Coś wam powiem z zapisem na wezwanie warto poczekać do ostatniego dnia bo zawsze się coś może wydarzyć. Moim zdaniem fundusze to sprzedadzą za tą cenę ponieważ firma jest mocno lewarowana a to obniża jej wycenę w 2014 lewar był 2 krotny i zyski były ładne później firma mocno się lewarowała teraz mamy 5 - krotność, firma ewidentnie potrzebuje grubego zastrzyku kasy bo odsetki ją zjadają i mocno biją w rentowność netto czyli po odliczeniu odsetek podatków itd. z firmą może być coraz gorzej bo odsetki ją zjadają zobaczcie w sprawozdania no nie wygląda to fajnie. Dlatego dyskonto musi być zachowane bo nie widać tu jakiś długoterminowych pozytywów które mogłyby wyciągnąć przyszłe zyski oraz będę to ciągle gadał/pisał bardzo duże zadłużenie które wykańcza firmę. DLATEGO NIE OCZEKUJCIE JUŻ WYŻSZEJ CENY BO JEJ NIE BĘDZIE A FUNDUSZE SIĘ WYSPRZEDAJĄ bo to może być ich jedyna szansa na wyjście z tego biznesu za rozsądną cenę ponieważ lewar jest już tak duży i odsetki że firma nie ma za bardzo się jak rozwijać, odsetki będą rosły i zjadały zyski bo firma nie produkuje tyle gotówki by zmniejszać lewar a jeśli firma ma się dalej rozwijać potrzebuje więcej kapitałów własnych by odsetki jej nie wykańczały i po prostu prawie cała kasa nie wypływała na konta wierzycieli.
kto popiera i kto stoi za PSC ?? Jeżeli Zarząd pisze że cena 23,25 jest równa wartości godziwej / tak to zrozumiałem / przy cenie WK 38 , to coś mi tu nie pasuje . W żadnym poprzednim raporcie Zarząd nie wspominał , że wartość godziwa jest na tak niskim poziomie . Co na to Fundusze ?/ Może zmiana Zarządu i nowe wezwania ?? Co wy na to ??
Słuchajcie nie zawsze wartość godziwa jest równa wartości księgowej - ponieważ tutaj mamy wiele czynników, przy profesjonalnej wycenie pierwsze co się patrzy to na zadłużenie/lewar czy branża jest koniunkturalna - i czy te wahania są mocne jak np. w budowlance ważne są też perspektywy - może i PCM je ma ale zadłużenie po prostu blokuje firmę. Firma za bardzo nie ma obrotu bo zysk jest niski i jak chce się dalej rozwijać to musi jeszcze więcej się zadłużać. A co jeśli podniosą stopy procentowe wtedy odsetki wzrosną i wtedy to już w ogóle może być po zysku. Zadłużenie jest zbyt wysokie i tyle moim zdaniem to jedyny moment by wyjść z tej firmy z atrakcyjną ceną bo ja jestem pewien że gdyby np. wezwanie się nie powiodło to mamy wodospad w dół z kursem. Firma jest zbyt mocno lewarowana a to nie jest lewarowanie jak ma np. budimex że szybko ściąga należności a przetrzymuje zobowiązania z tyt. dostaw i usług - bo to darmowe. Tutaj mamy do czynienia z lewarem dłużnym za które trzeba płacić.Ja uważam że cena jest naprawdę godziwa i więcej nie da się nic podwyższyć. Fakt lepiej poczekać do ostatniego dnia bo zawsze coś się może wydarzyć ale jeszcze raz zaznaczę cena jest godziwa.
każdy ma swoje zdanie co do powodzenia wezwania tak naprawdę to nie od nas maluczkich zależy . o tym zdecydują fundusze za 1,5 miesiąca być może poznamy odpowiedzi na kilka pytań ja osobiście uważam że zarząd pisząc w co kwartalnych raportach o perspektywach rozwoju spółki a teraz twierdząc że cena 23,25 jest OK nie jest już dla mnie jako Akcjonariusza wiarygodnym zarządzającym . i tyle w temacie pozdrawiam
Ja uważam że fundusze się wysypią bo patrzą pewnie z tej samej perspektywy co ja. Np. na ABC Data uważam że cena jest zdecydowanie poniżej wartości godziwej która spokojnie oscyluje wokół 2 zł ale tam jest MCI akcjonariuszem a to jest akcjonariusz dość agresywny - który tylko czyha by wykupić coś tanio. Ja jak kupuje spółkę to się bacznie akcjonariuszowi przyglądam głównemu by mnie później nie wyrolowali gdy jest tanio to ja patrzę dokupić akcji a wtedy agresywny akcjonariusz wycofuje to za bezcen. Główny akcjonariusz jest bardzo ważny gdy kupuje się spółkę/akcje zawsze na to uważajcie.