Ciekawy - to do mnie? Nie uważam, że Fasing nie jest spółką śmieciową. To solidna firma produkcyjna, ale działająca w mało modnej branży. Do tego zagrożona inwestycją w jeszcze gorszą. Na GPW nie ma jednak zbyt wielu spółek, które płaciłyby tak regularnie od wielu lat dywidendę. Kurs od lat porusza się pomiędzy 13 a 23 zł i ja sam zrobiłem na tych kilka ruchów, za każdym razem kupując poniżej 15 i sprzedając od 17, do nawet bodajże po 23 parę lat temu.
A co do innych spółek, które mają albo lepszą dywidendę, albo są bardziej perspektywicznie, to ja skupuję w ostatnim roku tylko trzy: Lenę (moja średnia 2,7, dywidenda 0,3 w tym roku i bardzo możliwe, że więcej w przyszłym), Alumetal (obracam od 4 lat lub więcej, nie pamiętam, ale mam wzięte ostatnie 4 dywidendy, średnia obecnie lekko powyżej 40 zł) i CLN Pharma (średnia ok. 35 zł i obecnie mam jej zdecydowanie najwięcej ze swoich spółek). Dwie pierwsze bardziej bezpieczne i defensywne, trzecia zdecydowanie przyszłościowa. Czwartą spółką, którą skupywałem dość intensywnie, jest Action - najbardziej spekulacyjna, ale i spodziewam się, że najwięcej zarobię. Średnia lekko powyżej 3 zł, podobna do obecnego kursu, nie pamiętam dokładnie.
Ale żeby nie było, że mam tylko udane inwestycje, to mam też drobne, spekulacyjne pakiety, które stopniowo wyprzedaję, gdy jest okazja, w słabych obecnie spółkach: Bogdance, CI Games, Tauronie i Zepaku.