• EBC Autor: ~Ferdek [83.22.249.*]
     Zgodnie z wcześniejszymi planami program skupu obligacji (QE) zostanie wygaszony do końca roku. EBC nie zamierza podnieść stóp procentowych „do końca lata” 2019 roku.

Czyli tak jak sądziłem, Ameryka już będzie hamować stopy procentowe i czekać na Europę aby zaczęli powoli łaskawie podnosić stopy. Ja osobiście jeszcze długo na horyzoncie nie widzę krachu, Car ze stycznia go przeniósł już na marzec potem lipiec, listopad itd :) Po prostu będzie większa bujanka na giełdach i wielkie okazje do wzbogacenia się.

• Re: EBC Autor: ~Car [89.64.34.*]
    Ferdek może byś tak czasem popatrzył na Dax który jest już w bessie. Nic tu nie pomoże zaklinanie rzeczywistości i twoje mądrości spadek 20% od szczytu jest faktem. Ty jako doświadczony wyjadacz giełdowy powinieneś o tym wiedzieć..
  • Re: EBC Autor: ~Ferdek [83.22.249.*]
    20 % to zwykła korekta, poczekam do marca na krach
  • Re: EBC Autor: ~Car [31.0.41.*]
    Bardzo dobre dane dziś z Francji Niemiec nie ma najmniejszych szans na kryzys...
  • Re: EBC Autor: ~Ferdek [5.184.213.*]
    Nie mogę się go doczekać . Podniosłeś mnie na duchu , na kryzysach się najwięcej zarabia.
  • Re: EBC Autor: ~Dedalus [5.173.0.*]
    Za tydzień będzie już inna rozmowa na forum. Ale wyzwiska, narzekania i złożeczenie. Ale radość i euforia. :)
  • Re: EBC Autor: ~Car [89.64.35.*]
    No ferdziu jak tam s&p? Jeszcze pewnie przetestestuja 2550 coby postraszyc i prawe ramię 2850 do marca i to by było koniec. Ciekawe czy w ramach bessy zejście do 2000 czy do 1500?
  • Re: EBC Autor: ~Slawek [185.56.210.*]
    Będzie co najwyżej bessa nie krach.
  • Re: EBC Autor: ~Ferdek [83.22.249.*]
    Ale się uśmiałem Car , 2000 czy nawet 1500 ale bluźnisz aż nie wypada . Właśnie Chiny obniżyły cła na amerykańskie samochody i części do nich z 40 % do aż 5 % !!! Na razie na jakiś tam okres a w rzeczywistości tak pozostanie na długo, potem następne ustępstwa i będzie amerykańska gospodarka ? Powiadasz krach. Kapitał przeniesie się na polski rynek, będą kupować akcje ursusa, Autosanu, czy Wieltona , jest artykuł o nim, pożycza w banku ponad 400 mln zł, tak się zastanawiam czy w ogóle ta firma zarabia, 100 mln na refinansowanie starych kredytów, coś tam na nowe przejęcie w Anglii za 26 mln funtów, 25 mln kredyt obrotowy. Czy coś w Polsce naprawdę się rozwija czy to już padaka na całego przy tanich kredytach, przecież gdyby nadszedł krach to zmiecie tą gospodarkę całkowicie.
    ale jest alternatywa, Car przepowiada 1500 na s&p a jak jedno leci to pozostałe też czyli nasdaq czy DJ. Dlatego będą wielkie okazje do kupna akcji coca-coli, Boeinga, Netfixa, Alphabet czyli google, microsoftu i innych akcji za bezcen, naprawdę będzie bardzo warto wejść w korporacje światowe a nie jakieś wydmuszki polskie.
    Ale sobie pomarzyłem, czasami warto.
    Z upragnieniem czekam na krach, nie będę kupował drogich akcji kghm-u jak podczas ostatniego krachu po 19 zł tylko kupię tanie akcje Apple . Aha jeszcze zapomniałem dodać, członek rady NBP powiedział, ze spowolnienie światowe Polski nie dotknie :) Nie , nie to nie było powiedziane przez Chalecką w wiadomościach Kurskiego, to expert PiS w radze polityki pieniężnej, też nie Eryk łon , To co Eryk mówi, klawiatura nie wybija mi na ekran, więc nie mogę tego wam powtórzyć.

