• C/Z poniżej 2,4 - kto da mniej? Autor: ~Arthurius [195.182.49.*]
    j.w.
  • Re: C/Z poniżej 2,4 - kto da mniej? Autor: ~Arthurius [195.182.49.*]
    Poza tym za 5 ostatnich lat (2014 - 2018) na kapitał zapasowy trafiło łącznie ponad 40 mln z zysku netto. Na dywidendę zaledwie 12 mln. Obecna kapitalizacja to 51 mln zł. Co by się tu miało nie wydarzyć, chyba warto zaryzykować.
  • Re: C/Z poniżej 2,4 - kto da mniej? Autor: ~Fsg [37.248.214.*]
    Przykry obraz gpw. Po małym wzroście kurs pada pod własnym ciężarem.
  • Re: C/Z poniżej 2,4 - kto da mniej? Autor: ~faster [81.190.228.*]
    znów piękne wyniki. C/Z znowu spada.
  • Re: C/Z poniżej 2,4 - kto da mniej? Autor: ~Arthurius [37.47.33.*]
    No tak. Zaraz C/Z za 1 kwartał będzie poniżej 5. W myśl zasady, im lepiej tym gorzej - dawać na dolne widły.
  • Re: C/Z poniżej 2,4 - kto da mniej? Autor: ~Faser [83.26.197.*]
    grunt to dywidenda a nie zysk. Liczy się wskaźnik dywidendy. A ten był w granicach 4%.
  • Re: C/Z poniżej 2,4 - kto da mniej? Autor: ~NEMO [193.150.36.*]
    Dnia 2019-05-28 o godz. 08:38 ~Faser napisał(a):
    > grunt to dywidenda a nie zysk. Liczy się wskaźnik dywidendy. A ten był w granicach 4%.

No pewnie ,może jeszcze powiesz z czego to ta dywidenda się bierze? Pzdr.
  • Re: C/Z poniżej 2,4 - kto da mniej? Autor: ~Arthurius [37.47.33.*]
    Poza tym kiedyś mogą zmienić zdanie i wypłacić chociażby 8 zł/ akcje.
  • Re: C/Z poniżej 2,4 - kto da mniej? Autor: ~Mareczek [5.172.255.*]
    Wygląda na to, że do końca roku c/z spadnie do ok. 1.5. Czekamy.
    Już jest C/Z w okolicy 2. Najtańsza pod tym względem spółka na GPW generująca regularnie sporą kasę.
  • Re: C/Z poniżej 2,4 - kto da mniej? Autor: ~Pola [31.42.14.*]
    Z Bikami nie zarobicie...... tyle lat nie trafia do was.
  • Re: C/Z poniżej 2,4 - kto da mniej? Autor: ~bb [91.192.58.*]
    Kochana Pola, taka zaangażowana, w godzinach pracy i poza nimi... Od lat mówi tu na forach oddajcie akcje z bikami nie zarobicie...
    Pola, po co siedzisz na tym forum skoro nie masz tych akcji? Prosiłbym o kilka logicznie uzasadnionych zdań.
  • Re: C/Z poniżej 2,4 - kto da mniej? Autor: ~leif2 [95.41.210.*]
    Ona (on) może i nie ma, ale ma Bik...
    a jeśli planuje kiedyś skup akcji i np. wycofanie z giełdy - to wtedy im niższa cena tym lepiej dla wzywającego...

możecie popatrzeć chociażby na spółkę ZEPAK - gdzie niejaki Solorz właśnie ogłosił wezwanie po cenie o wiele mniejszej niż wartość księgowa...
  • Re: C/Z poniżej 2,4 - kto da mniej? Autor: ~bb [91.192.58.*]
    Inna branża, inne rentowności (tzn generalnie rentowności brak w PAK). Nie porównuj jabłek i śliwek.
    O możliwości wezwania delistingującego pisałem w innym wątku. Tutaj oprócz niskiej WK mamy niespotykany wręcz wskaźnik C/Z. Ciężko byłoby uzasadnić wezwanie z C/Z poniżej 6, a co dopiero mówić o C/Z w okolicach 2,5 - 3,0. Poza tym spółka ma mnóstwo kasy odłożonej na kapitale zapasowym. Akcjonariusze mają do tych pieniędzy przynajmniej pośrednie prawo. Wyprowadzić taką kasę ze spółki również nie jest łatwo, ponieważ byłoby to działanie na szkodę spółki. W obecnym otoczeniu prawno - politycznym byłoby to ryzykowne działanie.

