TSG 27% VGO 16% liczby obok to zarobek na kazdej ze spółek.
    Do wszystkich spółek zakupionych mam przekonanie że są dobre dlatego jak Selvita spadła mi o 11 % to dokupiłem dopełniając do pełnych 5% portfela .
    Spółek na innych rynkach nie podaję , ale warto zainteresować się obligacjami , które są odwrotnie skorelowane z akcjami.
    Jak rynkiem zaczyna bujać to potrafią dojechać do 20-30% więc zdaje jest to lepsze rozwiązanie od gotówki na boku.

Dodam tylko że jestem gotowy w każdej chwili do zmiany zdania.....zauważyłem że taka postawa przynosi więcej korzyści.
    Dzięki Gryfindor za wpis merytoryczny z opisem jak jest i jak myślisz a nie jak tu ostatnio.....:( Aż miło się to czyta.
    Gdzieś czytałem, że dywersyfikacja to najlepiej 5-10 spółek, bo potem się już nie ogarnie informacji z nich płynących.
    Ale to tylko jakieś jedno zdanie.
    Ty masz ich kilkanaście, ja jedną, ktoś inny 30.
    Każdy pomysł jest dobry jeśli prowadzi do sukcesu.
    Ja mam 24% zarobku na CLN.

Dzięki Gryfindor za wpis merytoryczny z opisem jak jest i jak myślisz a nie jak tu ostatnio.....:( Aż miło się to czyta.
    Gdzieś czytałem, że dywersyfikacja to najlepiej 5-10 spółek, bo potem się już nie ogarnie informacji z nich płynących.
    Ale to tylko jakieś jedno zdanie.
    Ty masz ich kilkanaście, ja jedną, ktoś inny 30.
    Każdy pomysł jest dobry jeśli prowadzi do sukcesu.
    Ja mam 24% zarobku na CLN.

Taak tak mówią że 5-10 spółek , ale to zdanie słyszałem tylko co do GPW.
    Co niektórzy tez twierdzą że na GPW nie mozna znaleźć 30 spółek, ale ja widze jeszcze co najmniej parę do mojego portfela.
    Mówią że doświadczonym inwestorem sie jest po przejściu prawdziwej Hossy i prawdziwej Bessy.
    W sumie tego sie właśnie obawiam bo tak na prawdę nie wiem jak to wygląda bo tego nie zaznałem.
    Wolę być ostrożny.
    Na rynku USA sa takie instrumenty Opcje ...warto sie zainteresować.
    Żeby pobudzić wyobraźnię powiem że globalnie na opcjach jest miliard transakcji dziennie.
    Niektóre z nich działają jak ubezpieczenia.
    Załóżmy że rynek się wali to twoja opcja rośnie o tyle samo.
    Tylko rzucam temat nie rozwijając.