• Re: EBC Autor: ~Car [31.0.45.*]
    Może ferdziu podzielisz się swoimi prognozami? S&p rośnie dalej do 5000 pkt i nie ma bessy po drodze?
  • Re: EBC Autor: ~Car [89.64.36.*]
    Ferdziu jak tam Fed? To do kiedy ta hossa? Masz jakieś nowe przemyślenia?
  • Re: EBC Autor: ~Ferdek [46.134.118.*]
    Popatrz na dolara jak umocnił się. Jak grasz na forexie , łap usa ile wlezie.
  • Re: EBC Autor: ~Car [89.64.36.*]
    Ale do czego? Do euro tak a do zł osłabił. Dlatego teraz jest nadzieja na ostatnią fazę hossy czyli śmieci - rynki wschodzące. S&p pewnie teraz się skorekci w górę do średniej 200 sesyjnej czyli 2750. Rynki wschodzące przez te 2-3 miesiące mogą zaliczyć duże wzrosty i to by było na tyle. Podwyżka stóp w USA zbliża się do końca terget długoterminowy to 3 więc zostanie osiągnięty w 2019 a wiadomo że gielda wyprzedza o rok spowolnienie więc wszystko jest na najlepszej drodze do 1900-2000 s&p a w czarnym scenariuszu 1500.ferdynand podaj swój scenariusz?
  • Re: EBC Autor: ~Car [37.248.167.*]
    Tak sobie dziś z ciekawości spojrzałem na USA. Techniczna bessa się zaczęła. Amerykanie dali ruzge na święta. Przecież mówiłeś że ma nie być bessy? Chyba się ferdziu nie myliles? Wszystkim akcjonariuszem łącznie z prezesem (przebaczam mu że nas robi w bambuko cały czas) życzę zdrowych spokojnych radosnych i rodzinnych świąt
  • Re: EBC Autor: ~Ferdek [83.26.239.*]
    Znajdź mi choć jedną moją wypowiedz, gdzie napisałem, że nie będzie bessy ! Bessa to nie krach chyba, że dajesz znak równości, nie to nie to samo, krach to krach wszystko leci na łeb na szyję, bankrutują firmy, ludzie z okien wyskakują, proszą się o kasę aby przetrwać, banki centralne drukują a bessa to marazm.
    W ostatnim krachu zaczęło się od bankructwa Leman Brother, zmiotło z rynku Hummera, pontiaca , Saturna i zaczęły rządy działać bo na skraju bankructwa było AIG, City Bank, GM, Ford, wszyscy dostali miliardy pożyczek od rządu aby nie padli, było bardzo groźnie.
    większość krajów miało ujemne PKB, w wielu było aż -15 % !!! To katastrofa budżetowa. Ktoś pamięta Islandię, Grecję, krach ich dobił. Mógłbym tak pisać i pisać.
    Dlatego sądzę, że do takiej sytuacji już nie dopuszczą politycy, krach był średni co 7 lat, teraz nie ma go już ponad 10 , giełdy w nieskończoność nie będą szły do góry, musi pójść korekta, tak jak napisałem niedawno, giełda amerykańska podzieli się mocniej z obligacjami, przy wzroście stóp u nich część odejdzie na bezpieczne obligacje.
    Zawsze po zwyżkach stóp % w USA następował na świecie krach, dlaczego sądzę, że jeszcze nie nadejdzie, bo świat się ociąga, w wielu krajach jeszcze są minusowe stopy a w USA jeszcze za niskie, dlatego nie wierzę, że to nastąpi już teraz.
    A czy nastąpi , dla mnie musi, dla innych, wypowiadają się szefowie banków centralnych, że nie, mówią wprost, cokolwiek zacznie się złego dziać w gospodarce, uruchamiają drukarki. Ale to u nich, aby się nie zaczął znów od USA. Ale to nie oznacza, ze może się zacząć od Chin , Chiny są potężnie zadłużone w dolarach i każde podniesienie % może mocno uderzyć w przedsiębiorstwa, ponoć są zadłużone na 6 bln USD. A domino to domino, ciężko kontrolować, może od Chin zacząć się potężny krach, tylko jeszcze raz powtórzę, nie teraz, bynajmniej ja tak widzę. Gdyby już coś złego działo się na świecie przy tych spadkach na giełdzie w USA, to złotówka już by traciła mocno na wartości. Nawet mnie zaskakuje słabość dolara po tych podwyżkach.
    Ja się modlę o krach, gram już tylko na wid20, a z pmpg juz się pogodziłem, zostanę na dłużej. Tam będę kupował zawsze na dnie. Chyba otworzę konto na Twitterze, i będę nękał prezesa jego kłamstwami, za dużo ich jest. Znając życie zablokuje mnie.
    Wkurza mnie ten gość, taki cwaniaczek, laluś a kołuje wszystkich dookoła.