Zakładam, że jakby ktoś miał stracić tutaj przy wezwaniu grube pieniądze, to będzie go stać na wynajęcie dobrego prawnika, który ogarnie protesty do KNF itp.

https://www.bankier.pl/forum/temat_wycena-akcji-podczas-wezwania-delistingujacego,32377691.html 
  • Re: C/Z poniżej 2,4 - kto da mniej? Autor: ~Pola [46.134.15.*]
    Pola to , Pola tamto. Od 2 lat wam piszę , ze nie zarobicie z tym gosciem. Mam racje , a wy stratę. Piszę o braku kasy na niepewny interes z kopalnią .Kurs akcji to rozumie , wy niestety nie. Rozpoczął się trend spadkowy.
  • Re: C/Z poniżej 2,4 - kto da mniej? Autor: ~Pola [46.134.15.*]
    Spytajcie się tego na B o wyprowadzeniu kasy z emisji Moja. 10 razy mniejsza cena akcji i brak gotowki w spółce.
  • Re: C/Z poniżej 2,4 - kto da mniej? Autor: ~Pola [46.134.87.*]
    W stronę historycznego dna. Carbony ogołocą was.
  • Re: C/Z poniżej 2,4 - kto da mniej? Autor: ~fasing [185.201.68.*]
    ten papier to powinien kosztowac 40 zl i nie bedzie drogi

• Re: C/Z poniżej 2,4 - kto da mniej? Autor: ~tomasz [188.146.32.*]
    Skoro przy 40 nadal nie będzie drogi to przy obecnych 15 jest mega tanio i atrakcyjnie ???

Takie wpisy nie prowadzą do niczego Panowie i Panie. Tu trzeba kupować od tych co obecnie muszą sprzedać i mają co sprzedać.

Co do ceny nie ma sensu nic pisać czy zakładać, jak na innym wątku pisałem wcześniej: skoro ktoś musi sprzedać to musi i koniec, a cena nie będzie dla niego grała roli - i ten fakt chyba jest tu dość mocno dostrzeżony przez kupców (również ja), dlatego zakupy od kilku dni idą naprawdę w małych ilościach.
    Jednak fakt, że ktoś obecnie sprzedaje daje realne szansa na zakup znacznych ilości w obecnych cenach (ten poziom cenowy z jednoczesną znaczną ilością akcji możliwych do kupienia nawet w trybie jednej sesji, nie występował tu w ostatnich latach).

Liczę, że jak się już osoba sprzedawcy wyprzeda z akcji, to kupno tych akcji w ilościach np. 5k na sesję, będzie wymagało podbicia ceny o 10% a niej jej kolejnych spadków o 4% - 7%.
  • Re: C/Z poniżej 2,4 - kto da mniej? Autor: mrcn_ [37.47.38.*]
    Prawda jest niezmienna od lat: nikt poważny nie kupi spółki, która inwestuje w kopalnie. Kopalnie to melodia przeszłości, biznes z XIX, który stopniowo będzie zanikał. Obecnie pieniądze idą do przyszłościowych spółek. Dopóki ta potencjalna inwestycja będzie wisiała nad spółką, nikt tego nie ruszy. Ja kupuję i sprzedaję Fasing od 8 lat. Moja tradycyjna strategia to kupowanie poniżej 15 zł i sprzedaż powyżej 18. Ale... Na ostatniej podbitce sprzedałem i na razie nie odkupuję. Cena, jest owszem, niska, ale to kwestia słabego biznesu po pierwsze, a po drugie - w tej chwili na GPW jest masa innych tanich spółek. Mając wolną gotówkę, ostatnie, o czym bym myślał, to inwestycje w spółki związane z górnictwem. Dlatego nic nie zapowiada tu wzrostów. Wycena księgowa nie ma żadnego znaczenia. Nawet dywidenda nie pomaga, bo w tej chwili łatwo jest kupić lepsze spółki z dywidendą nawet na poziomie 10%.
    Wezwanie po 15 zł za 2 miesiące
  • Re: C/Z poniżej 2,4 - kto da mniej? Autor: ~Bombardier [89.64.62.*]
    chyba zjadłeś jedno zero - podejrzewam, ze biki poniżej 150 zł spółki by nie puścili no chyba, ze zbzikują jak Jędrzejewscy.
  • Re: C/Z poniżej 2,4 - kto da mniej? Autor: ~Ciekawy [193.201.167.*]
    Fasing to tzw. spółka śmieciowa - takie spółki mają absurdalnie niskie wyceny w bessie. Jak przyjdzie hossa na EM to na takich spółkach można najwięcej zarobić o ile dotrwa się do jej zaawansowanej fazy kiedy spółki śmieciowe rosną. Co do dywidendy to tu masz 5% z tym że wypłacana jest tylko 1/10 zysku. Gdzie indziej stopę możesz mieć wyższą tylko sprawdź czy nie jest to np. całość zysku?

