• Czy cena jest odpowiednia Autor: ~Przemysław [194.4.63.*]
    Coś wam powiem z zapisem na wezwanie warto poczekać do ostatniego dnia bo zawsze się coś może wydarzyć. Moim zdaniem fundusze to sprzedadzą za tą cenę ponieważ firma jest mocno lewarowana a to obniża jej wycenę w 2014 lewar był 2 krotny i zyski były ładne później firma mocno się lewarowała teraz mamy 5 - krotność, firma ewidentnie potrzebuje grubego zastrzyku kasy bo odsetki ją zjadają i mocno biją w rentowność netto czyli po odliczeniu odsetek podatków itd. z firmą może być coraz gorzej bo odsetki ją zjadają zobaczcie w sprawozdania no nie wygląda to fajnie. Dlatego dyskonto musi być zachowane bo nie widać tu jakiś długoterminowych pozytywów które mogłyby wyciągnąć przyszłe zyski oraz będę to ciągle gadał/pisał bardzo duże zadłużenie które wykańcza firmę. DLATEGO NIE OCZEKUJCIE JUŻ WYŻSZEJ CENY BO JEJ NIE BĘDZIE A FUNDUSZE SIĘ WYSPRZEDAJĄ bo to może być ich jedyna szansa na wyjście z tego biznesu za rozsądną cenę ponieważ lewar jest już tak duży i odsetki że firma nie ma za bardzo się jak rozwijać, odsetki będą rosły i zjadały zyski bo firma nie produkuje tyle gotówki by zmniejszać lewar a jeśli firma ma się dalej rozwijać potrzebuje więcej kapitałów własnych by odsetki jej nie wykańczały i po prostu prawie cała kasa nie wypływała na konta wierzycieli.
  • Re: Czy cena jest odpowiednia Autor: ~bankrut [83.12.222.*]
    kto popiera i kto stoi za PSC ??
    Jeżeli Zarząd pisze że cena 23,25 jest równa wartości godziwej / tak to zrozumiałem / przy cenie WK 38 , to coś mi tu nie pasuje .
    W żadnym poprzednim raporcie Zarząd nie wspominał , że wartość godziwa jest na tak niskim poziomie .
    Co na to Fundusze ?/
    Może zmiana Zarządu i nowe wezwania ??
    Co wy na to ??
  • Re: Czy cena jest odpowiednia Autor: ~Jj [37.248.215.*]
    Zmiana zarządu wydaje się interesująca
  • Re: Czy cena jest odpowiednia Autor: ~Przemysław [194.4.63.*]
    Słuchajcie nie zawsze wartość godziwa jest równa wartości księgowej - ponieważ tutaj mamy wiele czynników, przy profesjonalnej wycenie pierwsze co się patrzy to na zadłużenie/lewar czy branża jest koniunkturalna - i czy te wahania są mocne jak np. w budowlance ważne są też perspektywy - może i PCM je ma ale zadłużenie po prostu blokuje firmę. Firma za bardzo nie ma obrotu bo zysk jest niski i jak chce się dalej rozwijać to musi jeszcze więcej się zadłużać. A co jeśli podniosą stopy procentowe wtedy odsetki wzrosną i wtedy to już w ogóle może być po zysku. Zadłużenie jest zbyt wysokie i tyle moim zdaniem to jedyny moment by wyjść z tej firmy z atrakcyjną ceną bo ja jestem pewien że gdyby np. wezwanie się nie powiodło to mamy wodospad w dół z kursem. Firma jest zbyt mocno lewarowana a to nie jest lewarowanie jak ma np. budimex że szybko ściąga należności a przetrzymuje zobowiązania z tyt. dostaw i usług - bo to darmowe. Tutaj mamy do czynienia z lewarem dłużnym za które trzeba płacić.Ja uważam że cena jest naprawdę godziwa i więcej nie da się nic podwyższyć. Fakt lepiej poczekać do ostatniego dnia bo zawsze coś się może wydarzyć ale jeszcze raz zaznaczę cena jest godziwa.
  • Re: Czy cena jest odpowiednia Autor: ~bankrut [83.12.222.*]
    każdy ma swoje zdanie
    co do powodzenia wezwania tak naprawdę to nie od nas maluczkich zależy . o tym zdecydują fundusze
    za 1,5 miesiąca być może poznamy odpowiedzi na kilka pytań
    ja osobiście uważam że zarząd pisząc w co kwartalnych raportach o perspektywach rozwoju spółki a teraz twierdząc że cena 23,25 jest OK nie jest już dla mnie jako Akcjonariusza wiarygodnym zarządzającym .
    i tyle w temacie
    pozdrawiam

• Re: Czy cena jest odpowiednia Autor: ~Przemysław [194.4.63.*]
    Ja uważam że fundusze się wysypią bo patrzą pewnie z tej samej perspektywy co ja. Np. na ABC Data uważam że cena jest zdecydowanie poniżej wartości godziwej która spokojnie oscyluje wokół 2 zł ale tam jest MCI akcjonariuszem a to jest akcjonariusz dość agresywny - który tylko czyha by wykupić coś tanio. Ja jak kupuje spółkę to się bacznie akcjonariuszowi przyglądam głównemu by mnie później nie wyrolowali gdy jest tanio to ja patrzę dokupić akcji a wtedy agresywny akcjonariusz wycofuje to za bezcen. Główny akcjonariusz jest bardzo ważny gdy kupuje się spółkę/akcje zawsze na to uważajcie.
[x]
PCM 0,00% 23,50 2019-06-17 15:29:22
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.