Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  2,96 zł , zmiana od tamtej pory: -29,05%
Znajdź mi choć jedną moją wypowiedz, gdzie napisałem, że nie będzie bessy ! Bessa to nie krach chyba, że dajesz znak równości, nie to nie to samo, krach to krach wszystko leci na łeb na szyję, bankrutują firmy, ludzie z okien wyskakują, proszą się o kasę aby przetrwać, banki centralne drukują a bessa to marazm.
W ostatnim krachu zaczęło się od bankructwa Leman Brother, zmiotło z rynku Hummera, pontiaca , Saturna i zaczęły rządy działać bo na skraju bankructwa było AIG, City Bank, GM, Ford, wszyscy dostali miliardy pożyczek od rządu aby nie padli, było bardzo groźnie.
większość krajów miało ujemne PKB, w wielu było aż -15 % !!! To katastrofa budżetowa. Ktoś pamięta Islandię, Grecję, krach ich dobił. Mógłbym tak pisać i pisać.
Dlatego sądzę, że do takiej sytuacji już nie dopuszczą politycy, krach był średni co 7 lat, teraz nie ma go już ponad 10 , giełdy w nieskończoność nie będą szły do góry, musi pójść korekta, tak jak napisałem niedawno, giełda amerykańska podzieli się mocniej z obligacjami, przy wzroście stóp u nich część odejdzie na bezpieczne obligacje.
Zawsze po zwyżkach stóp % w USA następował na świecie krach, dlaczego sądzę, że jeszcze nie nadejdzie, bo świat się ociąga, w wielu krajach jeszcze są minusowe stopy a w USA jeszcze za niskie, dlatego nie wierzę, że to nastąpi już teraz.
A czy nastąpi , dla mnie musi, dla innych, wypowiadają się szefowie banków centralnych, że nie, mówią wprost, cokolwiek zacznie się złego dziać w gospodarce, uruchamiają drukarki. Ale to u nich, aby się nie zaczął znów od USA. Ale to nie oznacza, ze może się zacząć od Chin , Chiny są potężnie zadłużone w dolarach i każde podniesienie % może mocno uderzyć w przedsiębiorstwa, ponoć są zadłużone na 6 bln USD. A domino to domino, ciężko kontrolować, może od Chin zacząć się potężny krach, tylko jeszcze raz powtórzę, nie teraz, bynajmniej ja tak widzę. Gdyby już coś złego działo się na świecie przy tych spadkach na giełdzie w USA, to złotówka już by traciła mocno na wartości. Nawet mnie zaskakuje słabość dolara po tych podwyżkach.
Ja się modlę o krach, gram już tylko na wid20, a z pmpg juz się pogodziłem, zostanę na dłużej. Tam będę kupował zawsze na dnie. Chyba otworzę konto na Twitterze, i będę nękał prezesa jego kłamstwami, za dużo ich jest. Znając życie zablokuje mnie.
Wkurza mnie ten gość, taki cwaniaczek, laluś a kołuje wszystkich dookoła.

• EBC Autor: ~Ferdek
  • Re: EBC Autor: ~Car
  • Re: EBC Autor: ~Ferdek
  • Re: EBC Autor: ~Dedalus
  • Re: EBC Autor: ~Slawek
  • Re: EBC Autor: ~aaa
  • Re: EBC Autor: ~Znany

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PMPG -2,33% 2,10 2025-09-23 16:39:32
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.