I bijesz wyniki najlepszych funduszy. 30 spółek w portfelu to znaczy nie wiem którą kupić. Jakie wyniki na giełdach osiągają nobliści?
    Tu nie chodzi o wynik jaki teraz masz w portfelu tylko wyniki na przestrzeni wielu lat .Dodatkowo te obliczenia nie są robione na GPW ponieważ Nobel był przyznany w 1990 roku .
    Nie mam zamiaru wkładać komuś powszechnej wiedzy do głowy ....sam musisz doczytać.
    Cln jest słabo skorelowany z rynkem, tzn mało wrażliwy
    Nie podałeś kiedy kupowałeś poszczególne akcje do portfela. Np neuca potencjał wzrostu kursu i rozwoju spółki oceniam na ograniczony, nie spełnia moich kryteriów, najpoważniejszy: jest lokalnym graczem, mimo iż najwiekszym i swój rozwój ma już za sobą.
    Zakupy robiłem przez ostatnie parę miesięcy...Tak zauważyłem że Celon jest mało skorelowany z Rynkiem, ale już mocno z innymi biotechami ...może być. Można sobie wyobrazić tylko jakby Mabion nie dostał certyfikatu na swój lek.Nagle wszyscy sobie uświadomią ryzyko.Co do Neuca mam takie same zdanie jednak biorę mocno pod uwagę stabilność biznesu i dywidendę. Faktycznie potencjał do dużego wzrostu minął i przegapiłem.
    Ryzyko poznali akcjonariusze selvity po zgonie pacjenta. W tej branży nie dostaną certyfikatu na lek w innej bedzie to przegrana w przetargu na rozbudowę bloku energetycznego, koncesji lub zwyczajnie zagrabienie zysku przez skarb państwa w spółce SP lub inna decyzja z czapy. Pisząc nobliści miałem też na uwadze akademickich ekonomistów, a blado wypadają, nie jest to żadnym gwarantem sukcesu. vide wyniki funduszy aktywnych, bo chyba tam tacy chłopcy pracują.
  • Re: automat Autor: ~JaPierdole [31.0.41.*]
    Strategia ładowania wszystkiego do jednego koszyka i do tego brania kredytów jest super!
    No pewnie pkc, że masz rację, przecież było LPP, Amica - trzeba było kupować ile wlezie!!!!
    Przecież niemożliwe żeby coś nie wypaliło, biotechnologia to spokojny, klasyczny biznes, obecny w Polsce od dziesięcioleci.
    Na pewno wszystko będzie super. Nie ma innej możliwości!
    nie widzisz schematu, poszukaj perły a będziesz robić transakcje raz na kilka lat, umiejętność czy szczęście? nie ma znaczenia
    PKC tu możesz mieć rację Celon to dobra firma i tą strategią nie stracisz. ...co najwyżej wiele nocy nie prześpisz na dużych spadkach...tylko chodzi o to że mnie bardziej interesuje sztuka inwestowania niż same pieniądze.
    Można się przyzwyczaić, zwykła matematyka i psychologia. Już nie robi mi zmiana wyceny cln 15 czy 20 tys dziennie. Na cln wychodzi dużo więcej niż 15% rok i nie robię nic. A nie, co roku odcinam dywidendowy kupon coraz większy.
  • Re: automat Autor: ~Jarek [41.223.182.*]
    Tobik69 110% kapitału a co to takiego ?
    To kredyt :)
  • Re: automat Autor: ~Solejuk [217.70.49.*]
    Autor: gryfindor [37.128.1.*] 2019-12-05 10:47
    Zakupy robiłem przez ostatnie parę miesięcy...Tak zauważyłem że Celon jest mało skorelowany z Rynkiem, ale już mocno z innymi biotechami ...może być. Można sobie wyobrazić tylko jakby Mabion nie dostał certyfikatu na swój lek.Nagle wszyscy sobie uświadomią ryzyko.Co do Neuca mam takie same zdanie jednak biorę mocno pod uwagę stabilność biznesu i dywidendę. Faktycznie potencjał do dużego wzrostu minął i przegapiłem.

Nie zgodził bym się że Neuca nie ma potencjału do wzrostu.

1. Zyski Neuci zwiększyły dynamikę wzrostu od kiedy zaczęli podpisywać nowe umowy z niezależnymi
    aptekami.
    Na 30.09.19 mieli podpisane umowy z 2100 aptek co dawało wzrost ilości umów o 90 % r/r.
    Te umowy obejmowały zaledwie 23 % niezależnych aptek i dalej szybko rosną.

2. Zmienia się demografia , coraz więcej osób starszych zwiększy zapotrzebowanie na leki .
    Rynek leków rośnie z roku na rok.

3. Prowadzi badania nad nowymi lekami ,a jak coś wypali ?

4. Potencjał jest w prywatnych przychodniach i szybko rosnących polisach ubezpieczeniowych.

5. Zmiany w prawie faworyzujące niezależne apteki dały wzrost ich sprzedaży 16 % r/r

6. Rynek badań klinicznych też ma potencjał.

Oczywiście porównując potencjał do wzrostu np takiego Mabionu czy CLN z potencjałem Neuci
    to MAB i CLN mają go zdecydowanie większy , ale i ryzyko na nich też jest dużo większe.
    Neuca w portfelu to raczej taki defensywny stabilizator portfela płacący niezłą dywidendę.
    Coś za coś.
  • Re: automat Autor: mrcn_ [37.47.32.*]
    Ja przeszedłem z 12 spółek na 4-5 obecnie. Mam jeszcze do sprzedaży resztki tych innych, które sukcesywnie opycham i dokupuję swoją wielką czwórkę. Dywersyfikację rozpatruję pod dwoma kątami.

1. Ilość kapitału. Większość z nas to jednak mali gracze, inwestujący kilkadziesiąt czy kilkaset tysięcy. Przy takim kapitale dywersyfikacja niekoniecznie ma sens. Obracając milionami, jeśli chcemy nadal grać po cichu oraz zachować płynność finansową inwestycji, trzeba już tę kwotę rozbijać na ileś spółek. Milion czy kilka milionów włożone w spółkę taką jak CLN za bardzo buja kursem.