• Re: EBC Autor: ~Car [37.248.167.*]
    Ta moc złotówki sugeruje że teraz mogą jeszcze rynki wchodzące podskoczyć mocno do góry gdy w USA będzie podbita do 2750. Czyli jak będzie bessa terget dla s&p 2000 pkt tj 37% zniesienia fibo a jak krach s&p 1500 pkt tj 50 % spadku?
  • Re: EBC Autor: ~Ferdek [5.184.217.*]
    Tam też nie będą mogli mocno zjechać, bo mogą wywołać krach.
    Wiesz jak tam działa giełda. Spółki biorą kredyty pod zastaw swoich akcji. W umowie pożyczki, maja np. wpisane jaki będzie minimalny poziom ceny ich akcji. Jeśli bank widzi, ze cena akcji zeszła poniżej tego pułapu, może zacząć je wyprzedawać i zdołować kurs jeszcze bardziej, albo zażądać natychmiastowej spłaty pożyczki (pieniądze z niej poszły na np. inwestycji, czyli firma tych pieniędzy nie ma, ale posiada budynki, maszyny, grunty, towary itd. itp. rzeczy których nie da się łatwo upłynnić, żeby odzyskać gotówkę na spłatę zobowiązań), albo zmuszą do dania innych poręczeń itd. itp. Czyli spadki giełdowe mogą skończyć się (doprowadzić) bankructwem firmy która przed spadkami była dochodową firmą. Wszystko zależy od skali zadłużenia, rodzaju pożyczek, zastawów pod pożyczki itd. itp.
    dałem ci przykład na to ze spadki giełdowe MOGĄ wpływać na kondycje finansową firmy notowanej na giełdzie.. albo nawet na to ze firmy zbankrutują..

Dlatego w 2008 roku bankowcy widząc jak spadają ceny akcji ich banków wpadły w popłoch.. Bo te akcje były zastawami pożyczek...
  • Re: EBC Autor: ~Ferdek [46.134.87.*]
    W niedzielę Minister Skarbu USA zwołał spotkanie z sześcioma szefami głównych banków komercyjnych w Stanach Zjednoczonych.
    Mnuchin poinformował że w niedzielę przeprowadził rozmowy z sześcioma szefami głównych banków komercyjnych w Stanach Zjednoczonych aby uzyskać informacje o kondycję sektora bankowego. Uzyskał od nich zapewnienie o wystarczającej płynności w sektorze i utrzymaniu akcji kredytowej dla przedsiębiorstw czy gospodarstw domowych.
    Wg mediów spotkanie może mieć związek z grudniowym załmaniem giełd.
    A jak donosi agencja Bloomberg dynamika spadków porównywalna jest jedynie do załamania z roku 2008
    Czy będzie to krach na miarę tego z 2008 ?

Widać że boją się już tych spadków.
    Ferdek , często widzę, jak na siłę udowadniasz, jak to źle jest w Polsce. Wiem, że nie jest tak jak w Szwajcarii czy Niemczech, ale ....

Popatrz na to z innej strony. Od 1795 r nie było Polski przez 123 lata na mapie. Potem Przez kolejne lata były 3 wojny (z bolszewicką) okupacja ZSRR i tak naprawdę na ostatnie 225 lat mamy 30 lat wolności a niemal 200 lat wyzysku.

Więc .... jak na kraj , który od 30 lat (1 pokolenie) zaczyna nadrabiać straty to nie jest źle. Popatrz na poniższą mapkę. Standard życia mamy najwyższy z całej Europy Środkowej i przegoniliśmy już Portugalię i Grecję. Powoli gonimy resztę.