Na wątkach jakich "przyszłościowych" spółek można Cię znaleźć
    Giełdowe zarabiają na niegieldowy Carbon2. Struktura komuszo- mAFijna.
  • Re: C/Z poniżej 2,4 - kto da mniej? Autor: mrcn_ [83.4.160.*]
    Ciekawy - to do mnie? Nie uważam, że Fasing nie jest spółką śmieciową. To solidna firma produkcyjna, ale działająca w mało modnej branży. Do tego zagrożona inwestycją w jeszcze gorszą. Na GPW nie ma jednak zbyt wielu spółek, które płaciłyby tak regularnie od wielu lat dywidendę. Kurs od lat porusza się pomiędzy 13 a 23 zł i ja sam zrobiłem na tych kilka ruchów, za każdym razem kupując poniżej 15 i sprzedając od 17, do nawet bodajże po 23 parę lat temu.

A co do innych spółek, które mają albo lepszą dywidendę, albo są bardziej perspektywicznie, to ja skupuję w ostatnim roku tylko trzy: Lenę (moja średnia 2,7, dywidenda 0,3 w tym roku i bardzo możliwe, że więcej w przyszłym), Alumetal (obracam od 4 lat lub więcej, nie pamiętam, ale mam wzięte ostatnie 4 dywidendy, średnia obecnie lekko powyżej 40 zł) i CLN Pharma (średnia ok. 35 zł i obecnie mam jej zdecydowanie najwięcej ze swoich spółek). Dwie pierwsze bardziej bezpieczne i defensywne, trzecia zdecydowanie przyszłościowa. Czwartą spółką, którą skupywałem dość intensywnie, jest Action - najbardziej spekulacyjna, ale i spodziewam się, że najwięcej zarobię. Średnia lekko powyżej 3 zł, podobna do obecnego kursu, nie pamiętam dokładnie.

Ale żeby nie było, że mam tylko udane inwestycje, to mam też drobne, spekulacyjne pakiety, które stopniowo wyprzedaję, gdy jest okazja, w słabych obecnie spółkach: Bogdance, CI Games, Tauronie i Zepaku.
  • Re: C/Z poniżej 2,4 - kto da mniej? Autor: mrcn_ [83.4.160.*]
    Tzn nie uważam, że jest śmieciową ; )
  • Re: C/Z poniżej 2,4 - kto da mniej? Autor: ~ciekawy [89.76.182.*]
    Chodzi o to zjawisko:
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Przewidzial-pekniecie-banki-kredytow-subprime-Teraz-widzi-kolejna-banke-7730426.html

FSG nie jest w żadnym indeksie (spółka śmieciowa) więc jest nim prawie zerowe zainteresowanie inwestorów instytucjonalnych. Natomiast CDProjekt jest jak mówisz spółką "przyszłościową" więc komputery funduszy go kupują nie zważając na to że jest dwudziestokrotnie przewartościowany. Dlatego patrząc na C/Z, CDR jest 100 razy droższy niż FSG (224 vs 2,4). Ale to kiedyś pęknie. Za 2-3 lata zysk netto FSG będzie wyższy od dzisiejszej kapitalizacji więc spokojnie poczekam.
  • Re: C/Z poniżej 2,4 - kto da mniej? Autor: mrcn_ [83.4.199.*]
    OK, rozumiem. W tym kontekście masz rację. Przypuszczam, że solidne spółki produkcyjne zawsze będą dobrą inwestycją, jeśli zostaną kupione odpowiednio tanio. Dlatego trzymam w takich co najmniej połowę portfela. Ale tym razem nie Fasing, nie mam na razie wolnej gotówki.
  • Re: C/Z poniżej 2,4 - kto da mniej? Autor: ~Pola [46.134.112.*]
    Ta spółka to jest to co Czaskowski spuszcza do Wisły
  • Re: C/Z poniżej 2,4 - kto da mniej? Autor: ~Arthurius [94.172.218.*]
    Spokojnie, za kilka dni będzie pozamiatane.
  • Re: C/Z poniżej 2,4 - kto da mniej? Autor: ~Pola [46.134.112.*]
    A kto pozamiata ?
[x]
FASING -0,76% 13,00 2025-09-18 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.