2. Ryzyko. Jeśli ktoś chce tylko chronić kapitał i zarabiać niewiele, ale względnie bezpiecznie, to duża dywersyfikacja ma sens. Natomiast jeśli myśli się o realnej zmianie życia, trzeba ryzykować. Jeśli weźmiemy przeciętnego, solidnie zarabiającego inwestora, coś w stylu Tobika, biorącego na rękę 6-12 tysięcy pensji, to co mamy do stracenia? Taka osoba może włożyć dość łatwo w giełdę kilkaset tysięcy w ciągu paru lat. Jeśli straci te pieniądze, to jakość życia nie pogorszy się istotnie. Nadal ma do dyspozycji solidną pensję, bezpieczne życie, tylko zamiast jeździć luksusowym autem, zatrzyma stare.

Natomiast w przypadku dużego zysku, możliwego do osiągnięcia TYLKO w przypadku mocno skoncentrowanej inwestycji w pojedynczą spółkę, życie takiego człowieka może się dość istotnie zmienić. Jest wtedy w stanie zarobić kilka milionów, które docelowo może potem włożyć w bezpieczne inwestycje i żyć z nich do końca życia.

Patrząc na sytuację przyzwoicie zarabiającego człowieka w wieku 20-50 lat, w szczególności nieobciążonego większymi wydatkami czy dziećmi, to taka strategia jest według mnie jedyną sensowną. Potencjalny możliwy zysk duży, a nawet 100-procentowa strata (w praktyce mało prawdopodobna), nie przynosi pogorszenia poziomu życia. Twoja strategia, Gryfindor, wygląda dobrze, ale w praktyce przy dobrym strzale te spółki, na których zyskuje się tylko 10%, są w pewnym sensie obciążeniem. Można było od razu włożyć całość w coś takiego jak CLN i potencjalnie zarobić kilkaset procent. CLN na razie od debiutu, w niecałe trzy lata, zarobił 200%. W perspektywie 10 lat jest tu do wyjęcia nawet 1000% lub więcej, licząc od debiutu. W przypadku takiej inwestycji te inne, z zarobkiem kilkanaście czy nawet kilkadziesiąt procent, nie mają wtedy sensu.

Dużo większa szansa na 1000% zysku jest na jednej spółce niż na dziesięciu. Realnie rzecz biorąc, nie wiem, czy na GPW w ogóle znajdzie się 10 spółek, które miały kilkaset procent zwrotu w ciągu ostatnich 10 lat. To raczej były pojedyncze perełki, takie jak CD Project. Część z nas obstawia CLN jako tego typu strzał. Szanse na zwycięstwo są całkiem duże, a nawet ogromna potencjalna strata nie będzie w życiu dużym problemem. Ja wkładam kasę w giełdę od paru lat. Mogłem za to wziąć kredyt na porządne auto lub dom, ale wybrałem inny model.

A co do kredytu... Gdyby inwestor typu Tobik wziął nawet 100 tysięcy kredytu, żeby kupić tanie w danym momencie akcje, to nie jest to problem. Spłaci to bez większego problemu w 2-5 lat. W optymistycznej wersji ma z tego milion lub kilka w ciągu kilku lat. Problem na giełdzie mogą mieć tylko ludzie grający kasą, która jest im niezbędna do życia. Tacy oczywiście lepiej niech trzymają ja na lokatach... Giełda nie jest dla biedaków, niestety, biedny niewiele zarobi, a do tego cały czas musi drżeć z obawy o swoje pieniądze.
    Jak zwykle mrcn zgadzam się z Tobą w tym co piszesz. Może mój przypadek posiadania jednej spółki jest lekko patologiczny ale tak jak pisałem nie widzę na GPW innej spółki, która spełnia wszystkie kryteria jakie ma CLN (już nie ma co ich wymieniać).
    Temat mojej jednej z kart kredytowych, które posłużyły do zakupu za zaledwie ok 10 000 PLN co stało się pożywką dla trolli też pozostawiam bez komentarza. Bo te słowa krytyki są po prostu bez sensu. Mieszkam sam, nie mam kredytów, mam stabilną pracę, pomoc finansową z zewnątrz a ktoś się o tym rozpisuje jaka to głupota...... Wszyscy biorą kredyty na samochody a głównie na mieszkania na 30 lat i to oni są ok a ja z moim ruchem idiotą. Przezabawne. Mam takie zabezpieczenia, że te 10K to nie jest nawet 1% mojego posiadania, nawet nie ma co o tym pisać.
    Każdy ma jakiś pomysł na inwestycje i trzeba to szanować i można mieć inne zdanie i inaczej działać i nie powinien to być powód do dwu zdaniowego wyśmiewania.
    Wczoraj napisałem o moim wyjściu po 103 z Mabionu a jakiś koleś jak zwykle najmądrzejszy napisał o mnie: co to za inwestor, który tak postępuje. (było bardziej prześmiewczo). I co ?, dziś po 93 można sobie kupić MAB:)
    I mocno przeszacowałeś moje zarobki, ale to nie jakby nie ważne:)
    I dywersyfikacja to temat rzeka. Kiedyś chyba napisał to czy powiedział W.B., że czując, że dana spółka jest najlepszym wyborem i w nią inwestycja to po co kupować na siłę spółki nr 4, 6 i 10 z listy. Zgadzam się z tym i podpisuję mocno.
    Zdarzają się też sytuacje, że człowiek przegapi okazję inwestycyjną, ale przecież człowiek nie zrobi na giełdzie wszystkich ruchów idealnie. Takim przykładem jest PLW, które mi polecał forumowicz przy kursie 70 PLN. Wystarczy popatrzeć gdzie dziś jest kurs.