Kraje europejskie według miesięcznego wynagrodzenia netto (dostosowane do kosztów utrzymania wg PPP)

https://www.reddit.com/r/armenia/comments/a6yvhc/net_average_monthly_salary_adjusted_for_living/
  • Re: EBC Autor: ~Ferdek [5.184.253.*]
    Widzę że Sławek jeszcze nie wytrzeźwiał po Sylwestrze :)
    Z danych Eurostat za 2017 rok wynika, że średnia stawka za godzinę pracy wynosi w Polsce 6,8 euro i należy do najniższych w Unii Europejskiej. Gorzej zarabiają jedynie Bułgarzy (5,1 euro) oraz Rumuni (5,6 euro), a wyprzedzają nas m.in. Węgrzy i Czesi.

Co nadrobiliśmy ? Obejrzyj kabaret neo nówka "wigilia" skąd jest ta nadwyżka
    PiS jawnie wspierają wszystkie europejskie partie nastawione na rozbicie UE, w tym partię Orbana, neofaszystów z Włoch i Francji, a także Polski. Poprzez kłamliwe komentarze w sieci dążą do skłócenia Polski z naszymi najważniejszymi sojusznikami jak Francja i Miemcy, dyskredytują partie prodemokratyczne i proeuropejskie, jednocześnie wychwalają wszystkie posunięcia tych którzy systematycznie kierują Polskę w stronę polexitu. Typowa sowiecka socjotechnika zdradza prawdziwe ich intencje
  • Re: EBC Autor: ~aaa [195.35.80.*]
    jak widzę JUNKERA jak go wynoszą z posiedzenia parlamentu UE to szczerze mam dość tej zgnilizny...
    w UE rządzą Niemcy i ich interesy. Niemcy mają najdłużej i najwyższą nadwyżkę budżetowa - płynom na fali słabego EURo, dojąc wszystkich w koło... to się przewróci szybciej niż myślisz.

Włochy z ich dochodem gwarantowanym przynajmniej mają jakiś plan i chcą coś zmienić. W PL wprowadzono 500+ które jest też takim dochodem gwarantowanym i jaki jest efekt? bida znikła właściwie, a gospodarka ruszyła z kopyta. nie ma niepokojów społecznych, to nic że nie wpłynęło specjalne na wzrost dzietności - wyeliminowało biedę - globalne procesy związane z robotyzacją, ograniczaniem emisji CO2 na siłę powoduje fale nędzy wśród najmniej wykształconych.
    Jeżeli ma być spokój to musi iść w stronę rozdawnictwa dla tych co nie mogą sobie poradzić...

Wedle ostatnich badan agencji unijnych pod katem znajomosci PODSTAWOWYCH zasad ekonomii polskie spoleczenstwo uplasowalo sie na........27 miejscu (DWUDZIESTYM SIODMYM)
    Stad rozne Ambergoldy, frankowicze, wiara w "Polske w ruinie", czy tez w mocarstwowosc finansowa panstwa i tak mnozyc.

Powiadasz rozdawnictwo jest lekiem na spokój państwa a Włochy mają plan, 800 euro dla bezrobotnego. A ja głupi sądziłem że dobrobyt zdobywa się ciężką pracą, dureń że mnie
    Bzdury piszesz Ferdek. Ja ci wkleiłem mapkę a ty dalej bełkot.
    Nie porównuj zarobków tylko. bo np. w Portugalii , grecji są dużo wyższe ceny stąd standard życia u nas jest już wyższy/

Rozumiesz ?

Jeśli nie to koniec dyskusji.

• Re: EBC Autor: ~Znany [78.11.59.*]
    3 x a
    Masz 100000% racji, tylko ślepy Ferdek tego nie widzi "sojusznicy" Niemcy i Francja pytam Ferdek od kiedy od 1939 roku jak nas jedni złupili a drudzy się przyglądali
    był niedawno taki minister "piniindzy ni ma" chwale Pana że ta banda POpaprańców odeszła i mam nadzieję że zdechnie na wieki
    Ferdek nie oglądaj tyle TVNu bo oślepniesz całkiem
    Rozumiem że Eurostat się myli. A jakie ceny mają oni a jakie my? Gdybyś mi napisał to bym głupot nie powielał. I do Znanego, gdzie znalazł pieniądze PiS, podaj dane .

I ostatnio GUS podał:
    Drukowanie pieniadza rośnie w czasie rządów PiS, przypadek?
    A tak stocznia Szczecińska zaczyna budować......I tak po raz pierwszy na świecie podpisano umowę na budowę statku bez projektu i bez znanej ceny. Będą budować wycieczkowiec którego nigdy nie zbudowali, zawsze robili chemikaliowce. Dobra zmiana

Wyślę ci ponownie. Dane z wikipedii. Chcesz poszukać na eurostacie, to poszukaj.
    Więcej tego nie zrobię. Naucz się czytać ze zrozumieniem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage

Wieczorem się do tego podniosę, jestem na komórce i nie otwierają mi się te linki.
    Zawsze do faktów się odnosiłem, rekord upadłości polskich firm, inwestycje rekordowo niskie, ale wstaliśmy z kolan, w koncu w unii załatwiamy polskie interesy. Jakie? Aż strach zapytać was. Wiem, wiem Tusk nic nie załatwił, nie musicie powtarzać się za to PiS , buhahaha

"... i ludze są tacy głupi, że to działa ? Niebywałe!" (Mateusz Morawiecki na taśmach prawdy, o swojej własnej propagandzie z czasów, gdy był bankowcem...)

Zacznijmy od obiecanek obecnej ekipy rządzącej.
    Gdzie te 3 mln mieszkań? Gdzie choćby jeden elektryczny samochód z tego miliona co krzywogęby pokazywał na slajdach? Gdzie te drony? Gdzie ta kwota wolna 8 tyś dla wszystkich uczciwie pracujących Polaków? Gdzie ten VAT 22%? Gdzie te gabinety w kazdej szkole? Gdzie normalna podwyzka emerytur a nie jakiś ochłap który nawet w części nie pokrywa wzrostu kosztów utrzymania? Gdzie te przewalutowanie kredytów po kursie zawarcia umowy? Gdzie te śmigłowce dla wojska? Gdzie ta obniżka wieku emerytalnego bez obniżenia wysokości wypłacanych emerytur? I nie piszcie tu o pięćsetkach bo to zwyczajna łapówka wyborcza za pożyczone, co ujawnił sam krzywogęby na spotkaniu ze swoimi sympatykami w Bydgoszczy

Przeciętne miesięczne wynagrodzenie netto skorygowane o koszty utrzymania w PPP prawie 2000 $ (dostosowane do kosztów życia w PPP) 

Biedny Niemiec, Anglik, Holender. Jednak Jaro dał raj Polakom. Jesteśmy potęgą , żyje się nam lepiej od Europy Zachodniej. A już myślałem, że Morawiecki blefuje mówiąc, że będzie Polaków przekonywał, że zarabiamy tyle co na zachodzie. Jednak to prawda. Niemiec, Anglik, Holender ma 4 x droższą żywność, rtv, agd, ubrania, gaz, prąd, paliwa, samochód. Tylko im współczuć.
    Idę jutro do salonu BMW kupić na raty malutkie X2 z silniczkiem 2.0 za 250 tys zł w kredycie 7 letnim. Ile to będzie dla bogatego Polaka rata wynosić za jedno z najmniejszych BMW ? A co tam statystyki, jak Morawiecki mówi, że zarabiamy tyle co w Europie to jutro na pewno mi je salon BMW sprzeda, zarabiam średnią krajową, tylko 32 % Polaków tyle zarabia, jestem szczęśliwcem, kupię sobie to maleńkie BMW. Mam na rękę 3500 a rata za jedno z najmniejszych BMW ? Znany ty ponoć dobrze liczysz? Kredyt tylko na 8 % bo w złotówkach, Niemiec biedny ma na 3 % bo w upadłym Euro.
    A statystyka mówi do kosztów życia aż 2000 $, nie odmówią mi w salonie tego auta.

• Re: EBC Autor: ~Ferdek [5.184.255.*]
    Niemiecka prasa: "Świat stanął na głowie. Polacy jadą tankować samochody na niemiecką stronę"
    Polska wstała kolan i dba o swój własny interes narodowy, w takiej Francji pół kraju za takie barbarzyństwo poszło by z dymem.

Znów Orlen pokaże rekordowe zyski aby dymany mógł zachwycać się z własnej głupoty.
[x]
PMPG 2,42% 2,12 2025-09-26 16:29:45
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.