Jak dla mnie na dziś dzień są dwa tematy:
    1. Kiedy CLN poda informację o zakończeniu II fazy (bo w tej sytuacji o umowy nie ma co się martwić)
    2. Co wydarzy się 13 grudnia z MAB i rejestracją, w którą stronę to pójdzie i jak wpłynie to na kurs CLN

pozdrawiam

• Re: automat Autor: ~Wp [109.196.124.*]
    Ja też wpakowałem się cln
  • Re: automat Autor: pkc [89.146.52.*]
    Neuca do portfela dywidendowego się nadaje, jak ambra, coś z automotive, bank, ubezpieczenia , telekom i bijesz dywidendami lokatę bankową. To nigdy nie padnie. Ale czy da zwrot 800%?
  • Re: automat Autor: ~Qba [31.0.42.*]
    Celon to dobra spolka ale stawianie wszystkiego na 1 konia to arcy niemadra strategia
  • Re: automat Autor: ~Lol [95.49.139.*]
    Piękny poemat mrcn, sprowadzający się do tego że strata kilkaset tysięcy jest do przeżycia a tak naprawdę trzeba grać wielką kasą. Wszystko fajnie. Tylko że nikt z was, cytujacych Buffetta nie wspomina NIC o tym, że warunkiem koniecznym wielkiej inwestycji jest znajomość biznesu w który się wchodzi od podszewki. Ilu z was zna sie na biotechnologii? Ilu z Was może zagwarantować że spółka przynosząca na razie, nie oszukujmy się, śmieszne zyski, znajdzie finansowanie na przykład w przypadku załamania finansowego? Ilu z was wie, ile podobnych do Celona amerykańskich spółek zbankrutowało podczas ostatniego kryzysu? Ilu z was potrafi ocenić potencjał cząsteczek nie powtarzając ślepo tego co mówi prezes? Ilu z Was wie jak skomplikowaną procedurą jest rejestracja w EMA, czego nie dokonala jeszcze żadna polska firma? Ilu znacie inwestorów, którzy postawili wszystko na biotechnologię, nie mówiąc już o jednej spółce?
    Buffett mówi że inwestor musi znać każde możliwe ryzyko i być na nie przygotowanym. Czytając tutejsze wywody mam podejrzenia że wy nie znacie ich nawet w zarysie.

Jeszcze jedno:

Ilu z was jest na rynku dłużej niż kilka lat?
  • Re: automat Autor: ~Goldi [95.160.37.*]
    Kiedys petroinvest miał być taką perłą, skończyło się wiadomo, bankructwem, ale cln to trochę inna bajka...
  • Re: automat Autor: gryfindor [5.173.251.*]
    Wspomnę tylko że w tych paru ciekawych wypowiedziach powyżej wszyscy mówią i wielkich zyskach A nikt o stratach A na giełdzie to chleb powszedni ....dzisiaj już wszystkie spółki które mam świecą na zielono ...nie jestem chciwy jakby się udało co roku wyjść na 15 % będzie git. I dużą satysfakcja. Ważne również zdrowie i spokojnie przespane noce. Pozdrawiam wszystkich mających inne zdanie. I życzę dużych zysków.
    Obecnie tą ścieżką podąża braster. Wy ludzie nie widzicie cech charakterystycznych powtarzających się schematów na giełdzie? Do tego już nawet nie są potrzebne AT i jakieś bzdury z rodzaju znajomości branży i spółki od podszewki. Do zarabiania to nie jest potrzebne. Na JSW wchodziło się gdy Skarb państwa zagwarantował obligacje... Schematy! Mogę się założyć że większość z Was ma pulpit z wykresem i tam jest aż nas,rane od wskaźników.
  • Re: automat Autor: ~Qba [31.0.84.*]
    Znajomość branży i spółki to są bzdury? W dodatku traktując ją jako swoją główną inwestycję?

Przyznam pkc, że reprezentujesz tu poziom tobika, jeśli nie niższy.
    Więc w spółki mogliby inwestować tylko specjaliści :)) branżowi, w samochodowe mechanicy, w kopalnie górnicy, elektrownie elektrycy ale tylko razem z dobrym księgowym. O spekulacji masz bardzo blade pojęcie.
  • Re: automat Autor: ~Qba [31.0.84.*]
    Nikt nie mówi o krótkiej spekulacji tylko ładowania grubej kasy w jedną spółkę na lata. Skąd się biorą tacy jak ty i skąd mają jescze kasę, to moje pytanie. Chyba że grasz od paru miesięcy, to ok. Za rok cię tu nie będzie
    Jestem od debiutu Dębicy i mnie nie zmiotło.
    Ciebie przeraża pół bańki w jedną spółkę, mnie nie.
    W komputerowym inwestowaniu za pomocą skryptów znajomość branży jest potrzebna? Można nawet nie wiedzieć czym spółka się zajmuje. Wiedziałeś o tym? Wątpię
  • Re: automat Autor: ~Avox [94.254.162.*]
    Co masz na myśli pisząc o spółce braster ?
    Braster robi to samo co petrolinvest. Tam podawali trefne info o wierceniach i drukowali akcje, sypał fundusz z Cypru. Braster daje lipne umowy, sypie fundusz z Anglii czy luxemburga. Obie spółki nic nie robią operacyjnie. Skończy się tragicznie dla drobnych. Wykresy są nawet podobne. Pik do góry, na euforii i oczekiwaniach i osuwanie do upadku spółki.

Na giełdzie są schematy. Będziesz je odnajdywać nie musisz używać at i innych rzeczy. Zrozumiałem o czym mówił Zaorski.
    Energa, super bezpieczna spółka, tylko dywidendy odcinać, głównie pośrednik w sprzedaży prądu i OZE. Miód i orzeszki. Wezwanie przez Orlen po 7zł. Poniżej nominalnej ceny i co znawcy, bezpieczniacy i dywersyfikanci? cln spółka
    prywatna z głównym udziałem założyciela, działająca na rynku ochrony zdrowia, jest różnica? Czy był w cln jakiś wałek na akcjonariuszach? Z czegoś spółka się nie wywiązała co było w prospekcie?
    Poczytaj jakie pieniądze ludzie wkładają w piramidy finansowe. Nierzadko dorobek życia. Mnie osobiście kobieta pytała się czy kupić bitcoina po 14tys USD gdy już leciał, za pieniądze ze sprzedaży domu ...
  • Re: automat Autor: pkc [89.146.52.*]
    Kasą trzeba grać taką która ma znaczenie, co z tego jeśli z 1000zł zrobisz 500% bogatym się nie staniesz co najwyżej możesz pojechać na wycieczkę. Skala i kapitał ma znaczenie. Inaczej twierdzą ci co mają małego
  • Re: automat Autor: ~vv [79.185.114.*]
    Ty mi wyglądasz na takiego, co ma małego. Pyskaty prostaczek przechwalający się, ile to ma kasy, bez grama wiedzy o czymkolwiek.
    Własnie ludzie z kompleksem małego muszą budować sobie taki image.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [185.61.68.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: automat Autor: radi67 [217.99.31.*]
    PKC.
    Dębica, Data debiutu‎: ‎24.11.1994
    Gratuluję wytrwałości!
    Stary wyjadacz z ciebie!!! Szacun.
    A, myślałem, że ja jestem długo, od 2005...

[x]
CLNPHARMA -0,70% 21,30 2026-04-28 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.